Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Chiliben pácolt karaj

Hozzávalók 4 személyre: 3 evőkanál frissen darált vagy 2 evőkanál szárított chilipaprika, 1 kanál só, 1 kanál őrölt kömény, 1 kanál őrölt bors, 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kg kb. 2 cm vastagra szeletelt karaj

Az ízesítő anyagokból pürét keverünk.

A húst klopfoljuk, és mindkét oldalán megkenjük a fűszerpürével.

Visszatesszük a hűtőbe legalább fél napra, majd a grillsütőn 15-30 perc alatt kisütjük.

 

Birkapaprikás

Hozzávalók: 2 kg csontos birkahús, 4 evőkanál őrölt édes piros paprika, 1 evőkanál őrölt erős paprika, 60 dkg vöröshagyma
 
Elkészítése:
 
A húst, a fűszert, az apróra vágott hagymát bográcsba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és lassú tűzön főzzük mindaddig, amíg a hús nem puhul meg. Ha a birka öreg volt, három óra főzés is kell ahhoz, hogy megpuhuljon.
 
A birkapaprikáshoz nem kell salátát felszolgálni, csupán friss fehér kenyeret és bort.
 

Birkanyárs almával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg birkacomb, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál olaj, 1 dl vörösbor, 1 kiskanál kakukkfű, 1 kiskanál rozmaring, 1-2 kiskanál őrölt feketebors, 2 db paprika, 2 db alma, só

A húst tisztítsuk meg, majd vágjuk 2 centiméteres kockákra.

A fokhagymát nyomjuk össze, keverjük hozzá az olajat, a vörösbort, a fűszereket. Tegyük bele a húst, és lefedve egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.

A paprikát és az almát tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházát, negyedeljük.

A nyársakra húzzuk felváltva a húst, paprikát és almát.

Faszénen 15 perc alatt kész, közben a páclével kenegessük meg többször is.

Tejfölös mozarella

Hozzávalók 4 személyre: 6 darab paradicsom, 3 csomag mozarella sajt, 2 darab citrom, 5 dl tejföl, 1 dl oliva olaj, 1 csipetnyi só, 2 csipetnyi frissen őrölt bors

A mozarella sajtokat vágjuk fél centi vastag szeletekre, majd helyezzük őket egymásra egy nagyobb tálon.

Terítsük be jó alaposan tejföllel, és rakjuk körbe vékonyra szeletelt paradicsomokkal.

Sózzuk, borsozzuk meg az egészet, majd reszeljünk a tejfölre az alaposan megmosott citrom héjából.

Ezek után facsarjunk még rá a citrom levéből, s végül öntsünk rá kevés oliva olajat.

Igény esetén pirítós kenyérrel kínálhatjuk.

Mozzarella paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre: 3 csomag mozzarella sajt, 6 darab nagy kemény paradicsom, 1 csipetnyi só, 0.5 kávéskanál őrölt fekete bors, 2 darab fokhagyma gerezd, 1 csomag petrezselyem, 6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 szál bazsalikom

A mozzarellát leszűrjük, lecsöpögtetjük. A paradicsomokat megmossuk, szárukat kivágjuk. Ezután mind a sajtot, mind a paradicsomot 2-3 milliméter vastag karikákra vágjuk. Ha a paradicsom túl nagy, akkor először félbehasítjuk, s csak azután szeleteljük.

Egy nagy, lapos salátástálon a sajt- és paradicsomkarikákat úgy rakjuk körbe, hogy félig takarják egymást. Sóval és őrölt borssal ­ jó, ha frissen őröljük ­ meghintjük.

A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet apróra vágjuk, és egy kis pohárban a extra szűz olívaolajjal összekeverjük.

A bazsalikomleveleket a szárról lecsipkedjük, a nagyobbakat félbetépjük, a paradicsomos sajtra szórjuk, majd az olívás öntettel meglocsoljuk. Azonnal tálaljuk, máskülönben a paradicsom összeesik.

Barna kenyérből készült pirítós illik hozzá.

Guacamole

Hozzávalók 6 személyre: 2 érett avokádó, 1 közepes paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. aprított korianderlevél, 1 ek. tejföl, 1 ek. citromlé, Tabasco szósz, csipetnyi só

Elkészítése:

Az avokádót félbe vágjuk, a magját egy nagyobb kés élével kiemeljük.

Meghámozzuk, a húsát közepes méretű tálba tesszük, villával összetörjük, simára keverjük.

A hagymát és a paradicsomot apróra vágjuk, összekeverjük a felaprított korianderrel.

A tálban lévő avokádópüréhez adjuk, és belekeverjük a többi hozzávalót.

A dipet kukoricachipsszel kínáljuk, vagy taco töltelékeként használjuk fel.

Dinnyés-ribizlis kacsamellsaláta

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kacsamell (lehet csirkemell vagy marhanyelv is), 1 db narancs, 1 kiskanál gyömbér, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál őrölt bors, 1 dl olaj, 10-15 dkg ribizli, 1 db sárgadinnye, 10 dkg rukkola vagy fejessaláta, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom leve, 1 db kicsi savanyú alma, 1 kiskanál méz vagy cukor, 4-5 evőkanál olívaolaj

A kacsamellet megtisztítjuk, bedörzsöljük a fűszerekkel és a narancs levével. Hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, majd az olajon, fedő nélkül, mindkét oldalán megpirítjuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A zöldségeket megtisztítjuk. A salátát felaprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a ribizlit leszemezzük, az almát meghámozzuk, csumáját kivágjuk, a dinnye harmadrészét felaprítjuk, a többit félretesszük a salátaléhez.

Turmixgépben készítjük a salátaöntetet, ami citromlé, méz, dinnye, alma, olívaolaj, kevés gyömbér és petrezselyemzöld keveréke.

A hideg sült kacsamellet vékony szeletekre vágjuk, a salátával, dinnyével, ribiszkével együtt tálra halmozzuk és meglocsoljuk az öntettel. Tálalásig hűtőben hagyjuk.

Önálló fogásként vagy elegáns előételként tálalhatjuk.

Póréhagymás egytálétel

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg póréhagyma, 40 dkg disznóhús, 70 dkg krumpli, 4 ek. olaj, 10 dkg vöröshagyma, 3 db húsleveskocka
 
Elkészítése:
 
A húst kockára vágjuk és megpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és fél órát pároljuk.
 
Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát is, a kockára vágott krumplit és a leveskockákat, majd 1 liter vízzel felöntjük és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük.

Marhahús kelkáposztával

Hozzávalók 4 személyre: 1 fej kelkáposzta, 30 dkg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 3 ek. paradicsompüré, 1 csomó kapor, 5 dkg füstölt szalonna, 1 ek. liszt, ecet vagy citromlé, tejföl, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:

A kelkáposztát megmossuk és 6-8-felé vágjuk.

Apró kockákra vágjuk a marhahúst, és feltesszük főni. Hozzáadjuk a zsírjára sütött füstölt szalonnát, a finomra vágott vöröshagymát, a paradicsompürét és az apróra vágott kaprot. Lassú tűznél puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a kelkáposztát, ha megpuhult, a füstölt szalonna zsírjába belekeverjük az evőkanál lisztet, kicsit megpirítjuk, majd pirospaprikával, sóval, borssal, pár csepp ecettel vagy citromlével fűszerezzük. Felengedjük a húsos kel levével.

Tálalás előtt néhány kanál tejfölt teszünk a tál aljára.

Korzikai zöldséges egytálétel

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban