Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Fogasfilé füredi módon

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg halfilé (fogas), 20 dkg baconszalonna, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl olaj, 0,5 dl fehér bor, só, bors, petrezselyem

Elkészítése:

A halfilét sózzuk, lisztbe forgatjuk, majd bő zsiradékban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Tálaláskor a tányérra helyezett sült halszeleteket leöntjük a tejfölös raguval, amelyet így készítünk: a kockára vágott szalonnát, hagymát, gombát összepirítjuk. Sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük és tejföllel összeforraljuk. Tálalás előtt borral ízesítjük.


FOGAS, MAGYAR

Zöldséges hajdina

Hozzávalók: 500 g hajdina, 2-3 közepes répa lereszelve, 1 nagy fej hagyma lereszelve, 1 közepes zeller lereszelve, 2 ek. vegamix, só ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt, szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük az enyhe pörkölt szagot, öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt.

Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.


HAJDINA

Bádeni hagymás lepény

Hozzávalók 1 tepsihez: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 8 dkg vaj, 1 kk. só, 1 kg vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2,5 dl tejföl, 4 tojás, 1 csipet só, 1 ek. köménymag
 
Elkészítése:
 
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe nyomott mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kevés tejjel és liszttel elkeverjük, letakarjuk és 15 percig kelesztjük.
 
A vajat megolvasztjuk és a kovászhoz adjuk a sóval együtt, majd az egész lisztmennyiséggel addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Letakarva 30 percig kelesztjük.
 
A felkockázott szalonnát egy serpenyőben kisütjük, hozzáadjuk a felkarikázott vagy lereszelt hagymát és üvegesre dinszteljük.
 
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tepsibe nyomkodjuk.
 
A tojásokat felverjük a tejföllel, a sóval és a köménnyel, beleforgatjuk a szalonnás-hagymás keveréket, és a tésztán egyenletesen elosztjuk. További 15 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon 20-30 perc alatt megsütjük. Lehetőleg forrón tálaljuk.

SÓS SÜTEMÉNYEK, OSZTRÁK

Tömör gyönyör

Hozzávalók: 0,50 kg darált sertéshús, 4 zsemle, 20 dkg csirkemáj párolva, 20 dkg kockára vágott csirkemell párolva, 2 egész tojás, só, törött bors, ételízesítõ, fokhagyma, fél pohár tejföl


Elkészítése:

A hozzávalókat összedolgozzuk.

Õzgerinc formát bacon szalonnával kibélelünk, beletesszük a masszát, a szalonna széleit ráhajtjuk. Sütés után szeleteljük, köret szabadon választható.


DARÁLT HÚS, CSIRKEMÁJ, CSIRKEMELL

Babpástétom

Hozzávalók 4 személyre: 2 doboz nagy szemû fehérbab konzerv, 3 kemény tojás, 1 evôkanál libazsír (vagy olívaolaj), 1 fej vöröshagyma, só, bors, fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés:

A babkonzervek tartalmát lecsöpögtetjük, majd alaposan összetörjük villával.

A vöröshagymát apróra vágjuk és a zsíron sárgára dinszteljük. Hozzáadjuk a hagymát a babhoz.

A 3 keménytojást apróra vágjuk, ezt is a babhoz adjuk. Sóval és borssal ízesítjük, pirítóssal, vajjal fogyasztjuk.


SZENDVICSKRÉM, PÁSTÉTOM

Töltött laskagomba

Hozzávalók 4 személyre: 8 egyforma 6-8 cm átmérőjű laskagombakalap, 2 ek. ecet, diónyi zsír, 1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 zsemle, 2 tojás, 1 doboz májpástétom, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
 
Elkészítése:
 
A gombafejeket ecetes, lobogó, forró vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük és üregükkel felfelé kizsírozott tepsibe egymás mellé ültetjük.
 
A vízben megáztatott zsemléket kinyomkodjuk, összemorzsoljuk és a tojásokkal, a májpástétommal valamint az apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a gombakalapokba halmozzuk.
 
Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
 
Krumplipürével tálaljuk.

GOMBA

Baconos kifli

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 2 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1 kockacukor, kb. 1/2 dl tej, 1 ek. vaj/margarin, só; a töltelékhez: sliced bacon, sajt; a kenéshez: 1 tojássárgája, 1/2 dl sós tej; a tetejére: reszelt sajt
 
Elkészítése:
 
Az élesztőt a kockacukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk.
 
A lisztet a vajjal a tojássárgákkal, a sóval, a felfuttatott élesztővel és annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy puha, ruganyos tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és cikkekre vágjuk. Mindegyik cikkre 1-1 szelet előre kisütött vékony szelet szalonnát és sajtot teszünk. Kifli formára összetekerjük, tepsibe tesszük, jó távolságra egymástól, mert legalább duplájára nő! A tetejét megkenjük tojássárgájával és jól megszórjuk reszelt sajttal, majd legalább egy órát kelesztjük.
 
Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a sós tejjel és még 1-2 percre visszatesszük.
 
Ízlés szerint a szalonnát sütés előtt vékony csíkokra is vághatjuk, és úgy tehetjük a kiflibe.

SÓS SÜTEMÉNYEK

Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 30dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 2 dkg élesztő, 2 db  tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só


Elkészítése:

A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig.

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.

A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojássárgájával, a borral és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, a kinyújtott tésztát megszórjuk a töpörtyűs masszával. Aztán fentről lehajtuk a tésztát (felezzük), majd balról jobbra újra hajtuk. Pihentetjük kb.20 percet, aztán megint nyújtuk... stb. Összesen négyszer. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük.

Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.

Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.


SÓS SÜTEMÉNYEK

Szupergyors bableves

Hozzávalók 4 személyre: 3 doboz nagy szemû fehérbab konzerv, 30 dkg füstölt sonka, 10 dkg füstölt kolbász, 1 doboz répa konzerv, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomag szárított csipetke, pirospaprika, ételízesítô, ôrölt kömény, 1 doboz tejföl

Elkészítés:

Egy kis olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát. Dobjuk rá a pirospaprikát, az összevágott fokhagymát és öntsük fel vízzel. Tegyük bele a konzerveket (bab és répa),  szeljük bele nagyobb darabokba a füstölt sonkát, tegyük bele a karikára vágott kolbászt, ízesítsük ételízesítôvel, köménnyel, tegyük bele a csipetkét és fôzzük össze.

A végén keverjük hozzá a tejfölt. Forrón, ropogós fehér kenyérrel tálaljuk.


LEVESEK

Penyigei szilvalekváros fánk

Hozzávalók: 1,5 kg finom liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 10 dkg kristálycukor, csipet só, 1 db tojássárgája, 5 dl tej, 3 dl víz, 1/2 kg szilvalekvár, igény szerint étolaj

Elkészítés:

A lisztet megszitáljuk. Közben az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A liszthez adjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgáját és a margarint, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és jól összedolgozzuk. Közben annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyit megkíván. A tésztát közepes keménységűre dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától és hólyagos.

A tésztát szobahőmérsékleten, letakarva megkelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára kiborítjuk, majd szélét kicsit meghúzzuk, és tenyérnyi csíkokat készítünk. Ezekbe tesszük a lekvárt, összehajtjuk a szélét, elnyomjuk, és az egészet meghúzzuk, majd két-három fonást készítünk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárgára sütjük.

Miután kihűlt, vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

  A fánk töltelékeként szilvalekvár híján természetesen felhasználhatunk más ízeket is, például eper- vagy kajszilekvárt. Ha nincs a kamrapolcon lekvárunk, reszelt cukros-fahéjas almát vagy magozott meggyszemeket is tehetünk a belsejébe. Édesszájúak csokoládékrémmel, vaníliapudinggal vagy gesztenyekrémmel is tölthetik.


FÁNK, MAGYAR

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön