Búrkifli Hozzávalók (20 db-hoz): 1 adag vajastészta; a töltelékhez: 8 tojásfehérje, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 10 dkg morzsa, 1 citrom leve és héja, 5 dkg mazsola
Elkészítése:
A tésztát kinyújtjuk és 5 cm széles csíkokra vágjuk
A tojásfehérjéket gőz fölött kemény habbá verjük. Beleadagoljuk külön-külön a többi hozzávalót, nyomózsákba tesszük és a kinyújtott tésztára nyomjuk, majd hajlékony kés segítségével feltekerjük, kissé bekenjük a tetejét is töltelékkel. (Ettől lesz szép a tészta teteje.)
6-8 cm-es darabokra vágjuk. Kifliket formázunk belőle, forró sütőben sütjük.
Tárkonyos pirított csirke Hozzávalók 4 személyre: 1 egész csirke, 20 dkg gomba, 2 ek. olaj, 1 dl fehér bor, citromlé, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 ek. liszt, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, só, friss tárkonylevél, 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A feldarabolt csirkét besózzuk, lisztbe forgatjuk, és az olajon minden oldalát pirosra sütjük. Kevés vízzel fel-felöntve, fedő alatt puhára pároljuk, majd kiszedjük.
Zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát, megszórjuk a liszttel, és pár percig pirítjuk.
Összevágott petrezselyemmel, sóval, borssal, finomra vágott tárkonylevéllel ízesítjük, és felengedjük a borral és annyi vízzel, hogy a mártás sűrű legyen. 5 percig forraljuk, és citromlével savanyítjuk.
Tojássárgával elkevert tejföllel dúsítjuk, de ezzel már nem forraljuk tovább, csak átmelegítjük.
Beletesszük a sült húsdarabokat, tetejére vajat morzsolunk el, és forrón tálaljuk.
Joghurtleves Hozzávalók 4 személyre: 8 dl natúr joghurt, 1 csokor kapor, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg kígyóuborka, só, bors
Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A kaprot és a snidlinget finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk.
A joghurtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt uborkát, a finomra vágott fűszereket, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és jól elkeverjük. Hűtőbe tesszük.
Tálaláskor friss kaporral megszórjuk.
 Az uborka helyett bármilyen egyéb zöldségfélét is használhatunk, a fűszerek sorát bővíthetjük tárkonnyal, bazsalikommal vagy éppen azzal, ami ízlésünknek megfelel.
Zserbó-bombák Hozzávalók 40 bombához: 1 adag linzertészta, 20 dkg darált dió, 5 dkg cukrozott narancshéj, 15 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg reszelt étcsokoládé, 3 ek. sárgabarack- vagy narancslekvár, 2 ek. barna cukor, 1 ek. rum; a díszítéshez: 15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 40 db kisebb felezett dióbél
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot apró kockákra vágjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. A tésztát 2 részre osztjuk.
Először az egyik tésztacipót nyújtjuk ki lisztezett deszkán, és széltében 5, hosszában 4 részre, azaz 20 négyzetre vágunk. Ezekre egyenként 1-1 diónyi nagyságú tölteléket rakunk. Ezt követően a tésztát gombóccá formázzuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
A kis gombócokat kizsírozott tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-13 perc alatt megsütjük őket. Fontos, hogy a bombák ne égjenek meg. Ezt úgy érhetjük el, ha folyamatosan figyeljük, és ha nagyon sülnének, letakarjuk őket sütőpapírral.
A tepsiben hagyjuk kihűlni a bombákat, majd a vajból és a csokoládéból készült mázzal leöntjük őket, és mindegyik tetejére 1-1 felezett dióbelet helyezünk.
Póréhagymás csirkemell paradicsomszószban Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemellfilé, 2 ek. olívaolaj, 2 póréhagyma (30 dkg), 2 ek. paradicsompüré, 2 dkg étkezési keményítő, 3 gerezd fokhagyma, só, 40 dkg főtt rizs
Elkészítése:
A megmosott póréhagymát apróra felkockázzuk.
A húst szintén kockára vágjuk. Hozzáadjuk a pórét, megsózzuk, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Ha szükséges, időnként adhatunk még hozzá kevés langyos vizet.
Az étkezési keményítőt kikeverjük a paradicsompürével és langyos vízzel, hogy egy sűrű szószt kapjunk. A párolt húsra öntjük, és 5 perc alatt összepároljuk.
Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és a főtt rizzsel tálaljuk.
Japán sütőtökpüré-leves Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sütőtök, 3-5 ek. szójaszósz, 1 ek citromlé (lime), 1-2 ek. méz, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 dl tejszín
A tököt sütőben 45-50 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Kanállal kiszedjük a belsejét és a sárga húsát összeturmixoljuk, vagy szitán áttörjük.
A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és készítünk egy világos vajas rántást. Hozzáadjuk a szójaszószt és rögtön a vizet is, majd felforraljuk, és hozzáadjuk a tökpürét, a citromlevet és a mézet.
Újra felforraljuk és a tejszín felét hozzáöntjük, majd addig forraljuk, amíg püréleves sűrűségű nem lesz.
Tálaláskor öntsük a tetejére a tejszínt.
Sütőtökös kekszek Hozzávalók: 30 dkg margarin, 40 dkg barna cukor, 2 tk. őrölt fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás, 40 dkg liszt, 25 dkg zabpehely, 2 tk. szódabikarbóna, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 10 dkg dió, 40 dkg sült, átpasszírozott sütőtök, egy csipet só
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a tököt is.
Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a reszelt csokoládét, a darált diót és a megmosott mazsolát.
Óvatosan, apránként a tökös keverékhez adagoljuk. Alaposan összekeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanál segítségével diónyi halmokat teszünk a tésztából. 150 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Jól zárható dobozban, üvegben hetekig eláll.
Hagymás-kakaós csirke Hozzávalók 4 személyre: 8 hagyma, olívaolaj, 5 dkg szalonna, egy 1,5 kg-os feldarabolt csirke, 2,5 dkg vaj, cayenne bors, só, bors, 1 kupica vodka, 3 dkg kakaó, fél pohár vörösbor, liszt
A hagymát kockákra vágott szalonnával egy kis olajban megpirítjuk.
A húsdarabokat lisztben megforgatjuk és egy másik edényben vajon kisütjük. Amikor mindkét oldaluk megpirult, sózzuk és megszórjuk a cayenne borssal.
A hagymát és a szalonnát a húshoz adjuk, hozzáöntjük a vodkát és elpárologtatjuk. Egy fakanállal megforgatjuk.
Egy harmadik edényben felmelegítjük a bort, hozzáadjuk a kakaót és jól elkeverjük.
A kakakómártást a csirkehúsra öntjük, lefedjük és lassú tűzön kevergetve sütjük.
Amikor kész, a húst egy tálcára helyezzük, köré hagymát teszünk.
Egy kis melegvízzel felöntjük a mártást, majd zöldségpasszírozón áttörjük és a csirkehúsra öntjük.
Illatos lencsés pasztinákleves Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 20 dkg lencse, 4 szép pasztinák, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 csokor kakukkfű, őrölt bors, só, 1 l szűrt zöldségleves; a levesbetéthez: 1 zsemle, 1 ek. vaj
Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk az átválogatott, megmosott lencsét, és rádobjuk az apró kockákra vágott pasztinákot. Amikor a zöldségek egy kissé megpirultak-párolódtak, az apróra vágott zöldfűszerekkel és csipetnyi borssal, sóval meghintjük, majd a levessel felengedjük. Lassú tűzön puhára főzzük.
Közben a zsemlét a szokásosnál kisebb kockákra daraboljuk, és a forró vajban ropogósra pirítjuk.
A levest petrezselyemmel meghintve, a zsemlekockákkal tálaljuk.
Ropogós háromszögek Hozzávalók (kb. 30 darabhoz): 20 dkg + 2 ek. hideg vaj, 25 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg kesudió, 10 dkg mogyoró, 10 dkg mandula, 8 dkg fehér csokoládé; a tepsi kikenéséhez: kevés margarin
Elkészítése:
A 20 deka vajat feldaraboljuk, majd 10 deka cukorral, a liszttel és a tojással összedolgozzuk. Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk, és margarinnal jól kikent, 32 x 39 cm-es tepsibe nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon 15 percig sütjük.
A magvakat megpirítjuk, majd durvára aprítjuk. A süteményt hűlni hagyjuk.
Kis lábasban karamellizáljuk a maradék cukrot. A magvakkal együtt hozzáadjuk a maradék vajat, és jól összekeverjük. Felöntjük 5 kanál vízzel, és kevergetve addig főzzük, míg a karamell feloldódik.
A grillázst elosztjuk a tésztalapon, és kb. 20 percre hűtőbe tesszük.
A csokoládét megolvasztjuk meleg vízfürdőben.
Amint a karamell kihűlt, a süteményt 6 cm széles csíkokra, majd háromszögekre vágjuk. A szélüket a csokoládéba mártjuk, és rácsra téve lecsöpögtetjük.
A süteményeket további 10-15 perc hűtés után kínálhatjuk.
|