Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Meggydzsem

Hozzávalók: meggy, cukor, tartósítószer

Elkészítése:

A puha, érett, de azért még egészséges meggyet lecsumázzuk, megmossuk, kimagozzuk és megmérjük. Befőzőlábasba töltve kilónként kb. 40 deka cukrot öntünk rá, és letakarva egy éjjelen át állni hagyjuk.

Másnap kevergetve addig főzzük, amíg a levét kistányérra csöppentve meg nem kocsonyásodik, ekkor csipetnyi tartósítószert keverve hozzá üvegekbe töltjük. Lekötve szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Gül baba burgonyája

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, sajt, 1/2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, zsír, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

A héjában főtt és tisztított burgonyát lereszeljük. Sóval, borssal és 1/2 fej finomra vágott és zsírban megfonnyasztott vöröshagymával jól eldolgozzuk.

Ezután egy tepsit jól kikenünk zsírral és vastagon megszórjuk reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsával. Szétterítjük rajta a burgonyát. Vékonyra vágott sajtszeletekkel a teljes felületet befedjük és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.

Ketchuppal vagy tárkonymártással tálaljuk.


BURGONYA

Provanszi fejes saláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej saláta, 4 paradicsom, 3 főtt tojás, 3 piros retek, 1 fürt piros szőlő, 10 dkg gomba; a mártáshoz: 1 púpos kk. mustár, 1 kk. enyhe ecet, 1 kk. porcukor, 5 kk. olaj, csipet só

Elkészítése:

Egy kis fej fejes salátát leveleire szedve megmosunk és tiszta konyharuhában szárazra nyomkodva laskára vágjuk. Összekeverjük 4 fej nagy kockára vágott paradicsommal, 3 cikkekre vágott főtt tojással, 3 karikára szelt piros retekkel, meg egy fürt leszemezett piros szőlővel. Végül adunk hozzá 10 deka nyers, megtisztított, vékonyan felszelt gombát, és az egészet összekeverjük a mártással, amely 1 púpos kiskanál mustárból, 1 kiskanál enyhe ecettel, csipet sóval, egy kiskanál porcukorral, meg 5 kiskanál olajjal készült. (Ha ezt a mártást néhány percig keverjük, sűrűvé, kocsonyássá válik.)

Kitűnő körítés sült húshoz, halhoz egyaránt, nem kell még burgonyát vagy rizst is készíteni. Ha pedig hozzákeverünk 20 deka vékony laskára vágott párizsit, önmagában is elsőrangú fogyókúrás vacsora.


SALÁTÁK, FRANCIA

Böllér máj (2)

Hozzávalók: sertésmáj, füstölt szalonna, vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, só, őrölt bors, zsír v. olaj

Elkészítése:

Májszeleteket füstölt szalonna csíkokkal megtűzdelünk. Közben finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítunk, hozzáadunk kockákra vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Sóval, törött borssal ízesítjük. Mikor félig megpuhult, mellétesszük a tűzdelt májszeleteket, és együtt pár perc alatt készre pároljuk. Tört burgonyával tálaljuk.


SERTÉSMÁJ

Boros piskóta

Hozzávalók: 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 4 tojás, 1 dl fehérbor, vaj

Elkészítése:

4 tojássárgáját 12 dkg porcukorral jól kikeverünk, hozzáadunk 12 dkg lisztet és a tojások felvert habját.

Egy tepsit kikenünk vajjal, beleöntjük a masszát, és meleg sütőben megsütjük. Sütés közben kétszer fél-fél dl fehérborral meglocsoljuk.

Kockára vágva, porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


TEPSIS SÜTI

Isi-szelet

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 ek. kakaópor, 6 ek. olaj, 3 ek. 5%-os ecet, 2,5 dl víz, 1 cs. vaníliás cukor, 1/2 kk. só, 1 kk. szódabikarbóna

Elkészítése:

Elektromos habverővel az összes hozzávalót alaposan kikeverjük, majd jól kizsírozott, kisebb tepsibe simítjuk. (Ha vékonyabb tésztát akarunk, a közepes tepsiben sütjük.) Meleg sütőbe tesszük, és a lángot takarékra csavarjuk. Addig hagyjuk a sütőben, amíg a beleszúrt tűre nem tapad a ragacsos massza, majd deszkára borítva hűtjük ki.

Tálalhatjuk csak kockákra vágva, porcukorral meghintve, de megtölthetjük valamilyen pikáns gyümölcslekvárral vagy csokoládékrémmel is.


TEPSIS SÜTI

Szabolcsi káposztás hurka

Hozzávalók 4 személyre: 1 véres hurka, 1 májas hurka, 50 dkg savanykás alma, 80 dkg savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 dl borecet, 1 ek. kristálycukor, 2 szegfűszeg, só, őrölt bors, 2 ek. olaj

Elkészítése:

A hurkát alufóliába csomagolva, előmelegített sütőben közepes lángon 15 percig sütjük.

Közben az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd az átmosott káposztát beletéve, sóval, borssal, cukorral ízesítve, fedő alatt saját levén félpuhára pároljuk. Tűzálló tálba terítjük, ráfektetjük a megsült, darabokra vagdalt hurkát, majd kirakjuk a megtisztított, negyedekre vágott almával. Megszórjuk a megtört szegfűszeggel, cukorral, sózzuk, meglocsoljuk a fél deci vízzel elkevert borecettel, és forró sütőben lefedve 40 percig sütjük.


HURKA

Erdei gyümölcsös túrótorta

Hozzávalók: 30 dkg darált keksz, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, narancsszörp; a töltelékhez: 50 dkg tejszín, 25 dkg porcukor, 50 dkg túró, 2 tasak zselatinpor, 2 tasak vaníliás cukor, 3 tasak piros tortazselé, 0,7 dl víz, 50 dkg erdei gyümölcs  

Elkészítése:  

A kekszet összegyúrjuk a tojássárgákkal, a vajjal és szükség szerinti narancsszörppel. A masszát egy tortaforma aljába nyomkodjuk és hűtőbe tesszük.  

A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a túrót, és az előzőleg kevés vízben feloldott zselatint. A tortaalapra simítjuk és visszatesszük a hűtőbe.  

A vizet edénybe öntjük, elkeverjük benne a vaníliás cukrot és a tortaöntetet. Ha forrni kezd, hozzáadjuk az erdei gyümölcsöt. Pár perc kevergetés után levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, a túrókrémre öntjük és visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.


TORTA, TORTÁCSKA, SÜTÉS NÉLKÜL

Eperdzsem (2)

Hozzávalók: 1,3 kg eper, 50 dkg zselírozócukor, késhegynyi citromsav

Elkészítése:

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, apró darabkákra vágjuk. Hozzáadjuk a zselírozócukrot és a citromsavat, jól összekeverjük, és erős lángon állandóan kevergetve felforraljuk. Kb. 1 percig forraljuk, a tűzről levéve még párszor megkeverjük. Üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, fejjel lefelé fordítva 5-6 percig állni hagyjuk, majd a polcra tesszük.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Meggyhús egyszerűbben

Hozzávalók: 5 kg meggy, 1,5 kg kristálycukor, 1 dkg tartósítószer

Elkészítése:

Öt kiló meggyet lecsumázunk, megmosunk, kimagozunk, és másfél kiló kristálycukorral meg egy deka tartósítószerrel összekeverjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lekötjük, és a kamrába a végleges helyére rakjuk.

Télen nemcsak leves, mártás készülhet belőle, de lecsöpögtetve tésztatölteléknek is kitűnő.


BEFŐTT

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!