Nyári kelkáposzta Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelkáposzta, só, szódabikarbóna, 10 dkg prézli, 3 ek. olaj, 50 dkg paradicsom, 30 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl
Elkészítése:
A leveleire bontott kelkáposztát forró sós vízben, amibe csipetnyi szódabikarbónát is szórtunk, 2-3 percig előfőzzük, majd leszűrjük.
Egy tepsit kikenünk vajjal, és kelkáposztalevelekkel kibéleljük.
Az olajon megpirított morzsával meghintjük, majd paradicsomkarikákkal kirakjuk és sajttal megszórjuk.
Ezután újra káposzta, morzsa, paradicsom és sajt következik, egészen addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt és a simára kevert tejföl kerül.
200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
Sonkás-tökmagos bukta Hozzávalók a tésztához: 1 kk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 csapott ek. só, 2 tojás+1 tojássárgája, 8 dkg vaj/margarin, 2 ek. tisztított tökmag, 3+1 ek. olaj a kenéshez; a töltelékhez: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek. olaj, 1 főtt tojás, 1 kisebb piros húsú paprika, 1 kis csokor petrezselyem, 25 dkg főt sonka (kissé zsíros), 1 púpos ek. ecetes torma, 1 tojássárgája, 1 ek. tejföl, só, bors
Elkészítése:
1 deci langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe öntjük az élesztős tejet, hozzákeverünk egy kevés lisztet, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. 1 deci langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a lágy zsiradékkal együtt a liszthez adjuk, és ha kell, további -1 deci langyos vízzel hólyagosra dolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk). Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A tökmagot kissé megpirítjuk és darabosra vágjuk.
A finomra aprított hagymát megfonnyasztjuk az olajban.
A sonkát ledaráljuk és hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, a hagymát, a tormát, a kockára vágott tojást és a paprika felét, és a tojássárgáját, a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot, és jól összekeverjük.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és beledolgozzuk a tökmagot. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk, majd 25 darab 8x8 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanálka tölteléket halmozunk, szegélyüket megkenjünk hideg vízzel, majd felhajtjuk, és gombócokat göngyölítünk belőle. 20x30 cm-es kiolajozott tepsibe nem túl szorosan belerakosgatjuk a gombócokat, oldalukat körbekenjük olajjal, majd letakarva addig kelesztjük, amíg kitöltik a formát.
A tojássárgáját elkeverjük 1 evőkanál olajjal, megkejnük vele a tészta tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt aranysárgára sütjük.
Ízlés szerint petrezselyemzölddel és a félretett paprikakockákkal díszítjük. Frissen az igazi.
,
Rozmaringos lazac bébispenótos tagliatellével (Ungár Anikó, Vacsoracsata) Hozzávalók: friss tisztított lazac kb. 2 kg 6 cm széles szeletekre vágva, friss rozmaring ágacskák (5-6 db), 1 egész citrom, fehérbors, 3 dl száraz fehérbor, margarin, olívaolaj, sütőpapír, 1 kg bébispenót, zöld tagliatelle (kétharmada egy nagy zacskónak), 5-6 gerezd fokhagyma, görög bazsalikom (kis maroknyi friss), 5 dkg margarin, kevés olívaolaj, 3 dl friss tejszín, só, fehérbors, reszelt parmezán
Elkészítési mód:
Egy nagyobb tepsibe helyezzünk bele egy sütőpapírt, hogy a citrommal bekent, megsózott és borsozott lazac szeleteket rá tudjuk rakni. A halszeletek közé tegyünk még rozmaringokat és a tetejére pedig egy kis margarinkockát. Ezután locsoljuk meg olívaolajjal és egy kevés borral. Nagyon fontos! A lazacot csak 20-25 percig süssük lefedés nélkül!
Sós, forrásban lévő bő vízben főzzük meg a megmosott bébispenótot is, majd szűrjük le, de olyan edénybe, amibe már beletettük a felforrósított olajat.
A fokhagymagerezdeket préseljük össze, majd szórjuk meg sóval, fehérborssal, görög bazsalikommal. Ezután keverjük össze tejszínnel és forraljuk fel.
A tagliatellét sós és olajos vízben főzzük 7 percig, majd szűrjük le és a spenótos-tejszínes szósszal keverjük össze.
Rizibizi velencei módra Hozzávalók: 1 kg hüvelyes zöldborsó, 20 dkg rizs, 1 csokor újhagyma szárával együtt, 2 szelet császárszalonna, 2 dkg vaj, 2 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 1 ek. frissen vágott petrezselyem, 2 x 5 dkg reszelt parmezán
Elkészítése:
A zöldborsót kifejtjük, majd a hüvelyeket megmossuk és fél liter vízbe tesszük. Felforraljuk, és legalább 20 percig főzzük.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a vajat és az olívaolajat, és addig sütjük, amíg a szalonna ropogós pörccé nem válik.
Ekkor beletesszük a felkarikázott újhagymát, pár percig kevergetve pirítjuk, majd belezúdítjuk a megmosott rizst, és megszórjuk a petrezselyem felével. További 3 percig pirítjuk, végül felöntjük a zöldborsóhüvely leszűrt főzőlevével. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a zöldborsót, és befedve, kis lángon addig pároljuk, amíg a leve nagy része el nem fő, illetve amíg a rizs meg nem puhul. Ekkor beleforgatjuk a sajtot és a maradék petrezselymet.
Tálaláskor ki-ki a maga adagját megszórhatja sajttal.
,
Töltött mákos muffin Hozzávalók: 10 dkg mák (darált), 10 dkg zabkorpa, 10 dkg rétesliszt, 1 dl olaj, 6 dl tej, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál citromhéj, 0.5 teáskanál fahéj, 0,5 teáskanál szerecsendió, 13 dkg cukor, 2 db tojás, 1 csomag pudingpor (csokis)
Elkészítése:
A tölteléket elkészítjük: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradék 1 dl tejben elkeverjük a csokis pudingport és a 2-3 evőkanál cukrot, majd ezt a forró tejbe öntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
A darált mákot összekeverjük a zabkorpával, a rétesliszttel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szerecsendióval.
A tojásokat szétválasztjuk: a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Kis adagokban felváltva adagoljuk a masszába a lisztes keveréket és a tejet.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához.
A tésztából kb. egy evőkanálnyit a formák aljára kanalazunk, erre jön a töltelék, majd ismét massza. 15-20 percig sütjük.
Káposztatekercs Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg káposzta, húsleveskocka, 1 ek. liszt, 1 ek. zsír, 4 dl tejföl, 1 kk. pirospaprika; a töltelékhez: 10 dkg füstölt szalonna, 50 dkg sertéshús, 3 zsemle, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 2 tojás, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. majoránna, ételízesítő, bors, só
Elkészítése:
A káposztát sós vízben 20 percig főzzük, de ne teljesen puhára. Hideg vízzel leöblítjük, leveleire szedjük, a vastagabb ereket kissé elvékonyítjuk-kivágjuk.
A töltelékhez ledaráljuk a szalonnát, a húst és a vízbe áztatott zsemlét. A masszát összedolgozzuk a tojásokkal, az apróra vágott vöröshagymával, az áttört fokhagymával és a fűszerekkel.
A káposztalevelekbe töltjük a tölteléket, és egy tepsibe egymás mellé lerakjuk. 2-3 deci leveskockából készült húslevessel meglocsoljuk, lefedjük és előmelegített, forró sütőben kb. 1 órán át sütjük. Időnként megnézzük, nehogy megégjen. Ha kész, a sütőből kivéve 15 percig pihentetjük.
A lisztből, a zsírból és a pirospaprikából rántást készítünk, kevés vízzel és a tejföllel felöntve összeforraljuk, s ráöntjük a káposztatekercsekre. Visszatesszük a sütőbe, és néhány perc alatt átforrósítjuk.
Mátrai szelet Hozzávalók: 5 dkg/margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej, szerecsendió, só; a töltelékhez: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl tejföl, 1-2 főtt sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik. Kihűlésig keverjük. Közben belevegyítjük egyenként a 3 tojássárgáját, sót, majd a felvert tojásfehérjét. Szerecsendiót reszelünk bele. Egy olajjal kikent, lisztezett, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és erős tűznél hirtelen megsütjük (10-15 perc).
Közben a sárgarépát, uborkát, póréhagymát felaprítjuk, és a töltelék hozzávalóit elkeverjük. Ha szükséges, egy kicsit sózhatjuk, esetleg borsozzuk.
A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás masszát, majd roládnak feltekerve a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.
Sonkába tekert kecskesajt salátaágyon (Bereczki Zoltán, Hal a tortán) Hozzávalók: 2 natúr kecskesajt, 20 dkg szeletelt pármai sonka, friss snidling, zöldsaláta, balzsamecet, olívaolaj, és olívabogyó, só, bors, pár szelet pirítós
Elkészítése:
A kecskesajtot összekeverjük az apróra vágott snidlinggel és beletöltjük a sonkába.
A salátát balzsamecettel és olívával ízesítjük, és friss pirítóssal tálaljuk.
Olasz zöldborsós metélt Hozzávalók: 40 dkg fejtett zöldborsó, vaj, só, petrezselyemzöld, 10-20 dkg főtt füstölt tarja, 20 dkg szélesmetélt, reszelt sajt
Elkészítése:
A zöldborsót kevés vajon sóval, petrezselyemmel ízesítve puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, közé keverjük az ujjnyi darabokra vágott főtt, füstölt tarját és pár percig együtt pároljuk.
A metéltet sós vízben - amelybe borsónyi zsiradékot is tettünk - megfőzzük, leszűrjük és lecsepegtetjük.
A kifőtt metélthez keverjük a borsós-tarjás mártást és még melegen tálaljuk. Ízlés szerint reszelt sajttal megszórjuk.
,
Töltött paprika (2) Hozzávalók 4 személyre: 8 zöldpaprika, 10 dkg paradicsompüré, 40 dkg darált hús, 8 dkg félig főtt rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, zellerlevél, 1 kávéskanál pirospaprika, bors, só
Elkészítése:
A paprikákat csumázd ki, kapard ki az erét és a magjait is.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon (lassú tűzön, fedő alatt) fonnyaszd meg és hagyd kihűlni.
A darált húsba keverd bele a fonnyasztott hagymát, a félig főtt rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és sózd, borsozd. A jól eldolgozott masszát töltsd a paprikákba. (Ha nagyon szorosan tömöd, főzés közben a megdagadó rizs felrepeszti a paprikát.)
A paradicsompüréhez adj egy liter vizet, sót, a zellerlevelet, majd forrald fel, s ebben a lében - lassú tűzön, fedő alatt - főzd puhára a megtöltött paprikákat.
Közben a lisztből és az olajból készíts világos rántást.
A kész gombócokat emeld ki, a paradicsomlét sűrítsd a rántással, majd tíz perc forralás után tedd vissza a gombócokat. A tálalás előtt még egyszer forrald össze jól az egészet.
|