Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Meggyes baklava

Hozzávalók: 3 tojás, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, 1-1,5 kg magozott meggy, 50 dkg rétestészta, olaj; a sziruphoz: 2 dl víz, 25 dkg cukor
 
Elkészítése:
 
A tojást simára keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a joghurttal.
 
Egy nagyobb tepsit kiolajozunk, beleteszünk 2 réteslapot, megkenjük a tojásos öntettel és megszórjuk meggyel. A rétegezést addig folytatjuk, míg tartanak a hozzávalók, a tetejére réteslap kerüljön.
 
Akárcsak a diós baklavát, ezt is felkockázzuk, és a vágások mentén vékony sugárban meglocsoljuk kevés olajjal.
 
Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, és még melegen ráöntjük a vízből és a cukorból főzött szirupot.

RÉTES

Majonézes burgonyasaláta

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 2 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 10 dkg majonéz, 2 dl kefír, 1 evőkanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor snidling

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

A borecetet a cukorral meg a sóval elkeverjük egy deci vízben és a burgonyakockákra öntjük. Egy fél órán át állni hagyjuk, eközben néhányszor átforgatjuk.

A majonézt a kefirrel meg a mustárral simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és snidlinget, majd a burgonyakockákat is beleforgatjuk.

Salátalevelekkel bélelt tálban szervírozzuk.


SALÁTÁK

Valencia

Hozzávalók: 3 cl narancslé, 3 cl Orange Bitter, 3 cl Apricot Brandy

Elkészítése:

A fenti alapanyagokat shakerben erőteljesen összerázzuk, majd előre hűtött pohárba szűrjük.


KOKTÉLOK

Sajtsaláta kukoricával

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz kukorica konzerv, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg Pannónia sajt, 10 dkg dióbél, 1 csokor petrezselyem, majonéz, só

Elkészítés:

A lecsepegtetet kukoricát tálba öntjük. Mellé dobáljuk a kis kockákra vágott sajtokat.

A diót szárazon serpenyôben egy kicsit megpirítom, majd egy vágódeszkán egy picit megtöröm és a sajtokra öntöm. Rászórom a felaprított petrezselymet, megsózom és belekeverem a majonézt.

Friss barna kenyérrel, hagymával és paradicsommal tálalom.


SALÁTÁK

Gombahamburger

Hozzávalók 4 személyre: 8 fej nagykucsmájú barna csiperkegomba, 2 db paradicsom, 1 db közepes méretű padlizsán, 8 szelet kecskesajt, olívaolaj, 1-1 ág friss kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem zöldje, darált bors
 
Elkészítése:

A gombák szárait óvatosan törjük le a kalapról, majd csap alá tartva a kucsma külső részét öblítsük le hideg vízzel. A belső lemezes oldalát ne mossuk meg, mert ha sok vizet szív magába a gomba, akkor sütéskor elázik. Daráljunk a belső felére borsot, csorgassuk meg olívaolajjal, majd tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.

Vágjuk egy centiméter vastagságú szeletekre a padlizsánt és a paradicsomot.

A padlizsánszeleteket kenjük meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd felhevített serpenyőben mindkét oldalát süssük barnára.

Egy másik serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, majd a gombákat közepes lángon, párszor megfordítva süssük öt percig.

Hasonlóan erős lángon, olívaolajjal megcsorgatott serpenyőben süssük meg a paradicsomszeleteket, majd az ujjnyi vastag szeletekre felvágott sajtot.

Tálaláskor tegyünk nagy tányér közepére egy gombafejet, helyezzünk rá a grillezett padlizsánból, majd tépkedjünk rá a friss fűszerlevelekből. Egy szelet sült kecskesajt, majd paradicsom következik – erre is szórjunk a fűszerlevelekből –, az egészet fedjük be egy megsütött gombafejjel. Végül daráljunk rá borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal.


GOMBA

Kelt rétes

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg élesztő, 25 dkg margarin, só, 2 tojás, kevés langyos tej, cukor az élesztő felfuttatáshoz; a túrós töltelékhez: 25 dkg túró, 1 tojás, só, pirospaprika, tejföl, zsemlemorzsa; a káposztás töltelékhez: 1 kisebb fej káposzta, só, olaj, alma, cukor, fehérbors
 
Elkészítése:
 
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, sót, tejfölt, tojást. Összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk.
 
Közben elkészítjük a töltelékeket. A túróshoz a hozzávalókat simára keverjük, a káposztáshoz a káposztát lereszeljük, megsózzuk, állni hagyjuk, kicsavarjuk, és kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a reszelt almát, cukorral és fehérborssal ízesítjük.
 
A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és a kalácsnál vékonyabbra, a rétesnél vastagabbra nyújtjuk. Rákenjük a töltelékeket és felcsavarjuk. (2 túrósat és 2 káposztásat kapunk.)
 
Tepsibe téve, forró sütőben megsütjük.

RÉTES

Süllő egészben

Hozzávalók: 1 nagyobb vagy 2 kisebb süllő, só, paprikás liszt, olaj

Elkészítés:

A süllőt megtisztítjuk, fejét, farkát rajtahagyjuk. Mindkét oldalát bevagdossuk és kívül-belül megsózzuk.

Serpenyőben 1 ujjnyi olajat forrósítunk. A süllők gerincét a háta közepén megroppantjuk, hogy a hal homorítson. Paprikás lisztbe forgatjuk, és lefedés nélkül előbb az egyik, majd a másik oldalát is szép pirosra, ropogósra megsütjük.

Majonézes krumplisalátával tálaljuk.


SÜLLŐ, KARÁCSONYRA

Vegyes gyümölcs chutney

Hozzávalók: 1 savanyú alma, 1 alma nagyságú őszibarack, 15 dkg szilva, 2 evőkanál mazsola, 25 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál currypor, 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és Cayenni bors (vagy csípőspaprikapor), 1 teáskanál só, 0,5 dl ecet

 
Elkészítése:

A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom, hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet. Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni.

Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz.

Ha kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.


DZSEM, LEKVÁR

Mexikói csirkefalatok tortillával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkemell csíkokra vágva, 1 kukorica konzerv, 1 vörösbab konzerv, 1 hámozott paradicsom konzerv, csípôs chili paprika, szárított bazsalikom, rozmaring, ôrölt bors, só, olaj, fokhagyma, 1 zacskó fûszeres vagy natúr tortilla chips

Elkészítés:

Kevés olajban megpirítom a csirkemell falatokat, majd egy tálra kiszedem, alufóliával leborítom.

A serpenyôbe beleteszem a hámozott paradicsom konzervet, a babot és a kukoricát, sóval, borssal, erôs paprikával, zöldfûszerekkel és fokhagymával ízesítem, néhány perc alatt jól összefôzöm. A végén beleteszem a húsokat és még egyet rottyantok rajta.

Egytálételként kukorica chipssel tálalom.


EGYTÁLÉTELEK, CSIRKEMELL, MEXIKÓI

Gomba zöldfűszeres vajjal

Hozzávalók 4 személyre: 12 nagy gombafej, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis hagyma, 4 dkg fehérre pirított mandula, 1 fokhagymagerezd, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál metélt petrezselyem, 3 teáskanál aprított kakukkfű, 3 teáskanál aprított rozmaring, 1 evőkanál aprított metélőhagyma, fél teáskanál só, egy csipet feketebors, 7 dkg puha vaj
 
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, közben a gombák szárát leszedjük, finomra aprítjuk.
 
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a felaprózott hagymát, és megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombaszárat, és puhára főzzük.

A mandulát, fokhagymát, citromlét, petrezselymet, sót, borsot és vajat összeturmixoljuk.
 
A gombafejeket egy kikent sütőtálba tesszük, s megrakjuk a hagyma-gomba keverékkel, majd a mandulás turmixszal.
 
Meleg sütőben 10-15 percig sütjük.

GOMBA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön