Meggyes palacsinta Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, só, szódavíz, 3 ek. olaj; a töltelékhez: meggy (esetleg meggybefőtt), 3 dl tej, 3 dkg finomliszt, 3 dkg vaj, 3 ek. porcukor, 1 cs. vaníliás cukor; a tetejére: 2 dl tej, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor; vaj
Elkészítése:
20 deka lisztből két tojással, két deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel, hogy kellő sűrűségű legyen, palacsintatésztát keverünk. Egy óráig állni hagyjuk, majd három evőkanál olajat belekeverve, a szokott módon - olaj nélkül - palacsintákat sütünk belőle.
Három deci tejet három deka finomliszttel simára keverünk, három deka vajat beledobunk, és kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve három evőkanál porcukorral meg egy csomag vaníliás cukorral kikeverjük, és vékonyan a palacsintákra kenjük. Mindegyik palacsintára gazdagon hintünk megtisztított, kimagozott meggyet, és a palacsintákat először összegöngyöljük, majd 2-2 darabba vágjuk. Ezeket a fél palacsintákat kissé megdöntve a vágatukra szorosan egymás mellé egy kivajazott tűzálló tálba állítgatjuk.
Ezután két deci tejet két tojássárgával meg két tojás habbá vert fehérjével összekeverjük, egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, és a palacsintákra öntjük. A forró sütőbe tolva szép pirosra sütjük.
Töltött kifli Hozzávalók: kifli, libamájkrém, tej, főtt tojás, metélőhagyma, mustár, só, őrölt bors, liszt, tojás, olaj
Elkészítése:
Kiflik végeit levágjuk és fakanállal üreget fúrunk beléjük. A kifúrt kiflibeleket kevés tejbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. Eldolgozzuk készen kapható libamájkrémmel, sóval, borssal, kis kockára vágott főtt tojással, csipetnyi mustárral és finomra vágott metélőhagymával. Megtöltjük az üregeket a keverékkel, és a párizsi szelethez hasonlóan bundázzuk, majd megsütjük.
Kiváló feltét, de különböző mártásokkal önálló ételként is fogyaszthatjuk.
Pórés csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes csirkemell, 2 db póréhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, szójaszósz vagy grillfűszer, só, őrölt bors, 5 dkg vaj + a tepsihez
Elkészítése:
Lebőrözünk, kicsontozunk négy közepes nagyságú csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabból szeleteket verünk. Szójamártással vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, és a hűtőszekrényben egy óráig állni hagyjuk.
Közben megtisztítunk, 2-3 centis darabokra vágunk két karcsú póréhagymát, és sós vízben nem túl puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és egy kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, kissé megborsozzuk.
A hússzeleteket öt deka vajban mindkét felükön szép pirosra sütjük, és a póréhagymára fektetjük. A serpenyőt, amelyben a hús sült, a tűzről lehúzzuk, két deci tejfölt öntünk bele, alaposan elkeverjük, majd egy tojássárgával gazdagítjuk. A pórés csirkemellre öntjük, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a levét a póré magába nem szívta, a teteje halvány rózsaszínű nem lett. Teljesen megpirítani nem szabad.
Vajon párolt rizst is adhatunk hozzá, de a póré is megteszi a hús köreteként.
Magdaléna kolbászos levese Hozzávalók: burgonya, kolbász, tojás, tejföl, liszt, vöröshagyma, ecet, babérlevél, só, őrölt bors, cukor, zsír
Elkészítése:
A világos, nem túl zsíros rántást annyi vízzel engedjük fel, hogy ne legyen bő levű a levesünk. Amikor forr a felengedett levesalap, akkor beleteszünk 2-3 babérlevelet, 1/2 fej tisztított, de nem darabolt vöröshagymát, személyenként 1-1 db közepes nagyságú tisztított és kockára vágott burgonyát. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Amikor a burgonya félig megpuhult, akkor személyenként kb. 1O dkg vékony karikára vágott kolbásszal tovább főzzük, majd ecettel, esetleg kevés cukorral pikánsra ízesítjük.
Mikor a burgonya teljesen megpuhult, a forrásban levő levesbe személyenként 1 tojást úgy ütünk bele, hogy azok egészben maradjanak és a fehérje bevonja a sárgáját. Kb. 5 perces főzés után tejfölre tálaljuk.
Szalonnás töltött burgonya Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 12,5 dkg margarin, 4 ek. tejföl, 10 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg parmezán sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk és héjastul megsütjük. Megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, közepét kivájjuk. A kivájt részt átpasszírozzuk, összekeverjük a darált kolozsvári szalonnával, a margarin felével, a reszelt sajttal, tejföllel, sóval és az őrölt borssal. Visszatöltjük a kivájt burgonyákba, és zsemlemorzsával megszórva, kivajazott edényben, forró sütőben 10 percig sütjük.
Vidám muffinok Hozzávalók kb. 12 db-hoz: 1 doboz Dr. Oetker Muffin alappor, 1,5 dl napraforgóolaj, 5 dl tej, 1 db tojás, a díszítéshez: 1 cs. Dr. Oetker Cukormáz marcipánízű, 1 db Dr. Oetker Dekor toll
Elkészítése:
A dobozban lévő papírformákat egy tepsibe állítjuk. A sütőt előmelegítjük.
A muffint a dobozon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A megsült muffinokat sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
A cukormázat a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítjük. A kihűlt muffinokat (egy kenőecset segítségével) a mázzal megkenjük, majd hagyjuk a mázat megszilárdulni. Végül a Dekor Tollak segítségével a mázra színes motívumokat rajzolunk.
Fogyasztás előtt legalább 20 percet hagyjuk száradni.
Luxemburgi sertéssült Hozzávalók: sertéshús, alma, porcukor, só, őrölt bors, szegfűszeg, vaj
Elkészítése:
A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk és forró vajban megfuttatjuk. Ezután egy tűzálló edénybe helyezzük és vastag almaszeletekkel befedjük. Egy evőkanál porcukorral meghintjük, kevés szegfűszeggel megszórjuk, majd a hússütő vajjal áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Burgonyapürével tálaljuk.
Olasz palacsinta Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rétesliszt, 2 db tojás, 2 dl tej, 1/2 dl olaj, szódavíz, só; a töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt hús, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis dobos paradicsompüré, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, só, őrölt bors, rozmaring, (10 dkg gomba), a tetejére: 2 dl tejföl, reszelt sajt
Elkészítése:
Két egész tojást két deci tejjel, 20 deka rétesliszttel, meg annyi szódavízzel keverjünk simára, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk, és kissé megsózzuk. Egy óráig állni hagyjuk, majd egy fél deci olajat öntünk bele, és újra kikeverjük. Úgy sütünk belőle vékony palacsintákat, hogy csak az első alá olajozzuk ki a serpenyőt, a többi a benne levő olajtól saját magát zsírozza.
Amíg a palacsintatészta pihen, egy evőkanál olajon üvegesre sütünk öt deka, nagyon apróra vágott füstölt szalonnát, majd egy kis fej reszelt vöröshagymát megpirítunk rajta. 20 deka, vékony laskára vágott, főtt füstölt húst beletéve még 1-2 percig pirítjuk, majd egy kis doboz konzerv paradicsompürével meg kétszer annyi vízzel engedjük fel. (Tehetünk bele tíz deka összevagdalt gombát is.) Sóval, őrölt borssal, mokkáskanálnyi szárított rozmaringgal ízesítjük, és öt percig főzzük.
A kisütött palacsintákat felváltva kenjük meg ezzel a paradicsomos mártással, szórjuk meg reszelt sajttal, egymásra fektetjük, de a felső palacsinta üresen maradjon.
Végül az egészre két deci tejfölt kenünk, és még reszelt sajttal is megszórjuk, majd a sütőbe tolva a tetejét szépen megpirítjuk. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
,
Erdélyi sonkás káposztaszelet Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt sonka, 1 db alma, tejföl, őrölt kömény, őrölt bors, só, zsemlemorzsa, liszt, zsír vagy olaj
Elkészítése:
Fél kiló savanyú káposztát egyszer átmosunk és kevés zsiradékon, őrölt köménymaggal meghintve puhára pároljuk. 25 dkg füstölt sonkával együtt pépesre vágjuk, törött borssal ízesítjük, kis kockákra vágott almával és annyi tejfellel, valamint zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy formázható masszát kapjunk. Ha szükséges, sózzuk. A formázott lepényeket lisztben megforgatjuk és forró zsiradékban világosbarnára sütjük.
Rakott csirkemellfilé Hozzávalók 4 személyre: 4 közepes csirkemell, 20 dkg gomba, 15 dkg sonka vagy főtt füstölt hús, 5 dkg sajt, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 4 dkg liszt, 9 dkg vaj, grillfűszer, só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítése:
Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, kicsontozunk, és az így kapott nyolc húsdarabot nem túl vékony szeletekké verjük. Grillfűszerrel, vagy sóval és borssal bedörzsöljük, majd öt deka vajon mindkét felüket átsütjük. A húst félig egymásra, egy tűzálló tálra fektetjük.
A visszamaradt levében átsütünk 15 deka vékony laskára vágott sonkát vagy főtt füstölt húst. Hozzáadunk 20 deka megtisztított, felszeletelt gombát, és kissé megborsozva addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte, majd a húsra simítjuk.
Négy deci tejet simára keverünk négy deka liszttel, beledobunk 4 deka vajat, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve belereszelünk öt deka sajtot, belekeverünk egy deci tejfölt. Csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és bevonjuk vele a húst. A forró sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a teteje halványrózsaszínű nem lesz.
Salátával és/vagy vajon párolt rizzsel tálaljuk.
|