Fogasfilé füredi módon Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg halfilé (fogas), 20 dkg baconszalonna, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl olaj, 0,5 dl fehér bor, só, bors, petrezselyem
Elkészítése:
A halfilét sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd bő zsiradékban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tálaláskor a tányérra helyezett sült halszeleteket leöntjük a tejfölös raguval, amelyet így készítünk: a kockára vágott szalonnát, hagymát, gombát összepirítjuk. Sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük és tejföllel összeforraljuk. Tálalás előtt borral ízesítjük.
,
Zöldséges hajdina Hozzávalók: 500 g hajdina, 2-3 közepes répa lereszelve, 1 nagy fej hagyma lereszelve, 1 közepes zeller lereszelve, 2 ek. vegamix, só ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt, szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot, öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt.
Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.
Bádeni hagymás lepény Hozzávalók 1 tepsihez: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 8 dkg vaj, 1 kk. só, 1 kg vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2,5 dl tejföl, 4 tojás, 1 csipet só, 1 ek. köménymag
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe nyomott mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kevés tejjel és liszttel elkeverjük, letakarjuk és 15 percig kelesztjük.
A vajat megolvasztjuk és a kovászhoz adjuk a sóval együtt, majd az egész lisztmennyiséggel addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Letakarva 30 percig kelesztjük.
A felkockázott szalonnát egy serpenyőben kisütjük, hozzáadjuk a felkarikázott vagy lereszelt hagymát és üvegesre dinszteljük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tepsibe nyomkodjuk.
A tojásokat felverjük a tejföllel, a sóval és a köménnyel, beleforgatjuk a szalonnás-hagymás keveréket, és a tésztán egyenletesen elosztjuk. További 15 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon 20-30 perc alatt megsütjük. Lehetőleg forrón tálaljuk.
,
Tömör gyönyör Hozzávalók: 0,50 kg darált sertéshús, 4 zsemle, 20 dkg csirkemáj párolva, 20 dkg kockára vágott csirkemell párolva, 2 egész tojás, só, törött bors, ételízesítõ, fokhagyma, fél pohár tejföl
Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk.
Õzgerinc formát bacon szalonnával kibélelünk, beletesszük a masszát, a szalonna széleit ráhajtjuk. Sütés után szeleteljük, köret szabadon választható.
, ,
Babpástétom Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz nagy szemû fehérbab konzerv, 3 kemény tojás, 1 evôkanál libazsír (vagy olívaolaj), 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma ízlés szerint
Elkészítés:
A babkonzervek tartalmát lecsöpögtetjük, majd alaposan összetörjük villával.
A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsíron sárgára dinszteljük. Hozzáadjuk a hagymát a babhoz.
A 3 keménytojást apróra vágjuk, ezt is a babhoz adjuk. Sóval és borssal ízesítjük, pirítóssal, vajjal fogyasztjuk.
Töltött laskagomba Hozzávalók 4 személyre: 8 egyforma 6-8 cm átmérőjű laskagombakalap, 2 ek. ecet, diónyi zsír, 1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 zsemle, 2 tojás, 1 doboz májpástétom, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A gombafejeket ecetes, lobogó, forró vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük és üregükkel felfelé kizsírozott tepsibe egymás mellé ültetjük.
A vízben megáztatott zsemléket kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és a tojásokkal, a májpástétommal valamint az apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a gombakalapokba halmozzuk.
Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Krumplipürével tálaljuk.
Baconos kifli Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, kb. 1/2 dl tej, 1 ek. vaj/margarin, só; a töltelékhez: sliced bacon, sajt; a kenéshez: 1 tojássárgája, 1/2 dl sós tej; a tetejére: reszelt sajt
Elkészítése:
Az élesztőt a kockacukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal a tojássárgákkal, a sóval, a felfuttatott élesztővel és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkre 1-1 szelet előre kisütött vékony szelet szalonnát és sajtot teszünk. Kifli formára összetekerjük, tepsibe tesszük, jó távolságra egymástól, mert legalább duplájára nő! A tetejét megkenjük tojássárgájával és jól megszórjuk reszelt sajttal, majd legalább egy órát kelesztjük.
Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a sós tejjel és még 1-2 percre visszatesszük.
 Ízlés szerint a szalonnát sütés előtt vékony csíkokra is vághatjuk, és úgy tehetjük a kiflibe.
Töpörtyűs pogácsa Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 30dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só
Elkészítése:
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojássárgájával, a borral és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, a kinyújtott tésztát megszórjuk a töpörtyűs masszával. Aztán fentről lehajtuk a tésztát (felezzük), majd balról jobbra újra hajtuk. Pihentetjük kb.20 percet, aztán megint nyújtuk... stb. Összesen négyszer. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük.
Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.
Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.
Szupergyors bableves Hozzávalók 4 személyre: 3 doboz nagy szemû fehérbab konzerv, 30 dkg füstölt sonka, 10 dkg füstölt kolbász, 1 doboz répa konzerv, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomag szárított csipetke, pirospaprika, ételízesítô, ôrölt kömény, 1 doboz tejföl
Elkészítés:
Egy kis olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát. Dobjuk rá a pirospaprikát, az összevágott fokhagymát és öntsük fel vízzel. Tegyük bele a konzerveket (bab és répa), szeljük bele nagyobb darabokba a füstölt sonkát, tegyük bele a karikára vágott kolbászt, ízesítsük ételízesítôvel, köménnyel, tegyük bele a csipetkét és fôzzük össze.
A végén keverjük hozzá a tejfölt. Forrón, ropogós fehér kenyérrel tálaljuk.
Penyigei szilvalekváros fánk Hozzávalók: 1,5 kg finom liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 10 dkg kristálycukor, csipet só, 1 db tojássárgája, 5 dl tej, 3 dl víz, 1/2 kg szilvalekvár, igény szerint étolaj
Elkészítés:
A lisztet megszitáljuk. Közben az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgáját és a margarint, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyit megkíván. A tésztát közepes keménységűre dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától és hólyagos.
A tésztát szobahőmérsékleten, letakarva megkelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, majd szélét kicsit meghúzzuk, és tenyérnyi csíkokat készítünk. Ezekbe tesszük a lekvárt, összehajtjuk a szélét, elnyomjuk, és az egészet meghúzzuk, majd két-három fonást készítünk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárgára sütjük.
Miután kihűlt, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
A fánk töltelékeként szilvalekvár híján természetesen felhasználhatunk más ízeket is, például eper- vagy kajszilekvárt. Ha nincs a kamrapolcon lekvárunk, reszelt cukros-fahéjas almát vagy magozott meggyszemeket is tehetünk a belsejébe. Édesszájúak csokoládékrémmel, vaníliapudinggal vagy gesztenyekrémmel is tölthetik.
,
|