Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Gyümölcsfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: kb. 75 dkg gyümölcs (eper, málna, meggy, ribizli vagy barack), 25 dkg cukor, 5 dl víz (vagy 3 dl víz és 2 dl tejszín)

Elkészítése:

25 dkg cukrot 5 dl vízzel felfőzünk majd kihűtjük. Annyi gyümölcsöt pépesítünk, hogy 5 dl pépet kapjunk (kb. 75 dkg). Vízzel 1 literre kipótoljuk. Vigyázzunk, hogy az anyag az apadás következtében túl édes ne legyen, mert akkor nehezen fagy. Ha jól lehűtöttük, fagyasztható.

Készíthetjük a gyümölcsfagylaltokat tejszínnel is, úgy tartalmasabb. Ehhez fagyasztás előtt a teljesen lehűlt anyaghoz hozzákeverünk 2 dl tejszínt. Ilyenkor 2 dl vízzel kevesebbet teszünk a cukoroldathoz.


FAGYIK, PARFÉK

Cseresznyebefőtt nagymama módra

Hozzávalók: cseresznye, kristálycukor, tartósítószer

Elkészítése:

A cseresznyét lecsumázzuk, megmossuk, és szitán kissé megszikkasztjuk. Befőttesüvegek aljára két evőkanál kristálycukrot szórunk, az üveget a gyümölccsel megtöltjük, a tetejére megint két evőkanálnyi cukor kerül. Az üvegeket háromnegyedéig vízzel megtöltjük, csipetnyi tartósítószert szórunk rá, lekötjük, és egy nagy fazékba, vízfürdőbe állítjuk. Ha celofánnal kötöttük le, az üvegekre vizes ruhát borítunk, majd a nagy fazekat a tűzre tesszük: a forrástól számítva öt percig gőzöljük. A vízfürdőben hagyjuk kihűlni, csak másnap vesszük ki, mossuk meg a külsejét, és rakjuk a helyére.


BEFŐTT

Burgonyás hot-dog

Hozzávalók: burgonya, virsli, mustár, ketchup, só, olaj

Elkészítése:

Személyenként 2 db nagyobb burgonyát héjában majdnem puhára főzünk. Meghámozzuk és akkorára kifúrjuk, hogy egy fél pár virsli beleférjen. Sózzuk az üreget és óvatosan belehelyezzük a virslit. Bő, forró olajban megsütjük. Mustárral, ketchuppal tálaljuk.


BURGONYA, VIRSLI

Rakott pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertéskaraj, burgonya, 20 dkg gomba, só, őrölt bors, olaj (vaj)

Elkészítése:

8 szelet kicsontozott sertésbordát kiverünk, megsózzuk, megborsozzuk, és 1 evőkanálnyi olajon vagy kevés vajon mindkét felüket ropogósra kisütjük. Közben egy másik edényben bő olajban ropogósra sütünk hasábburgonyát, és a zsiradéktól lecsepegtetve, tűzálló tál aljára öntjük.

20 deka cikkekre vágott gombát kevés olajon vagy vajon, sóval, borssal ízesítve puhára párolunk, levével együtt a burgonya közé keverjük, és az egészet kissé megsózzuk. A kisütött húst a tetejére fektetjük, a visszamaradt húslevet kevés vízzel összeforraljuk, és az egészet ezzel a mártással leöntjük. A tál tetejét alufóliával alaposan lefedjük, és az egészet a sütőben átsütjük. Sütés közben a burgonya megpuhul, de a hústól és a gombától különlegesen jó ízt kap. (Még finomabb, ha kevés kockára vágott pirított májat is keverünk a burgonya közé.)


SERTÉSKARAJ/BORDA

Gyors lekváros omlett

Hozzávalók 4 személyre: 12 tojás, 16 dkg porcukor, 12 dkg liszt, vaj, liszt, lekvár

Elkészítése:

Személyenként 3 tojást számítunk. Ahány tojássárgáját használunk, annyiszor 4 dkg porcukorral kikeverjük, és a fehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, elvegyítjük a kikevert tojássárgákkal, és hozzákeverünk személyenként 3 dkg lisztet is. Egy serpenyőt vajjal kikenünk, vékonyan meglisztezzük, majd belehelyezzük a tésztát. Középmeleg sütőben kb. 6-8 percig sütjük.

Amíg a tészta a sütőben van, lekvárt melegítünk. A készre sült tésztát tálra borítjuk, hosszában kettévágjuk. Az egyik lapot megkenjük a krémszerűvé vált lekvárral, a másik lapot ráhelyezzük. Porcukorral meghintjük és melegen tálaljuk. Lekvár helyett csokoládékrémmel is tölthetjük.


DESSZERT, ÉDESSÉG

Kántorné csirkéje

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, 5 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1-1 csomó leveszöldség és újhagyma, cérnametélt, só, szerecsendió, grillfűszer, olaj, vaj

Elkészítése:

Sós vízben, amelybe mokkáskanálnyi olajat is öntöttünk, kifőzünk egy maréknyi cérnametéltet, majd leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

Öt deka vajon megpirítjuk a csirke nagyon apróra vágott máját, a tűzről levéve, beleforgatjuk a kifőtt metéltet, és egy nyers tojással meg 10 deka reszelt sajttal keverjük össze. Csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és egy nagy, legalább másfél kilós csirke hasüregébe töltjük. A nyílást hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük, és a szárnyast kívülről sóval vagy grillfűszerrel meg vajjal bedörzsöljük.

Egy tűzálló tálat kiolajozunk, egy csomó megtisztított, karikákra vágott leveszöldséggel meg egy csomó szintén felszeletelt újhagymával alapozzuk, és a csirkét ráfektetjük. A zöldséget megsózzuk, és a tálat alufóliával letakarva, a sütőben kis lángon puhára pároljuk. Félidőben megnézzük, és ha a saját levét elfőné, egy kevés, vizet öntünk alá.

Amikor a hús megpuhult, a fedőt vagy fóliát levesszük róla, és ropogósra sütjük a szárnyast. Végül a pecsenyét deszkára téve felszeleteljük, a tölteléket köré rakjuk, és a levét összeturmixolva öntjük rá.


CSIRKE

Diadal rostélyos

Hozzávalók: marharostélyos, szalonna, vöröshagyma, só, őrölt bors, babérlevél, mustár, olaj

Elkészítése:

Kicsontozott rostélyosokat jól kiverünk. Sóval, törött borssal, mustárral és olajjal ízesítjük. A hússzeletek mindkét oldalához egy-egy babérlevelet erősítünk.

Egy kisebb fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk kis kockákra vágott és kisütött szalonna zsírjában, majd ráhelyezzük a húsokat és kb. 15 perc alatt puhára sütjük. Ízlés szerint karikára vágott sárgarépával is párolhatjuk együtt.


MARHAROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA)

Hagymás csirkemáj hidegen

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemáj, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, 3 ek. zsír

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát és áttört fokhagymát üvegesre pirítjuk. A májat (ha van rajta) az epétől és az inaktól  szabadítsuk meg és mossuk meg. A májakat forró hagymás zsírba tesszük, és mindkét oldalukat átsütjük. Ha puhák, levesszük a tűzről, sózzuk, paprikázzuk, borsozzuk.

Egy tálon felhalmozzuk a májakat, közéjük szórjuk a hagymát, végül a meleg zsírral leöntjük. Hűtőszekrénybe tesszük, majd kenyérre kenve fogyasztjuk.


HIDEGKONYHA

Madártej

Hozzávalók 2 személyre: 5 dl tej, 10 dkg + 3 kk. porcukor, 1/2 vaníliarúd, 3 tojás, vaníliás cukor

Elkészítése:

Fél liter tejet 3 kávéskanál porcukorral, 1/2 vaníliarúddal tűzre teszünk. Három tojásfehérjét kemény habbá verünk, és elkeverjük kevés vaníliás cukorral. A habból evőkanállal galuskákat szaggatunk és a forró tejben kifőzzük. Ha egyik fele megfőtt, akkor megfordítjuk, majd kb. 2 perc múlva szűrőbe szedjük.

Ezután 3 tojássárgáját 10 dkg porcukorral habosra keverünk, majd állandó keverés mellett, lassan felengedjük a forró tej 1/4 részével. Utána, még mindig állandó keverés mellett, a tej nagyobb részéhez öntjük, és forrásig tovább keverjük. Levesszük a tűzről, tovább keverjük, míg langyosra hűl. Átszűrjük, tálba vagy csészébe töltjük, és a tetejére helyezzük a habgaluskákat, amelyeket mazsolával vagy hosszúkásra vágott mandulával díszíthetünk.


KRÉM, HAB, PUDING

Gombás-lecsós csirkecombok

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy csirkecomb, 20 dkg gomba, 2 zsemle, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, őrölt bors, tej

Elkészítése:

Apró kockákra vágunk, kiolvasztunk öt deka füstölt szalonnát, megpirítunk rajta egy kis fej, szintén felaprított vöröshagymát, és hozzáadunk három zöldpaprikát meg egy paradicsomot szintén feldarabolva, mintha lecsót készítenénk. Egy kissé megsózva puhára pároljuk, majd belerakunk 20 deka felszeletelt gombát, és ezzel 2-3 percig együtt sütjük. A tűzről levéve összedolgozzuk két tejben áztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlével, két nyers tojással, megborsozzuk, és ha kell, utánasózzuk.

Négy nagy csirkecomb bőrét ujjunkkal fellazítjuk, és annyi tölteléket teszünk alá, amennyi csak belefér. A megtöltött combokat tűzálló tálra vagy zománcozott tepsire egymás mellé fektetjük, közé halmozva a maradék tölteléket. Fóliával letakarva, a sütőben 10 percig nagy lángon, majd takarékon még 50 percig sütjük, végül a fóliát lebontva róla, megpirítjuk a tetejét.


CSIRKECOMB

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!