Csülkös-fokhagymás krumplileves Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 60 dkg krumpli, 10-10 dkg sárgarépa és fehérrépa, 2 ek. olaj, 2 dkg liszt, 1 l füstölt lé, 20 dkg főtt csülök, 1 ek. vágott snidling
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az apróra felkockázott krumplit és répát. Gyakori kevergetés mellett rövid ideig pirítjuk.
Megszórjuk a liszttel, beletesszük az áttört fokhagymát, jól elkeverjük, és amikor már habzik a liszt, beleöntjük a füstölt levet. Ha szükséges, sózzuk. Kíméletesen főzzük 20 percig.
Falatnyi darabokra vágjuk a csülköt, a levesbe tesszük, és még 10 percig főzzük.
Tálalás előtt megszórjuk a snidlinggel.
Ropogós tortalap Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:
- első változat (vékony lap): 10 dkg babapiskóta, 7,5 dkg vaj;
- a második változat (vastag lap): 20 dkg babapiskóta, 15 dkg vaj;
- harmadik változat (vastag lap): 10 dkg babapiskóta, 10 dkg mogyorós csók, 15 dkg vaj
Elkészítése:
Szétmorzsoljuk a babapiskótát, illetve a babapiskótát és a mogyorós csókot.
Megolvasztjuk a vajat, és alaposan összegyúrjuk a morzsával. A masszát a formába nyomkodjuk, és 30 percre hűvös helyre tesszük. Kivesszük a formából, és tortatálcára tesszük.
 Tipp: Az aprósütemény helyettesíthető másikkal, így ízlés szerint változtathatjuk a tortalap ízét. A ropogós tortalap remek alap a krémtúró-, a friss túró-, a joghurt- vagy a tejszínes tortákhoz.
Rántott vagdalt Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús, 20 dkg sajt, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, bors; a bundázáshoz: liszt, tojás
Elkészítése:
A tejben megáztatott és kinyomkodott zsemlét sózzuk, borsozzuk, majd a tojásokkal, a reszelt sajttal, a hússal meg az áttört fokhagymával jól összedolgozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
A masszából hosszúkás rudat formálunk, felszeleteljük, majd lisztbe, felvert sós tojásba forgatjuk, és forró olajban megsütjük.
Csípős paradicsomos pulykaleves Hozzávalók 4 személyre: 500 g pulykamell, 100 g zöldhagyma, 100 g hagyma, 200 g kimagozott héjazott paradicsom, 4 dl paradicsom ivólé, 1 dl olívaolaj, 2 cs zeller zöld, 2 db chili paprika, só, darált bors, 150 g Gyermelyi 8 tojásos Gyufatészta
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
A hagymát finomra, a zöldhagymát nagyobb darabokra vágjuk.
A letisztított, megmosott húst kis kockára vágjuk.
Olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kimagozott, apróra vágott chilit. Rátesszük a zöldhagymát, elkeverjük.
Ráöntjük a paradicsomlevet, és alaplevet vagy vizet. Kíméletesen forraljuk.
Amikor a hús puha, beleszórjuk az apróra vágott paradicsomdarabokat és a gorombára vágott zellerzöldet.
Ha szükséges ízesítjük, összeforraljuk.
Gyufatésztával tálaljuk, amit a levesben vagy külön főzünk ki.
Popover
Az USA-ból Európába lassan átáramló új reggeliőrület tárgya a szuflé könnyedségű tésztából csészében vagy muffinformában sütött, langyosan kínálandó sütemény - a popover.
Ez a légies reggelisütemény a gasztrotörténészek szerint az angol Yorkshire-puding leszármazottja, és nem is olyan újszerű, mint gondolnánk. Először 1876-ban írták le a receptjét a Practical Cooking című könyvben. A kutatások szerint a Maine-ből érkezett telepesek, Portland alapítói amerikanizálták a Yorkshire-pudingot: a híg, tejből, lisztből, tojásból kevert tésztát a marha- vagy sertéssült zsírjával kikent csészékben kisütötték, néha fokhagymával, zöldfűszerekkel gazdagították. Az eredmény: a csészéből kidagadó, kérges, húsos ízű tészta, amit Portland popover pudingnak neveztek.
Hogy miért popover? Neve onnan származik, hogy sülés közben a sütőedényből kiduzzadó tészta elpukkan („pop”).
A legtöbb popover ma már nem húsos ízű, inkább vajas és könnyű, sőt, már nemcsak reggelire a kávé mellé, hanem ebéd vagy vacsora köreteként is kínálják.
Se szeri, se száma, annyi változata készíthető: keverhetünk az alaptésztába zúzott fokhagymát, frissen vágott petrezselyem- vagy tárkonyleveleket, rozmaringot vagy oregánót, csipetnyi gyömbér- vagy fahéjport, őrölt szegfűszeget.
A popovert alaposan kivajazott csészében is süthetjük, de eredeti sütőedénye fémből készült. Formája kúposabb, mint a muffinsütő mélyedései, és egy rácsszerkezetre vannak erősítve, hogy a meleg az edényeket jól körüljárhassa.
A popovernek nem kell szabályosnak lennie: teteje felduzzad, és bizony néha a formából kiemelve nem áll meg a lábán. Mindez mellékes, ha tésztája könnyű, kívül ropogós, belül foszlós.
A popoverrel hasonlóan kell bánnunk, mint a kelt tésztákkal, azaz amíg sül, a sütő ajtaját nem tanácsos kinyitni, mert a beáramló hideg levegőtől összeesik.
Alaprecept
Hozzávalók (9-10 süteményhez): 15 dkg liszt, 2,5 dl tej, 1/2 kk. só, 3 tojás, 2 ek. vaj + a formák kikenéséhez
Elkészítése:
1. A sütőt 220 C-ra (légkeveréses sütőben 200 C) előmelegítjük. 9, kb. 2 decis csészét vagy egy muffinforma mélyedéseit vajjal alaposan kikenünk. A lisztet, a tejet, a sót, a tojásokat és a vajat tálba rakjuk, majd konyhai robotgéppel simára és habosra keverjük.
2. A tésztát kanállal félig töltjük a csészékbe, majd egy sütőlapra sorba rakosgatjuk, és a forró sütőbe toljuk. A sütő ajtaját 25 percig nem nyitjuk ki, hogy a popover szépen megemelkedjen.
3. Ha nagyon pirulna a teteje, a hőmérsékletet 200 C-ra csökkentjük (légkeveréses sütőben 180 C), és újabb 15-20 perc alatt készre sütjük. Kérges, ropogós lesz, belseje pedig puha és foszlós. Vajjal, szendvicskrémmel, lekvárral vagy magában fogyasztjuk. Egy pohár tejet gyümölcslevet, egy csésze kávét vagy teát is ihatunk hozzá.
Rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús, 1 kg káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 4 tojás, 10 dkg vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg rizs, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só
Elkészítése:
A káposztát felaprítjuk és sós vízben félig megfőzzük. Leszűrjük, és lecsurgatjuk.
A rizst megfőzzük.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Meghintjük a pirospaprikával, és hozzáadjuk a darált húst. Megsózzuk és megpároljuk.
Rétegesen tűzálló tálba rakjuk a káposzta felét, a húst, a főtt rizst, a felkarikázott paradicsomot, zöldpaprikát. A legfelső réteg ismét káposzta legyen.
A tojásokat összekeverjük a tejföllel, kevés pirospaprikával és ráöntjük a rakottasra.
Sütőben, mérsékelt lángon készre sütjük.
Zelleres krumplifőzelék Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krumpli, 35 dkg zellergumó, só, 1 dl főzőtejszín, 2,5 dl tejföl, 2 ek. étkezési keményítő, 3 ek. apróra vágott zellerzöld, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítése:
Meghámozzuk a krumplit és a zellert, majd mindkettőt 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Lábosba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk és erős lángon felforraljuk. Ha már lobog a víz, mérsékeljük a tüzet, lefedjük a lábost és vajpuhára főzzük a zöldségeket.
Közben összekeverjük a tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt, majd apróra vágjuk a zellerzöldet.
Amikor a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a keményítős keveréket és a zellerzöldet, majd megborsozzuk és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Állandóan kevergetve besűrítjük.
Citromos tavaszi leves Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg rizs, 4 kis csirkemellfilé, 2 kis fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 l csirkeleves kockából, 1 csokor kapor, 2 citrom, 1 ek. vaj
Elkészítése:
A rizst sós vízben puhára főzzük.
Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a kockára vágott húst, és sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, és szintén megpirítjuk. Ráöntjük a levest, felforraljuk, és 15 percig fedő nélkül, lassú tűzön főzzük.
A citromokat megmossuk, az egyik levét kicsavarjuk, a másikat karikákra vágjuk.
A rizst a levesbe keverjük, a citromlével, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
Felforrósítjuk a vajat, megkapatjuk benne a citromszeleteket, és az apróra vágott kaporral együtt a levesbe keverjük.
Piskóta Alaprecept
Az alaprecept a lehető legegyszerűbb: a tojások száma a kiindulópont. Ahány tojásból sütjük a piskótát, annyi kanál liszt és cukor kell hozzá. (Egyes receptek szerint sütőport vagy szódabikarbónát is tesznek a tésztába, de ha friss tojásokkal dolgozunk, és jól kikeverjük a hozzávalókat, ezekre nincs szükségünk.)
Ha már 4-nél több tojásos tésztát szeretnénk sütni, választhatjuk az ún. lightosabb (könnyebb) változatot: süssünk vizes piskótát. Ebben az esetben minden tojásra 2 kanál vizet (esetleg citrom- és narancslevet) veszünk, ezzel dúsítva a piskóta mennyiségét. Számtalan finom házisütemény alaptésztáját jelenti a vizes piskóta, amely bizonyos szempontból még jobb is, mint az eredeti. Tésztája kevésbé száraz, és az állás következtében nehezebben, kevésbé szárad. Gazdaságosságára jellemző, hogy hasonló mennyiségű tojásból kétszer annyi vizes piskóta készíthető, mintha az eredeti alapján készítették volna.
Készítés
A piskótatésztát kétféle módon készíthetjük: vagy a sárgáját keverjük el a cukorral és a liszttel, majd ehhez adjuk a kemény habbá vert fehérjét, vagy a tojáshabhoz adjuk a cukrot, a sárgáját, végül a lisztet. Ki erre, ki arra a változatra esküszik.
Tehát: szétválasztjuk a tojásokat (vigyázzunk: a tojásfehérje legyen tökéletesen elválasztva a sárgájától, ne tartalmazzon egyáltalán tojássárgáját, mert nem verődik fel). Ha az első változat szerint készítjük, akkor a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot. Ha a második változat szerint készítjük, akkor a felvert tojáshabba fokozatosan beleadagoljuk a cukrot, majd a sárgáját, végül a lisztet. Jól tesszük, ha ez utóbbit kanállal vagy kézi habverővel keverjük el a többivel.
Piskótatésztából sohase készítsünk egyszerre többet, mint amennyit 20-30 perc alatt feldolgozhatunk. Hosszabb idő alatt a piskótatészta leülepedik és megfolyósodik.
Sütés
A piskótatésztát kivajazott - az oldalát ne zsírozzuk be, mert visszacsúszik a piskóta! -, belisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tetszés szerinti sütőformába/-tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütési idő a mérettől függ. Mindenesetre közepes méretnél kb. 20 percre számítsunk. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik!
Mennyiségek
Ami a mennyiségeket illeti, a következőképpen járjunk el: átlag méretű tortasütőben vékony tésztájú gyümölcstortához 2 tojásból, közepes vastagságú tésztához 4 tojásból, lapokra vágáshoz 5 vagy több tojásból süssünk piskótát.
Trükkök és hibák
A piskóta nem lesz szép, ha porcukorból sütjük.
Finomított cukrot használjunk. A masszát addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kellemetlen, ha a piskótában ropog a cukor.
A piskótatésztát is ízesíthetjük vaníliás cukorral vagy fahéjjal, esetleg a liszt mennyiségének rovására tehetünk bele kakaót vagy darált diót.
A vizes piskótát ízletesebbé tehetjük, ha víz helyett leszűrt citrom- vagy narancslevet adunk a piskótatésztához.
A piskótatészta akkor lesz puha, ha egy pohár tejfölt vagy egy kis tejet keverünk bele.
Ha a tojássárgáját meleg vízfürdőben keverjük habosra, a tojás jobban megköti a levegőt, és nagyobb, keményebb masszát kapunk. Vigyázat, a vízfürdő ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik!
Soha ne sajnáluk a keverésre fordított időt. Az anyagot minél simábbra keverjük, tésztánk annál finomabb lesz.
A sütőport/szódabikarbónát mindig keverjük el a lisztben, különben nem lesz hatása.
Ha a lisztet szitálva hintjük a kikevert tojássárgájához, pillekönnyű lesz, és nem csomósodik. A piskótamasszát az összeállítás után soha ne hagyjuk állni! Azonnal süssük meg, különben a belekevert levegő elillan és a tészta összeesik.
Sütéskor a sütő ne legyen túl forró, mert a tésztában lévő cukor hamar megég, a tészta kemény kérget kap, és a belseje nem sül át. Legjobb, ha a sütőt közepes hőfokra állítjuk.
Ha a tészta teteje sütéskor erősen barnul, fedjük le papírral.
Ha a sütőformát gondosan kivajazzuk és -lisztezzük, biztosan nem ragad le a piskóta.
Ha teljesen biztosra akarunk menni, béleljük ki a formát hajszálpontosra szabott sütőpapírral. A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le a tésztáról, hogy a piskóta felülete szép sima maradjon. (Ha később távolítjuk el a papírt, a tészta felülete felszakadozik.) Ha a papírt lazán visszahelyezzük a tésztára, a piskóta nem szárad ki.
Hogy tésztánk megsült-e, úgy állapíthatjuk meg, hogy a tészta közepébe villát szúrunk, ha kihúzva teljesen száraz, a tészta elkészült.
Ha a tészta átsült, elválik a forma szélétől.
A tésztát mindig a rácson hagyjuk kihűlni, hogy minden oldalról levegő érje, és hogy ne váljon ragacsossá.
Vizes piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 8 ek. víz, 20 dkg liszt, csapott mk. szódabikarbóna
Elkészítése:
A tojássárgákat 20 deka cukorral és 4 evőkanál vízzel simává keverjük. A tojásfehérjéket szintén 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük, végül hozzákeverjük a maradék cukrot.
A liszt egyik felébe belekeverjük a szódabikarbónát, majd a tojássárgájához keverjük. Ezutál lazán belekeverjük a tojáshab egyik felét, végül a megmaradt lisztet, majd a tojáshab másik felét. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
 Variálhatjuk a víz mennyiségét, ha teszünk bele citromlevet. 4 kanál vízhez 1 egész citrom leve és héja jár.
Rakott édeskáposzta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 70 dkg édeskáposzta, 8 dkg füstölt szalonna, 20 dkg reszelt sajt, 2 kis fej vöröshagyma, 25 dkg paradicsom, 25 dkg zöldpaprika, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, törött fehérbors
Elkészítése:
A húst összekeverjük a megmosott és lecsepegtetett rizzsel.
A hagymát kevés olajon megpároljuk. A hús-rizs keverékéhez tesszük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá.
A káposztát leveleire szedjük, megmossuk, lecsurgatjuk, és kb. kisujjnyi csíkokra vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk, karikákra vágjuk, a zöldpaprikát csíkokra.
A szalonnát hajszálvékony szeletekre vágjuk, és a felével kibéleljük a tálat.
Ebbe terítjük a káposzta negyedét, kicsit megsózzuk, és beborítjuk a rizzsel kevert darált hús egyharmadával. Erre kerülnek a paradicsomkarikák és a zöldpaprika, majd újra káposzta. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére káposzta kerüljön, amit meglocsolunk a tejföllel.
Előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
|