Káposztás csiga Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 1 csapott evőkanál só, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál kristálycukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 1 tojás a kenéshez, 1 kávéskanál olaj, 5 dkg reszelt edami sajt. A töltelékhez: 60 dkg fejes káposzta, 1 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál olaj, só, bors, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája
Morzsold el a lisztben a margarint és a sót.
A tejfölt keverd simára a cukorral, az eltördelt élesztővel és a tojássárgájával, majd add a liszthez, gyúrd össze, és formálj belőle cipót.
A töltelékhez reszeld meg a káposztát.
A cukrot pirítsd aranybarnára, add hozzá az olajat, a káposztát, ízlés szerint sót és borsot, aztán folyamatosan keverve pirítsd meg. Hagyd kihűlni, szórd meg a liszttel, és keverd össze a tojássárgájával.
A tésztát nyújtsd 30x40 cm-es téglalapra. Közepén 5-6 cm-t szabadon hagyva, hosszanti irányban kend el a két tésztaszárnyon a tölteléket.
A tojássárgáját keverd el az olajjal, a fehérjével pedig kend meg a középső, szabadon maradt tésztacsíkot.
Hosszában vágd ketté, a külső oldal felől indulva szorosan tekerd fel a két lapot, és szeld 20-20 egyenlő darabra. Keleszd fél órát, kend meg a csigák tetejét a tojássárgájával, szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 25-30 percig süsd.
Körtés spenótleves (Vágó István, Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 15 centis darab póréhagyma, 2 db körte, 4 pohár zöldségleves, 1 db burgonya, 300 g spenót, 175 ml tejszín, só, őrölt bors, fél marék pirított dió
Elkészítési mód:
Egy fazékban forrósítsuk fel a vajat, majd pároljuk meg benne a felkarikázott póréhagymát. Öntsük fel a zöldséglevessel, ha nincs, akkor vízzel és zöldségleveskockával. Tegyük bele a megtisztított és feldarabolt burgonyát, spenótot és a körtét. Fűszerezzük őrölt borssal és sóval. Főzzük 10-15 percig, majd dúsítsuk tejszínnel és a végén kézi mixerrel pürésítsük.
Tálaljuk csészékben és a tetejére szórjunk pirított diót.
Töltött süllő vagy kecsege fehérbormártással Hozzávalók 4 személyre: 60 vagy 80 dkg kecsege vagy süllõ, 10 dkg gomba, 1-2 deka vaj, 2 deka liszt, 1 deci tejföl, egy kis zöldpetrezselyem, pici törött bors, só, 1 egész tojás, 1 dl fehérbor, 1 deci víz és 5 deka vaj. A mártáshoz: 1 dl bor, 1 dl tejföl, egy kis mustár, pici só, 2 egész tojás és egy kávéskanálnyi cukor
Elkészítése:
A megtisztított kecsegét vagy süllõt nem a hasán vágjuk fel, hanem a hátán. A süllõnek kivesszük a gerinccsontját úgy, hogy a farkából legalább három-négy centiméternyi megmaradjon. A kecsegét pedig a hasüreg felett nyissuk ki, a gerincét ezen a nyíláson át kell eltávolítani.
Enyhén megsózzuk és megtöltjük a következõkkel: 10 deka pirított gombát 1-2 deka vajjal, 2 deka liszttel és 1 deci tejjel összekeverünk és tejmártást készítünk. Ebbe egy kis finomra vágott zöldpetrezselymet, pici törött borsot, sót és egy egész tojást keverjünk belé és felülrõl megtöltjük vele a hal hasüregét. Aztán két helyen összekötjük spárgával s kivajazott tûzálló tálra vagy sütõlapra helyezzük, alája öntünk 1 deci bort, 1 deci vizet, 5 deka vajat és a forró sütõben addig pároljuk, amíg a levét el nem fõtte.
Akkor 1 deci tejföllel leöntjük a halat és szép pirosra, ropogósra sütjük.
Tálaljuk vajas-petrezselymes burgonyával és mártással. Mártása: 1 deci bort, 1 deci tejfölt, egy kis mustárt, pici sót, 2 egész tojást, 1 kávéskanálnyi cukrot hidegen összekeverünk egy habüstben, gõzre tesszük és állandó keveréssel felfõzzük sûrû mártásnak. Forrón tálaljuk.
,
Karfiolszelet Hozzávalók 4 személyre: 1 karfiol, 5 dkg margarin, 2 dl tej, 3 tojás, 1 mk. cukor, liszt, prézli, só; a sütéshez: olaj a kisütéshez
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, és sós, kissé cukros vízben puhára főzzük.
Közben a felolvasztott margarinból, 1 evőkanál lisztből és a tejből sűrű pépet főzünk, majd a megfőtt karfiollal és a tojássárgájával jól összedolgozzuk.
Szeleteket formálunk belőle, amelyeket lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva, forró olajban kisütünk. (Ha teflonban sütjük, kevesebb olajat kell használnunk.)
Káposztás béles Hozzávalók: 1 + 2 dl tej, 1 kk. + 1 ek. cukor, 2 dkg élesztő, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 kg káposzta, 3 ek. olaj
Elkészítése:
Meglangyosítunk 1 deci tejet, simára keverjük 1 kávéskanál cukorral, az élesztővel, és meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleöntjük az élesztős tejet.
Hozzáadjuk a margarint, a tojást, a maradék tejet, egy csipet sót, és alaposan összedolgozzuk.
Annyi tejfölt (2-3 evőkanál) adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A káposztát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé besózzuk, és állni hagyjuk.
Felforrósítjuk az olajat, kinyomkodjuk a káposztát, és az olajra dobjuk. Belekeverjük a cukrot, jól megborsozzuk, és mintha káposztás tésztát készítenénk, megpirítjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán nem túl vékonyra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát, a maradék tejfölt. A széleit felhajtjuk, és feltekerjük.
Kikenünk egy tepsit, rátesszük a tésztát, tetejét megkenjük a tojássárgájával, és kb. 35 perc alatt megsütjük.
Narancslekvár Hozzávalók: 2 kg vékony héjú narancs, 40 dkg cukor
A narancsokat alaposan megmossuk és egy lábasba téve annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje őket. Forró vízben 20 percig főzzük, majd lecsepegtetjük, újra vizet öntünk rá, melyben ismét 20 percig főzzük. Ezt a műveletet harmadszor is elvégezzük, majd a gyümölcsöket kivéve, a főzővizet félretesszük.
A már megpuhult narancsokat héjastól vékony cikkelyekre szeleteljük (krumplinyomóval vagy turmixszal tovább is pürésíthetjük). Az így kapott pürét lábasba tesszük, majd 40 dkg cukrot és 1 l főzővizet adunk hozzá. A lekvárt gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A még forró narancslekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba helyezve hagyjuk kihűlni.
Tejfölös sóskakrémleves Hozzávalók: 15 dkg krumpli, 2 dundi újhagyma, 15 dkg sóska, 5 dkg vaj, kb. 1 l húsleves kockából, bors, só, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 2 szelet toastkenyér
Elkészítése:
A krumplit és az újhagymát megtisztítjuk, az előbbit nagyobb kockára, az utóbbit finomra aprítjuk.
A sóska szárát lecsipkedjük, a leveleket megmossuk, durvára vágjuk.
A vaj felén a hagymát megfuttatjuk, majd először a sóskát, utána a krumplit adjuk hozzá. A levessel felöntjük, megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk, és lefedve, kis lángon puhára főzzük.
Ezután pürésítjük, átszűrjük, újra felforraljuk - akkor jó, ha krémleves állagú -, majd a tűzről levéve a tejföllel elhabart tojássárgájával dúsítjuk.
A kenyeret kis kockákra vágjuk, a maradék vajon megpirítjuk, tálaláskor a levesbe szórjuk.
Karfiolpaprikás Hozzávalók 4 személyre: 1 kg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, fél dl olívaolaj, 2 csapott evőkanál pirospaprika, 1-1 db zöldpaprika, paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1,5 dl tejföl, őrölt bors, só
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre a forró olajban, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát. Keverjük össze, és öntsünk rá egy deci vizet. Sózzuk, borsozzuk meg, majd amikor felforrt, tegyük bele az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Lassú tűzön főzzük 10 percig, majd szórjuk bele a nagyobb rózsákra szedett karfiolt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy a karfiolt háromnegyedig ellepje, majd fedő alatt, közepes tűzön pároljuk kissé roppanósra.
A lisztből és a tejfölből kevés hideg vízzel készítsünk sima habarást, és sűrítsük be vele a karfiolpaprikást. Ügyeljünk arra, hogy a karfiolrózsákat ne törjük szét. Amikor felforrt, húzzuk le a tűzről, és forrón tálaljuk.
Tejföllel meglocsolhatjuk, de külön edényben is kínálhatjuk hozzá.
Gombával töltött leveles tészta Hozzávalók: 500 g mélyhűtött levelestészta, 1 kg csiperkegomba, 1 zöldpaprika, 2 dl tejföl, 4-5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagykanál mustár, 15 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, ízlés szerint só, bors
Vajon megpároljuk az apróra vágott gombát és zöldpaprikát, ízesítjük fokhagymával, sóval, borssal, mustárral.
A levelestésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk. Kis halmokban ráteszünk tejföllel kikevert sajtot (kb. a teljes mennyiség felét), erre jön még egy kanálnyi a gombából is. Letakarjuk egy másik réteg tésztával, és egy kerek kiszúróval körbevágjuk.
A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk, és addig végezzük a kis táskák készítését, amíg van a leveles tésztából.
Egy sütőlemezt alaposan kikenünk olajjal, rátesszük a kis táskákat, megkenjük tojással, majd megszórjuk a maradék sajttal. 180-190 °C-os előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
Narancsos pulykamell Hozzávalók 4 személyre: 60-80 dkg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, 5 dkg vaj, 1 kanál liszt, 2 narancs, fél citrom, cukor, 2 dl húsleves
A pulykamell szeleteket szalonnával megtűzdeljük, meghintjük fűszersóval, majd kevés vajon megsütjük.
A visszamaradt vajon kevés lisztet pirítunk, ráöntjük a húslevest. A levest besűrítjük, beleöntjük a citromlevet, és egy narancs levét, jól átforraljuk.
A hússzeleteket ezután meglocsoljuk a mártással, narancsszeletekkel díszítjük és mazsolás rizzsel kínáljuk.
|