Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Szilva nyersen

Hozzávalók: 5 kg szilva, 1 kg kristálycukor, 1 dkg tartósítószer

Elkészítése:

Öt kiló szilvát lecsumázunk, megmosunk, kimagozzuk és egy kiló kristálycukorral meg egy deka tartósítószerrel összekeverjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lekötjük, és a végleges helyére rakva lehetőleg nem bolygatjuk. A szilva magától levet enged.

Télen gombócba, lepényhez, de még pecsenye köreteként is kitűnő.


 BEFŐTT

Bugaci saláta

Hozzávalók: uborka, zöldpaprika, paradicsom, (lila)hagyma, petrezselyemzöld, zellerzöld, 2-3 ek. olaj, só, (juhsajt)

Elkészítése:

Kis nyers uborkákat hámozatlanul, csak jól megmosva karikára vágunk, húsos zöldpaprikát, paradicsomot, hagymát (legjobb a lilahagyma) ugyancsak felkarikázunk, megszórjuk apróra vágott petrezselyem és zeller zöldjével.

Két-három evőkanál olajat elkeverünk egy kanálka sóval, ezzel megöntözzük a tálra tett salátát. A tetejére juhsajtot is reszelhetünk.


SALÁTÁK

Milánói burgonyafelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg főtt burgonya, 25 dkg reszelt sajt (+ a tálaláshoz), 3 tojás, 10 dkg vaj, 3 ek. tejföl, 2 ek. liszt, só, szerecsendió, vaj

Elkészítése:

Nyolcvan dkg főtt és meghámozott burgonyát áttörünk. Az áttört burgonyát 3 tojássárgájával, 10 dkg vajjal, 3 evőkanálnyi tejföllel, 25 dkg reszelt sajttal, sóval, reszelt szerecsendióval jól kikeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a tojások keményre vert habjával és 2 evőkanálnyi liszttel. Vajjal kikent és lisztezett pudingformában középmeleg sütőben vízgőzön kb. 35 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor olvasztott vajjal meglocsoljuk és reszelt sajttal meghintjük.


BURGONYA, OLASZ

Almapürés palacsinta

Hozzávalók 4 személyre: 12 db palacsinta, 60 dkg alma, 4 ek. cukor, őrölt fahéj, porcukor

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és nagyon kevés vízben feltesszük főni. Ha a levét elfőtte, beletesszük a cukrot és a fahéjat, majd burgonyanyomóval összetörjük. Megtöltjük a palacsintákat, és porcukorral meghintjük.


PALACSINTA

Gyümölcstorta

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 18 dkg kristálycukor, 8 dkg margarin, fél csomag sütőpor, 14 dkg liszt; a forma kikenéséhez: vaj, liszt; a töltelékhez: 1 csomag vanília- vagy eperízű főzni való pudingpor, 4-5 ek. kristálycukor, 5 dl tej, fagyasztott vagy friss gyümölcsök, 1 csomag tortazselépor, tejszínhab

Elkészítése:

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Az olvasztott margarint belecsorgatjuk, a sütőporral összekevert lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, belisztezett gyümölcstortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 180 fokon 25--30 percig sütjük.

A pudingot a cukorral és a tejjel megfőzzük. Még melegen a tortalapra simítjuk.

Ha eperízű pudinggal készítettük, akkor piros gyümölcsökkel, ha vaníliással, akkor kivi- , banán- és narancsszeletekkel rakjuk ki.

Dermedni hagyjuk, végül az előírás szerint elkészített zselével - a vaníliásat színtelennel, az epreset pirossal - bevonjuk. Ha megkocsonyásodott, tejszínhabbal díszítjük.


TORTA, TORTÁCSKA

Banános málnadzsem

Hozzávalók: 1,5 kg málna, 50 dkg banán, 55 dkg cukor, 1 tasak dzsemkocsonyásító és -tartósító

Elkészítése:

A megmosott és lecsepegtetett málnát és a karikára vágott banánt a cukorral összekeverjük, pár percig állni hagyjuk. Lassú tűzön állandóan kevergetve 15 percig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tartósítót, üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hagyjuk kihűlni.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Indiai vese

Hozzávalók: sertésvese, vaj, só, curry

Elkészítése:

Jól megmosott és tisztított sertésveséket felszeletelünk. Előmelegített vajban puhára sütjük, tálaláskor megsózzuk és curryvel meghintjük.


SERTÉSVESE, INDIAI

Rebarbarazselé

Hozzávalók: 3 kg rebarbara, 1,8 kg cukor, 2,5 dl fehérbor, víz

Elkészítése:

Három kiló rebarbarát megmosunk, a héját lehántjuk, és a húsát 2-3 centis darabokra vágjuk. Öt deka cukrot adunk hozzá, és egy negyed liter vízzel meg egy negyed liter száraz fehérborral öntjük le. Addig főzzük, amíg a rebarbaradarabok szét nem esnek, akkor batisztruhán vagy gézdarabon keresztül egy másik edénybe öntjük a levét. A ruhát összefogva, a gyümölcsből alaposan kinyomkodjuk a levét. Összesen kb. egy és háromnegyed liter levet kapunk, ha nincs annyi, vízzel pótoljuk. Egy és háromnegyed kiló cukrot öntünk bele, és kevergetve 40 percig főzzük. Tányérra cseppentve belőle meggyőződünk róla, hogy  megkocsonyásodik-e, majd előmelegített háromdecis üvegekbe töltjük. Azonnal lekötve száraz gőzbe rakjuk, ott hagyjuk kihűlni.

Gyümölcstorta bevonására igen jó, amikor is egy kevés vízzel feloldjuk a zselét, úgy öntjük a torta tetejére.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Japán tojáslepény (Tamago Jaki)

Hozzávalók 2 személyre: 4 tojás, 2 ek. húsleves, 1 kk. porcukor, só, vaj

Elkészítése:

4 tojást, két evőkanál húslevest, egy kávéskanál porcukrot és csipetnyi sót jól összedolgozunk és vajban kisütjük.


TOJÁSOS ÉTELEK, JAPÁN

Habcsókrácsos szilvás pite

Hozzávalók: a tésztához: 40 dkg liszt, 4 dkg friss élesztő, 1 dl tej, 8 dkg cukor,  8 dkg vaj, 2 tojás, só, a töltelékhez: 1,5 kg szilva, 12,5 dkg cukor, 3 tojásfehérje, 2 késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítése:

A tésztához tálba szitáljuk a lisztet, és mélyedést nyomunk a közepébe. A langyos tejjel, 1 evőkanál cukorral és kevés liszttel elkevert élesztőt a mélyedésbe öntjük, és 15 percig hagyjuk pihenni.

Hozzáadjuk a maradék cukrot, egy csipet sót, a tojást és a vajat, majd az egészet sima, rugalmas tésztává gyúrjuk, és letakarva kb. 1 órán át kelesztjük.

A sütőt 200 fokra felmelegítjük. A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk.

A kelt tésztát sütőlemezen vékonyra nyújtjuk, meghintjük 4 deka cukorral és megrakjuk szilvával. A sütit 20 percig sütjük.

Közben a tojásfehérjéből a maradék cukorral és a gyömbérrel kemény habot verünk. A masszát nyomózsákba töltjük. A süteményt kivesszük a sütőből, a habcsókmasszából rácsot nyomunk a tetejére, és 10-15 perc alatt készre sütjük.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!