Zöldséges makaróni csirkecombbal Hozzávalók 4 személyre: 8 csirkecomb, 1 csomag makarónitészta, 3 paradicsom, 2 paprika, 2 dl tejföl, 2 dl fehérbor, 2-3 ek. olívabogyó, 2 ek. étkezési keményítő, őrölt szerecsendió, citromlé, 25 dkg zöldbab, só, bors, (olíva)olaj
Elkészítése:
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
A paprikát finoman felkockázzuk, a zöldbabot megtisztítjuk, a paradicsomot lehéjazzuk és csíkokra vágjuk.
A makarónit forrásban lévő sós-olajos vízben megfőzzük.
A tejfölt a borral, az olívabogyókkal együtt felforraljuk. Belekeverjük az étkezési keményítőt, és simára főzzük.
A mártást sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, és pár csepp citromlével fűszerezzük.
Hozzáadjuk a zöldbabot és a paprikát, és roppanósra pároljuk benne.
A csirkecombokat kevés olajon hirtelen átsütjük.
Az időközben elkészült makarónit leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük és a paradicsommal, csirkecombokkal együtt a mártásba forgatjuk és még egyszer átforrósítjuk.
Karalábé-krémleves Hozzávalók 4 személyre: kb. 1,2 kg karalábé, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 2 ek- olaj, 1 ek. petrezselyem, 1,2 l zöldségerőleves (kockából), 1 kis paradicsom, 1 dl tejföl, csipetnyi cukor, só, bors; a díszítéshez: főtt karalábéhasábok
Elkészítése:
A meghámozott burgonyát és karalábét felaprítjuk.
A felkockázott hagymát a forró olajban megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, rövid ideig együtt pároljuk, majd beleszórjuk a petrezselymet. A levessel felöntve felforraljuk, és fedő alatt 20 percig főzzük.
A paradicsom magjait kikaparjuk, húsát felkockázzuk.
A levest összeturmixoljuk, és a tejföllel együtt felforraljuk. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
A paradicsomkockákkal és petrezselyemlevéllel megszórjuk, karalábéhasábokkal díszítjük.
Leveles sajtos rudak Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt
Elkészítése:
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk és kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk.
A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük.
Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük.
A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük.
Sajtos-csirkés csusza Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csiperkegomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 kk. finomra vágott bazsalikom, 8 csirkecomb, 2 ek. olaj, 1 dl száraz fehérbor, 2 ek. vaj/margarin, 1/4 kk. szárított kakukkfű, 2 doboz hámozott paradicsom (konzerv), 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék, 40 dkg csuszatészta, 10 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
Felforrósítjuk az olajat, bőrös felükkel lefelé beletesszük a megmosott, sóval, borssal meghintett combokat, és mindkét oldalukat megpirítjuk. Alájuk öntjük a bort, letakarjuk, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
Mélyebb serpenyőben felhevítjük a vajat, rádobjuk a felszeletelt gombát és az áttört fokhagymát, és élénk tűzön, gyakorta megkeverve 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, majd még 2 percig forraljuk (jócskán levet ereszt!).
A mártáshoz elveszünk a hús alól 1-2 evőkanál zsiradékot, és megfonnyasztjuk benne a felaprított vöröshagymát.
Levével együtt hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott paradicsomot, a provence-i fűszerkeveréket, sót, borsot, majd élénk tűzön 15 percig forraljuk-sűrítjük, belekeverjük a bazsalikomot, és éppen csak összeforraljuk.
Bő sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és a fokhagymás gombára csúsztatjuk. Meglocsoljuk a csirke pecsenyelevével, lazán összekeverjük, és mélyebb tűzálló tálba/tepsibe terítjük.
Rátesszük a csirkecombokat, bevonjuk a paradicsommártással, megszórjuk a sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt a tetejére olvad.
Kapros krumplileves Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vegyes zöldség, 1 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg krumpli, 1 ek. margarin, 1 dl tejföl, bazsalikom, 1 csomó kapor, só, bors
Elkészítése:
A megmosott, karikára vágott zöldséget, a hagymát és a krumplit egy kávéskanál bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezett egy liter vízben puhára főzzük, majd turmixoljuk.
Hozzáadjuk a margarint és a tejföllel elkevert, finomra vágott kaprot, és még egyszer felforraljuk.
Lekváros tepertős papucs
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg darált tepertő, 25 dkg margarin, 1 kk. só, 4 ek. fehér bor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 tojás, szilvalekvár
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt.
A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk.
Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük.
Az élesztőt felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, bort, tejfölt és jól összedolgozzuk. Elnyújtjuk a tésztát és rákenjük a tepertőt.
A tésztát háromszor hajtogatjuk félóránként, majd 2 cm vastagra vágjuk és 6 x 6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Mindegyikre egy-egy kanál szilvalekvárt teszünk. A tészta ellentétes csücskénél összenyomkodjuk.
Tojással megkenjük a tetejüket és forró sütőben megsütjük.
Részeges csirkecomb Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg paradicsom, 60 dkg zöldpaprika, 1 csípős-hegyes paprika, 1 nagy fej hagyma, 8 dkg szalonna, 4 nagyobb csirkecomb, só, bors, 2 ek. liszt, 5 ek. olaj, 2 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, 1 dl félszáraz fehérbor, 2-3 zál petrezselyem
Elkészítése:
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk és gerezdekre vágjuk.
A zöldpaprikát kicsumázzuk, felkarikázzuk, a csípős paprika erejét a kívánt csípősség szerint meghagyjuk vagy eltávolítjuk, vékony karikákra szeljük és néhányat félreteszünk a díszítéshez.
A csirkecombokat kettévágjuk, bedörzsöljük sóval, borsal, és meghintjük kevés liszttel. A forró olajban mindkét oldalukat 3-3 percig sütjük, aztán kiemeljük az edényből.
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a felkockázott szalonnát és hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, a babérlevelet és a bort, felforraljuk.
Beletesszük a húsdarabokat, majd 20 perc múlva a paprikákat. Mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára pároljuk.
A félretett paprikakarikákkal, a finomra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Káposztás kötött leves Felteszünk főni személyenként 3 dl vizet, 5 dkg savanyú káposztát és 3 dkg kolbászt.
Amikor a kolbász megfőtt, jól kiadta ízét, kiemeljük, és hagyjuk kihűlni, majd felkarikázzuk.
Gyúrt tésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk.
Melegített olajban pirospaprikát és őrölt feketeborsot elkeverünk, és ezzel megkenjük a kinyújtott tésztát.
A tésztából 2 cm vastag csíkokat vágunk és hosszában felsodorjuk, majd akkora darabokra vágjuk, hogy csomót tudjunk rá kötni.
Az egészet a káposztás léhez öntjük és megfőzzük, végül hozzáadjuk a felkarikázott főtt kolbászt, és forrón tálaljuk.
Lekváros hajtóka Hozzávalók (30 db-hoz): 1 adag vajastészta; a töltelékhez: 40 dkg lekvár; a tetejére: 1 tojás
Elkészítése:
A vékonyra kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, mindegyikre egy kiskanál lekvárt rakunk és háromszög alakúra hajtjuk.
Tojással megkenjük, forró sütőben sütjük
Pityókás csirke zöldségkörettel Hozzávalók 4 személyre: 1 kg filézett csirkemell vagy comb, 1 db padlizsán, 2 db pritaminpaprika, 1-2 db lecsópaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 30 dkg gomba, 4 db cukkini vagy bébitök, 1 citrom leve, 2 kiskanál reszelt citromhéj, 1 dl konyak, só, bors, 1 evőkanál vágott zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregano, izsóp, rozmaring), 3-4 evőkanál olaj
A citromlevet és héjat összekeverjük a konyakkal, és a sózott húsfilét beáztatjuk. Legalább egy órát állni hagyjuk a hűtőben.
Közben a padlizsánt és a paprikákat megmossuk, megszurkáljuk és sütőben megsütjük. Amikor már puha a belsejük, lehúzzuk a héjukat.
A padlizsánt kevés páclével és sóval, borssal, fokhagymával összeturmixoljuk.
A paprikát csíkokra vágjuk.
Közben a csirkét kevés olajon, a maradék páclevével, a gombával és a cukkinivel együtt megsütjük. Kb. 15-20 perc alatt kész, közben időnként forgassuk meg.
Tálaláskor tegyük rá a padlizsánkrémet és a paprikacsíkokat, köretként pedig a gombát és a cukkinit.
|