Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Uborka, zöld dinnye vagy zöld paradicsom télire

Hozzávalók: uborka, zöld dinnye, vagy zöld paradicsom, 12 ek. cukor, 1,5 dl 20%-os ecet, 1,5 ek. só, szőlőlevél, egész bors, mustármag, koriander, torma, szalicil

Elkészítése:

2,5 liter vizet 12 evőkanál cukorral, másfél csapott evőkanál sóval, meg másfél deci 20 százalékos ecettel felforralunk.

Az üvegek aljára szőlőlevelet, szemes borsot, mustármagot meg koriandert szórunk, az uborkát vagy zöld dinnyét, illetve zöld paradicsomot alaposan megmosva beleállítjuk. Minden üvegbe 1-1 vékony szál meghámozott tormát dugunk, és az ecetes lével leforrázzuk. A folyadékot a lábasba visszatöltve,újra felfőzzük, majd ismét az üvegbe rakott eltennivalóra forrázzuk. A tetejére csipetnyi szalicilt rakunk, és az üveget lekötve, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.


SAVANYÚSÁG

Albán hagymás kagyló

Hozzávalók: kagylókonzerv, vöröshagyma, konyak

Elkészítése:

A készen kapható kagylókonzerv levét leszűrjük, és az így leszűrt olaj felébe reszelt vöröshagymát pirítunk. Belehelyezzük a kagylókat, és 1/2 dl konyakot aláöntve pár percig pároljuk.

Pirítós kenyérrel, citromkarikákkal tálaljuk.


KAGYLÓ, ALBÁN

Zöldborsó nyersen

Hozzávalók: zsenge zöldborsó, só, cukor, szódabikarbóna

Elkészítése:

A nagyon zsenge zöldborsót kifejtjük, de nem mossuk meg, és űrmértékkel megmérjük. Porcelán- vagy ép zománcedénybe öntjük, és egy liter borsóhoz 12 deka sót, 8 deka cukrot meg egy csapott kiskanál szódabikarbónát keverünk. Időnként megkeverve egy napig állni hagyjuk, másnap sötét üvegekbe töltjük. (A legjobb hozzá a jól kimosott sörösüveg). A zöldborsó saját levét ráöntjük, és új parafadugóval az üveget bedugaszoljuk. Azonnal a kamrába, a végleges helyére rakjuk. (Ne ijedjünk meg, ha az állás során a dugót kilövi, zárjuk le újra).

Télen a borsót felhasználás előtt hideg vízben ki kell áztatni, majd friss vízben megfőzni.


BEFŐZÉS/EGYÉB

Magyaróvári csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb csirkemell(filé), 8 szelet gépsonka, 8 szelet óvári sajt, 10 dkg gomba, 5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

Lebőrözünk, kicsontozunk négy kisebb csirkemellet, és húsukból nyolc szeletet formázunk. Megsózzuk, megborsozzuk, és öt deka vajon mindkét felükön megsütjük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük.

Apróra vágunk 10 deka gombát, és egy kevés olajon vagy vajon sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg saját levét el nem főtte, majd a kisütött hússzeletekre terítjük. Mindegyikre 1-1 gépsonkaszeletet borítunk, erre pedig 1-1 nagyon vékony óvári sajtszelet kerül. A forró sütőbe toljuk, de csak addig sütjük, amíg a hús jól át nem melegedett, és a tetejére a sajt rá nem olvadt.


CSIRKEMELL

Római pecsenye

Hozzávalók 4 személyre: sertéscomb, marharostélyos, csirkemell, burgonya, vörösbor, vöröshagyma, só, majoranna, őrölt bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, római edény

Elkészítése:

Kockákra vágott sertéscombot, marharostélyost és kicsontozott csirkemelleket a készítés előtt egy nappal vörösborban beáztatunk. Ugyancsak előre vízben áztatjuk a római edényt.

Az edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét lerakjuk. Erre helyezzük a húsokat, karikázott vöröshagymát, sót, majorannát, őrölt borsot, 2 gerezd fokhagymát, finomra vágott petrezselymet, és befedjük a burgonya másik felével. 1 dl vörösborral meglocsoljuk és a felső burgonyaréteget is sózzuk. Lefedjük az edényt és sütőben kb. 3/4 óráig sütjük.


CSIRKEMELL, MARHAROSTÉLYOS, SERTÉSCOMB

Hurkás lepény

Hozzávalók 4 személyre: 1 véres hurka, 1 májas hurka, 50 dkg burgonya, 2 tojás, 2 dl tej, 4 ek. liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, só, őrölt bors

Elkészítése:

A hurkát előző nap alufóliába csomagolva megsütjük, majd lehűtjük. Másnap lebőrözzük és felkarikázzuk.

A tojásokat habosra keverjük a liszttel, a tejjel, majd sóval, őrölt borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. Hozzáadjuk az almareszelőn nyersen lereszelt burgonyát, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. (Ha túl sűrű, tejjel hígítjuk, ha túl lágy, liszttel sűrítjük.) Olajjal kikent tepsibe öntjük, és tetejére a tésztába kissé benyomva rakjuk a karikákra vágott hurkát. Forró sütőben addig sütjük, amíg a  beleszúrt hurkapálcika vagy fogpiszkáló teljesen száraz marad.

Forrón, savanyúsággal tálaljuk.


HURKA

Masnitészta sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg masnitészta, 2 cukkini, 1 piros húsú paprika, 1 padlizsán, 2 paradicsom, 1 friss csípős hegyes pirospaprika, 5-6 friss bazsalikomlevél, 6 ek. extra szűz olívaolaj, só

Elkészítése:

A cukkiniket, a paprikát és a padlizsánt hosszában felszeleteljük, majd kisebb-nagyobb karikákra-kockákra vágjuk, és serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe merítjük, majd kiszedve meghámozzuk, feldaraboljuk. A grillezett zöldségeket és a paradicsomot nagy tálba rakjuk, meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal, megsózzuk, hozzáadjuk a vékony karikákra vágott csípős paprikát és a finomra vágott bazsalikomleveleket, jól összeforgatjuk, és fél órára félretesszük.

3 liter enyhén sós vizet 2 evőkanál olívaolajjal felforralunk, beletesszük a masnitésztát, és megfőzzük, de úgy, hogy roppanósan kemény maradjon. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és a zöldségekhez adjuk. Jól összekeverjük, és már tálalhatjuk is.


MASNI

Tarhonyasaláta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg brokkoli, 25 dkg csemegekukorica, 2 vastag szál sárgarépa, 10 dkg tarhonya, 1 fej vöröshagyma; az öntethez: ecet, olaj, mustár, só, törött bors, cukor

Elkészítése:

A tarhonyát megfőzzük. Ezalatt elkészítjük a zöldségeket: a kockára vágott sárgarépát, brokkolit, kukoricát sós vízben félpuhára főzzük. A vöröshagymát felkarikázzuk, majd megsózzuk. Az összes hozzávalót salátás tálba tesszük.

Elkészítjük az öntetet, majd ráöntjük a salátára. Villával átforgatjuk, és hűtőszekrényben fél napig érleljük. Tálalás előtt ismét átforgatjuk.


SALÁTÁK

Ínyenc túrótorta

Hozzávalók a tésztához: 12 dkg vaj/margarin, 22 dkg liszt, 1 enyhén púpozott tk. sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 ek. kakaó; a túrós krémhez: 3 tojás, 15 dkg cukor, 50 dkg túró, 1 tasak vaníliás cukor, 0,5 dl tejszín, 2-3 dkg étkezési keményítő; a trüffelkrémhez: 2 dl tejszín 30 dkg étcsokoládé, 2-3 dkg margarin
 
Elkészítése:
 
A vajat megolvasztjuk, és rövid ideig hűlni hagyjuk.
 
A lisztet a sütőporral, a cukrokkal és a kakaóval összekeverjük, hozzáadjuk a vajat és jól összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, a tészta nem áll össze, morzsalékos marad. Margarinnal kikent, prézlivel behintett 26 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.
 
A túrós krémhez a tojásokat a kétféle cukorral krémesre keverjük, és belevegyítjük a túrót, a keményítőt és a tejszínt, majd a tésztára simítjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütjük.
 
Közben a tejszínbe tördeljük a csokit, és a margarinnal együtt alacsony hőfokon kevergetve megolvasztjuk. 20 percig hűlni hagyjuk, majd a kihűlt tortára simítjuk és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

TORTA, TORTÁCSKA

Kagylótészta tojásmártással

Hozzávalók 4 személyre: 45 dkg kagylótészta, 2 tojás, 4 tojássárgája, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5-10 dkg nem zsíros füstölt hús vagy főtt füstölt nyelv, 5 dkg vaj, 1/2 pohár tejföl, bors

Elkészítése:

A kagylótésztát bő, sós vízben megfőzzük.

Közben a 2 egész tojást keményre főzzük (8 perc), a főtt füstölt húst apró kockákra vágjuk. A tojássárgákat összekeverjük a vajjal, a sajttal, a tejföllel és egy csipet borssal.

A kifőtt tésztát tálba tesszük, összekeverjük a mártással, rászórjuk a füstölt húst, és a cikkekre vágott főtt tojással díszítve tálaljuk.


KAGYLÓTÉSZTA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!