Zöldséges rétes Hozzávalók: 12 parajlevél, 2 evőkanál olívaolaj, 1 vöröshagyma, 1 piros húsú paprika, 1 zöld húsú paprika, 2 közepes cukkini, 2 padlizsán, 6 réteslap, 4 dkg vaj, 2 dkg aprított bazsalikomlevél, 6 dkg reszelt cheddar sajt, 2 evőkanál szezámmag
Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra, közben egy sütőlapot kikenünk olvasztott vajjal.
A parajt megmossuk és megpároljuk, a felesleges nedvességet kinyomkodjuk a levelekből, és megszárítjuk.
Egy serpenyőben olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt, és megvárjuk, amíg megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kihűlni.
Egy réteslapot megkenünk olvasztott vajjal, és ráteszünk még egy lapot, mindezt addig ismételve, amíg a tészta el nem fogy.
A réteslap egyik hosszabb szélétől 5 cm-re szétterítjük a parajt, a zöldségkeveréket, a bazsalikomot és a sajtot, a tészta két végét begyűrve a hosszabb szélét a töltelékre hajtjuk, majd szorosan feltekerjük.
Az egészet a sütőbe tesszük, és bekenjük a maradék olvasztott vajjal, 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Forralt bor Hozzávalók: 750 ml vörös- vagy fehérbor, 2 dl víz, 1 rúd fahéj, 6 dkg cukor vagy méz, 8 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 1 narancs héja, fél citrom.
Elkészítése:
A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a fűszereket: a szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat és cukrot. Nem túl magas lángon felhevítjük a bort a fűszerekkel együtt, miközben lassan kevergetjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel a bort, mert elveszíti alkoholtartalmát.
Miután felmelegítettük, adjuk hozzá a felszeletelt citromkarikákat és narancsot. Átszűrve, bögrébe kanalazva már fogyaszthatjuk is.
,
Union Jack Hozzávalók: 3 cl Grenadine, 2 cl zöld Chartreuse, 2 cl cseresznyelikőr
Elkészítése:
A shakerbe jeget töltünk, majd az alapanyagokat alaposan összerázzuk.
Ezt követően jéggel előre lehűtött koktélos pohárba töltjük.
Zöldségpaprikás Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz gombakonzerv, 1 doboz zöldborsó konzerv, 1 doboz répakonzerv, 1 doboz kukorica konzerv, 1 doboz hámozott paradicsom konzerv, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tv paprika, pirospaprika, só, bors, ôrölt kömény, 1 doboz tejföl, 1 csomag petrezselyem, ételízesítô
Elkészítése:
Egy kis olajon megdinszteljük a felvágott vöröshagymát. Rádobjuk a lecsepegtetett zöldborsót, gombát, kukoricát, répát, ezután a paradicsom konzerv felét, beledobjuk az összedarabolt fokhagymát, a felszeletelt paprikát és fûszerezzük pirospaprikával, ételízesítôvel, borssal, ôrölt köménnyel. Néhány perc alatt összefôzzük, krémes tejföllel besûrítjük, tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórunk a tetejére.
Fôtt tésztával, rizzsel tálalhatjuk, de önmagában, friss kenyér kíséretében is megállja a helyét.
Spenóttal töltött gombafejek Hozzávalók 4 személyre: 12 darab nagyobb szemű csiperkegomba, 70 dkg spenótlevél, 10 dkg natúr kecskesajt, 10 dkg füstölt kecskesajt, 1 gerezd fokhagyma, kevéske reszelt szerecsendió, darált bors, extra szűz olívaolaj, 1 ág friss kakukkfű, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt.
A gombafejekből törjük ki óvatosan a tönköt, a kalapja külső részét mossuk meg. Tegyük egy tálcára, csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, és tépkedjünk rá kakukkfűleveleket.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett gombákat, majd mindkét oldalát erős lángon süssük 3-3 percig, utána szedjük át egy tepsire.
Mossuk meg alaposan többször hideg vízben a spenótleveleket, dobjuk forrásban lévő sós vízbe, forraljuk meg, majd azonnal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Hűtés után tegyük egy szűrőedénybe, majd kezünkkel jól nyomkodjuk ki a vizet.
Egy serpenyőben kevéske olívaolajon forrósítsuk meg a zúzott fokhagymát, tegyük rá a leforrázott spenótleveleket. Daráljunk rá borsot, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, és ízesítsük sóval. Tegyük hozzá a felkockázott kecskesajtot, majd az egészet keverjük jól össze.
Kezünkkel formázzunk gombócokat a sajtos spenótból, és tegyük az elősütött gombafejek közepébe. Szórjuk meg reszelt parmezánnal, majd előmelegített sütőbe téve, 160 fokon süssük 15 perc alatt készre.
Parmezános polentával kínáljuk.
Sonkás rétes Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája+1 tojás, 20 dkg főtt sonka, 4 db nagy főtt burgonya, csipetnyi só, bors, 1 kk. majoránna; a tetejére: tojás, köménymag
Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk és a lisztet a felületéről óvatosan letisztítjuk.
A tészta 2/3-át megkenjük a tejföl és a tojás keverékével. Rászórjuk a reszelt burgonyát és az apró kockákra vágott sonkát, végül sóval, borssal, majoránnával ízesítjük. A tésztát óvatosan, nem túl szorosan összetekerjük, végeit aláhajtjuk.
A rétest behajtott végeivel lefelé, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, villával több helyen megszurkáljuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a köménymaggal. 210 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Hűlés után szeleteljük. Friss salátával és jól lehűtött sörrel kínáljuk.
Mézédes lovacskák Hozzávalók: Tésztához: 250 g finom búzaliszt, 100 g méz, 100 g lágy vaj vagy margarin, 100 g nagyon finomra vágott kandírozott gyümölcs, 75 g barnacukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél kávéskanál őrölt fahéj, fél kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 csapott teáskanál sütőpor. Mázhoz: fél tasak vaníliaízű porcukor, 1 teáskanál fahéj, 1-2 evőkanál víz
Elkészítése:
A mézet a vajjal vagy margarinnal, a cukorral és vanillincukorral keverés mellett felmelegítjük, amíg a cukor felolvad, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Dagasztó mozdulatokkal beledolgozzuk a többi hozzávalót.
A tésztát 5 mm vékonyra nyújtjuk és lovacskákat szaggatunk belőle. A figurákat egy tepsibe (kivajazott, sütőpapírral kibélelt) helyezzük, és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Sütés után a süteményeket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A porcukrot, fahéjat és vizet jól elkeverjük, hogy sűrű mázat kapjunk. Ezt papírtölcsérbe töltjük, és a figurákat kedvünk szerint kidíszítjük.
,
Vadas kockák Hozzávalók 4 személyre: 1 kg pulykamell vagy pulyka felsõcomb, hagyma, õrölt kömény, pirospaprika, paprika, paradicsom, õrölt bors, olaj vagy zsír, majoránna, örölt kömény, fokhagyma, babérlevél, só, vörösbor, 1 pohár tejföl, a gombóchoz: 80 dkg krumpli, 20 dkg liszt, evõkanálnyi zsír, só, 1 tojás
Elkészítése:
A pulykahúst kockákra vágjuk, pörköltalapot készítünk, abba beletesszük a hozzávalókat, kivéve a bort. Fedõ alatt puhára fõzzük, majd mikor a hús megpuhult, kb. 10 percig még fõzzük a vörös borral is, majd behabarjuk a tejföllel.
A krumplit héjában megfõzzük, megpucoljuk, apróra törjük, zsírt adunk hozzá, és hagyjuk kihûlni.
Miután kihûlt hozzáadjuk a tojást, lisztet, és jól összedolgozzuk, majd apró gombócokat készítünk belõle, amit forró sós vízben kifõzünk.
A pörkölt mellé tálaljuk a gombócokat.
,
Kaliforniai csirkesaláta Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell filé, 2 zöldborsó konzerv, 2 csemegekukorica konzerv, 1 ananász konzerv, 15 dkg pritaminpaprika, 1 kávéskanál ôrölt bors, 1mokkáskanál curry por, 10 dkg só, citromlé, 4 dl kész majonézmártás, 4 szál francia petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellfilét megsütjük, a pritaminpaprikát és az ananászt kockára vágjuk. Összekeverjük ôket a kukoricával és a zöldborsóval, megfûszerezzük, összekeverjük a kész majonézmártással és hûtôben lehûtjük.
Tálaláskor a felszeletelt csirkemellfilét a salátára tesszük és petrezselyemmel díszítjük.
,
Sajtos töltött gomba burgonyaágyon Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg sovány sonka, 24 db nagy gomba, 15 dkg vaj, 5 dkg prézli, 15 dkg reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, ételízesítő, 1 kg burgonya, 5 dl tejföl
Elkészítése:
A vörös- és a fokhagymát apróra vágjuk, a sonkát felkockázzuk.
A gombák szárait kitörjük, apróra vágjuk, majd a hagymával és a sonkával a vaj felében 5 percig pároljuk. Belekeverjük a prézlit, 5 deka sajtot és a petrezselymet, majd ételízesítővel ízesítjük, és levesszük a tűzről.
A többi vajat is megolvasztjuk, a felét tepsibe öntjük.
A burgonyát megtisztítjuk, megfőzzük, kicsit összenyomkodjuk, tejföllel meglocsoljuk. Ez lesz a gomba ágya.
Ráhelyezzük a töltött gombákat, és rásimítjuk a maradék tejfölben elkevert 10 deka sajtot, kevés vajat ráforgácsolunk, majd előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
|