Mézes-diós csirke Hozzávalók 4 személyre: 4 kis csirkemell, 20 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 10 dkg apróra vágott dió, 1 citrom leve, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál mustár, só, frissen őrölt fehérbors, petrezselyem
A szójaszószból és a mustárból készült keverékkel pácoljuk be a melleket, és hagyjuk a hűtőben lefedve éjszakára.
Kenjünk ki vajjal egy tepsit, fűszerezzük a melleket, és kevés vizet aláöntve, alufóliával borítva, süssük a tepsiben 30 percig.
Amikor kezdenek puhulni, kenjük be a húsokat a citromlé és méz keverékével.
Az utolsó 5 percre hintsük meg petrezselyemmel.
Márványsajtos fokhagymakrémleves Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg márványsajt, 7 dl tej, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, 7 gerezd fokhagyma, szerecsendió, bors
A vajon pirítsd meg a lisztet, majd kicsit tovább pirítsd a zúzott fokhagymával. Félrehúzva engedd fel a hideg tejjel, és kavargatva főzd fel, míg egyet forr, utána szűrd át.
Add hozzá a tejszínt és fél liter vizet, majd morzsold bele a márványsajtot, és fűszerezd fehér borssal, szerecsendióval.
Lassan forralva 10 perc alatt főzd készre.
Csokoládé mousse (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 40 dkg étcsokoládé, 3 db tojás, 0,5 liter tejszín kemény habbá verve, 3 evőkanál cukor
Vízgőz felett, kevergetés mellett olvasszuk meg a csokoládét. Majd egy nagy keverő tálba üssük bele a tojásokat és szórjuk rá a cukrot.
Egy nagy lábasba forraljunk vizet, tegyük a tetejére a keverőtálat, majd habverővel a vízgőz felett keverjünk belőle sűrű habot. Vegyük le a gőzről, majd állandó kevergetés mellett csorgassuk bele a felolvasztott csokoládét. Ha kissé kihűlt óvatosan keverjük a kemény habbá felvert tejszínt, majd öntsük lapos üvegedénybe vagy poharakba és tegyük a hűtőbe legalább fél napra.
Tálaláskor két melegvízbe mártott evőkanál segítségével formázzunk belőle ovális gombócokat, majd óriás tányéron gyümölcsszósszal leöntve szervírozhatjuk.
Zöldség rakottas (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 2 kg burgonya, 10 tojás, 6 nagy paradicsom, 1 kg cukkini, 2 doboz tejföl, 30 dkg juhtúró, olívaolaj, só, bors
Főzzük meg héjában a burgonyákat, majd hámozzuk meg.
Kenjünk ki olívaolajjal egy tepsit, majd tegyük az aljára a meghámozott és felszeletelt burgonyákat. Majd rakjunk rá egy sor keményre főzött tojáskarikát, cukkinit, juhtúrót, paradicsomot és füstölt sajtot. A tetejét fedjük be a maradék burgonyakarikákkal.
Kanalazzuk rá bőven a tejfölt, majd az egészet süssük meg a sütőben 160 fokon 35-40 percig.
Belga csokitorta (Vacsoracsata)
Hozzávalók: liszt, cukor, egy tasak sütőpor, 3 tojás, 2 joghurt, kakaó, vaj, fekete csokoládé
A tojások fehérjét verjük keményre.
Rakjunk a konyhagépbe fél bögre lisztet, fél bögre kristálycukrot, két joghurtot és egy zacskó sütőport. Ezeket kezdjük el keverni, majd adjuk hozzá három tojás sárgáját és egy csipetnyi sót. Keverjük simára, ha megvan, öntsük hozzá a 60-70 gramm kakaóport.
Amikor kész, vegyük ki, tegyünk hozzá mézet és lassan egy irányba egy nagyfejű fakanállal kevergetve adagoljuk hozzá a tojásfehérjét.
Kb. 15 dkg vajat és két tábla jó minőségű fekete csokoládét olvasszunk meg, öntsük a masszába a sűrű krémet, majd egy kivajazott kör alakú teflon tepsibe. Nagyjából 15 percig süssük 140 fokon légkeverésen, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni és narancs, illetve lime lekvárral találjuk.
Csokoládéval töltött túrógombóc (Vacsoracsata)
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 4 db tojás, 2 dl búzadara, csipetnyi só, 1 tábla étcsokoládé, 10 dkg szeletelt mandula, 5 db kivi, 2 evőkanál cukor
Törjük át a túrót, majd üssük rá a tojások sárgáját. Ha ezzel végeztünk öntsük rá a búzadarát, sózzuk meg és utána jól dolgozzuk össze. Pihentessük a hűtőben 1 óráig.
Verjük fel kemény habbá a tojások fehérjét, majd óvatosan dolgozzuk a túróhoz. Formázzunk belőle diónyi gombócokat, a közepébe 1-1 db csokit rejtsünk, majd óvatosan forrásban lévő sós vízben főzzük ki. Szedjük ki a főzővízből, majd forgassuk meg a pirított mandulaszeletekben.
Végezetül pedig kiviből készített szósszal csorgassuk meg.
Desszertként fogyasszuk!
Panna cotta (Liptai Klaudia - Hal a tortán) Hozzávalók: 1 doboz félkész panna cotta, 1 üveg epres gyümölcsszósz, 5-6 db friss eper
Elkészítés:
A félkész krémet 70 fokon 3-4 percig csomómentesre melegítjük, majd kis pohárkákba öntjük.
6-7 órán át hűlni hagyjuk, majd a tálalásnál eperrel és a gyümölcsszósszal díszítjük.
Tejszínes borjú szoté zöldséggel és gnocchival (Liptai Klaudia - Hal a tortán) Hozzávalók: 30 dkg gnocchi, 6 szelet borjúszűz, 1 db főzőtejszín, 1 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 fej brokkoli, 3 csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
Megdinszteljük a hagymát.
A csíkokra vágott borjút forró olajban 3 percig kérgesre sütjük. A megsült húshoz a tejszínt, a fűszereket hozzáadjuk.
Közben feltesszük a brokkolit és a sárgarépát főni, és a gnocchit is természetesen külön vízben.
Amint a zöldségek megfőttek, hozzáadjuk a húshoz, majd a gnocchival is összekeverünk mindent.
A végén petrezselyemmel díszítjük.
Pasta a la morma (Liptai Klaudia - Hal a tortán) Hozzávalók: 2 fej padlizsán, 1 doboz olasz tészta, penne, 0,5 liter bazsalikomos paradicsom sűrítmény, 20 dkg mozzarella, ízlés szerint fehérbors, chili, só
Elkészítés:
A kockákra vágott padlizsánt forró olajban kisütjük, és közben elkészítjük a paradicsomos szószt. Megdinszteljük a hagymát, és hozzáadjuk a 0,5 liter paradicsomot.
Mikor a padlizsán megsült, lecsöpögtetjük, és hozzákeverjük a paradicsomhoz.
1 doboz pennét kifőzünk, és összekeverjük a szósszal.
A végén a kockára vágott mozzarellát a tésztára rakjuk.
Újévi lencsekrémleves chorizoval (Liptai Klaudia - Hal a tortán) Hozzávalók: 30 dkg lencse, babérlevél, 1-2 liter húsleves alaplé, 2-3 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 kanál cream fresh, ízlés szerint só, bors, mustár, chorizo (spanyol kolbász)
Elkészítés:
A lencsét kuktában 8 percig főzzük, közben 4-5 babérlevelet beleteszünk.
Amíg a leves fő, megdinszteljük a hagymát és a sárgarépát.
Miután megfőtt a lencse, összeturmixoljuk a fűszerekkel és a mustárral. Majd hozzáadagoljuk a lencséhez a hagymás sárgarépát is. A turmixszal összehígítjuk, hogy krémes állagot kapjunk, majd 2 kanál cream fresh-t hozzáadunk, hogy tejszínes legyen.
Amikor kész van, akkor hozzáadjuk a szeletekre vágott kolbászt.
|