Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Zöldséges rétes

Hozzávalók: 12 parajlevél, 2 evőkanál olívaolaj, 1 vöröshagyma, 1 piros húsú paprika, 1 zöld húsú paprika, 2 közepes cukkini, 2 padlizsán, 6 réteslap, 4 dkg vaj, 2 dkg aprított bazsalikomlevél, 6 dkg reszelt cheddar sajt, 2 evőkanál szezámmag
 
Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra, közben egy sütőlapot kikenünk olvasztott vajjal.
 
A parajt megmossuk és megpároljuk, a felesleges nedvességet kinyomkodjuk a levelekből, és megszárítjuk.
 
Egy serpenyőben olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt, és megvárjuk, amíg megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni.
 
Egy réteslapot megkenünk olvasztott vajjal, és ráteszünk még egy lapot, mindezt addig ismételve, amíg a tészta el nem fogy.
 
A réteslap egyik hosszabb szélétől 5 cm-re szétterítjük a parajt, a zöldségkeveréket, a bazsalikomot és a sajtot, a tészta két végét begyűrve a hosszabb szélét a töltelékre hajtjuk, majd szorosan feltekerjük.
 
Az egészet a sütőbe tesszük, és bekenjük a maradék olvasztott vajjal, 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

RÉTES

Forralt bor

Hozzávalók: 750 ml vörös- vagy fehérbor, 2 dl víz, 1 rúd fahéj, 6 dkg cukor vagy méz, 8 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 1 narancs héja, fél citrom.

Elkészítése:

A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a fűszereket: a szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat és cukrot. Nem túl magas lángon felhevítjük a bort a fűszerekkel együtt, miközben lassan kevergetjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel a bort, mert elveszíti alkoholtartalmát.

Miután felmelegítettük, adjuk hozzá a felszeletelt citromkarikákat és narancsot. Átszűrve, bögrébe kanalazva már fogyaszthatjuk is.


KARÁCSONYRA, ITALOK

Union Jack

Hozzávalók: 3 cl Grenadine, 2 cl zöld Chartreuse, 2 cl cseresznyelikőr


Elkészítése:

A shakerbe jeget töltünk, majd az alapanyagokat alaposan összerázzuk.

Ezt követően jéggel előre lehűtött koktélos pohárba töltjük.


KOKTÉLOK

Zöldségpaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz gombakonzerv, 1 doboz zöldborsó konzerv, 1 doboz répakonzerv, 1 doboz kukorica konzerv, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tv paprika, pirospaprika, só, bors, ôrölt kömény, 1 doboz tejföl, 1 csomag petrezselyem, ételízesítô

Elkészítése:

Egy kis olajon megdinszteljük a felvágott vöröshagymát. Rádobjuk a lecsepegtetett zöldborsót, gombát, kukoricát, répát, ezután a paradicsom konzerv felét, beledobjuk az összedarabolt fokhagymát, a felszeletelt paprikát és fûszerezzük pirospaprikával, ételízesítôvel, borssal, ôrölt köménnyel. Néhány perc alatt összefôzzük, krémes tejföllel besûrítjük, tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórunk a tetejére.

Fôtt tésztával, rizzsel tálalhatjuk, de önmagában, friss kenyér kíséretében is megállja a helyét.


ZÖLDSÉG (vegyes)

Spenóttal töltött gombafejek

Hozzávalók 4 személyre: 12 darab nagyobb szemű csiperkegomba, 70 dkg spenótlevél, 10 dkg natúr kecskesajt, 10 dkg füstölt kecskesajt, 1 gerezd fokhagyma, kevéske reszelt szerecsendió, darált bors, extra szűz olívaolaj, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt.
 
A gombafejekből törjük ki óvatosan a tönköt, a kalapja külső részét mossuk meg. Tegyük egy tálcára, csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, és tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
 
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett gombákat, majd mindkét oldalát erős lángon süssük 3-3 percig, utána szedjük át egy tepsire.

Mossuk meg alaposan többször hideg vízben a spenótleveleket, dobjuk forrásban lévő sós vízbe, forraljuk meg, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Hűtés után tegyük egy szűrőedénybe, majd kezünkkel jól nyomkodjuk ki a vizet.

Egy serpenyőben kevéske olívaolajon forrósítsuk meg a zúzott fokhagymát, tegyük rá a leforrázott spenótleveleket. Daráljunk rá borsot, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkockázott kecskesajtot, majd az egészet keverjük jól össze.
 
Kezünkkel formázzunk gombócokat a sajtos spenótból, és tegyük az elősütött gombafejek közepébe. Szórjuk meg reszelt parmezánnal, majd előmelegített sütőbe téve, 160 fokon süssük 15 perc alatt készre.
 
Parmezános polentával kínáljuk.

GOMBA

Sonkás rétes

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája+1 tojás, 20 dkg főtt sonka, 4 db nagy főtt burgonya, csipetnyi só, bors, 1 kk. majoránna; a tetejére: tojás, köménymag
 
Elkészítése:
 
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk és a lisztet a felületéről óvatosan letisztítjuk.
 
A tészta 2/3-át megkenjük a tejföl és a tojás keverékével. Rászórjuk a reszelt burgonyát és az apró kockákra vágott sonkát, végül sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. A tésztát óvatosan, nem túl szorosan összetekerjük, végeit aláhajtjuk.
 
A rétest behajtott végeivel lefelé, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, villával több helyen megszurkáljuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a köménymaggal. 210 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
 
Hűlés után szeleteljük. Friss salátával és jól lehűtött sörrel kínáljuk.

RÉTES

Mézédes lovacskák

Hozzávalók: Tésztához: 250 g finom búzaliszt, 100 g méz, 100 g lágy vaj vagy margarin, 100 g nagyon finomra vágott kandírozott gyümölcs, 75 g barnacukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél kávéskanál őrölt fahéj, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 csapott teáskanál sütőpor. Mázhoz: fél tasak vaníliaízű porcukor, 1 teáskanál fahéj, 1-2 evőkanál víz


Elkészítése:

A mézet a vajjal vagy margarinnal, a cukorral és vanillincukorral keverés mellett felmelegítjük, amíg a cukor felolvad, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Dagasztó mozdulatokkal beledolgozzuk a többi hozzávalót.

A tésztát 5 mm vékonyra nyújtjuk és lovacskákat szaggatunk belőle. A figurákat egy tepsibe (kivajazott, sütőpapírral kibélelt) helyezzük, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Sütés után a süteményeket sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A porcukrot, fahéjat és vizet jól elkeverjük, hogy sűrű mázat kapjunk. Ezt papírtölcsérbe töltjük, és a figurákat kedvünk szerint kidíszítjük.


APRÓSÜTEMÉNY, KARÁCSONYRA

Vadas kockák

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykamell vagy pulyka felsõcomb, hagyma, õrölt kömény, pirospaprika, paprika, paradicsom, õrölt bors, olaj vagy zsír, majoránna, örölt kömény, fokhagyma, babérlevél, só, vörösbor, 1 pohár tejföl, a gombóchoz: 80 dkg krumpli, 20 dkg liszt, evõkanálnyi zsír, só, 1 tojás


Elkészítése:

A pulykahúst kockákra vágjuk, pörköltalapot készítünk, abba beletesszük a hozzávalókat, kivéve a bort. Fedõ alatt puhára fõzzük, majd mikor a hús megpuhult, kb. 10 percig még fõzzük a vörös borral is, majd behabarjuk a tejföllel.

A krumplit héjában megfõzzük, megpucoljuk, apróra törjük, zsírt adunk hozzá, és hagyjuk kihûlni.

Miután kihûlt hozzáadjuk a tojást, lisztet, és jól összedolgozzuk, majd apró gombócokat készítünk belõle, amit forró sós vízben kifõzünk.

A pörkölt mellé tálaljuk a gombócokat.


PULYKACOMB, PULYKAMELL

Kaliforniai csirkesaláta

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell filé, 2 zöldborsó konzerv, 2 csemegekukorica konzerv, 1 ananász konzerv, 15 dkg pritaminpaprika, 1 kávéskanál ôrölt bors, 1mokkáskanál curry por, 10 dkg só, citromlé, 4 dl kész majonézmártás, 4 szál francia petrezselyem

Elkészítés:

A csirkemellfilét megsütjük, a pritaminpaprikát és az ananászt kockára vágjuk. Összekeverjük ôket a kukoricával és a zöldborsóval, megfûszerezzük, összekeverjük a kész majonézmártással és hûtôben lehûtjük.

Tálaláskor a felszeletelt csirkemellfilét a salátára tesszük és petrezselyemmel díszítjük.


SALÁTÁK, AMERIKAI

Sajtos töltött gomba burgonyaágyon

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sovány sonka, 24 db nagy gomba, 15 dkg vaj, 5 dkg prézli, 15 dkg reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, ételízesítő, 1 kg burgonya, 5 dl tejföl

Elkészítése:

A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk.

A gombák szárait kitörjük, apróra vágjuk, majd a hagymával és a sonkával a vaj felében 5 percig pároljuk. Belekeverjük a prézlit, 5 deka sajtot és a petrezselymet, majd ételízesítővel ízesítjük, és levesszük a tűzről.

A többi vajat is megolvasztjuk, a felét tepsibe öntjük.

A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, kicsit összenyomkodjuk, tejföllel meglocsoljuk. Ez lesz a gomba ágya.

Ráhelyezzük a töltött gombákat, és rásimítjuk a maradék tejfölben elkevert 10 deka sajtot, kevés vajat ráforgácsolunk, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


GOMBA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön