Szilvareszter Hozzávalók: szilva, fahéj, cukor, tartósítószer
Elkészítése:
A jó érett, puha, de azért ép szilvát lecsumázzuk, megmossuk, kimagvaljuk és megmérjük. Fahéjjal ízesítve addig főzzük, amíg a saját leve be nem sűrűsödött. Ekkor minden kiló gyümölcsre 25 deka cukrot öntve, kevergetve kb. 20 percig forraljuk. Csipetnyi tartósítószert keverve bele akkora üvegekbe töltjük, amennyi télen majd egy alkalomra elég.
Krumplinudlihoz tálaljuk.
Parajos rakott hús Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sovány sertéskaraj (vagy pulykamell), 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2-3 szem borókabogyó, késhegynyi rozmaring, só, grillfűszer, Piros Arany; a spenótos besamelhez: 2 dl tej, 2 ek. liszt, 2 dkg vaj, 1 csomag mirelit paraj, só, bors; a tetejére: 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, 1 csipet szerecsendió
Elkészítése:
80 deka sovány, kicsontozott sertéskarajt két evőkanál olajon körös-körül átsütünk, majd sóval vagy grillfűszerrel meghintjük, Piros Arany krémmel megkenjük. Két gerezd fokhagymát, egy fej meghámozott vöröshagymát, 2-3 szem borókabogyót meg késhegynyi őrölt rozmaringot adunk a levébe, és egy kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon, a levében időnként megfordítva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk. Ha a hús megpuhult, a zsírjára sütjük, és a pecsenyét kiszedve, nyolc szeletre vágjuk.
Mialatt a hús puhul, két deci tejet két evőkanál liszttel simára keverünk, és két deka vajat beledobva, kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. A tűzről levéve egy csomag felengedett, alaposan kinyomkodott mirelit parajjal keverjük össze, és a pecsenye levének a felét is beleöntjük. Sóval, bőven borssal ízesítjük és ezzel a sűrű krémmel kenjük meg a hússzeletek egyik oldalát. Megkent felükkel felfelé a maradék pecsenyelével kikent tálba, félig egymásra fektetjük, és két deci tejföl, egy tojássárga, csipetnyi reszelt szerecsendió, meg öt deka reszelt sajt keverékével leöntjük. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros (de sosem barna!) lesz.
Burgonyapüré vagy vajas párolt rizs illik hozzá.
,
Párizsis hamis lángos Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 25 dkg darált párizsi, 1 tojás, 2 dkg vaj, só, őrölt kömény, olaj
Elkészítése:
Harminc deka héjában főtt, tisztított, majd áttört burgonyát 30 dkg liszttel összekeverünk. Eldolgozzuk 1 egész tojással, 2 dkg vajjal, sóval és kevés tört köménymaggal, valamint 25 dkg darált párizsival. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit meg-megnyújtjuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Hideg kacsamáj zsírjában sütve, lilahagyma-karikákkal (Kammerer Zoltán, Vacsoracsata) Hozzávalók: kacsamáj, ízlés szerint fűszerek, só, bors, lilahagyma, pirítós
Elkészítése:
A kacsamájat vágjuk kb. 2 cm vastagságú szeletekre, sózzuk és borsozzuk. Tegyük őket egy olyan serpenyőbe, amelybe kevés zsiradékot öntöttünk. A máj mindkét oldalát süssük addig, amíg szépen meg nem pirul. Sütés után a csíkokat helyezzük nedvszívó papírra. Miután kihűlt, tegyük be a hűtőbe.
A lilahagymát a kacsa zsírjában süssük ki. Tálaláskor a pirítós mellé szolgáljuk fel a kihűlt kacsazsírt is.
Narancssaláta almával Hozzávalók 4 személyre: 3 db narancs, 3 db alma, 3 púpozott ek. cukor, 1 dl rum vagy konyak
Elkészítése:
Vízből és cukorból 1/2 narancs héjával szirupot főzünk, lehűtjük. A narancsokat cikkekre szedjük. Az almákat meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. (Ezt hagyjuk utoljára, mert gyorsan megbarnul.) Ízlésesen elrendezzük egy tálon a narancs- és almaszeleteket.
A sziruphoz hozzáadjuk a rumot vagy konyakot, és ráöntjük a gyümölcsre. Lehűtve tálaljuk.
Vese velővel Hozzávalók: sertésvelő, sertésvese, vöröshagyma, zsír, só, őrölt bors, majoranna, pirospaprika
Elkészítése:
Tisztított sertésvelőt kis kockákra vágunk. Az ereitől megtisztított és váltott vízben többször jól átmosott vesét vékonyra felszeleteljük. Apróra vágott hagymát zsírban megfonnyasztunk, rátesszük a vesét és állandóan kevergetve 4-5 percig sütjük. Sóval, törött borssal, majorannával ízesítjük. Hozzáadjuk az előkészített velőt és szintén kevergetés mellett további 3-4 percig sütjük. Tálaláskor pirospaprikával meghintjük.
,
Meggyzselé Hozzávalók: 1,25 kg kimagozott meggy, 1,2 kg cukor, 1-1 tasak (20 g) zseléfix és vaníliás cukor
Elkészítése:
A meggy levét kipréseljük. A cukorból 2 kanálnyit a zseléfixhez adunk, és a meggylébe keverjük. Nagy lángon felhevítjük, hozzáadjuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, felforraljuk, 1 percig forrni hagyjuk. A tűzről levéve üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefordítva 5 percig állni hagyjuk.
Rokfortos fejessaláta Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy vagy 2 kis fej saláta, 10 dkg márványsajt (rokfort), 3 főtt tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. borecet, 5 ek. olaj, 1 kk. mustár, só, cukor, a díszítéshez petrezselyem
Elkészítése:
Összezúzunk két gerezd fokhagymát, és két meghámozott, apróra vágott főtt tojással, 1 evőkanál borecettel, öt evőkanál olajjal, kiskanálnyi mustárral, egy kevés sóval meg cukorral összekeverjük.
Egy nagy vagy két kis fej salátát leveleire szedünk, alaposan megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, és a mártással összekeverjük. Ezzel alapozzuk a salátástálat, rá 10 dkg kis kockákra vágott márványsajtot (rokfortot) szórunk, és egy cikkekre vágott főtt tojással meg petrezselyemcsokorral díszítjük.
Tojás cigányosan (Huevos a la gitanella) Hozzávalók 2 személyre: 4 vékony szelet kenyér, 4 tojás, 12 szem hámozott mandula, 2 gerezd fokhagyma, sáfrány, 1/2 kk. köménymag, majoranna, olaj, só
Elkészítése:
Lábasba kevés olajat öntünk, és megpirítunk benne 2 gerezd szétnyomott fokhagymát, 12 szem hámozott mandulát és 4 vékony szelet kenyeret. Közben megtörünk egy kevés sáfrányt, 1/2 kávéskanál köménymagot, majorannát. Ehhez hozzáadjuk a pirított fokhagymát, a mandulát és a kenyeret. Most már együtt az egészet apróra zúzzuk. Hozzáöntjük az olajat, amelyben sütöttük, sózzuk és kb. 1 dl forró vízzel felengedjük a masszát. Tűzálló tálba öntjük és - mintha tükörtojást készítenénk - 4 tojást ütünk a tetejére. Addig sütjük, amíg a tojás megszilárdul.
,
Görögdinnyehéj cukorban Hozzávalók: görögdinnyehéj, cukor, citrom, ecet, vaníliarúd
Elkészítése:
A görögdinnye külső, zöld héját lehántjuk, és a halványzöld részét úgy vágjuk le, hogy a szélén egy kevés piros hús is maradjon. Kisujjnyi széles, hosszú csíkokra vágva megmérjük, és forrásban lévő, enyhén ecetes vízbe dobva üvegesre főzzük, majd lecsöpögtetjük.
A dinnye súlyával egyenlő mennyiségű cukrot véve egy kevés vízzel szirupot főzünk, néhány héjastól karikára vágott citrommal meg 1-2 vaníliarúddal ízesítjük. A dinnyehéjat belevetve nagyon rövid lére főzzük, majd üvegekbe töltve azonnal lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Télen gyümölcssaláta, torta díszítésére, apróra vágva tésztába kitűnő.
Sárgadinnyehéj cukorban
Ugyanúgy készül, mint a görögdinnyehéj cukorban, de csak nagyon ropogós, kemény ananászdinnyéből jó!
|