Törpeharcsa fehérborban Hozzávalók: 1 kg törpeharcsa, 2 dl félédes fehérbor, 1 citrom, 1 dl tejszín, 6 dkg vaj, 30 dkg fehér csemegeszőlő, 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg, sárgarépa, 40 dkg burgonya, 1 csomag petrezselyem, 2 dkg liszt, só
Elkészítése:
A megtisztított halak fejét levágjuk, beleit kiszedjük, bőrét lehúzzuk. Sózzuk, vajjal kikent edénybe rakjuk, fehérbort öntünk rá, és szeletelt vöröshagymával beterítjük. Alufóliával befedve, forró sütőben vagy halfőző edényben 20-25 perc alatt puhára pároljuk.
A halat szűrőlapáttal kiemeljük, tálalásig melegen tartjuk.
A főzőlét leszűrjük, tejszínt öntünk hozzá, és ezzel öntjük fel a vajban pirított lisztet. Mártás sűrűségűre forraljuk.
Közvetlenül tálalás előtt forraljuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket. A hal köré öntjük, petrezselymes burgonyával és párolt sárgarépával körítjük.
Arab babsaláta (hideg) Hozzávalók 4 személyre: 2 fehérbab konzerv, 1 hámozott paradicsom konzerv, fél dl olívaolaj, mentalevelek, friss koriander, fahéj, só, bors, citromlé, egy pici csípôs paprika
Elkészítés:
A paradicsomkonzervet robotgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a fél dl olívaolajat, a sót, fahéjat, apróra vágott menta és koriander levelet, egy pár csepp citromlevet egy kis erôs paprikát, borsot és belekeverjük a lecsöpögtetett babot.
Hûtve, pitával kísérve tálaljuk.
Székelygomba Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg gomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1--1 nagyobb szál sárga- és fehérrépa, 1/2 dl tejföl, só, pirospaprika, bors, 1/2 ek. olaj
Elkészítése:
Az olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított vékony karikákra vágott répákat, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott gombát, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük, majd puhára pároljuk.
Ha zsírjára sült, meglocsoljuk tejföllel.
Párolt rizzsel tálaljuk.
Zöldséges rétes (2) Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 40 dkg vegyes leveszöldség, 2 egész tojás, 4 csapott evőkanál búzadara, 1 csokor petrezselyemzöld, fél dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors
Elkészítés:
A rétes töltelékéhez a zöldséget megtisztítom, és az almareszelő durva fokán lereszelem.
A tojást habosra verem, belekeverem a búzadarát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal ízesítem, végül a reszelt zöldséget is belekeverem.
A réteslapokat szétnyitom, kettőt használok egy rúd réteshez. Közüket olajjal bekenem, és a töltelék felét egy csíkban a szélére kenem, majd a rudat felcsavarom. A másik két réteslapot ugyanígy elkészítem, végül a két rudat olajozott sütőlemezre fektetem.
Tetejüket is megkenem olajjal, és az előmelegített, forró sütőben pirosra sütöm.
Aszalt szilvával töltött piskóta, fahéjas vaníliás szósszal (Dombóvári Vanda, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 8 tojás, vaníliacukor, liszt, fahéj, vaníliarúd, tej, aszalt szilva
Elkészítési mód:
Piskótatésztát a klasszikus módon kikeverjük, majd a tortaformába öntött masszába belehelyezzük, majd utána az aszalt szilvákat is.
Megsütjük, majd tálaláskor a frissen megfőzött, s némi fahéjjal meghintett vaníliaszósszal leöntve tálaljuk.
Tárkonyos borjúpörkölt (Dombóvári Vanda, Vacsoracsata)
Hozzávalók: borjúcomb, 4 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd aprított fokhagyma, pirospaprika, erős pista, paradicsom, fehér paprika, só, 2 dl húsleves, egy csipetnyi tárkony, majoranna
Elkészítési mód:
Borjúcombot apró kockákra vágva tetemes mennyiségű vöröshagymában sokáig párolunk, hogy a szaft jó sűrű legyen. Rakhatunk még bele 1-2 gerezd aprított fokhagymát is.
Üvegesedés után meghintjük jófajta pirospaprikával és egy kis erős pistával. Vízzel dúsítjuk, majd friss paradicsomot, fehér paprikát teszünk bele. Utána egy kis sót és egy csipetnyi tárkonyt is beletehetünk, majd egy kevés majorannát.
Sültpaprika-krémleves (Dombóvári Vanda, Vacsoracsata) Hozzávalók: 7 pritamin (vagy piros kaliforniai) paprika, 2 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál friss gyömbér, 1 teáskanál köménymag, 5 db sárgarépa, 2 teáskanál cukor, 425 g paradicsompüré, 6 dl víz, 300 ml tejszín, só, fehér bors
Elkészítési mód:
A pirospaprikákat 250 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, majd a sütőből kivéve a paprika héját lehúzzuk és magházát eltávolítjuk.
Forró olajban a hagymákat, gyömbért és fűszermagokat megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és paprikahúst. Sóval, fehér borssal ízesítjük, majd puhára pároljuk.
Felöntjük vízzel vagy zöldséglevessel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a végén megcukrozzuk. Legalább 15-20 percig főzzük.
Botmixerrel pürésítjük, egy szitán pedig átpasszírozzuk. A végén tejszínnel dúsítjuk.
Uborkás rokfortsaláta Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 30 dkg reszelt rokfort sajt, 2 dl tejföl, 1 dl majonéz, 3 evõkanál marinált paradicsompaprika, 1 fiola kapribogyó, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés cukor
Elkészítése:
A vöröshagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágjuk és megsózzuk (nem besózzuk, csak megsózzuk!).
A paradicsompaprikát apró kockákra vágjuk, a megmosott uborkát héjastul lereszeljük az ecetes uborkával együtt. A levétõl leszûrt kapribogyót apróra vágjuk.
A majonézt összekeverjük a tejföllel, a kapribogyó levével, az összezúzott fokhagymával, a törött fekete borssal, kevés cukorral. A reszelt rokfortot és a többi összetevõt beleforgatjuk a mártásba, majd szorosan lefedve hûtõszekrényben érleljük legalább 3 órán keresztül.
Pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.
Francia babsaláta (meleg) Hozzávalók 4 személyre: 1 piros babkonzerv, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt sonka, 1 pár virsli, olívaolaj, só, petrezselyem
Elkészítése:
A sonkát csíkokra szeljük, az olajon megpirítjuk. Rádobáljuk a karikára szelt hagymát és puhára pároljuk.
Hozzátesszük a babkonzervet és a karikára vágott virslit. A végén vágott petrezselyemzölddel és borssal megszórjuk.
Melegen tálaljuk, friss kenyérrel nagyszerû vacsora és még egy hideg sörrel is lekísérhetjük.
,
Sült gomba Hozzávalók: Személyenként legalább 5-5 db egyforma csiperkegomba, fél citrom, petrezselyem zöldje, 3-5 nagy gerezd fokhagyma, só és 4-6 evőkanál olaj a sütéshez, 20 db gombára számolva szükséges még 5 dkg reszelt sajt és 3 csapott evőkanál zsemlemorzsa
A gombák szárát szedd ki, fejét kapargasd le és jól mosd meg, csöpögtess rá citromlevet.
A gomba szárát, a fokhagymát, a petrezselyem zöldjét vágd igen apróra, add hozzá a sajtot és a zsemlemorzsát, jól keverd össze, és helyezd a gomba üregébe. 180 °C-os elõmelegített sütőben süsd 15 percig letakarva!
Közben keverd össze a sajtot a zsemlemorzsával, halmozd a gombára, és takarás nélkül süsd még öt percig.
Szedd papírszalvétára, és csöpögtesd le a levét. (A tepsiben maradt lébõl 1 evőkanál liszttel elkevert 1dl tejjel szószt is készíthetsz, amit például rizshez kínálhatsz).
|