Káposztás lepénykék Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 50 dkg fejes káposzta, 2 dl tejföl vagy joghurt, só, bors, kevés cukor; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, melegen áttörjük, gyengén megsózzuk, hozzákeverjük a tojást és annyi lisztet és tejfölt, hogy ne túl kemény tésztát kapjunk.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, rövid állás után kicsvarjuk.
Kevés olajon cukrot pirítunk, hozzáadjuk a káposztát, borssal ízesítjük.
A burgonyás tésztából tojásnyi darabokat lisztezett deszkán, féltenyérnyire nyújtunk, és két-két lapocska közé egy evőkanálnyi pirított káposztát teszünk. A széleket jól összenyomkodjuk, olajjal megkent palacsintasütőben mindkét oldalát pirosra sütjük.
Lotharingiai sajttorta (Quiche Lorraine) Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, kk. só, 5 ek. víz; a rakományhoz: 20 dkg sliced bacon (vagy főtt sonka), 3 tojás, 2,5 dl tejszín/tejföl, 1 csipet fehérbors, 12,5 dkg ementáli sajt
Elkészítése:
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, ráforgácsoljuk a vajat és megsózzuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a vizet, és a hozzávalókból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk. Alufóliába burkoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán 4 mm vastagra nyújtjuk, és kibéleljük vele egy margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalát. A tészta alját megszurkáljuk villával, beborítjuk a felaprított szalonnával. A tojásokat felverjük a tejszínnel és a borssal, belekeverjük a reszelt sajtot, és a szalonnára öntjük. Elsimítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben, a második sínen 30 percig sütjük. Néhány percnyi pihentetés után, még melegen szeleteljük. Kiváló borkorcsolya.
,
Thai királyrákleves (Sváby András, Vacsoracsata)
Hozzávalók: Alapléhez: egy kiló csirkenyak vagy bármilyen csirkealaplének való leveszöldség, só, bors. Leveshez: személyenként 4-5 nyers (!) királyrák, shi-take gomba, sárgarépa vagy bármilyen zöldség, 2-3 evőkanál thai halszósz, friss gyömbér, póré- vagy újhagyma, 5-6 lime levél, 3-4 thai citromfű,ízlés szerint friss piros és zöld chili karikára vágva, facsart lime ízlés szerint, kevés szójaszósz, friss koriander (petrezselyemmel nem cserélhető fel)
Elkészítési mód:
A csirkéből és a többi hozzávalóból klasszikus húslevest készítünk. A megtisztított rákfarkak páncéljából kis vízzel szintén levest készítünk.
A leszűrt alaplevet újra felforraljuk, összeöntjük a szintén leszűrt ráklevessel. A zöldségeket (sárgarépa, újhagyma, gyömbér stb.) vékony csíkokra, a thai citromfüvet pedig félbevágjuk.
Belecsavarjuk a levesbe a lime-ot, fűszerezzük halszósszal és szójaszósszal, majd minden egyéb összetevőt a rákfarkakkal együtt a levesbe tesszük. Max 4-5 perc intenzív főzés után levesszük a tűzről, megszórjuk az összevágott friss korianderrel és azonnal tálaljuk.
Sváby András javaslata: A húslevest semmiképpen se kockából készítsük.
Ne sajnáljuk a lime levet, és ha szeretik, akkor a chiliből is bőven rakhatnak bele.
A különleges fűszerek (thai citromfű, koriander, halszósz, lime levél stb.) ma már könnyen beszerezhetőek a jobb delikát boltokban.
,
Töltött paprika csirkemellből Hozzávalók 4 személyre: 2 nagyobb csirkemell vagy tyúkmell, 10 deka császárhús, 12 db közepes paprika, 20 deka rizs, 2 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, rozmaring, 2 tyúkhúsleves kocka, 2 evőkanál olajos rántás, 1 tojás, 10 deka cukor
Elkészítése:
A paprikát kicsumázzuk. A húst lefejtjük a csontról, a bőrrel és a császárhússal együtt ledaráljuk. Ízesítjük egy kávéskanál sóval és 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Összekeverjük a tojással és 2-3 evőkanál vízzel. Megtöltjük a paprikákat, és egy széles lábosba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Beletesszük a leveskockát, hozzáadunk a fűszerekből 1-1 késhegynyit. Takarékon kb. háromnegyed órát főzzük.
Mikor a hús megpuhult, a paradicsompüréket összekeverjük a rántással, az étel levével, és együtt felforraljuk. A cukorral édesítjük. Ha kell, még fűszerezzük.
Gombás rakott kelkáposzta Hozzávalók: 2 szép közepes nagyságú kelkáposzta, 20 dkg gomba, 1 csomó petrezselyemzöldje, 1 dl tejföl, csipet só, 1 csésze olaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa
Megtisztítjuk a kelt és cikkekre vágjuk. Gyenge sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A gombát megtisztítjuk, és a petrezselyemmel együtt megpároljuk 3 evőkanálnyi olajban.
Egy tűzálló tálat olajjal kenünk ki, és egy sor kelt rakunk bele, majd egy sor gombát, s a levével locsoljuk. Így rakjuk, amíg el nem fogy.
A tejfölt elhabarjuk egy evőkanál olajban. Ezt öntsük a tetejére, és morzsával hintsük be. Forró sütőbe téve átsütjük.
Leveles sajtos rudak Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, fél tasak sütőpor, só, 2 tojás, 25 dkg parmezán vagy ementáli sajt
Elkészítése:
A lisztet a vajjal, a sütőporral, késhegynyi sóval és kevés vízzel rétestésztává dolgozzuk és kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk és összehajtjuk.
A tésztát újra kinyújtjuk, a beszórást ötször-hatszor ismételjük.
Legvégül ujjnyi vastag rudakat formálunk, tojással megkenjük, sóval és sajttal bőven behintjük.
A rudakat közepes hőmérsékletű sütőben sárgára sütjük.
Málna sorbet (Sváby András, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 zacskó mirelit málna, cukor vagy édesítő, citromlé
Elkészítési mód:
A kőkemény, fagyott málnát összeturmixoljuk egy kis vízben feloldott cukorral és citromlével.
Fagyikanállal szép kis gombócokat formálunk, tálba tesszük és mentalevéllel díszítjük.
Töltött paradicsom (2) Hozzávalók 4 személyre: 8 nagyobb szem paradicsom, 50 dkg mireli morzsolt kukorica, 2 dl olívaolaj, 1 nagyobb citrom leve, 2 közepes főtt burgonya, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál fokhagyma granulátum
Elkészítése:
Turmixoljuk el az utolsó hat összetevőt, és öntsük rá az így elkészített majonézt az időközben felengedett kukoricára, majd vágjuk le a paradicsom felső 1/4 részét vízszintesen, kotorjuk ki a belsejét, és töltsük bele a majonézes kukoricát egy kiskanál segítségével.
Tegyük vissza a "kalapját" a paradicsomnak és egy szép, fejessalátával feldíszített tálra rakjuk ki a paradicsomokat.
Sonkás rakott karfiol Hozzávalók: 1 kg karfiol, 40 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 1,5 + 2 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, 1 kk. borsikafű, 15 dkg túró, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 8 dkg reszelt edámi sajt, 15 dkg kolbász
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, a főzőlevét félretesszük.
A füstölt húst ledaráljuk és elkeverjük 1,5 deci tejföllel és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk, borsikafűvel fűszerezzük.
A túrót összedolgozzuk a tejfellel és a felaprított petrezselyemmel, megsózzuk.
A felolvasztott vajon egész halványra megpirítjuk a lisztet és felöntjük 4 deci karfiollével. Sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a maradék tojást és a sajtot.
Egy magasabb falú tűzálló tálat alaposan kivajazunk, elterítjük benne a karfiol felét, erre kerül a húsos massza. Rákanalazzuk a túrós keverék felét, ráöntjük a sajtos mártás felét és kirakjuk a kolbászkarikákkal. Beborítjuk a maradék karfiollal, bevonjuk a maradék túrós keverékkel és leöntjük a maradék sajtos mártással.
Előmelegített, de nem túl forró sütőben 35 percig, a sajt megpirulásáig sütjük, de csak 10 percnyi pihentetés után szeletelhetjük fel.
Krumplis-túrós háromszögek Hozzávalók 24 darabhoz: 80 dkg mélyhűtött leveles tészta, 20 dkg krumpli, 10 dkg füstölt sajt, 20 dkg túró, 2 tojássárgája + 2 tojás, só, bors, szerecsendió, 2 kk. olaj
Elkészítése:
A héjában megfőtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk kihűlni.
Lereszeljük a sajtot és a túróval, a tojássárgákkal, ízlés szerint sóval, borssal és frissen reszelt, csipetnyi szerecsendióval együtt az áttört burgonyához adjuk. Alaposan összekeverjük, hűtőbe tesszük.
A felengedett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 24 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére 1 kiskanál tölteléket halmozunk.
A két tojást kettéválasztjuk, a tojásfehérjével megkenjük a tésztaszéleket, átlósan félbehajtjuk, szélüket villával sűrűn lenyomkodjuk, és a háromszögeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.
A tojássárgákat elkeverjük az olajjal, megkenjük vele a táskák tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Mivel a sütéshez gőz kell, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét/konzervdobozt. (Némelyik táska sülés közben kinyílik, sőt a töltelék is kifolyik, de nem baj!)
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra halmozva kínáljuk.
|