Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Savanyított csillagtök

Hozzávalók: 2 kg közepes csillagtök (patisszon), 40 dkg gyöngyhagyma, 2 cs. retek, 1 tasak savanyúságtartósító

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk. A csillagtököt négy részre vágjuk. A retket héjastól 8 cikkre daraboljuk. A felszeletelt zöldségeket és a hagymát üvegbe rakjuk.

Az utasítás szerint elkészített savanyúságtartósítót forralás után lehűtjük, felöntjük vele az üveget, és légmentesen lezárva hűvös helyre tesszük.


SAVANYÚSÁG

Cukkinis-fahéjas szelet

Hozzávalók: 40 dkg reszelt cukkini, 35 dkg rétesliszt, 30 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 mk. szódabikarbóna, 2 dl olaj, zsiradék a formához

Elkészítése:

Négy egész tojást egy csomag sütőporral, egy csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónával, 30 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral meg két deci olajjal habosra keverünk.

Ezután hozzáadunk 40 deka meghámozott, kimagozott, durvára reszelt cukkinit (tisztán mérve!), 10 deka darált diót, egy csapott kiskanál őrölt fahéjat, végül 35 deka réteslisztet. A lisztből egy keveset elveszünk, ezt 10 deka mazsolával összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. Alaposan kizsírozott, kilisztezett nagy püspökkenyér formába (vagy két kisebbe, illetve egy kisebb tepsibe) töltjük, és a forró sütőbe toljuk. Öt percig erős lánggal, majd takarékkal tűpróbáig sütjük, ami akár egy óráig is eltarthat.

Félidőben ajánlatos a tetejére egy tiszta papírlapot borítani, nehogy idő előtt megbarnuljon a tészta. Még melegen deszkára borítjuk, és csak hidegen szeleteljük fel.

Folpackba vagy alufóliába csomagolva sokáig frissen eláll, de a fagyasztást is kiválóan bírja.


KUGLÓF, KALÁCS, BEJGLI, GYÜMÖLCSKENYÉR

Bodzalekvár

Hozzávalók: bodzabogyó, cukor, citrom, tartósítószer

Elkészítése:

Az érett fekete bodzaszemeket lecsumázzuk, befőzőlábasban kissé összenyomkodjuk, és időnként megkeverve jó félóráig főzzük. Utána áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 25 deka cukrot meg fél citrom levét öntjük. Most már állandóan kevergetve kb. 20 percig főzzük, a tűzről lehúzva csipetnyi tartósítószert szórunk bele, és kis üvegekbe töltve lekötjük, szárazgőzbe rakjuk.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Narancsos sertéscomb

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb, füstölt szalonna, 2 narancs, 1 citrom, 1 dl tejszín vagy tejföl, kakukkfű, só, (cukor)

Elkészítése:

Egy szép 80 dekás, sovány sertéscombot megtűzdelünk füstölt szalonnával, és bedörzsölünk kakukkfűvel. Ha a szalonna nem túl sós, kissé meg is sózzuk. Egy vastag falú lábast vagy tűzálló tálat szalonnaszeletekkel kibélelünk, erre fektetjük a húst, ráreszeljük egy narancs sárga héját, és először - amíg a szalonna és a hús levet ereszt - magában, majd ha kell, egy kevés vízzel pároljuk jó puhára. Ezután a húst kivesszük, levét zsírjára sütjük, majd a szalonnapörcöket kivesszük.

A zsírban megpirítunk egy púpos kiskanálnyi lisztet, és felengedjük két narancs meg egy citrom vízzel hígított levével. (Még finomabb, ha megpirítunk egy kiskanálnyi cukrot, és vízzel felengedve karamellé forraljuk, és ezt öntjük a rántáshoz víz helyett.) Alaposan összeforraljuk, egy deci tejszínnel vagy tejföllel gazdagítjuk, és a felszeletelt húst visszatéve, 1-2 percig a tűzön hagyjuk.

A tálon narancsszeletekkel díszítjük. Burgonyafánk vagy zöld metélt illik hozzá.


SERTÉSCOMB

Prágai burgonyafelfújt

Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg burgonya, 25 dkg gépsonka, 4 tojás, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:

Kb. 3/4 kg tisztított és darabolt burgonyát sós vízben puhára főzünk, leszűrjük és áttörjük, majd elkeverjük 25 dkg darált gépsonkával, 4 tojássárgájával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel és a tojások habbá vert fehérjéivel.

Az őzgerinc formát vajjal kikenjük, morzsával meghintjük és beletöltjük a masszát. A sütőben vízfürdőn lassan megsütjük. Tálaláskor kiborítjuk, szeleteljük, és kapormártással tálaljuk.


BURGONYA, GÉPSONKA, SZALÁMI, FELVÁGOTT

Rántott krinolin

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krinolin, 1 tojás, 1 dl tej, szódavíz, só, őrölt bors, liszt, étolaj

Elkészítése:

A krinolin héját levesszük, és 1 cm-es karikákra vágjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, melyet kicsit erősebben fűszerezünk. Beletesszük a karikákra vágott krinolint, és egyenként forró, bő olajban kisütjük. Olyanok lesznek, mint a fánkok. Savanyúsággal tálaljuk.


VIRSLI, KRINOLIN

Tiroli rétes mazsolás borsodóval

Hozzávalók: 1 cs. leveles vajastészta, 60 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 1/2 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor, őrölt fahéj, 1 db tojás; a borsodóhoz: 5 dkg cukor, 1 dl bor, 1/2 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor, 3 dkg mazsola

Elkészítése:

Először a tölteléket készítsük el! A tisztított almát vékonyra szeleteljük. Cukorral, durvára vágott dióval, áztatott mazsolával, őrölt fahéjjal és a hidegen kötő pudingporral összekeverjük. Így kicsi a veszteség, tartalmasabb lesz a rétes.

A kész réteslapot kiterítjük, hosszában félbevágjuk, 2-2 cm-t levágunk a széleiből, majd a réteslapokat betöltjük. Felvert egész tojással megkenjük, s a tésztacsíkokkal megdíszítjük. 180-200 ºC-os sütőben szép pirosra sütjük.

Hidegen kötő pudingporból fehérborral borsodót készítünk. A tiroli rétest a mazsolás borsodóval tálaljuk.

(Laci bácsi receptje)


 RÉTES, OSZTRÁK

Holland meggytorta

Hozzávalók: 1 kg mélyhűtött levelestészta, 1 kg magozott meggy, 7-8 dl tejszín, 1 csomag tejszínhabfixáló por vagy zselatin, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 2 ek. piros színű lekvár, 1 kk. őrölt fahéj, 2 ek. cseresznyepálinka, 5-6 dkg mandulaforgács a díszítéshez

Elkészítése:

A levelestésztát felengedjük, majd 3 akkora lapot vágunk ki, amekkora a tortaformánk. Sütőlemezre tesszük az összeset, majd 200 °C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Közben a cseresznyét kevés vízben a kristálycukor felével ízesítve puhára főzzük (kb. 5 perc).

A tejszínt a cukor másik felével és a fahéjjal együtt kemény habbá verjük és fixáljuk. Két részre választjuk, az egyik felébe belekeverjük a cseresznyepálinkát és a kihűtött, lecsepegtetett cseresznyéket (néhány darabot hagyjunk ki díszítéshez).

Az egyik tortalapra cukormázat készítünk, oly módon, hogy a cseresznye főzővizéből még melegen veszünk 1-1 dl-t, és elkeverjük benne a 10 dkg porcukrot. Ezt ráöntjük a tortalapra és hagyjuk megszilárdulni a mázat. Tizenkét körcikkre vágjuk fel, mielőtt a torta tetejére tesszük.

Az egyik kész, már kihűlt tortalapot vékonyan bekenjük a lekvár felével, majd beletesszük a tortaformánk aljába, rátesszük a cseresznyés tejszínt, jön a következő vékonyan megkent tortalap, és a fehéren hagyott tejszínréteg. Legfelül a szeletekre vágott mázas lapok kerülnek, tejszín és cseresznye díszítéssel.

Vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg mandulaforgáccsal.


 TORTA, TORTÁCSKA, HOLLAND

Francia sajtos

Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg reszelt Óvári sajt, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 4 tojás, pirospaprika, olaj, joghurt

Elkészítése:

Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával jól eldolgozunk, ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt óvári sajttal és 20 dkg zsemlemorzsával. Gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába és a tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró zsiradékban aranyszínűre sütjük.

Meleg joghurttal áthúzva tálaljuk.


SAJTOS ÉTELEK

Paprikában savanyított uborka

Hozzávalók: 2 kg közepes méretű uborka, 40 dkg húsos paprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tasak savanyúságtartósító, 2 ek. cukor

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk. Minden fél paprikába egy uborkát teszünk, üvegbe helyezzük, közéje tesszük a fokhagymát. Leöntjük a cukorral felforralt, majd lehűtött tartósítólével. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk.


SAVANYÚSÁG

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!