Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Karamellfagylalt

Hozzávalók 4 személyre: 1 l tej, 20 dkg cukor, 4 tojás

Elkészítése:

10 dkg cukrot karamellizálunk, a tej egy részével feloldjuk, majd a többi tejet is hozzáöntjük.

4 egész tojást 10 dkg cukorral elkeverünk, hozzáöntjük a forró karamellás tejet, és folytonos keverés közben addig főzzük, míg sűrűsödni kezd. Majd teljesen lehűtjük és fagyasztjuk.


FAGYIK, PARFÉK

Meggybefőtt

Hozzávalók: 4 kg meggy, 1 kg cukor, 1 l víz, 3 kk. tartósítószer, rum vagy alkohol

Elkészítése:

Négy kiló meggyre számítva egy liter vizet egy kiló cukorral meg három kiskanál tartósítószerrel felforralunk, és a lecsumázott, megmosott meggyet félkilónként a lobogva forró szirupba vetjük. Csak addig hagyjuk benne, amíg gyöngyözni nem kezd, akkor szűrőkanállal üvegekbe átszedjük. Ha már az összes meggyet kifőztük, a szirupot a gyümölcsre öntjük, és hagyjuk kihűlni.

Végül a tetejére rumot vagy tiszta alkoholt öntünk: kétliteres üvegbe 1-1 evőkanállal. Nagy üvegekben is elrakhatjuk, mert kibontva sem romlik meg.


BEFŐTT

Burgonyás ponty parasztosan

Hozzávalók:  ponty, füstölt szalonna, burgonya, vöröshagyma, paradicsompüré, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, olaj, zsír

Elkészítése:

A halszeleteket gyengén besózzuk, a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A lecsepegtetett halszeleteket kevés zsiradékban elősütjük.

Kivesszük a halszeleteket, és a zsírjában finomra vágott vöröshagymát pirítunk. Rátesszük a paradicsompürét és kevés vízzel felengedjük.

A héjában főtt burgonyát kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk, elkeverjük a szalonnakockákkal és a hagymás paradicsomlével, sóval, törött borssal fűszerezzük.

A halszeleteket tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a hagymás-szalonnás-burgonyás keveréket, petrezselyemzölddel megszórjuk és lefedve sütőben kb. 10 percig sütjük.


PONTY

Töltött főtt tyúk

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy tyúk, 2 zsemle, 2 tojás, 3 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1-1 kis darab zeller, karalábé és kelkáposzta, vöröshagyma, só, őrölt bors, egész bors, köménymag, babérlevél, 1 mk. majoranna, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 ek. olaj, 1 kk. paradicsompüré

Elkészítése:

Egy szép nagy tyúkot megtisztítunk, kívül megsózzuk. Egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy kevés apróra vágott vöröshagymát, belekaparjuk a tyúk máját, hozzáadunk 2 tejben megáztatott, kifacsart és összemorzsolt zsemlét, 2 tojást, és sóval, borssal, mokkakanálnyi majorannával meg egy csokor petrezselyemzölddel ízesítjük. Megtöltjük a tyúk belsejét, a nyílást hústűvel szorosan összetűzzük.

3 szál sárgarépát 2 szál petrezselyemgyökérrel, egy-egy kis darabka karalábéval, zellerrel, kelkáposztával és a tyúk aprólékjával 3 liter vízben feltesszük főni. Szemes borssal, kevés köménymaggal, egy fej vöröshagymával, körömnyi babérlevéllel, kiskanálnyi paradicsompürével (vagy friss paradicsommal, paprikával) ízesítjük, és ha forr, óvatosan belehelyezzük a megtöltött tyúkot. Lassú tűzön jó puhára megfőzzük, majd felszeleteljük, és tálra téve körülrakjuk a szintén felszeletelt töltelékkel meg a kifőtt zöldségekkel.

Savanykás (uborka- vagy meggy-) mártás, esetleg ecetes torma illik hozzá.


TYÚK

Csokoládégolyós tejszínes torta

Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához: 1 előkészített, tetszés szerinti csokoládés ropogós tortalap; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 2 tasak habfixáló, 2 tasak vaníliás cukor, 2 tasak csokigolyó, néhány citromfűlevél
 
Elkészítése:
 
Felaprítjuk a csokoládét. Megmelegítjük a tejszínt, és feloldjuk benne a csokoládét. A csokis tejszínt 12 órára hűtőbe tesszük, majd a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük (trüffelt készítünk). 12 csokigolyót félreteszünk a díszítéshez. A többi golyót a krémhez keverjük.
 
A csokis alapot megkenjük a csokis krémmel, és szépen elrendezzük rajta a csokigolyókat. Citromfűlevelekkel díszítjük.


TORTA, TORTÁCSKA

Csokoládés tojáshab

Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étcsokoládé 3 tojásfehérje, vaj

Elkészítése:

10 dkg porcukrot, 5 dkg lisztet és 5 dkg reszelt étcsokoládét összekeverünk. 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük, elvegyítjük liszttel, az előkészített kivajazott tepsibe öntjük, és sütőben lassan megsütjük. Ha kihűlt, bevonhatjuk csokoládémázzal.


TEPSIS SÜTI

Svájci almafánk

Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 2 tojássárgája, 4 db alma, 1 ek. rum, 1 citrom leve, 1 kk. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, tej, cukor, só, olaj, fahéjas porcukor

Elkészítése:

Három deka élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben megfuttatunk, majd 20 deka rétesliszttel, 15 deka finomliszttel, két tojássárgájával, egy evőkanál rummal, egy citrom levével, kiskanálnyi porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, meg annyi langyos tejjel do1gozzuk össze, hogy lágy kelt tésztát kapjunk. Csipetnyi sót meg öt deka olvasztott vajat is beledagasztunk, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Végül megtisztítunk, a reszelő durva fokán lereszelünk négy nagy almát, és a megkelt tésztába keverjük. Bőven olajat forrósítunk, és az olajba mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a tésztából. Mindkét felüket szép pirosra sütjük, alaposan lecsepegtetjük, és vaníliás vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.


FÁNK, SVÁJCI

Napóleon rostélyos

Hozzávalók 2 személyre: marharostélyos, 1 dl tejszín, 1/2 dl konyak, mustár, őrölt bors, olaj, vaj

Elkészítése:

Rostélyos szeleteket néhány napig mustáros, olajos pácban érlelünk, majd jól kiverjük, borssal meghintünk, serpenyőben, vajon jól átsütünk, és félretesszük.

A serpenyőbe 1 dl tejszínt és 1/2 dl konyakot öntünk, átforraljuk és tálaláskor megöntözzük vele a húst. Köretként burgonyaropogóst adunk mellé.


MARHAROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA)

Nyers céklasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg cékla, 1 kisebb torma, ecet, só, köménymag, cukor

Elkészítése:

A céklát meghámozzuk, megmossuk és káposztareszelőn átgyaluljuk.

Közben a köménymagot és a megtisztított, felszeletelt tormát 5 dl vízben 10 percig forraljuk. Ha kihűlt, leszűrjük, a céklára öntjük, és sóval, ecettel, cukorral ízesítjük. Egy napig hagyjuk állni.

Lezárt befőttesüvegben hűtőben 8-10 napig eltartható.


SALÁTÁK, CÉKLA

Lazac steak snidlinges joghurtöntettel

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet Trawlic lazac, 2 doboz Milbona natúr joghurt, 1 csokor snidling, 1 csokor újhagyma, 1 csomag ruccola, Castello só

Elkészítése:

A joghurtot összekeverjük az apróra vágott snidlinggel, az újhagymával, és ízlés szerint sóval ízesítjük.

A megsózott lazacot teflon serpenyőbe helyezzük és mindkét oldalán addig sütjük, amíg szép színe nem lesz.

A salátát összekeverjük a szeletelt újhagymával és tányérra tesszük. A kész lazacot ráhelyezzük és az egész kompozíciót megöntözzük joghurttal.

(Gianni receptje)


 LAZAC

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!