Meggyes baklava Hozzávalók: 3 tojás, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, 1-1,5 kg magozott meggy, 50 dkg rétestészta, olaj; a sziruphoz: 2 dl víz, 25 dkg cukor
Elkészítése:
A tojást simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a joghurttal.
Egy nagyobb tepsit kiolajozunk, beleteszünk 2 réteslapot, megkenjük a tojásos öntettel és megszórjuk meggyel. A rétegezést addig folytatjuk, míg tartanak a hozzávalók, a tetejére réteslap kerüljön.
Akárcsak a diós baklavát, ezt is felkockázzuk, és a vágások mentén vékony sugárban meglocsoljuk kevés olajjal.
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, és még melegen ráöntjük a vízből és a cukorból főzött szirupot.
Majonézes burgonyasaláta Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 10 dkg majonéz, 2 dl kefír, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor snidling
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.
A borecetet a cukorral meg a sóval elkeverjük egy deci vízben és a burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át állni hagyjuk, eközben néhányszor átforgatjuk.
A majonézt a kefirrel meg a mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és snidlinget, majd a burgonyakockákat is beleforgatjuk.
Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk.
Valencia Hozzávalók: 3 cl narancslé, 3 cl Orange Bitter, 3 cl Apricot Brandy
Elkészítése:
A fenti alapanyagokat shakerben erőteljesen összerázzuk, majd előre hűtött pohárba szűrjük.
Sajtsaláta kukoricával Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz kukorica konzerv, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg Pannónia sajt, 10 dkg dióbél, 1 csokor petrezselyem, majonéz, só
Elkészítés:
A lecsepegtetet kukoricát tálba öntjük. Mellé dobáljuk a kis kockákra vágott sajtokat.
A diót szárazon serpenyôben egy kicsit megpirítom, majd egy vágódeszkán egy picit megtöröm és a sajtokra öntöm. Rászórom a felaprított petrezselymet, megsózom és belekeverem a majonézt.
Friss barna kenyérrel, hagymával és paradicsommal tálalom.
Gombahamburger Hozzávalók 4 személyre: 8 fej nagykucsmájú barna csiperkegomba, 2 db paradicsom, 1 db közepes méretű padlizsán, 8 szelet kecskesajt, olívaolaj, 1-1 ág friss kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöldje, darált bors
Elkészítése:
A gombák szárait óvatosan törjük le a kalapról, majd csap alá tartva a kucsma külső részét öblítsük le hideg vízzel. A belső lemezes oldalát ne mossuk meg, mert ha sok vizet szív magába a gomba, akkor sütéskor elázik. Daráljunk a belső felére borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
Vágjuk egy centiméter vastagságú szeletekre a padlizsánt és a paradicsomot.
A padlizsánszeleteket kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalát süssük barnára.
Egy másik serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd a gombákat közepes lángon, párszor megfordítva süssük öt percig.
Hasonlóan erős lángon, olívaolajjal megcsorgatott serpenyőben süssük meg a paradicsomszeleteket, majd az ujjnyi vastag szeletekre felvágott sajtot.
Tálaláskor tegyünk nagy tányér közepére egy gombafejet, helyezzünk rá a grillezett padlizsánból, majd tépkedjünk rá a friss fűszerlevelekből. Egy szelet sült kecskesajt, majd paradicsom következik – erre is szórjunk a fűszerlevelekből –, az egészet fedjük be egy megsütött gombafejjel. Végül daráljunk rá borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal.
Kelt rétes Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 25 dkg margarin, só, 2 tojás, kevés langyos tej, cukor az élesztő felfuttatáshoz; a túrós töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás, só, pirospaprika, tejföl, zsemlemorzsa; a káposztás töltelékhez: 1 kisebb fej káposzta, só, olaj, alma, cukor, fehérbors
Elkészítése:
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, sót, tejfölt, tojást. Összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A túróshoz a hozzávalókat simára keverjük, a káposztáshoz a káposztát lereszeljük, megsózzuk, állni hagyjuk, kicsavarjuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a reszelt almát, cukorral és fehérborssal ízesítjük.
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és a kalácsnál vékonyabbra, a rétesnél vastagabbra nyújtjuk. Rákenjük a töltelékeket és felcsavarjuk. (2 túrósat és 2 káposztásat kapunk.)
Tepsibe téve, forró sütőben megsütjük.
Süllő egészben Hozzávalók: 1 nagyobb vagy 2 kisebb süllő, só, paprikás liszt, olaj
Elkészítés:
A süllőt megtisztítjuk, fejét, farkát rajtahagyjuk. Mindkét oldalát bevagdossuk és kívül-belül megsózzuk.
Serpenyőben 1 ujjnyi olajat forrósítunk. A süllők gerincét a háta közepén megroppantjuk, hogy a hal homorítson. Paprikás lisztbe forgatjuk, és lefedés nélkül előbb az egyik, majd a másik oldalát is szép pirosra, ropogósra megsütjük.
Majonézes krumplisalátával tálaljuk.
,
Vegyes gyümölcs chutney Hozzávalók: 1 savanyú alma, 1 alma nagyságú őszibarack, 15 dkg szilva, 2 evőkanál mazsola, 25 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál currypor, 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és Cayenni bors (vagy csípőspaprikapor), 1 teáskanál só, 0,5 dl ecet
Elkészítése:
A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom, hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet. Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni.
Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz.
Ha kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.
Mexikói csirkefalatok tortillával Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell csíkokra vágva, 1 kukorica konzerv, 1 vörösbab konzerv, 1 hámozott paradicsom konzerv, csípôs chili paprika, szárított bazsalikom, rozmaring, ôrölt bors, só, olaj, fokhagyma, 1 zacskó fûszeres vagy natúr tortilla chips
Elkészítés:
Kevés olajban megpirítom a csirkemell falatokat, majd egy tálra kiszedem, alufóliával leborítom.
A serpenyôbe beleteszem a hámozott paradicsom konzervet, a babot és a kukoricát, sóval, borssal, erôs paprikával, zöldfûszerekkel és fokhagymával ízesítem, néhány perc alatt jól összefôzöm. A végén beleteszem a húsokat és még egyet rottyantok rajta.
Egytálételként kukorica chipssel tálalom.
, ,
Gomba zöldfűszeres vajjal Hozzávalók 4 személyre: 12 nagy gombafej, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis hagyma, 4 dkg fehérre pirított mandula, 1 fokhagymagerezd, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál metélt petrezselyem, 3 teáskanál aprított kakukkfű, 3 teáskanál aprított rozmaring, 1 evőkanál aprított metélőhagyma, fél teáskanál só, egy csipet feketebors, 7 dkg puha vaj
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, közben a gombák szárát leszedjük, finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a felaprózott hagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombaszárat, és puhára főzzük.
A mandulát, fokhagymát, citromlét, petrezselymet, sót, borsot és vajat összeturmixoljuk.
A gombafejeket egy kikent sütőtálba tesszük, s megrakjuk a hagyma-gomba keverékkel, majd a mandulás turmixszal.
Meleg sütőben 10-15 percig sütjük.
|