Savanyított csillagtök Hozzávalók: 2 kg közepes csillagtök (patisszon), 40 dkg gyöngyhagyma, 2 cs. retek, 1 tasak savanyúságtartósító
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk. A csillagtököt négy részre vágjuk. A retket héjastól 8 cikkre daraboljuk. A felszeletelt zöldségeket és a hagymát üvegbe rakjuk.
Az utasítás szerint elkészített savanyúságtartósítót forralás után lehűtjük, felöntjük vele az üveget, és légmentesen lezárva hűvös helyre tesszük.
Cukkinis-fahéjas szelet Hozzávalók: 40 dkg reszelt cukkini, 35 dkg rétesliszt, 30 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, 1 mk. szódabikarbóna, 2 dl olaj, zsiradék a formához
Elkészítése:
Négy egész tojást egy csomag sütőporral, egy csapott mokkáskanálnyi szódabikarbónával, 30 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral meg két deci olajjal habosra keverünk.
Ezután hozzáadunk 40 deka meghámozott, kimagozott, durvára reszelt cukkinit (tisztán mérve!), 10 deka darált diót, egy csapott kiskanál őrölt fahéjat, végül 35 deka réteslisztet. A lisztből egy keveset elveszünk, ezt 10 deka mazsolával összekeverjük, úgy adjuk a tésztához. Alaposan kizsírozott, kilisztezett nagy püspökkenyér formába (vagy két kisebbe, illetve egy kisebb tepsibe) töltjük, és a forró sütőbe toljuk. Öt percig erős lánggal, majd takarékkal tűpróbáig sütjük, ami akár egy óráig is eltarthat.
Félidőben ajánlatos a tetejére egy tiszta papírlapot borítani, nehogy idő előtt megbarnuljon a tészta. Még melegen deszkára borítjuk, és csak hidegen szeleteljük fel.
Folpackba vagy alufóliába csomagolva sokáig frissen eláll, de a fagyasztást is kiválóan bírja.
Bodzalekvár Hozzávalók: bodzabogyó, cukor, citrom, tartósítószer
Elkészítése:
Az érett fekete bodzaszemeket lecsumázzuk, befőzőlábasban kissé összenyomkodjuk, és időnként megkeverve jó félóráig főzzük. Utána áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 25 deka cukrot meg fél citrom levét öntjük. Most már állandóan kevergetve kb. 20 percig főzzük, a tűzről lehúzva csipetnyi tartósítószert szórunk bele, és kis üvegekbe töltve lekötjük, szárazgőzbe rakjuk.
Narancsos sertéscomb Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb, füstölt szalonna, 2 narancs, 1 citrom, 1 dl tejszín vagy tejföl, kakukkfű, só, (cukor)
Elkészítése:
Egy szép 80 dekás, sovány sertéscombot megtűzdelünk füstölt szalonnával, és bedörzsölünk kakukkfűvel. Ha a szalonna nem túl sós, kissé meg is sózzuk. Egy vastag falú lábast vagy tűzálló tálat szalonnaszeletekkel kibélelünk, erre fektetjük a húst, ráreszeljük egy narancs sárga héját, és először - amíg a szalonna és a hús levet ereszt - magában, majd ha kell, egy kevés vízzel pároljuk jó puhára. Ezután a húst kivesszük, levét zsírjára sütjük, majd a szalonnapörcöket kivesszük.
A zsírban megpirítunk egy púpos kiskanálnyi lisztet, és felengedjük két narancs meg egy citrom vízzel hígított levével. (Még finomabb, ha megpirítunk egy kiskanálnyi cukrot, és vízzel felengedve karamellé forraljuk, és ezt öntjük a rántáshoz víz helyett.) Alaposan összeforraljuk, egy deci tejszínnel vagy tejföllel gazdagítjuk, és a felszeletelt húst visszatéve, 1-2 percig a tűzön hagyjuk.
A tálon narancsszeletekkel díszítjük. Burgonyafánk vagy zöld metélt illik hozzá.
Prágai burgonyafelfújt Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg burgonya, 25 dkg gépsonka, 4 tojás, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, vaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
Kb. 3/4 kg tisztított és darabolt burgonyát sós vízben puhára főzünk, leszűrjük és áttörjük, majd elkeverjük 25 dkg darált gépsonkával, 4 tojássárgájával, sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel és a tojások habbá vert fehérjéivel.
Az őzgerinc formát vajjal kikenjük, morzsával meghintjük és beletöltjük a masszát. A sütőben vízfürdőn lassan megsütjük. Tálaláskor kiborítjuk, szeleteljük, és kapormártással tálaljuk.
,
Rántott krinolin Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg krinolin, 1 tojás, 1 dl tej, szódavíz, só, őrölt bors, liszt, étolaj
Elkészítése:
A krinolin héját levesszük, és 1 cm-es karikákra vágjuk. Sűrű palacsintatésztát készítünk, melyet kicsit erősebben fűszerezünk. Beletesszük a karikákra vágott krinolint, és egyenként forró, bő olajban kisütjük. Olyanok lesznek, mint a fánkok. Savanyúsággal tálaljuk.
Tiroli rétes mazsolás borsodóval Hozzávalók: 1 cs. leveles vajastészta, 60 dkg alma, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg dió, 5 dkg mazsola, 1/2 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor, őrölt fahéj, 1 db tojás; a borsodóhoz: 5 dkg cukor, 1 dl bor, 1/2 cs. hidegen kötő vaníliás pudingpor, 3 dkg mazsola
Elkészítése:
Először a tölteléket készítsük el! A tisztított almát vékonyra szeleteljük. Cukorral, durvára vágott dióval, áztatott mazsolával, őrölt fahéjjal és a hidegen kötő pudingporral összekeverjük. Így kicsi a veszteség, tartalmasabb lesz a rétes.
A kész réteslapot kiterítjük, hosszában félbevágjuk, 2-2 cm-t levágunk a széleiből, majd a réteslapokat betöltjük. Felvert egész tojással megkenjük, s a tésztacsíkokkal megdíszítjük. 180-200 ºC-os sütőben szép pirosra sütjük.
Hidegen kötő pudingporból fehérborral borsodót készítünk. A tiroli rétest a mazsolás borsodóval tálaljuk.
(Laci bácsi receptje)
,
Holland meggytorta Hozzávalók: 1 kg mélyhűtött levelestészta, 1 kg magozott meggy, 7-8 dl tejszín, 1 csomag tejszínhabfixáló por vagy zselatin, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 2 ek. piros színű lekvár, 1 kk. őrölt fahéj, 2 ek. cseresznyepálinka, 5-6 dkg mandulaforgács a díszítéshez
Elkészítése:
A levelestésztát felengedjük, majd 3 akkora lapot vágunk ki, amekkora a tortaformánk. Sütőlemezre tesszük az összeset, majd 200 °C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
Közben a cseresznyét kevés vízben a kristálycukor felével ízesítve puhára főzzük (kb. 5 perc).
A tejszínt a cukor másik felével és a fahéjjal együtt kemény habbá verjük és fixáljuk. Két részre választjuk, az egyik felébe belekeverjük a cseresznyepálinkát és a kihűtött, lecsepegtetett cseresznyéket (néhány darabot hagyjunk ki díszítéshez).
Az egyik tortalapra cukormázat készítünk, oly módon, hogy a cseresznye főzővizéből még melegen veszünk 1-1 dl-t, és elkeverjük benne a 10 dkg porcukrot. Ezt ráöntjük a tortalapra és hagyjuk megszilárdulni a mázat. Tizenkét körcikkre vágjuk fel, mielőtt a torta tetejére tesszük.
Az egyik kész, már kihűlt tortalapot vékonyan bekenjük a lekvár felével, majd beletesszük a tortaformánk aljába, rátesszük a cseresznyés tejszínt, jön a következő vékonyan megkent tortalap, és a fehéren hagyott tejszínréteg. Legfelül a szeletekre vágott mázas lapok kerülnek, tejszín és cseresznye díszítéssel.
Vegyük le a tortaforma szélét, szórjuk meg mandulaforgáccsal.
,
Francia sajtos Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg reszelt Óvári sajt, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, 4 tojás, pirospaprika, olaj, joghurt
Elkészítése:
Tíz dkg vajat 4 tojássárgájával jól eldolgozunk, ízesítjük pirospaprikával, majd tovább keverjük 25 dkg reszelt óvári sajttal és 20 dkg zsemlemorzsával. Gombócokat formázunk belőle, majd zsemlemorzsába és a tojásfehérjékből vert habba bundázzuk, bő, forró zsiradékban aranyszínűre sütjük.
Meleg joghurttal áthúzva tálaljuk.
Paprikában savanyított uborka Hozzávalók: 2 kg közepes méretű uborka, 40 dkg húsos paprika, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 tasak savanyúságtartósító, 2 ek. cukor
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk. Minden fél paprikába egy uborkát teszünk, üvegbe helyezzük, közéje tesszük a fokhagymát. Leöntjük a cukorral felforralt, majd lehűtött tartósítólével. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
|