Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Tökkompót

Hozzávalók: tök, citrom, cukor, ecet

Elkészítése:

A kora nyári, fiatal, de azért ropogós tököt kettévágjuk, kimagozzuk, és a húsából karalábékiszúróval kis gömböket kivájunk. Egy rész enyhe ecet, három rész arányban vizet forralunk, és a tökgömböket belevetjük; egyszer hagyjuk felforrni. Utána a tököt tésztaszűrővel kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és megmérjük. A tök súlyával egyenlő mennyiségű cukrot felforralunk, fele annyi súlyú, karikára vágott héjas citromot beledobunk, és 10 percig főzzük. Ekkor a tököt is belevetjük, egyszer felforraljuk, majd a tüzet elzárva alatta hagyjuk kihűlni.

Másnap a tököt meg a citromot szűrőkanállal kiszedjük, a levét felforraljuk, majd a tököt meg a citromot visszatéve újra felforraljuk. Ezt a következő napon megismételjük, és üvegekbe töltve lekötjük.

Igaz, sok munka van vele, de különlegesen zamatos, mutatós édes befőttet kapunk: a kis gömbökről senki nem mondja meg, hogy "csak" tök.


BEFŐTT

Tojás pohárban (Oeufs en cocotte)

A cocotte egy különleges cseréplábas, négy kis lábbal, két füllel és szorosan záródó cserépfedővel. Minden kislábasban csak egy tojás fér el. Ilyen edény csak kevés magyar háztartásban található, de pótolható tűzálló üvegből készült csészével vagy jénai tojásfőzővel.

Hozzávalók: tojás, tejföl, vaj, só

Elkészítése:

Az edényt néhány percre sütőbe tesszük. Közben tojásonként egy-egy evőkanál tejfölt megmelegítünk, de nem forraljuk. A már meleg edénybe egy evőkanál tejfölt öntünk, majd óvatosan beleütjük a tojást, ráteszünk egy kávéskanálnyi vajat és sózzuk. Ezután az edényeket forró vízzel teli peremes tepsibe tesszük, lefedjük (ha a tepsinek nincs fedele, akkor alufólia lemezzel), és ezt a vízfürdős tepsit nem túl meleg sütőbe toljuk. Hat-nyolc perc alatt a tojás megdermed. Az edényben tálaljuk.


 TOJÁSOS ÉTELEK, FRANCIA

Zöldséges tonhal

Hozzávalók 4 személyre: mirelit tonhal, tejföl, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. liszt, 1-2 babérlevél, pár szem feketebors, só, ecet, 2 ek. olaj, kockacukor, citromlé, citromhéj, mustár, vaj

Elészítése:

Egy csokor leveszöldséget megtisztítva karikára vágunk, hozzáadunk egy fej felszeletelt vöröshagymát, 1-2 babérlevelet, pár szem feketeborsot és sót. Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és enyhén megecetezve, a zöldséget puhára főzzük. A zöldséget szűrőkanállal kiszedjük, és 2 evőkanálnyi olajon, pár szem kockacukor társaságában megpirítjuk. Meghintjük 2 csapott evőkanálnyi liszttel, felengedjük annyi főzővízzel, hogy mártás sűrűségű legyen, beleteszünk egy darabka citromhéjat és kevés mustárt.

Közben kivajazott tűzálló tálra egymás mellé fektetünk tenyérnyi darabokra vágott, a fagytól felengedett mélyhűtött tonhalat, megsózzuk, citromlével megöntözzük, tetejére borsónyi vajat teszünk, és a sütőbe tolva megsütjük, de nem szabad megpirulnia. Ha a haldarabok átsültek, a tejföllel gazdagított forró mártást köré öntjük, és azon forrón, spagettivel körítve kínáljuk. (Ha sok lenne a mártásunk, külön csészébe tálaljuk a halhoz a maradékot.)


TONHAL

Májas lepény

Hozzávalók 4 személyre: 3 db nagyobb burgonya, 2 doboz májpástétom, 1 tojás, 1/4 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Három darab nagyobb, tisztított nyers burgonyát lereszelünk és kb. 20 percig állni hagyjuk. Ezután levét kinyomkodjuk és elkeverjük 2 doboz májpástétommal, sóval, törött borssal, 1/4 fej pépesre vágott vöröshagymával és 1 tojással. Annyi zsemlemorzsát - esetleg búzakorpát - adunk hozzá, hogy kemény, de még formázható masszát kapjunk. Pogácsákat vagy rudakat formázunk, egész kevés zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.


MÁJKRÉM, MÁJPÁSTÉTOM, BURGONYA

Rizsfelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre (2,5 dl-es) rizs, 1 bögre víz, 1 bögre tej, 3/4 bögre cukor, 2 evőkanál margarin, 4 db tojás, reszelt citromhéj

Elkészítése:
 
A rizst a tejes vízben puhára főzzük. Elkeverjük benne a margarin nagyobb részét. Cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha kihűlt, belekeverjük a tojások sárgáját, majd a keményre vert tojásfehérjéket. Egy margarinnal kikent, tűzálló tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 percig sütjük.

A tortaszerűen vágott szeleteket málnaszörppel vagy savanykás lekvárral tálaljuk, de szimplán porcukorral megszórva is finom.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Gesztenyés-meggyes piskóta

Hozzávalók: 1 vékony piskóta, 1 natúr vajkrém, 1 gesztenyemassza, 2 dl tejszín, meggydzsem, ízlés szerint cukor, mandulaforgács, kandírozott meggy

Elkészítése:

A gesztenyemasszát összedolgozzuk a natúr vajkrémmel, és pár kanál tejszínnel. Ízesíthetjük saját belátásunk szerint cukorral, meggylével, rummal.

A vékony piskótát két egyforma részre vágjuk. Az egyik felét megkenjük először meggydzsemmel, majd a gesztenyemasszával, majd rátesszük a piskótalap másik felét és újabb emelet dzsem-, illetve gesztenyekrém réteg következik.

Ezután a maradék masszával kívülről bevonjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Kemény habbá felvert tejszínnel és mandulaforgáccsal vonjuk be. Tetejét kandírozott meggyszemekkel díszítjük.

Almazselé

Hozzávalók: 2 kg alma, 1 kg cukor, 1 cs. (20 g) zseléfix, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, almalevet készítünk belőle. A zseléfixhez 2 evőkanál cukrot adunk, majd az almalébe keverjük. Nagy lángon felforraljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Egy percig forraljuk, levesszük a tűzről, és előmelegített befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk. Fejjel lefele fordítva 5 percig állni hagyjuk.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Sajtos májszeletek

Hozzávalók: máj, ecetes uborka, sajt, vaj

Elkészítése:

Májszeleteket teflonserpenyőben vajon majdnem puhára sütünk, majd óvatosan ráhelyezünk
néhány karika ecetes uborkát és meghintjük reszelt sajttal. Addig sütjük tovább, amíg a sajt a szeletek pereméig nem olvad.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.


CSIRKEMÁJ, SERTÉSMÁJ, PULYKAMÁJ

Spárga tojásmártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárga, 2 dl tejszín vagy tejföl, 3-4 főtt tojás, 2 ek. liszt, 1-1 csokor petrezselyemzöld és snidling, 2 dkg vaj, 1 kk. cukor, só

Elkészítése:

Egy kiló spárgát megtisztítunk, de egészben hagyjuk, és sós vízben, amelybe kiskanálnyi cukrot is raktunk, puhára főzzük. Leszűrjük, de a levét nem öntjük ki. A spárgát forró tálra halmozzuk, és melegen tartjuk, amíg a mártás elkészül.

Két csapott evőkanál lisztet két deci spárga főzőlével simára keverünk, két deka vajat dobunk bele, és kevergetve sűrű mártássá főzzük. A tűzről levéve két deci tejszínnel vagy tejföllel, meg 3-4 apróra vágott főtt tojással keverjük el, majd 1-1 nagy csokor összevagdalt petrezselyemmel és snidlinggel ízesítjük. Megmelegítjük, de nem forraljuk fel, és a melegen tartott spárgára öntve azonnal tálaljuk.

(A maradék főzővízből kitűnő spárgakrémleves készíthető.)


SPÁRGA

Őszibarackdzsem (2)

Hozzávalók: őszibarack, kristálycukor, tartósítószer, rum

Elkészítése:

A legfinomabb őszibarackdzsem az apró szemű, kásás, amúgy nem túl zamatos barackból készül, a szép, nagy, leveses barack nem jó hozzá.

Az apró barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, a héjukat egy mozdulattal lehúzzuk, és a gyümölcsöt kimagozva megmérjük. Befőzőlábasba töltve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor minden kiló tiszta gyümölcsre 40-50 deka cukrot számítva megcukrozzuk, és kevergetve még kb. 15 percig forraljuk. Késhegynyi tartósítószert belekeverve üvegekbe töltjük, mindegyik tetejére 1-1 evőkanál rumot öntünk, és lekötve szárazgőzbe rakjuk.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!