Hideg sárgadinnyeleves
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb sárgadinnye, 4 dl joghurt, 2 dl tejföl, 3 ek. cukor, 1 ek. méz, csipetnyi só
Elkészítése:
A dinnyét kettévágjuk, magjait kiskanállal kikaparjuk, de csak óvatosan, mert a mag melletti rész a legédesebb.
Dekorációs – és nassolás – célra tegyünk félre néhány vékony szeletet, a többit kanállal kikanalazzuk, pürésítsük (de ha érett a dinnye, akár villával is megtörhetjük).
A dinnyepüréhez hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt és a cukrot, sóval ízesítjük és a tetejét a félretett dinnyedarabkákkal díszítjük.
Jéghidegre behűtve, fagyigombóccal, a dinnye héjában tálaljuk.
Mogyorós-mézes pogácsa Hozzávalók: 30 dkg méz, 20 dkg cukor, 30 dkg darált pirított mogyoró, 5 dkg egész mogyoró, 25 dkg liszt, 2,5 dl forralt víz
Elkészítése:
A mézből, a cukorból, a darált mogyoróból, a lisztből és annyi forralt vízből, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk.
Hűlni hagyjuk, majd gombócokat formálunk és mindegyikbe egy egész mogyorót nyomunk.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Báránykaraj Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg paradicsom, 4 mogyoróhagyma, 25 dkg édeskömény, 3 evőkanál olívaolaj, bors, só, 1,75 dl húsleves, 3 gerezd fokhagyma, 6 dupla báránykaraj, 1 evőkanál vaj, 5 dkg előző napi fehérkenyér, 6 dkg aprított mandula
A paradicsom húsát apróra vágjuk, a mogyoróhagymát feldaraboljuk, az édesköményt vékony csíkokra vágjuk.
Két evőkanál olajat felforrósítunk, a hagymát és az édesköményt megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsomot, és fedő alatt megpároljuk. Felöntjük húslevessel, és az egészet 5 percig gyenge tűzön főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
A zúzott fokhagymát a sóval és a borssal elkeverjük, majd bedörzsöljük vele a hússzeleteket.
A maradék olajat a vajjal felforrósítjuk, a húst erős lángon mindkét oldalán 2 percig sütjük.
A kenyeret szétmorzsoljuk, és a mandulával a hús zsírjában megpirítjuk.
A karajszeleteket a zöldséggel és a mandulás morzsával elrendezzük a tányéron, főtt tésztával kínáljuk.
Hideg málnaleves Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg málna, 2 dl málnaszörp, 3 dl víz, 2 dl tejszín, 1 dl vörösbor, 1 dl tejföl, 3 dl rostos narancslé, 2 ek. méz, késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, fél narancs reszelt héja; a tálaláshoz: tejszínhab
Elkészítése:
A málna egyharmad részét félretesszük. A többit pépesítjük és átszűrjük.
A mag nélküli málnavelőt habosra keverjük a többi hozzávalóval.
Tálaláskor a félretett málnát hozzáadjuk és tejszínhabbal díszítjük.
Mogyorós táskák Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 22,5 cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 20 dkg hideg vaj; a töltelékhez: 5-5 dkg vagdalt dió és mogyoró, 0,5 dl tejszín, 5 dkg méz; továbbá: 2 tojás, 2 ek. tej
Elkészítése:
A lisztet és a kétféle cukrot összegyúrjuk a hideg vajjal, cipót formálunk belőle, és fóliába burkolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez valókat egy lábasban állandóan kevergetve felmelegítjük.
A tésztát egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, 5 mm vékonyra nyújtjuk, és korongokat szaggatunk belőle. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, a tojásfehérjével bekenjük a széleiket, félbehajtjuk, és jól összenyomkodjuk.
A kis táskákat kizsírozott, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük a tojássárgák és a tej keverékével, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tetszés szerint berácsozhatjuk csokoládémázzal.
Bárányborda fehér mártásban Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bárányborda, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dl fehérbor, 30 ml főzőtejszín, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A báránybordákat négy egyenlő részre vágjuk. Ha néhol a hús túl vastag, kissé kiverjük. Eltávolítjuk az inakat, megsózzuk, megborsozzuk és egy tálba helyezzük. A húsra rozmaringleveleket szórunk, leöntjük olajjal, és legalább 2 órán át állni hagyjuk, de az sem baj, ha másnapig áll a pácban.
A húst roston megsütjük, közben elkészítjük a mártást.
Egy edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, megsózzuk, majd aranysárgára pároljuk. Ekkor ráöntjük a bort, és miután elpárolog, hozzáadjuk a főzőtejszínt. Mindezt jól kifőzzük, majd átpasszírozzuk. A fehér mártást ízlés szerint borssal és áttört fokhagymával fűszerezzük.
Hideg joghurtleves Hozzávalók 4 személyre: 3 dl joghurt, 7 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-1 kávéskanál őrölt fehér bors és mentapor, 1 kávéskanál édes-nemes pirospaprika, 1,5 l erőleves (leveskockából is készülhet) és só ízlés szerint
Olvaszd meg a vajat, és liszttel készíts belőle világos rántást.
Turmixgéppel vagy habverővel keverd teljesen simára a joghurtot, és add hozzá a hideg erőleveshez.
Keverd bele a hideg rántást, a borsot és a mentaport, az ízlés szerinti mennyiségű sót, végül a pirospaprikát. Kissé forrósítsd fel, majd kihűlés után hidegen tálalald.
Petrezselyemmel, néhány csepp olajjal és a reszlet sajttal kínáld!
Mogyorókrémes halmok Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojássárga, 12 dkg puha vaj/margarin, 1 narancs reszelt héja; a mogyorókrémhez: 1 üveg mogyorókrém (Nutella), 10 dkg puha vaj/margarin, 1 ek. narancslikőr; a mázhoz: 15-15 dkg ét- és tejcsokoládé, 5 dkg apróra vágott mogyoró
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd 1 órát a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlemezre téve, előmelegített sütőben kb. 8 percig sütjük.
A mogyorókrémet habosra keverjük a vajjal és a likőrrel. Habzsákba tesszük, és mindegyik korong közepébe nyomunk belőle.
A kétféle csokoládét felolvasztjuk, a mogyorókrém tetejére csurgatjuk.
Apróra vágott mogyoróval díszítjük.
Rozmaringos bárány szalonnás zöldbabbal Hozzávalók 4 személyre: 4 báránycsülök (20-25 dkg-osak), 1 citrom, só, bors, 2 közepes fej hagyma, 1 kis fej fokhagyma, 3-4 szál rozmaring, 2+2+2 ek. olaj, 50 dkg ceruzabab, 10 dkg füstölt szalonna, 10-15 bazsalikomlevél, 25 dkg hosszú szemű rizs, 1 kk. kurkuma vagy curry, 1 erőleveskocka, néhány fodros salátalevél
Elkészítése:
A báránycsülköket bedörzsöljük citromlével és fél órát pihentetjük. Felitatjuk róluk a nedvességet, bedörzsöljük sóval, borssal és sütőtálba tesszük.
Melléjük dobjuk az elnegyedelt hagymákat, 6 gerezd fokhagymát, a rozmaringszálakat és meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal. Letakarjuk, 180 fokos sütőben puhára pároljuk, majd fedetlenül pirosra sütjük.
A zöldbabot megtisztítjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk. 2 gerezd áttört fokhagymával, a felaprított bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és fedő alatt melegen tartjuk.
2 evőkanál forró olajban megpirítjuk a rizst, elkeverjük a kurkumával/curry-vel, felöntjük 5 deci vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát és felforraljuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve 10 percig főzzük, azután lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt további 12 percig puhítjuk.
A báránycsülköket salátalevelekkel bélelt tálra rendezzük, a rizzsel és a szalonnás zöldbabbal körítve tálaljuk.
Hagyományos halászlé kapros daragaluskával Hozzávalók 4 személyre:
- fözőtt halászlé
- a daragaluskához: 8-10 dkg búzadara
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
- só ízlés szerint
- 1 csomó kapor
Elkészítése:
Amíg a halászlé fő, elkészítjük a daragaluskát: A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a margarinnal habosra keverjük, a búzadara felét hozzákeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, összekeverjük a tojássárgás résszel, hozzáadjuk, a maradék búzadarát és a finomra vágott kaprot, közben sóval ízesítjük. A nyers masszát a hűtőbe rakjuk legalább fél órára, hogy a búzadara megdagadjon.
Kanál segítségével galuskákat formázunk a tésztából és forró, sós vízben kifőzzük.
|