Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Káposztás lepénykék

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 50 dkg fejes káposzta, 2 dl tejföl vagy joghurt, só, bors, kevés cukor; a sütéshez: olaj

Elkészítése:

A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, melegen áttörjük, gyengén megsózzuk, hozzákeverjük a tojást és annyi lisztet és tejfölt, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk.

A káposztát lereszeljük, besózzuk, rövid állás után kicsvarjuk.

Kevés olajon cukrot pirítunk, hozzáadjuk a káposztát, borssal ízesítjük.

A burgonyás tésztából tojásnyi darabokat lisztezett deszkán, féltenyérnyire nyújtunk, és két-két lapocska közé egy evőkanálnyi pirított káposztát teszünk. A széleket jól összenyomkodjuk, olajjal megkent palacsintasütőben mindkét oldalát pirosra sütjük.


KÁPOSZTA, KELKÁPOSZTA, KEL

Lotharingiai sajttorta (Quiche Lorraine)

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, kk. só, 5 ek. víz; a rakományhoz: 20 dkg sliced bacon (vagy főtt sonka), 3 tojás, 2,5 dl tejszín/tejföl, 1 csipet fehérbors, 12,5 dkg ementáli sajt
 
Elkészítése:
 
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, ráforgácsoljuk a vajat és megsózzuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a vizet, és a hozzávalókból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. Alufóliába burkoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük.
 
A tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele egy margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalát. A tészta alját megszurkáljuk villával, beborítjuk a felaprított szalonnával. A tojásokat felverjük a tejszínnel és a borssal, belekeverjük a reszelt sajtot, és a szalonnára öntjük. Elsimítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben, a második sínen 30 percig sütjük. Néhány percnyi pihentetés után, még melegen szeleteljük. Kiváló borkorcsolya.

SÓS SÜTEMÉNYEK, FRANCIA

Thai királyrákleves (Sváby András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Alapléhez: egy kiló csirkenyak vagy bármilyen csirkealaplének való leveszöldség, só, bors. Leveshez:  személyenként 4-5 nyers (!) királyrák, shi-take gomba, sárgarépa vagy bármilyen zöldség, 2-3 evőkanál thai halszósz, friss gyömbér, póré- vagy újhagyma, 5-6 lime levél, 3-4 thai citromfű,ízlés szerint friss piros és zöld chili karikára vágva, facsart lime ízlés szerint, kevés szójaszósz, friss koriander (petrezselyemmel nem cserélhető fel)

Elkészítési mód:

A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.

A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk.

Belecsavarjuk a levesbe a lime-ot, fűszerezzük halszósszal és szójaszósszal, majd minden egyéb összetevőt a rákfarkakkal együtt a levesbe tesszük. Max 4-5 perc intenzív főzés után levesszük a tűzről, megszórjuk az összevágott friss korianderrel és azonnal tálaljuk.

Sváby András javaslata:  A húslevest semmiképpen se kockából készítsük.
Ne sajnáljuk a lime levet, és ha szeretik, akkor a chiliből is bőven rakhatnak bele.
A különleges fűszerek (thai citromfű, koriander, halszósz, lime levél stb.) ma már könnyen beszerezhetőek a jobb delikát boltokban.


LEVESEK, THAI

Töltött paprika csirkemellből

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb csirkemell vagy tyúkmell, 10 deka császárhús, 12 db közepes paprika, 20 deka rizs, 2 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, rozmaring, 2 tyúkhúsleves kocka, 2 evőkanál olajos rántás, 1 tojás, 10 deka cukor


Elkészítése:

A paprikát kicsumázzuk. A húst lefejtjük a csontról, a bőrrel és a császárhússal együtt ledaráljuk. Ízesítjük egy kávéskanál sóval és 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Összekeverjük a tojással és 2-3 evőkanál vízzel. Megtöltjük a paprikákat, és egy széles lábosba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Beletesszük a leveskockát, hozzáadunk a fűszerekből 1-1 késhegynyit. Takarékon kb. háromnegyed órát főzzük.

Mikor a hús megpuhult, a paradicsompüréket összekeverjük a rántással, az étel levével, és együtt felforraljuk. A cukorral édesítjük. Ha kell, még fűszerezzük.


FŐZELÉKEK

Gombás rakott kelkáposzta

Hozzávalók: 2 szép közepes nagyságú kelkáposzta, 20 dkg gomba, 1 csomó petrezselyemzöldje, 1 dl tejföl, csipet só, 1 csésze olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Megtisztítjuk a kelt és cikkekre vágjuk. Gyenge sós vízben megfőzzük, leszűrjük.

A gombát megtisztítjuk, és a petrezselyemmel együtt megpároljuk 3 evőkanálnyi olajban.

Egy tűzálló tálat olajjal kenünk ki, és egy sor kelt rakunk bele, majd egy sor gombát, s a levével locsoljuk. Így rakjuk, amíg el nem fogy.

A tejfölt elhabarjuk egy evőkanál olajban. Ezt öntsük a tetejére, és morzsával hintsük be. Forró sütőbe téve átsütjük.


KÁPOSZTA, KELKÁPOSZTA, KEL

Leveles sajtos rudak

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt
 
Elkészítése:
 
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk és kinyújtjuk.
 
A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk.
 
A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük.
 
Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük.
 
A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük.

SÓS SÜTEMÉNYEK

Málna sorbet (Sváby András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 zacskó mirelit málna, cukor vagy édesítő, citromlé

Elkészítési mód:

A kőkemény, fagyott málnát összeturmixoljuk egy kis vízben feloldott cukorral és citromlével.

Fagyikanállal szép kis gombócokat formálunk, tálba tesszük és mentalevéllel díszítjük. 


FAGYIK, PARFÉK

Töltött paradicsom (2)

Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb szem paradicsom, 50 dkg mireli morzsolt kukorica, 2 dl olívaolaj, 1 nagyobb citrom leve, 2 közepes főtt burgonya, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál fokhagyma granulátum


Elkészítése:

Turmixoljuk el az utolsó hat összetevőt, és öntsük rá az így elkészített majonézt az időközben felengedett kukoricára, majd vágjuk le a paradicsom felső 1/4 részét vízszintesen, kotorjuk ki a belsejét, és töltsük bele a majonézes kukoricát egy kiskanál segítségével.

Tegyük vissza a "kalapját" a paradicsomnak és egy szép, fejessalátával feldíszített tálra rakjuk ki a paradicsomokat.


HIDEGKONYHA

Sonkás rakott karfiol

Hozzávalók: 1 kg karfiol, 40 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 1,5 + 2 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, 1 kk. borsikafű, 15 dkg túró, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 8 dkg reszelt edámi sajt, 15 dkg kolbász
 
Elkészítése:
 
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
 
A füstölt húst ledaráljuk és elkeverjük 1,5 deci tejföllel és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk, borsikafűvel fűszerezzük.
 
A túrót összedolgozzuk a tejfellel és a felaprított petrezselyemmel, megsózzuk.
 
A felolvasztott vajon egész halványra megpirítjuk a lisztet és felöntjük 4 deci karfiollével. Sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék tojást és a sajtot.
 
Egy magasabb falú tűzálló tálat alaposan kivajazunk, elterítjük benne a karfiol felét, erre kerül a húsos massza. Rákanalazzuk a túrós keverék felét, ráöntjük a sajtos mártás felét és kirakjuk a kolbászkarikákkal. Beborítjuk a maradék karfiollal, bevonjuk a maradék túrós keverékkel és leöntjük a maradék sajtos mártással.
 
Előmelegített, de nem túl forró sütőben 35 percig, a sajt megpirulásáig sütjük, de csak 10 percnyi pihentetés után szeletelhetjük fel.

KARFIOL

Krumplis-túrós háromszögek

Hozzávalók 24 darabhoz: 80 dkg mélyhűtött leveles tészta, 20 dkg krumpli, 10 dkg füstölt sajt, 20 dkg túró, 2 tojássárgája + 2 tojás, só, bors, szerecsendió, 2 kk. olaj
 
Elkészítése:
 
A héjában megfőtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.
 
Lereszeljük a sajtot és a túróval, a tojássárgákkal, ízlés szerint sóval, borssal és frissen reszelt, csipetnyi szerecsendióval együtt az áttört burgonyához adjuk. Alaposan összekeverjük, hűtőbe tesszük.
 
A felengedett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 24 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére 1 kiskanál tölteléket halmozunk.
 
A két tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjével megkenjük a tésztaszéleket, átlósan félbehajtjuk, szélüket villával sűrűn lenyomkodjuk, és a háromszögeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.
 
A tojássárgákat elkeverjük az olajjal, megkenjük vele a táskák tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Mivel a sütéshez gőz kell, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét/konzervdobozt. (Némelyik táska sülés közben kinyílik, sőt a töltelék is kifolyik, de nem baj!)
 
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra halmozva kínáljuk.

SÓS SÜTEMÉNYEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!