Csőben sült sajtos hasábburgonya
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg burgonya, 4 tojás, 1 ek. liszt, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, só, 1 ek. olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és hasábokra/cikkekre vágjuk.
Mély tűzálló tálat kikenünk az olajjal, beletesszük a hasábburgonyát és megsózzuk.
A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel, a tejjel, a reszelt sajttal, megsózzuk, hozzáadjuk a tejfölt és a tojások fehérjéiből vert kemény habot.
Ráöntjük a burgonyára, és a forró sütőben kb. 15 percig sütjük.
Zsámbéki bojtárleves Hozzávalók 8 személyre: 2 nagyobb fej vöröshagyma, 1, 2 kg bárányhús, 5 ek. olaj, 2 tk. pirospaprika, 4-4 sárga- és fehérrépa, 60 dkg újburgonya, 60 dkg zöldborsó, 2 csokor kapor
Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. A húst megmossuk, kockákra vágjuk.
A bográcsban felforrósítjuk az olajat, a hagymát a hússal együtt megpirítjuk benne. Meghintjük a pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezzük, majd kb. 2,5 liter vízzel felöntjük. Lefedve majdnem puhára főzzük.
Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. A húshoz előbb a fehér és a sárgarépát, majd néhány perc elteltével a burgonyát és a borsót is hozzáadjuk.
A főzés végén finomra aprítjuk a kaprot, a levesbe szórjuk. Aki szereti, csipetkét is főzhet bele.
Zöldfűszeres grillezett padlizsán
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zsenge padlizsán, 3 darab ágacska friss origano, kakukkfű és rozmaring, 6 evőkanál Floriol étolaj, 1 csipetnyi só, 1 csipetnyi őrölt fekete bors
A padlizsánokat - miután végeiket levágtuk - kicsit ferdén ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
A zöldfűszerek leveleit a szárról lecsipkedjük, durvára vágjuk, felét az olívaolajba keverjük. A padlizsán szeleteket belerakjuk, egy kicsit megborsozzuk, majd letakarva kb.1 órára betesszük a hűtőbe.
A pácolt padlizsánt, anélkül, hogy különösebben lecsöpögtetnénk, felforrósított grillrácsra vagy serpenyőbe rakjuk, és oldalanként kb. 3-3 percig sütjük. A végefelé kissé megsózzuk, megborsozzuk, a félretett zöldfűszerekkel megszórjuk.
Önmagában vagy tejföllel meglocsolva és reszelt sajttal megszórva egyaránt nagyszerű.
Török kebab
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg bárányhús, 3-4 evőkanál olíva olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 3-4 evőkanál citromlé, 1 kiskanál csípős pirospaprika, 1 kiskanál őrölt kömény, 8 babérlevél, 1 kiskanál őrölt koriander és/vagy római kömény, só, őrölt feketebors
Bepácoljuk a kockára vágott bárányhúst az összes fűszerrel elkevert olívaolajjal. Minimum 2 órát lefedve hagyjuk hűtőben állni.
A bepácolt húst nyársakra húzzuk a babérlevelekkel együtt. Faszenes vagy elektromos grillen addig sütjük, amíg ropogós barna nem lesz.
Töltött sertésszelet
Hozzávalók: 6 sertésszelet, 2-2 evőkanál olaj és csípős mustár, 3 evőkanál ketchup, só, bors, 15 dkg feta sajt, 1 teáskanál kakukkfű
A húst olajjal, mustárral, ketchuppal, sóval, borssal megkenve 6 órát hűtjük.
A hússzeletekbe zsebet vágunk.
A fetát a kakukkfűvel és a páccal összegyúrjuk, fűszerezzük. A zsebekbe töltjük, a nyílást összetűzzük és 12-15 percig grillezzük.
Szüreti birkapörkölt
Hozzávalók (8 adag): 2 kg birkahús (legjobb a lábszár), 15 dkg zsír, 3-4 fej vöröshagyma, 2-3 ek. fűszerpaprika, 2-3 db zöldpaprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 ek. köménymag, só, ízlés szerint 1-2 cseresznyepaprika
Az apróra vágott hagymát a bográcsban zsíron megpirítjuk, hozzákeverjük a piros fűszerpaprikát, majd azonnal a kockára vágott húst. Ízesítjük zöldpaprikával (a magházat is tegyük bele, jobb íze lesz), zúzott fokhagymával, köménymaggal, sóval, a legvégén ízlés szerint csípős cseresznye- paprikával is. Saját levében pörköljük, de kevés vizet adhatunk hozzá, ha elpárologna.
Számítsunk rá, hogy legalább három óra kell, amíg elkészül.
Sült banán desszert
Hozzávalók 4 személyre: 4 db kemény banán, 3 evőkanál méz, 1/2 db citrom leve, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1-2 kanál rum
A mézet, a citromlevet, a rumot és a fahéjat összekekeverjük.
A banánokat nagyon alaposan megmossuk, majd héjával együtt kettévágjuk.
A belsejével lefelé a szirupba mártjuk. Körülbelül fél órát állni hagyjuk, majd 3-4 perc alatt megpirítjuk a grillen.
Tálaláskor adjunk hozzá a pácléből is.
Hasonló módon készíthetünk sült almát, körtét, ananászt stb.
Surf and Turf Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg sertésszűzérme, 8 dkg vaj, só, bors, 3 tojásparadicsom, 1 vastag póréhagyma, 12 főtt királyrák, 1 mogyoróhagyma, 5 dkg parmezán, 10 dkg darált mandula, 25 dkg mozzarella, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
A húst 2-3 evőkanál vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, felszeleteljük.
A pórét 2 percig forró sós vízben blansírozzuk, csíkokra vágjuk.
2-2 rákot körbetekerünk a pórécsíkokkal, grilltálba tesszük, és elosztjuk a húsdarabok között.
A mogyoróhagymát meghámozzuk, a mozzarellával felkockázzuk. Mindkettő felét elkeverjük a parmezánnal, 4 dkg mandulával és a maradék vajjal, sózzuk, borsozzuk, elosztjuk a paradicsomszeleteken, és a húsra tesszük.
A krémsajtot a maradék hozzávalókkal elkeverjük, fűszerezzük, és elosztjuk a rákokon.
Az egészet lefedve a parázstól 15 centiméternyire 20 percig sütjük.
Spárga vajas citrommal és fenyőmaggal
Hozzávalók 6 személyre: 125 ml olíva olaj, 1 citrom leve, 2 babérlevél, fehér bors, 750 g spárga, 125 g vaj, 1 kanál reszelt citromhéj, 2 kanál citromlé, 2 kanál finomra vágott petrezselyemzöld, tabasco tetszés szerint, 45 g fenyőmag
Keverőtálban összekeverjük az olíva olajat és a citrom levet, babér leveleket, sót és az őrölt fehér borsot.
Helyezzük a spárgákat a keverőtálba, és forgassuk meg az olajban. 1-2 órát állni hagyjuk, közben elkészíthetjük a citromos vajat.
Egy kisebb keverőtálba beletesszük a szobahőmérsékletű vajat, a citrom reszelt héját, a citrom levét, petrezselyemzöldet és az erős szószt (tetszés szerint). Alaposan összedolgozzuk, letakarjuk és hűtőben tároljuk.
A spárgákat forró grillen megsütjük, a citromos vajjal meglocsoljuk. Reszelt citromhéjjal díszítjük és forrón tálaljuk.
Ropogós szárnyak Hozzávalók 4 személyre: 12 csirkeszárny, 4 evőkanál olaj, 3 dkg méz, só, bors, késhegynyi pirospaprika
Az olajat a mézzel kis lángon felforraljuk, a fűszereket belekeverjük. A szárnyakat bekenjük vele, és lefedve másfél órára a hűtőben pácoljuk.
A parázstól 15 centiméternyire 8 percig grillezzük.
|