Cukkinis sütemény (Vágó István, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 1 dl olívaolaj, 15 dkg liszt, 6 dkg búzadara, 3 evőkanál búzacsíra, fél csomag sütőpor, 10 dkg dióbél, 50 dkg cukkini, fél citrom reszelt héja
Elkészítési mód:
Tegyük egy tálba a cukrot, a tojásokat, az olívaolajat és a citrom reszelt héját. Keverjük jól össze, de nem kell habosra kikeverni.
Egy másik edénybe tegyük a lisztet, búzadarát, búzacsírát és a sütőport.
Reszeljük le a cukkinit, majd egy csipet sóval szórjuk meg, hagyjuk állni 10 percig.
A cukros tojásos keverékhez adagoljuk lassan a lisztes keverékünket és a durvára darált diót. A megsózott cukkinit egy kicsit nyomkodjuk ki, majd azt is keverjük a tésztába.
Süthetjük közepes méretű tepsiben vagy muffin sütőformába adagolva is. 160 fokon 30 percig süssük.
Töltött paradicsom Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg paradicsom, 20 dkg csiperkegomba, 2 dl tartármártás, 2 dkg vaj, 1 fej saláta, 0,5 dl száraz fehérbor, ételízesítő
Elkészítése:
A paradicsomokat alaposan megmossuk, kalapjukat levágjuk, belsejüket kivájjuk.
A megtisztított, nagyon jól megmosott, felszeletelt gombát kevés vajon ételízesítővel fűszerezve lepároljuk, majd kihűtjük.
A tartármártást utóízesítjük a száraz fehérborral, és belekeverjük a gombát. Megtöltjük a paradicsomokat, és fogyasztásig hűtőben tartjuk.
Jól megmosott salátalevélre tálaljuk. Pirított kenyérszeleteket kínálunk hozzá.
Narancshéjas mézespogácsa Hozzávalók: 30 dkg méz, 80 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 3 tojássárgája, 18 dkg porcukor, ánizs, 1 dkg reszelt narancshéj, 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
Felforralunk 2,5 dl vizet, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, kihűtjük, majd beleszórjuk a szalalkálit.
A tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a fűszereket és a reszelt narancshéjat. Felöntjük a sziruppal, hozzáadagoljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, majd 6 órán át pihentetjük.
Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk, és kerek formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól 2 cm-re.
A sütő 240 fokra hevítjük és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és készre sütjük.
Még forrón megkenjük egy cukrozott felvert tojással, majd kihűlve (de melegen is nagyon jó ízű) fogyasztjuk.
Rakott karfiol Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sütni való kolbász, 1 ek. olaj, 50 dkg főtt burgonya, 30 dkg főtt zöldborsó, 1 kg főtt karfiol, 4,5 dl tej, 5 dkg vaj, reszelt szerecsendió, 1-1 csokor petrezselyemzöld és metélőhagyma, 2 dkg liszt, 2,5 dl zöldségerőleves, 13 dkg ömlesztett sajt, fehér bors, só
Elkészítése:
A kolbásztöltelékből kis gombócokat formálunk és a felhevített olajon 3-4 perc alatt megsütjük.
A burgonyát és a borsót 2,5 deci tejjel, és 2-3 deka vajjal elvegyítve összetörjük. Sóval, szerecsendióval ízesítjük. A pürét vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
A zöldfűszerekből keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
A maradék vajban megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a levessel és a megmaradt tejjel. Kb. 5 percig főzzük.
Állandó keverés mellett megolvasztjuk benne a sajtot, majd beletesszük a kolbászgombócokat, a karfiolt és a zöldfűszereket. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A keveréket elosztjuk a pürén, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Zöldfűszerekkel díszítjük.
Káposztás táskák Hozzávalók a töltelékhez: 60 dkg káposzta, 1 ek. cukor, 4 ek. olaj, só, bors, 1 tojássárgája, 1 ek. liszt; a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj/margarin, 1 csapott ek. só, 1 dl tejföl, 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 tojássárgája; a kenéshez: 1 tojás, 1 kk. olaj
Elkészítése:
A cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, a reszelt káposztát, sózzuk, borsozzuk, és élénk tűzön, folyamatosan kevergetve megpirítjuk (kb. 10-15 perc). Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, megszórjuk a liszttel és összekeverjük.
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és a sóval.
A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, az eltördelt élesztőt és a tojássárgáját, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk, és cipót formálunk belőle. Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és vízbe mártogatott 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk.
A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk-ragasztjuk, a táskákat sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk, szegélyüket villával cakkosra lenyomkodjuk. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával, villával egy-két helyen megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Tormás csirkemell almával és újhagymával (Vágó István, Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 evőkanál friss reszelt torma, 1 db csirkemell filé, 1 evőkanál olívaolaj, fél evőkanál étkezési keményítő, 2 szál újhagyma, 2 db savanykás alma, fél citrom leve, só, darált bors, őrölt szerecsendió, 2 dl tejszín
Elkészítési mód:
Vágjuk fel a csirkemellet ujjnyi csíkokra, majd tegyük egy kis tálba, szórjuk rá az étkezési keményítőt és keverjük jól össze.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a csirkehúst és erős lángon süssük addig, míg a hús pirulni nem kezd. Fűszerezzük kevéske darált borssal, csipetnyi őrölt szerecsendióval és sóval.
Tegyük hozzá a kimagozott és kisebb kockákra felvágott almát (nem szükséges meghámozni), és a felkarikázott újhagymát. Egy-két percig forrósítsuk össze, majd utána öntsük rá a tejszínt, a citromlevet és tegyük bele a tormát. Forraljuk jól össze és azonnal tálaljuk párolt rizzsel, zöldségekkel vagy krumplipürével.
Töltött pontyfilé Hozzávalók 4 személyre: 2 szép pontyfilé (kb. 1 kg-os hal gerincérõl lefejtett nagy halszelet), 15 dkg gomba, 1 tojás, 1 evõkanál olaj, 1 diónyi vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés zsemlemorzsa, 1 teáskanál szárított petrezselyem, só, bors; a mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evõkanál finomliszt, 1 teáskanál szárított kapor, 1 halászlékocka
Elkészítése:
Mindkét halszeletet sûrûn beirdaljuk, vagyis egészen a bõréig bevágjuk, ügyelve arra, hogy a bõrt ne vágjuk át. Megsózzuk.
A töltelékhez a finomra vágott hagymát az olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a petrezselymet, és fedõ alatt megpároljuk.
Kihûtjük, hozzákeverjük a nyers tojást és a zúzott fokhagymát. Kevés zsemlemorzsával sûrítjük. Ezután rákenjük a halszeletekre. Felcsavarjuk és alufóliába csomagoljuk. Két végét összenyomva elzárjuk, nehogy a töltelék kifolyhasson belõle.
Forrásban lévõ vízbe tesszük a "csomagokat", és az újraforrástól számított 25 percig fõzzük. Óvatosan kivesszük a lébõl, és kihûtjük. Ezután átcsomagoljuk, és a mélyhûtõben fél óráig dermesztjük.
Kibontva felszeleteljük, és tûzálló tálra helyezzük. Közben elkészítjük a mártást: a halászlékockát 2 dl vízben feloldjuk és felforraljuk. Hozzáöntjük a liszttel simára kevert tejszínt, beleszórjuk a kaprot, és kevergetve jól kiforraljuk. Végül a mártást a sütõben átforrósított halszeletekre ráöntjük.
Párolt brokkolival, valamint mandulás burgonyakrokettel tálaljuk.
Májjal töltött burgonya Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg nagyszemű burgonya, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg máj, 10 dkg paradicsom, 3 ek. olaj, 1 kk. majoránna, 1 tk. fűszerpaprika, ízlés szerint erőspaprika, 10 dkg sajt
Elkészítése:
A burgonyákat megtisztítjuk és hosszában kettévágjuk. Alaposan kikaparjuk kanállal vagy karalábévájóval. Tepsibe tesszük és 160 fokra, előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
A felforrósított olajban kicsit megpirítjuk a felaprított hagymát, majd rátesszük a kockára vágott májat. 3-4 percig pirítjuk, majd rátesszük a meghámozott és felkockázott paradicsomot, fűszerezzük és jól elkeverjük.
A sütőt tovább melegítjük 200 fokra. A tölteléket a sütőből kivett burgonyákba töltjük, tetejükre 1-1 szelet sajtot teszünk, és a sütőbe visszatéve még 5-10 percig sütjük.
Narancstea Hozzávalók: 1 l fekete tea, 4 db narancs, ízlés szerint cukor, citrom
Elkészítése:
Egy liter jó erős fekete teát főzünk, ízlés szerint megcukrozzuk.
4 nagyobb narancs levét kicsavarjuk és megszűrve hozzáadjuk a teához.
Citromkarikákat teszünk a bögrékbe és ráöntjük a narancsteát.
Forrón vagy akár hidegen is fogyasztható remek gyümölcsös italt kapunk.
Paprikás karfiol Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1 ek. pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 marhahúsleves-kocka, só
Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, és egyforma rózsáira szedjük. Meleg vízben megmossuk, és jól lecsöpögtetjük.
Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd ráöntünk 2 evőkanál vizet, hogy a paprika ne égjen. A tűzre visszatéve belerakjuk a karfiolt, és közepes lángon gyorsan kevergetve néhány percig pirítjuk, majd ráöntünk 1 nagy pohár vizet. Beletesszük a húsleveskockát, és fedő alatt mindössze néhány percig pároljuk.
Mielőtt elkészülne, a tejföl felét fél deci vízzel és a liszttel simára keverjük, majd ráöntjük a karfiolra. Nem szabad keverni, mert a karfiol hamar szétesik, csak rázogatni szabad az edényt.
Ha már felforrt, a tűzről lehúzzuk, és a megmaradt tejföllel meglocsoljuk.
Galuskával tálaljuk.
|