Csirkemell tésztaágyon Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sárgarépa, 20 dkg metélt, 1,5 dl zöldségleves, 1,5 dl tejszín, 1 dl fehér bor, reszelt szerecsendió, 4 csirkemellfilé (kb. 70 dkg), 8 szelet füstölt sonka, 5 dkg reszelt sajt, 4 ek. prézli, 1 tojás sárgája, só, bors; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A tésztát, forrásban lévő, enyhén sós vízbe kifőzzük, leszűrjük, és olajjal kikent tűzálló tálba halmozzuk.
A levest a tejszínnel és 6 evőkanál borral felforraljuk. Beletesszük a vékonyan felszeletelt sárgarépát, és 3 percig pároljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, és a tésztára merjük.
A csirkemellfilékbe hosszában zsebet vágunk, és 2-2 szelet sonkát teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindkét oldalukat 5 percig sütjük, majd a tésztára fektetjük.
A sajtot a prézlivel, a tojássárgájával, a maradék borral összekeverjük és a csirkemellekre kenjük, 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Kukoricás zöldborsóleves Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fejtett zöldborsó, 1 konzerv- vagy 40 dkg mélyhűtött kukorica, 1 dl főzőtejszín vagy tejföl, 1 ek. kukoricaliszt (búzaliszttel helyettesíthető), 1 ek. finomra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só, cukor, bors, fűszerpaprika
Elkészítése:
A zöldborsót kb. 1 liternyi vízben puhára főzzük. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával és kevés cukorral, de ügyeljünk rá, hogy a kukoricakonzerv mindig cukorral van ízesítve.
Közben a kukoricát összeturmixoljuk, a zöldborsóhoz adjuk, majd további 20 perc alatt készre főzzük.
A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd folyamatos kevergetés közben belecsurgatjuk a levesbe és felforraljuk.
Végül meghintjük a felaprított petrezselyemzölddel.
A levest készíthetjük petrezselymes rántással is, amelybe utólag keverjük bele a tejszínt.
Amerikai almáspite (Tilla - Hal a tortán) Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 12 dkg cukor, csipet só, 5-6 evőkanál hideg víz. Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma, 2 kv kanál fahéj, fél kv kanál őrölt gyömbér, 3 evőkanál cukor, egy csipet frissen őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd kettészedjük és a hűtőben állni hagyjuk, amíg a töltelék el nem készül.
A töltelék: megpucolt és kimagozott almákat vékony szeletekre vágjuk és a fűszerekkel és egy kis vízzel összefőzzük, majd hűlni hagyjuk.
A 2 tésztát egyenként kinyújtjuk, az egyiket formába rakjuk és megkenjük a töltelékkel, a másik tésztát pedig szintén kinyújtva a tetejére rakjuk.
Ezt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 55-60 percig sütjük.
Sonkába tekert szűzérme alma és padlizsán ágyon, rizzsel (Tilla - Hal a tortán) Hozzávalók: 4 db szűzérme, 1 kg alma, 2 db padlizsán, 1 csomag friss zsálya, só, bors tetszés szerint, 15-20 dkg serrano sonka, fokhagyma
Elkészítés:
Az ujjnyi vastagságúra felszeletelt szűzérmét olivaolajban és a fűszerekben jól bepácoljuk és pár órát állni hagyjuk.
Miután állt, beletekerjük a sonkába és egy kivajazott tepsibe tesszük, amibe már beleszeltük a karikákra vágott almát és padlizsánt.
Ezt előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Brokkolikrémleves (Tilla - Hal a tortán) Hozzávalók: 0,5 kg brokkoli, 2 evőkanál ételízesítő, 1,5 db krémsajt
Elkészítés:
A feldarabolt brokkolit feltesszük főni egy edénybe, megízesítjük ízlés szerint és felöntjük vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük amíg a brokkoli meg nem puhul, majd leturmixoljuk és 1,5 db krémsajttal összekeverjük.
Ezt addig főzzük, hogy rottyanjon egyet és máris kész.
Kecskesajtos céklakockák (Tilla - Hal a tortán) Hozzávalók: 4 db cékla, 15 dkg kecskesajt, ízlés szerinti só, bors, vörösborecet, durvára vágott tárkony
Elkészítés:
A 4 db céklát egy ki sóval és borssal beszórjuk és alufóliába csavarjuk, majd előmelegített sütőben 2 óráig sütjük, amíg meg nem puhul.
Ezután megpucoljuk, kockákra vágjuk, tovább sózzuk, borsozzuk és megszórjuk tárkonnyal.
Kockára vágott kecskesajttal tálaljuk.
Bundás barack Hozzávalók 4 személyre: 4 őszibarack (vagy érett nektarin), 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 ek. olaj; a sütéshez: bő olaj; a tálaláshoz: fahéjas porcukor
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk és negyedeljük.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A lisztet a tejjel, a tojássárgákkal, az olajjal és csipetnyi sóval habosra keverjük. Óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Az olajat felforrósítjuk.
A gyümölcsöket egyenként a masszába mártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból papírszalvétára emeljük, lecsöpögtetjük.
Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral, esetleg vaníliamártással kínáljuk.
Csirkemell szőlővel Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej vöröshagyma, 50 g szőlő, 2 evőkanál olaj, 4 kicsontozott csirkemell, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1,2 dl száraz fehérbor, 1,2 dl főzőtejszín, só, feketebors
A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk, a szőlőt megmossuk és a szemeket félbevágjuk.
Az olajat egy serpenyőben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk.
A csirkemellet sóval, borssal ízesítjük és aranybarnára sütjük, majd kivesszük és félrerakjuk.
A vajat a serpenyőbe tesszük és megolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát és 3 percig, üvegesre pároljuk.
Egy csészében összekeverjük az étkezési keményítőt a borral, beleöntjük a serpenyőbe és állandó keverés mellett 1-2 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Hozzáöntjük a tejszínt és a szőlőt, majd 1 percig főzzük.
A csirkemellet a hús levével ismét beletesszük a serpenyőbe és felforrósítjuk.
Az elkészített mártást sózzuk, borsozzuk és a csirkére öntjük.
Kukorica-krémleves zöldborsóval Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg mélyhűtött zöldborsó, só, 40 deka konzerv kukorica, 1 ek. liszt, késhegynyi pirospaprika, 2 dl tejföl
Elkészítése:
A zöldborsót 1 liter enyhén sós vízben, lefödve kb. 15 percig főzzük.
A konzerv kukoricát levével együtt összeturmixoljuk.
A megfőtt zöldborsó felét szintén áttörjük, és leszűrt főzővizével együtt egy fazékba öntjük. Felforraljuk, és hozzáadjuk a maradék borsót és a kukoricapürét, majd 10 percig főzzük.
A lisztet, a pirospaprikát és fél deci vizet összekeverünk a tejföllel, és a forrásban lévő levesbe csurgatjuk.
Épp csak 1-2 percig forraljuk, majd tálaljuk.
Almadesszert Hozzávalók 4 személyre: 1 kg alma, 6-7 evőkanál vaj, 10 dkg porcukor, 1 kávéskanál fahéj
Hámozd meg az almát, vágd négy részre, és távolítsd el a magházát.
Lábasban megolvasztott vajon párold puhára, majd rakd tálra.
A porcukrot keverd össze a fahéjjal, és szórd rá az almagerezdekre.
|