Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Flamand burgonya

Hozzávalók: burgonya, tejföl, sajt, vaj, só, köménymag, szerecsendió

Elkészítése:

A többször váltott vízben megmosott héjas burgonyákat hosszában félbevágjuk és vágott felükkel lefelé kivajazott tűzálló üvegedénybe helyezzük. Kb. 20 percnyi sütés után sózzuk. Vastagon áthúzzuk köménymaggal ízesített tejföllel és kevés reszelt szerecsendióval. Reszelt sajttal megszórjuk és aranysárgára sütjük.


BURGONYA

Bajor rántott hús

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet rövidkaraj, 8 db főzőkolbász, liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, olaj

Elkészítése:

8 kisebb szelet rövidkarajt kicsontozunk, és vékonyra kiverünk. Mindegyik szelet húst egy-egy darab főzőkolbász köré tekerjük, megtűzzük és megsózzuk. Lisztben felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra kisütjük. Főzelék, vagy burgonya és saláta a körítése.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Császármorzsa

Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg liszt, 1/2 l tej, 4 tojás, 6 dkg porcukor, 7 dkg zsír, 1/2 citrom, mazsola, só

Elkészítése:

4 tojássárgáját 3 dkg porcukorral, 7 dkg zsírral, 1/2 citrom levével és reszelt héjával, mazsolával, sóval elkeverünk, majd hozzáadunk 50 dkg lisztet és 1/2 l tejet.

A tojások fehérjét 3 dkg porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan elkeverjük a masszával.

Egy tepsit kizsírozunk, beleöntjük a tészta alapanyagát. Meleg sütőben sütjük, és időnként lapátkanállal átkeverjük. Ha megsült - azaz a szétmorzsolt darabok megkeményedtek, de nem száradtak ki -, baracklekvárral és porcukorral megszórva tálaljuk.


DESSZERT, ÉDESSÉG

Ínyenc csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg-os csirke, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. paradicsompüré vagy 2 ek. ketchup, 1 dl testes vörösbor, 3 ek. olaj, 1 kk. vöröshagyma, 1 kk. mustár, 1 mk. méz (vagy csipet cukor), borecet, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Feldaraboljuk a csirkét és három evőkanál olajon, apránként átsütjük, hogy minden húsdarab megfehéredjék. Tűzálló tálra egymás mellé rakjuk.

A mártáshoz a serpenyőben lévő olajat három gerezd tört fokhagymával, egy evőkanál paradicsompürével vagy két evőkanál ketchuppal, egy deci testes vörösborral, néhány csepp borecettel, egy kiskanál nagyon finomra vágott hagymával, sóval, őrölt borssal meg egy kiskanál mustárral elkeverünk, néhány percig forraljuk és ráöntjük a csirkére. (Tehetünk bele csipetnyi cukrot vagy egy mokkáskanál mézet is.) A tálat a sütőbe tesszük, és ebben a fűszeres mártásban sütjük meg a csirkét, ügyelve, nehogy odakapjon.

Tálalás előtt a levébe diónyi vajdarabot keverünk, de ezzel már nem tesszük a sütőbe; ha a vaj elolvad, készen van az ínyenc csirke. (Készíthetjük csak mellekből és/vagy combokból is.)


CSIRKE

Epertorta kevert tésztából

Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só, 4 ek. tej, 1 csapott ek. zselatinpor, 12,5 dkg félzsíros tehéntúró, 5 ek. cukor, 2 dl tejszín, 50 dkg eper
 
Elkészítése:
 
A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a sütőporral és a sóval összevegyítjük, majd a tejjel váltogatva a vajas-tojásos masszába keverjük. A sütőt 200 fokra hevítjük. A tésztát a kivajazott formába töltjük. A sütő alsó részébe téve 20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd egy tálra borítjuk.
 
A zselatint fél deci hideg vízben megáztatjuk. A túrót 3 evőkanál cukorral simára keverjük. A zselatint folytonos keverés közben kis lángon melegítjük, és kanalanként hozzáadjuk a túrót.
 
A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a hab felét a túróhoz keverjük.
 
Az epret megmossuk, lecsurgatjuk, szárát eltávolítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk.
 
A már kihűlt süteményre kenjük a túrókrémet, elosztjuk rajta az epret, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.

TORTA, TORTÁCSKA

Svéd hátszínszelet

Hozzávalók 2 személyre: 4 szelet hátszín, 10 dkg torma, 2 dl tejföl, worchester szósz, petrezselyemzöld, cukor, só, őrölt bors, zsír/olaj

Elkészítése:

Sózott, borsozott hátszínszeleteket kevés felhevített zsírban vagy olajban félangolosra sütünk.

Tíz dkg reszelt tormát elkeverünk 2 dl tejföllel, worchester mártással és kevés cukorral. A kisütött hátszínszeleteket a mártással áthúzzuk, petrezselyemmel meghintjük. Köményes burgonyával tálaljuk.


MARHAROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA), SVÉD

Gombapaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 2 közepes vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 hegyes zöldpaprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, Piros Arany, pirospaprika, só

Elkészítése:

Az apró kockára vágott szalonna kisütött zsírján finomra vágott vöröshagymát pirítunk, megszórjuk pirospaprikával, Piros Arannyal ízesítjük, és felengedjük 1 dl vízzel. Zsírjára visszaforraljuk.

Ezután a gombát a karikákra vágott zöldpaprikával együtt a hagymás zsírra tesszük. Sózzuk, és 15-20 percig pároljuk. A tejfölt 1 evőkanál liszttel kikeverjük, a gombához öntjük és jól átforraljuk. Galuskával tálaljuk.


GOMBA

Körtekrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 3 db körte, 10 dkg cukor, 1/2 db citrom, fűszer redukció (fahéj, egész citromhéj, szegfűszeg), 1 cs. vaníliás pudingpor, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor, (fagylalt), tejszínhab

Elkészítése:

Szokásos módon gyümölcslevest készítünk. Krémporos, tejszínes sűrítést alkalmazunk. Az alaplevet fehérborral és fűszer redukcióval ízesítjük. A levest tálalás előtt turmixoljuk és jól lehűtjük.

A muskotályos körte különleges ízt ad levesünknek. Hűtött csészébe tálaljuk.

Ha fokozni szeretnénk az ízvarázst, vaníliafagylalttal, tejszínhabbal, mentalevéllel díszítve kínáljuk.

(Laci bácsi receptje)


LEVESEK

Gyors parfé

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg porcukor, 2 tojásfehérje, 30 dkg gyümölcs

Elkészítése:

2 tojásfehérjébe 25 dkg porcukrot öntünk, és 30 dkg megtisztított, kis kockákra vágott gyümölcsöt hozzáadva habverővel addig kavarjuk (sosem verjük!), amíg az egész könnyű, habos lesz. Vizezett formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük.

Tálaláskor a forma külsejére néhány pillanatig meleg vizet csurgatunk, majd tányérra borítjuk belőle a parfét. Kockákra vágva rakjuk mély üvegtányérokba vagy talpas poharakba. Megszórjuk olyan gyümölcsdarabokkal, amelyet belekevertünk, és tejszínnel, gyümölcsöntettel díszítjük.


FAGYIK, PARFÉK

Meggyhús

Hozzávalók: meggy, kristálycukor, rum

Elkészítése:

Az ütött-kopott, túlérett, de még ép meggyszemeket megmossuk, kimagozzuk, és kristálycukorral rétegezve 1-2 literes üvegekbe töltjük. A tetejére vastagon cukor kerül, és arra 1-1 evőkanál rumot öntünk. Az üvegek szájára kistányért fektetve 10 napig védett, napos helyen tartjuk, csak utána kötjük le.

Télen pecsenyéhez remek köret.


BEFŐTT

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!