Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Káposztás csiga

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 csapott evőkanál só, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 1 tojás a kenéshez, 1 kávéskanál olaj, 5 dkg reszelt edami sajt. A töltelékhez: 60 dkg fejes káposzta, 1 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, bors, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája

Morzsold el a lisztben a margarint és a sót.

A tejfölt keverd simára a cukorral, az eltördelt élesztővel és a tojássárgájával, majd add a liszthez, gyúrd össze, és formálj belőle cipót.

A töltelékhez reszeld meg a káposztát.

A cukrot pirítsd aranybarnára, add hozzá az olajat, a káposztát, ízlés szerint sót és borsot, aztán folyamatosan keverve pirítsd meg. Hagyd kihűlni, szórd meg a liszttel, és keverd össze a tojássárgájával.

A tésztát nyújtsd 30x40 cm-es téglalapra. Közepén 5-6 cm-t szabadon hagyva, hosszanti irányban kend el a két tésztaszárnyon a tölteléket.

A tojássárgáját keverd el az olajjal, a fehérjével pedig kend meg a középső, szabadon maradt tésztacsíkot.

Hosszában vágd ketté, a külső oldal felől indulva szorosan tekerd fel a két lapot, és szeld 20-20 egyenlő darabra. Keleszd fél órát, kend meg a csigák tetejét a tojássárgájával, szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 25-30 percig süsd.


SÓS SÜTEMÉNYEK

Körtés spenótleves (Vágó István, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 15 centis darab póréhagyma, 2 db körte, 4 pohár zöldségleves, 1 db burgonya, 300 g spenót, 175 ml tejszín, só, őrölt bors, fél marék pirított dió


Elkészítési mód:

Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, majd pároljuk meg benne a felkarikázott póréhagymát. Öntsük fel a zöldséglevessel, ha nincs, akkor vízzel és zöldségleveskockával. Tegyük bele a megtisztított és feldarabolt burgonyát, spenótot és a körtét. Fűszerezzük őrölt borssal és sóval. Főzzük 10-15 percig, majd dúsítsuk tejszínnel és a végén kézi mixerrel pürésítsük.

Tálaljuk csészékben és a tetejére szórjunk pirított diót.


LEVESEK

Töltött süllő vagy kecsege fehérbormártással

Hozzávalók 4 személyre: 60 vagy 80 dkg kecsege vagy süllõ, 10 dkg gomba, 1-2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 deci tejföl, egy kis zöldpetrezselyem, pici törött bors, só, 1 egész tojás, 1 dl fehérbor, 1 deci víz és 5 deka vaj. A mártáshoz: 1 dl bor, 1 dl tejföl, egy kis mustár, pici só, 2 egész tojás és egy kávéskanálnyi cukor


Elkészítése:

A megtisztított kecsegét vagy süllõt nem a hasán vágjuk fel, hanem a hátán. A süllõnek kivesszük a gerinccsontját úgy, hogy a farkából legalább három-négy centiméternyi megmaradjon. A kecsegét pedig a hasüreg felett nyissuk ki, a gerincét ezen a nyíláson át kell eltávolítani.

Enyhén megsózzuk és megtöltjük a következõkkel: 10 deka pirított gombát 1-2 deka vajjal, 2 deka liszttel és 1 deci tejjel összekeverünk és tejmártást készítünk. Ebbe egy kis finomra vágott zöldpetrezselymet, pici törött borsot, sót és egy egész tojást keverjünk belé és felülrõl megtöltjük vele a hal hasüregét. Aztán két helyen összekötjük spárgával s kivajazott tûzálló tálra vagy sütõlapra helyezzük, alája öntünk 1 deci bort, 1 deci vizet, 5 deka vajat és a forró sütõben addig pároljuk, amíg a levét el nem fõtte.

Akkor 1 deci tejföllel leöntjük a halat és szép pirosra, ropogósra sütjük.

Tálaljuk vajas-petrezselymes burgonyával és mártással. Mártása: 1 deci bort, 1 deci tejfölt, egy kis mustárt, pici sót, 2 egész tojást, 1 kávéskanálnyi cukrot hidegen összekeverünk egy habüstben, gõzre tesszük és állandó keveréssel felfõzzük sûrû mártásnak. Forrón tálaljuk.


SÜLLŐ, KECSEGE

Karfiolszelet

Hozzávalók 4 személyre: 1 karfiol, 5 dkg margarin, 2 dl tej, 3 tojás, 1 mk. cukor, liszt, prézli, só; a sütéshez: olaj a kisütéshez

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, kissé cukros vízben puhára főzzük.

Közben a felolvasztott margarinból, 1 evőkanál lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majd a megfőtt karfiollal és a tojássárgájával jól összedolgozzuk.

Szeleteket formálunk belőle, amelyeket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva, forró olajban kisütünk. (Ha teflonban sütjük, kevesebb olajat kell használnunk.)


KARFIOL

Káposztás béles

Hozzávalók: 1 + 2 dl tej, 1 kk. + 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kg káposzta, 3 ek. olaj
 
Elkészítése:
 
Meglangyosítunk 1 deci tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk.
 
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.
 
Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk.
 
Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
 
A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk.
 
Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk.
 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
 
A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük.
 
Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.

SÓS SÜTEMÉNYEK

Narancslekvár

Hozzávalók: 2 kg vékony héjú narancs, 40 dkg cukor

A narancsokat alaposan megmossuk és egy lábasba téve annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje őket. Forró vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, újra vizet öntünk rá, melyben ismét 20 percig főzzük. Ezt a műveletet harmadszor is elvégezzük, majd a gyümölcsöket kivéve, a főzővizet félretesszük.

A már megpuhult narancsokat héjastól vékony cikkelyekre szeleteljük (krumplinyomóval vagy turmixszal tovább is pürésíthetjük). Az így kapott pürét lábasba tesszük, majd 40 dkg cukrot és 1 l főzővizet adunk hozzá. A lekvárt gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

A még forró narancslekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni.


DZSEM, LEKVÁR

Tejfölös sóskakrémleves

Hozzávalók: 15 dkg krumpli, 2 dundi újhagyma, 15 dkg sóska, 5 dkg vaj, kb. 1 l húsleves kockából, bors, só, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 2 szelet toastkenyér

Elkészítése:

A krumplit és az újhagymát megtisztítjuk, az előbbit nagyobb kockára, az utóbbit finomra aprítjuk.

A sóska szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, durvára vágjuk.

A vaj felén a hagymát megfuttatjuk, majd először a sóskát, utána a krumplit adjuk hozzá. A levessel felöntjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és lefedve, kis lángon puhára főzzük.

Ezután pürésítjük, átszűrjük, újra felforraljuk - akkor jó, ha krémleves állagú -, majd a tűzről levéve a tejföllel elhabart tojássárgájával dúsítjuk.

A kenyeret kis kockákra vágjuk, a maradék vajon megpirítjuk, tálaláskor a levesbe szórjuk.


LEVESEK

Karfiolpaprikás

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olívaolaj, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 1-1 db zöldpaprika, paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, őrölt bors, só

 
Elkészítése:
 
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre a forró olajban, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Keverjük össze, és öntsünk rá egy deci vizet. Sózzuk, borsozzuk meg, majd amikor felforrt, tegyük bele az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd szórjuk bele a nagyobb rózsákra szedett karfiolt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy a karfiolt háromnegyedig ellepje, majd fedő alatt, közepes tűzön pároljuk kissé roppanósra.
 
A lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készítsünk sima habarást, és sűrítsük be vele a karfiolpaprikást. Ügyeljünk arra, hogy a karfiolrózsákat ne törjük szét. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről, és forrón tálaljuk.
 
Tejföllel meglocsolhatjuk, de külön edényben is kínálhatjuk hozzá.

KARFIOL

Gombával töltött leveles tészta

Hozzávalók: 500 g mélyhűtött levelestészta, 1 kg csiperkegomba, 1 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 4-5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagykanál mustár, 15 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, ízlés szerint só, bors

Vajon megpároljuk az apróra vágott gombát és zöldpaprikát, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, mustárral.

A levelestésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk. Kis halmokban ráteszünk tejföllel kikevert sajtot (kb. a teljes mennyiség felét), erre jön még egy kanálnyi a gombából is. Letakarjuk egy másik réteg tésztával, és egy kerek kiszúróval körbevágjuk.

A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk, és addig végezzük a kis táskák készítését, amíg van a leveles tésztából.

Egy sütőlemezt alaposan kikenünk olajjal, rátesszük a kis táskákat, megkenjük tojással, majd megszórjuk a maradék sajttal. 180-190 °C-os előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.


SÓS SÜTEMÉNYEK

Narancsos pulykamell

Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, 5 dkg vaj, 1 kanál liszt, 2 narancs, fél citrom, cukor, 2 dl húsleves

A pulykamell szeleteket szalonnával megtűzdeljük, meghintjük fűszersóval, majd kevés vajon megsütjük.

A visszamaradt vajon kevés lisztet pirítunk, ráöntjük a húslevest. A levest besűrítjük, beleöntjük a citromlevet, és egy narancs levét, jól átforraljuk.

A hússzeleteket ezután meglocsoljuk a mártással, narancsszeletekkel díszítjük és mazsolás rizzsel kínáljuk.


PULYKAMELL

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön