Erdélyi sonkás kocka Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg kockatészta (nagy), 25 dkg darált főtt füstölt hús, 3 tojás, 2 dl tejföl, 3-4 dkg vaj, 1 kk. olaj
Elkészítése:
Sós vízben, amelybe kiskanálnyi olajat is öntöttünk, megfőzünk 25 deka kockatésztát. Leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Közben egy tálban három tojássárgáját 3-4 deka vajjal meg két deci tejföllel simára keverünk, és a tojások kemény habbá vert fehérjét meg 25 deka darált főtt füstölt húst adunk hozzá. A leszűrt tésztát beleforgatjuk, és kizsírozott tortaformába töltjük. Forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg szép piros kérge nem lesz.
Végül a tortakarimát lehúzzuk róla, és a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Úgy szeleteljük, mint a tortát. Sózni nem kell, mert a füstölt hústól elég sós.
Tojásos banán Hozzávalók 2 személyre: 4-5 db banán, 2 tojásfehérje, triple sec vagy konyak, vaníliás cukor, 1 kk. baracklekvár, vaj, porcukor
Elkészítése:
Hámozott banánokat karikára vágunk és leöntünk triple sec-kel vagy konyakkal. Két tojásfehérjéből kevés vaníliás cukorral habot verünk. Elkeverjük egy kávéskanál baracklekvárral és az alkohollal átitatott banánokkal. Vajjal kikent tűzálló üvegedénybe tesszük, vékonyan meghintjük porcukorral, és meleg sütőben kb. 10 percig sütjük.
Finomfőzelék Hozzávalók 4 személyre: 1-1 csomag mirelit sárgarépa és zöldborsó, 1 db karalábé, 1,5 dl tej, 1 ek. liszt, 1 ek. cukor, 1 cs. petrezselyemzöld, só, 1 ek. margarin
Elkészítése:
A karalábét megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, és fedő alatt feltesszük főni annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzátesszük a sárgarépát, majd végül a zöldborsót.
A margarinból és a lisztből világos rántást készítünk, és beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Amikor a zöldborsó megpuhult, a főzeléket berántjuk. Megcukrozzuk, ha kell, utánasózzuk, és a tejjel átforraljuk. Tükörtojással tálaljuk.
Fügetorta Hozzávalók a tésztához: 10 tojásfehérje, 10 ek. cukor, 25 dkg apróra vágott füge, 15 dkg darált dió, 7 dkg liszt, 1 cs. sütőpor; a krémhez: 10 tojássárgája, 10 ek. cukor, 20 dkg étcsokoládé, 25 dkg vaj v. margarin
Elkészítése:
A fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd fokozatosan beleadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a fügét és a diót. Egy sütő nagyságú tepsit kikenünk, beleöntjük a masszát és megsütjük.
A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, és gőz fölött krémesre főzzük, miközben darabonként hozzáadogatjuk a csokoládét. A krémet kihűtjük, majd az előzőleg habosra vert vajat belekeverjük.
A kihűlt tésztát hosszában három felé vágjuk, megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bevonjuk vele.
Narancsos cseresznyedzsem Hozzávalók: 1,5 kg cseresznye, 50 dkg hámozott narancs, 55 dkg cukor, 1 tasak dzsemkocsonyásító és -tartósító
Elkészítése:
A cseresznyét kimagozzuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott narancsot, a vékony csíkokra szelt narancshéjat és a cukrot. Pár percig állni hagyjuk, majd lassú tűzön állandóan kevergetve 15-20 percig főzzük. A tűzről levéve beletesszük a tartósítót, üvegekbe töltjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlní.
Káposztás burgonya Hozzávalók 4 személyre: 8 db burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, lángolt kolbász, savanyú káposzta, tejföl, só
Elkészítése:
30 dkg kis kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütünk. Felét egy tepsi aljára öntjük és személyenként 2 db hámozott, nyers, karikákra vágott burgonyát helyezünk rá. Sózzuk, lángolt kolbász karikákkal meghintjük és vékonyan, egyszer átmosott savanyú káposztával bevonjuk. A megmaradt zsír és töpörtyű másik felével, valamint tejföllel vastagon meglocsoljuk. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Sajtos töltött hal Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg mirelit tengeri halfilé, 20 dkg gomba, 10 dkg sajt, 1 kis fej vöröshagyma, paradicsompüré, citrom(lé), só, olaj, vaj
Elkészítése:
75 deka mélyhűtött tengeri halat hagyunk felolvadni, citromlével megöntözzük, és a szeleteket tenyérnyi darabokra vágjuk.
A töltelékhez 2 evőkanálnyi olajon megpirítunk egy kis fej reszelt vöröshagymát, és 20 deka szeletekre vágott, megsózott gombát addig párolunk rajta, amíg saját levét el nem főtte.
A halszeletek felét kiolajozott tűzálló tálra (vagy zománcos tepsibe) fektetjük, enyhén megsózzuk, vékonyan megkenjük paradicsompürével, és rásimítjuk a tölteléket. A töltelékkel megrakott halszeleteket befedjük egy-egy szelet halfilével, tetejüket ismét sózzuk és paradicsomozzuk, és borsónyi vajdarabkákkal meghintjük. A forró sütőbe tolva, alsó lángon, a tüzet mérsékeltre állítva addig sütjük, míg a hal félig átsült, majd ráreszelünk 10 deka sajtot, de a sajtnak nem szabad megpirulnia.
Burgonyapürével kínáljuk, de adhatunk hozzá téli vitaminsalátát is.
Harcsapaprikás fokhagymás tésztával Hozzávalók 4 személyre: a paprikáshoz: 60 dkg filézett harcsa, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 tk. pirospaprika (ízlés szerint édes-nemes vagy erős), 2 db paradicsom, 2 db színes lecsópaprika, 1 ek. liszt, 3 dl tejföl, erős paprika ízlés szerint, 2 ek. olaj, só; a tésztához: 30 dkg fodros nagykockatészta, 2 ek. olaj, 2 ek. durvára vágott petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, só, ízlés szerint erőspaprikakrém
Elkészítése:
Apróra vágjuk a szalonnát, kiolvasztjuk és a zsírján megfuttatjuk a tisztított és finomra vágott hagymát, megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük 3 dl vízzel. Amikor felforrt, takarékra vesszük, beletesszük a megmosott és szeletelt paradicsomot, valamint az erős paprikát. Megsózzuk és 15-20 percig lassú tűzön főzzük.
A liszttel és kevés vízzel elkeverünk 2 dl tejfölt, majd behabarjuk vele a szaftot. Kíméletesen összeforraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük a paprikás levet.
Nagyobb serpenyőben olajon megfuttatjuk a vékony csíkokra vágott erős paprikát. Rátesszük a megmosott, leszárított, vastagabb szeletekre vágott halat, megsózzuk és jól összepirítjuk. (A sütésnél legyünk óvatosak, nehogy eltörjenek a halszeletek.) Amikor a halhús mindkét oldala már fehéres, ráöntjük a leszűrt, félretett mártást és 4-5 perc alatt összepároljuk, ha szükséges utánízesítjük. Közvetlenül tálalás előtt a tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Köretnek fokhagymás tésztát kínáljunk hozzá, amihez a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel gyorsan leöblítjük. Miközben a tészta fő, felmelegítjük az olajat, beledobjuk a tisztított, összezúzott fokhagymát, a petrezselymet és az erős paprikát. Gyorsan elkeverjük, majd összeforgatjuk a lecsöpögtetett tésztával. Ha szükséges, ízlés szerint még egy kicsit megsózzuk.
(A fokhagymás tésztát nemcsak a harcsapaprikáshoz, hanem paprikás szafttal készülő húsételek mellé is adhatjuk.)
Jeges kávé Hozzávalók 4 személyre: 4 kávés csésze erős kávé, 4 kockacukor, 1 tasak Dr. Oetker amaretto ízű fagylaltkrémpor (vagy kész jégkrém, ekkor nem kell tej), 2 dl tej, tejszínhab
Elkészítése:
A kávét a kockacukorral ízesítjük, majd jól lehűtjük. A fagylaltport a tasakon leírtak szerint elkészítjük és lefagyasztjuk.
Talpas pohár aljára egy adag fagylaltot teszünk és a jéghideg kávét rátöltjük. Tejszínhabbal díszítjük, szívószállal és kanállal tálaljuk.
Sült fagylalt Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kész piskóta tortalap, 2-3 ek. lekvár, 1 cs. sárgabarack-maracuja ízű fagylaltpor (Dr. Oetker) vagy saját készítésű fagyi, 2 dl víz, 4 tojásfehérje, 25 dkg kristálycukor
Elkészítése:
Egy hosszúkás fémtál, vagy kör alakú, lecsatolható oldalú tortaforma alját kirakjuk piskótával. Megkenjük gyümölcsízzel és a hűtőbe tesszük.
A fagylaltot a tasakon leírtak szerint felverjük és jól lefagyasztjuk. Ha a fagylalt megfagyott, a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A fagylaltot hosszában a piskótára halmozzuk, majd erre rátesszük kb. 5-6 cm vastagon a tojáshabot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük, majd 180 °C-on hirtelen megsütjük úgy, hogy a tojásfehérje halvány barnára süljön, vigyázva arra, hogy a fagylalt ne olvadjon el. Azonnal szeleteljük és tálaljuk.
|