Őszibarackos rétes Hozzávalók a tésztához (vagy egy csomag kész réteslap): 30 dkg liszt, 1/2 ek. olaj, kevés só és ecet, kevés langyos víz; a kenéshez: olaj; a töltelékhez: 50 dkg őszibarack, 1 nagy stampedli őszibaracklikőr, 10 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg vaj, 10 dkg mandula, 10 dkg cukor; a szóráshoz: porcukor
Elkészítése:
A lisztből, olajból, sóból és kevés langyos vízből - melyhez kevés ecetet adtunk - lágy rétestésztát készítünk. Addig gyúrjuk, amíg nem lesz teljesen selymes és sima. Ekkor cipót formázunk belőle, olajjal megkenjük és szobahőmérsékleten, letakarva kb. 1 óra hosszat pihentetjük.
A töltelékhez megmossuk az őszibarackokat, félbevágjuk, magját eltávolítjuk, gerezdekre szeljük, a cukorral és az őszibaracklikőrrel elkeverjük, rövid ideig állni hagyjuk.
A vajat felhevítjük és a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk benne.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kicsit kinyújtjuk, majd egy lisztezett konyharuhán kézfejünkkel a lehető legvékonyabbra kihúzzuk. A réteslapot meghintjük a pirított zsemlemorzsával, elosztjuk rajta a marinírozott őszibarack gerezdeket és rászórjuk a felaprított mandulát.
A réteslapot egy konyharuha segítségével felgöngyöljük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és olvasztott vajjal megkenjük. 220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
Karácsonyi almás püspökkenyér Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg cukor, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, ízlés szerint: dió, mazsola, aszalt gyümölcsök, csokidarabok, fahéj, reszelt citrom-, narancshéj
Elkészítése:
A magvakat és aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk és lisztben megforgatjuk.
Az almát lereszeljük, elkeverjük benne a cukrot és a tojásokat. Ebbe a masszába tesszük a tetszés szerinti finomságokat.
Külön összekeverjük a lisztet a sütőporral és jól összedolgozzuk a fenti keverékkel. Sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent, lisztezett hosszúkás sütőformába öntjük. Közepesen meleg sütőben megsütjük. (A hőfokot ne vegyük feljebb, mert akkor megég az alja, a közepe pedig nyers marad. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le alufóliával.)
Ha megsült a kenyerünk, kiborítjuk a formából és hűlni hagyjuk. Fehér- vagy étcsokoládé mázzal is bevonhatjuk. Tálalás előtt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, de becsomagolva is sokáig eláll.
,
Vadászpecsenye Hozzávalók: 4 db fácán vagy gyöngytyúk comb, 2 db mell, 4 dkg fokhagyma, fél tubus Piros Arany vagy paprikakrém, 1 dkg törött bors, só, 5 dkg zsír, 1 teáskanál paradicsompüré, 2 szem borókabogyó, 1 csipet kakukkfű, 1 dl bor, pirospaprika
Elkészítése:
A megadott mennyiségű fokhagymából, paprikakrémből, paradicsompüréből a fűszerekkel ízesítve sűrű mártást keverünk.(Készíthetjük úgy is, hogy egy kevés zsírban megpirítjuk a paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a többi ízesítő anyagot, és kevés borral forralással besűrítjük.)
A melleket és a combokat csontig bevagdaljuk, majd az így nyert nyílásokat megkenjük a mártással. Ezután átkötjük, vagy hústűvel megtűzzük, forró zsírban megforgatjuk, majd kisebb lángon puhára pároljuk.
A fenti mártással készíthetünk ugyanilyen módon sertéskarajt is egybesütve. Különleges rántott húst is készíthetünk úgy, hogy a mártással, melyhez egy kanál vegetát is keverünk előző este, bekenjük a sertéshúsdarabokat; így pácoljuk egyéjszakán át, majd másnap, szokásosan panírozva kirántjuk.
Magyaros csirkemell Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg kockára vágott csirkemell, 1 doboz gomba, 1 doboz kukorica, pirospaprika, só, bors, ôrölt kömény, 1 doboz tejföl, 1 dl tejszín, 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 csomag petrezselyem, pirospaprika
Elkészítése:
A vöröshagymát megpucolom, felvágom, olajon egy serpenyôben megfuttatom és pirospaprikával megszórom. Rádobom a kockára vágott csirkemellet, átpirítom.
Rádobom a felszeletelt paradicsomot és paprikát, hozzáadom a lecsöpögtetett gombát és a zöldborsót, összepirítom ôket.
Rádobom a fûszereket, felöntöm a tejszínnel, dúsítom a tejföllel és a végén rászórom a frissen vágott petrezselyemzöldet.
Sajtos töltött gomba Hozzávalók 1 személyre: 12 dkg csiperke, 1 tk. olívaolaj, 1 dkg margarin, 1 kis gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott petrezselyem zöldje, 3 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítése:
Személyenként két kisebb vagy egy nagyobb, megsózott gombafejet olajon megpirítunk, két percig pároljuk.
A margarint, a fokhagymát, a petrezselymet, egy kevés őrölt fekete borsot, csipet sót összedolgozzuk, és a gombafejbe töltjük. Felfelé fordítva tűzálló tálba tesszük, meghintjük a sajttal, majd közepesen meleg sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad.
Meggyes-túrós rétes Hozzávalók: 8 réteslap, 10 dkg vágott mogyoró, 1 kg magozott meggy, 1 kg túró, 1 kiskanál őrölt fahéj, 15 dkg cukor, 2 evőkanál vaj vagy sütőmargarin, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája, 2 evőkanál darált édes keksz
Az egyik tojássárgát habosra keverjük a cukorral, a fahéjjal, a citromhéjjal és a túróval.
A réteslapokat 4-4 darabra kettéválasztjuk, 2 rudat fogunk készíteni. A kiterített lapokat megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a darált kekszet, erre a túrókrémet, ebbe nyomkodjuk a magozott meggyeket.
Óvatosan feltekerjük, sütőlemezre rakjuk, a tetejét megkenjük tojássárgával és megszórjuk apróra vágott mogyoróval. Előmelegített 180 oC-os sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral.
Mákos guba Hozzávalók: 8 darab szikkadt kifli, 1 liter tej, vaníliás cukor, 15 dkg darált mák, 15 dk porcukor
Elkészítése:
A kifliket karikákra vágjuk, leöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel.
Ha fölszívta a tejet megszórjuk a cukros mákkal és azonnal tálaljuk.
Édesszájúak vaníliasodóval is megbolondíthatják.
,
Vadpástétom rakott makarónival Hozzávalók: 60 dkg vadhús (őz, szarvas, nyúl), 1 dl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g őrölt bors, 2 db babérlevél, 2 g szerecsendió, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, 15 dkg makaróni, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só
Elkészítés:
A vadhúst lábasba tesszük, megsózzuk, és forró olajjal leöntjük.
A sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát karikákra szeljük. Hozzáadjuk a húshoz, őrölt borssal, babérlevéllel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Erős tűzön átpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, fedővel letakarva puhára pároljuk.
Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel együtt ledaráljuk és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a kockákra vágott füstölt szalonnát és a tojást, majd jól összekeverjük.
A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és jól lecsepegtetjük. A lereszelt márványsajtot a makarónival és az olvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét.
Az őzgerincformát vajjal vastagon kikenjük, a makaróni egy részét az aljára tesszük, erre egy sor húsvagdalékot teszünk és elsimítjuk. A rétegezést kétszer-háromszor megismételjük úgy, hogy a forma tetején makaróni legyen.
Vízfürdőbe téve, középmeleg sütőben 30-35 percig pároljuk. A pástétomot tálra borítjuk és felszeletelve, reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk.
,
Selymes pulykamell falatok gombával és kukoricával Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg pulykamell falatokra vágva, 1 doboz kukorica, 1 doboz gomba, 1 fej hagyma, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 10 dkg trappista sajt, só, bors, oregánó, vaj
Elkészítés:
A hagymát a vajon megdinszteljük, hozzádobjuk a pulykamell falatokat. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, hozzátesszük a gombát és a kukoricát, összepirítjuk.
Ráöntjük a tejfölt, a tejszínt, rászórjuk a sajtot és fôtt rizzsel már tálalhatjuk is.
Sajtos gombafej Hozzávalók 1 személyre: 1 nagy fej csiperkegomba, 5 dkg tejszínes krémsajt, 2 dkg vaj vagy margarin, 2 gerezd fokhagyma péppé zúzva, 1 mk. finomra vágott erős paprika, 1 tk. finomra vágott petrezselyem zöldje, só és kevés bors, néhány csepp olaj
Elkészítése:
A krémsajtba belekeverjük a fűszereket és a sót.
Az olajjal megkenjük a gomba külsejét, a lemezekkel fölfelé fordítva tepsibe tesszük és megtöltjük a sajtkrémmel.
Középmeleg sütőben a sajt megpirulásáig sütjük.
|