Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Őszibarackos rétes

Hozzávalók a tésztához (vagy egy csomag kész réteslap): 30 dkg liszt, 1/2 ek. olaj, kevés só és ecet, kevés langyos víz; a kenéshez: olaj; a töltelékhez: 50 dkg őszibarack, 1 nagy stampedli őszibaracklikőr, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg vaj, 10 dkg mandula, 10 dkg cukor; a szóráshoz: porcukor
 
Elkészítése:
 
A lisztből, olajból, sóból és kevés langyos vízből - melyhez kevés ecetet adtunk - lágy rétestésztát készítünk. Addig gyúrjuk, amíg nem lesz teljesen selymes és sima. Ekkor cipót formázunk belőle, olajjal megkenjük és szobahőmérsékleten, letakarva kb. 1 óra hosszat pihentetjük.
 
A töltelékhez megmossuk az őszibarackokat, félbevágjuk, magját eltávolítjuk, gerezdekre szeljük, a cukorral és az őszibaracklikőrrel elkeverjük, rövid ideig állni hagyjuk.
 
A vajat felhevítjük és a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk benne.
 
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kicsit kinyújtjuk, majd egy lisztezett konyharuhán kézfejünkkel a lehető legvékonyabbra kihúzzuk. A réteslapot meghintjük a pirított zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a marinírozott őszibarack gerezdeket és rászórjuk a felaprított mandulát.
 
A réteslapot egy konyharuha segítségével felgöngyöljük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és olvasztott vajjal megkenjük. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
 
Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

RÉTES

Karácsonyi almás püspökkenyér

Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, ízlés szerint: dió, mazsola, aszalt gyümölcsök, csokidarabok, fahéj, reszelt citrom-, narancshéj

Elkészítése:

A magvakat és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk és lisztben megforgatjuk.

Az almát lereszeljük, elkeverjük benne a cukrot és a tojásokat. Ebbe a masszába tesszük a tetszés szerinti finomságokat.

Külön összekeverjük a lisztet a sütőporral és jól összedolgozzuk a fenti keverékkel. Sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent, lisztezett hosszúkás sütőformába öntjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük. (A hőfokot ne vegyük feljebb, mert akkor megég az alja, a közepe pedig nyers marad. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le alufóliával.)

Ha megsült a kenyerünk, kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk. Fehér- vagy étcsokoládé mázzal is bevonhatjuk. Tálalás előtt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, de becsomagolva is sokáig eláll.


GYÜMÖLCSKENYÉR, KARÁCSONYRA

Vadászpecsenye

Hozzávalók: 4 db fácán vagy gyöngytyúk comb,  2 db mell, 4 dkg fokhagyma, fél tubus Piros Arany vagy paprikakrém, 1 dkg törött bors, só, 5 dkg zsír, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 szem borókabogyó, 1 csipet kakukkfű, 1 dl bor, pirospaprika


Elkészítése:

A megadott mennyiségű fokhagymából, paprikakrémből, paradicsompüréből a fűszerekkel ízesítve sűrű mártást keverünk.(Készíthetjük úgy is, hogy egy kevés zsírban megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi ízesítő anyagot, és kevés borral forralással besűrítjük.)

A melleket és a combokat csontig bevagdaljuk, majd az így nyert nyílásokat megkenjük a mártással. Ezután átkötjük, vagy hústűvel megtűzzük, forró zsírban megforgatjuk, majd kisebb lángon puhára pároljuk.

 

A fenti mártással készíthetünk ugyanilyen módon sertéskarajt is egybesütve. Különleges rántott húst is készíthetünk úgy, hogy a mártással, melyhez egy kanál vegetát is keverünk előző este, bekenjük a sertéshúsdarabokat; így pácoljuk egyéjszakán át, majd másnap, szokásosan panírozva kirántjuk.


FÁCÁN, FÜRJ, GYÖNGYTYÚK

Magyaros csirkemell

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg kockára vágott csirkemell, 1 doboz gomba, 1 doboz kukorica, pirospaprika, só, bors, ôrölt kömény, 1 doboz tejföl, 1 dl tejszín, 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag petrezselyem, pirospaprika

Elkészítése:

A vöröshagymát megpucolom, felvágom, olajon egy serpenyôben megfuttatom és pirospaprikával megszórom. Rádobom a kockára vágott csirkemellet, átpirítom.

Rádobom a felszeletelt paradicsomot és paprikát, hozzáadom a lecsöpögtetett gombát és a zöldborsót, összepirítom ôket.

Rádobom a fûszereket, felöntöm a tejszínnel, dúsítom a tejföllel és a végén rászórom a frissen vágott petrezselyemzöldet.


CSIRKEMELL

Sajtos töltött gomba

Hozzávalók 1 személyre: 12 dkg csiperke, 1 tk. olívaolaj, 1 dkg margarin, 1 kis gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott petrezselyem zöldje, 3 dkg reszelt sajt, só, bors
 
Elkészítése:
 
Személyenként két kisebb vagy egy nagyobb, megsózott gombafejet olajon megpirítunk, két percig pároljuk.
 
A margarint, a fokhagymát, a petrezselymet, egy kevés őrölt fekete borsot, csipet sót összedolgozzuk, és a gombafejbe töltjük. Felfelé fordítva tűzálló tálba tesszük, meghintjük a sajttal, majd közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad.

GOMBA

Meggyes-túrós rétes

Hozzávalók: 8 réteslap, 10 dkg vágott mogyoró, 1 kg magozott meggy, 1 kg túró, 1 kiskanál őrölt fahéj, 15 dkg cukor, 2 evőkanál vaj vagy sütőmargarin, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája, 2 evőkanál darált édes keksz

Az egyik tojássárgát habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a túróval.

A réteslapokat 4-4 darabra kettéválasztjuk, 2 rudat fogunk készíteni. A kiterített lapokat megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a darált kekszet, erre a túrókrémet, ebbe nyomkodjuk a magozott meggyeket.

Óvatosan feltekerjük, sütőlemezre rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával és megszórjuk apróra vágott mogyoróval. Előmelegített 180 oC-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.


RÉTES

Mákos guba

Hozzávalók: 8 darab szikkadt kifli, 1 liter tej, vaníliás cukor, 15 dkg darált mák, 15 dk porcukor

Elkészítése:

A kifliket karikákra vágjuk, leöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel.

Ha fölszívta a tejet megszórjuk a cukros mákkal és azonnal tálaljuk.

Édesszájúak vaníliasodóval is megbolondíthatják.


KIFLIBŐL, ZSEMLÉBŐL..., SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK

Vadpástétom rakott makarónival

Hozzávalók: 60 dkg vadhús (őz, szarvas, nyúl), 1 dl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g őrölt bors, 2 db babérlevél, 2 g szerecsendió, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, 15 dkg makaróni, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só


Elkészítés:

A vadhúst lábasba tesszük, megsózzuk, és forró olajjal leöntjük.

A sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát karikákra szeljük. Hozzáadjuk a húshoz, őrölt borssal, babérlevéllel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Erős tűzön átpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, fedővel letakarva puhára pároljuk.

Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel együtt ledaráljuk és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a kockákra vágott füstölt szalonnát és a tojást, majd jól összekeverjük.

A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A lereszelt márványsajtot a makarónival és az olvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét.

Az őzgerincformát vajjal vastagon kikenjük, a makaróni egy részét az aljára tesszük, erre egy sor húsvagdalékot teszünk és elsimítjuk. A rétegezést kétszer-háromszor megismételjük úgy, hogy a forma tetején makaróni legyen.

Vízfürdőbe téve, középmeleg sütőben 30-35 percig pároljuk. A pástétomot tálra borítjuk és felszeletelve, reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk.


ŐZ, SZARVAS, NYÚL

Selymes pulykamell falatok gombával és kukoricával

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell falatokra vágva, 1 doboz kukorica, 1 doboz gomba, 1 fej hagyma, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 10 dkg trappista sajt, só, bors, oregánó, vaj

Elkészítés:

A hagymát a vajon megdinszteljük, hozzádobjuk a pulykamell falatokat. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, hozzátesszük a gombát és a kukoricát, összepirítjuk.

Ráöntjük a tejfölt, a tejszínt, rászórjuk a sajtot és fôtt rizzsel már tálalhatjuk is.


PULYKAMELL

Sajtos gombafej

Hozzávalók 1 személyre: 1 nagy fej csiperkegomba, 5 dkg tejszínes krémsajt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott erős paprika, 1 tk. finomra vágott petrezselyem zöldje, só és kevés bors, néhány csepp olaj
 
Elkészítése:
 
A krémsajtba belekeverjük a fűszereket és a sót.
 
Az olajjal megkenjük a gomba külsejét, a lemezekkel fölfelé fordítva tepsibe tesszük és megtöltjük a sajtkrémmel.
 
Középmeleg sütőben a sajt megpirulásáig sütjük.

GOMBA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön