Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. December
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Szőlős szelet

Hozzávalók kb. 20 szelethez: tésztához: 20 dkg mandula, 2 levél leveles tészta, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 tojássárgája, 25 dkg liszt, 4 cl cseresznyepálinka, 1/2 tk. fahéj; a töltelékhez: 1 kg mag nélküli szőlő, 6 tojás, 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom kifacsart leve, 2 ek. étkezési keményítő, 20 dkg mandula; porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A sütés előtti napon leforrázzuk az összes (40 dkg) mandulát, leszűrjük, és lehúzzuk a héját. Ha megszáradt, finomra daráljuk.

A leveles tésztát hagyjuk felengedni. Az omlós tésztához a vajat a cukorral és a tojássárgájával krémesre keverjük, majd beleforgatunk 20 dkg darált mandulát, a lisztet, a cseresznyepálinkát és a fahéjat. Az omlós tésztát zsiradékkal megkent sütőlapra simítjuk.

A leveles tésztát hosszában 1 cm széles csíkokra vágjuk. 3-3 csíkból copfot fonunk, és az omlós tésztalap köré helyezzük. A sütőt 190 fokra (gázsütő 2-3-as fokozat) felmelegítjük.

A szőlőt megmossuk és leszemezzük. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a puha vajjal és 10 dkg cukorral krémesre keverjük. A tojásfehérjét a citromlével és a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a tojásos krémbe forgatjuk. Hozzáadunk 20 dkg őrölt mandulát, a keményítőt, a szőlőt, majd a tölteléket a tésztára simítjuk.

A süteményt körülbelül 45 percig sütjük. Ha kihűlt, meghintjük porcukorral.

LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Pikáns körtebefőtt

Hozzávalók: 1,5-1,5 kg körte és grapefruit, 50 dkg narancs, 60 dkg cukor, 5 dkg finomra vágott narancshéj, 1 tasak befőtt-tartósító

Elkészítése:

A körtét kicsumázzuk, szeletekre vágjuk. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a narancsgerezdeket óvatosan egyenként szétszedjük, a grapefruit húsát apró kockákra vágjuk.

1,5 liter vízben a cukrot, a tartósítót és a narancshéjat felforraljuk. Beletesszük a gyümölcsöket, amikor ismét felforrt, levesszük a tűzről. A gyümölcsöket üvegbe tesszük, ráöntjük a forró szirupot, és lezárjuk.


BEFŐTT

Sörös marhasült

Hozzávalók: rostélyos szeletek, sör, liszt, mustár, vöröshagyma, fokhagyma, olaj, só, őrölt bors, szerecsendió, babérlevél

Elkészítése:

Kevés zsiradékban reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a mustárral megkent rostélyos szeleteket. Néhány percnyi sütés után 1 evőkanál liszttel meghintjük, majd felengedjük sörrel. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, babérlevéllel, fokhagymával ízesítjük. Az egészet tepsibe helyezzük, alufóliával lazán befedjük, és sütőben kb. 2 óráig pároljuk.

Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.


MARHAROSTÉLYOS (HÁTSZÍN, BORDA), BELGA

Bajadér kotlett

Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet sertés rövidkaraj, 1/2 cs. mirelit vajastészta,  40 dkg gomba,  5 dkg vaj, olaj, só, őrölt bors; a mártáshoz: 1 ek. liszt, 3 dl testes vörösbor, 1-2 narancs, 1 kk. mustár, 1 ek. áfonyaszem, só, őrölt bors

Elkészítése:

Nyolc kicsontozott sovány sertés rövidkarajszeletet kiverünk, és sóval, őrölt borssal bedörzsölünk. Öt deka vajban mindkét felüket szép pirosra sütjük, majd a levéből kivesszük, hagyjuk kihűlni.

Egy fél csomag mirelit vajastésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyunk, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, és nyolc akkora lapot vágunk belőle, hogy majd a húst belecsomagolhassuk. Mindegyik tésztalap egyik felére egy-egy hússzeletet fektetünk, és tetejükre szárazra párolt gombát simítunk. (40 deka, apróra vágott gombából készül, egy kevés olajon, sóval, őrölt borssal.) A tészta üres felét ráhajtjuk, a széleit jól összenyomkodjuk, és sütőlemezre egymás mellé fektetve, a sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a mártást. A pecsenye visszamaradt levét zsírjára sütjük, egy evőkanál liszttel meghintjük és kevergetve megpirítjuk. Három deci testes vörösborral felengedjük, egy narancs sárga héját belereszeljük, és 1-2 narancs kifacsart levével, egy kiskanál mustárral, meg egy evőkanál áfonyaszemmel ízesítjük. Egy kissé megsózzuk, megborsozzuk, és átszűrve, forrón egy kis tálkában kínáljuk a bajadér kotletthez.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Pármai sonka

Hozzávalók: füstölt sonka, tej, sajt, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Kb. fél cm vastag füstölt sonka szeleteket 30 percig kevés tejben áztatunk. Ezután lisztbe, felvert tojásba és reszelt sajttal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban kisütjük.

Paradicsomos makarónival tálaljuk.


FÜSTÖLT HÚS, CSÜLÖK, SONKA

Almapüré télire cukorral és cukor nélkül

Hozzávalók: alma, cukor

Elkészítése:

A megtisztított almát felszeleteljük, megmérjük, és fele annyi cukrot véve hozzá megpároljuk. Akkora üvegekbe töltjük, amennyit télen egy alkalommal felhasználunk, lekötjük, és kb. 10 percig gőzöljük.

Cukor nélkül: Ugyanúgy készül, mint a fenti almapüré, csak cukor nélkül, de tovább - kb. 25 percig - kell gőzölni. Az üvegek kibontásakor édesítőszerrel ízesíthetjük.


EGYÉB

Norvég sütemény

Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg finomliszt, 12 dkg margarin, 1 ek. porcukor, 1 tojássárgája, 2 ek. rum, csipetnyi só, tejföl; a krémhez: 3 tojás, 16 dkg porcukor, 2-3 ek. tej, 20 dkg (ét)csokoládé, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 db babapiskóta, 20 dkg pirított dió, mandula vagy mogyoró; a csokimázhoz: 2 ek. kakaópor, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:

20 deka finomlisztet 12 deka margarinnal, egy evőkanál porcukorral, egy tojássárgájával, csipetnyi sóval, két evőkanál rummal meg annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább két órára a hűtőszekrénybe rakjuk. (Összeállíthatjuk a sütés előtti este is.)

Másnap egy akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és megszurkálva aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Három egész tojást 16 deka porcukorral és 2-3 evőkanál tejjel kikeverünk, és gőzön sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

20 deka csokoládét darabokra tördelünk, gőzön felolvasztjuk, majd langyosra hűtve először 20 deka vajjal vagy margarinnal, utána a cukros tojással alaposan kikeverjük. Végül 20 darab finomra tört babapiskótát és 20 deka pirított mogyorót, mandulát vagy diót adunk hozzá. A tésztalapra kenjük, egy-két órára  hűtőszekrénybe tesszük.

2 evőkanál kakaóból, két evőkanál cukorral meg kevés vízzel sűrűre főzött, két deka vajjal kikevert csokoládémázzal be is vonhatjuk. Tálalás előtt megmelegített késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.


TEPSIS SÜTI, NORVÉG

Málé

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 6 dl natúr joghurt, 1 ek. étolaj, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, liszt, zsír

Elkészítése:

50 deka nyers, tisztított burgonyát lereszelünk és eldolgozzuk 3 kis pohár joghurttal, 1 evőkanál étolajjal, sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval és annyi liszttel, hogy állaga még puha maradjon.

Vastagon kizsírozott tepsibe öntjük és forró sütőben megsütjük.

Húsos forró kifli

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kifli, 1 kis doboz vagdalthúskonzerv, 5 dkg margarin, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, só, bors

Elkészítése:

A vagdalthúskonzervet villával jól szétnyomkodjuk, összekeverjük a megpuhított margarinnal, a tejföllel, a reszelt sajttal, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük.

A kifliket hosszában kettévágjuk, félujjnyi vastagon megkenjük a keverékkel, majd tepsibe egymás mellé rakva az előmelegített, forró sütőbe tesszük. Kb. 3 percig sütjük, majd kivesszük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.


MELEGSZENDVICS

Házi készítésű ketchup

Hozzávalók 15 db 1,2 dl-es üveghez: 4,5 kg paradicsom, 2 csípős pirospaprika, 2 nagy vöröshagyma, 4 piros színű paprika, 1 nagy sárgarépa, 5 szál angol zeller (szálzeller, halványító zeller),  25 bazsalikomlevél, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 ek. zsályalevél, 6 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 2 ek. cukor, 2,5 dl almaecet, 4 ek. olívaolaj, néhány szem szegfűszeg,  kukoricakeményítő, őrölt fahéj, só

Elkészítése:

A kimagozott paradicsomokat a fokhagymával 45 percig kis lángon főzzük, majd átpasszírozzuk.

A hagymát felszeleteljük, a zellerszárat, sárgarépát felkarikázzuk, és serpenyőben, forró olajban 5-6 percig pirítjuk.

A paprikákat szeletekre vágjuk, és a zöldségekhez adjuk, majd ráöntjük az átpasszírozott paradicsomot, beletesszük az összevágott zsályát, a babérleveleket, a szegfűszeget és a fahéjat, és kis lángon 1 óráig főzzük, utána a szegfűszeget
kiszedjük.

Beletesszük a durvára vágott bazsalikom és petrezselyem leveleket, majd az egészet újra átpasszírozzuk. Forrásig hevítjük, gyakori kevergetéssel főzzük, míg sűrűsödni kezd. Sóval, cukorral ízesítjük, belekeverjük az ecetben feloldott keményítőt, ha szükséges, utófűszerezzük, és habverővel vagy botmixerrel addig verjük, amíg sűrű és krémes nem lesz.


EGYÉB

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


LITERATURES SUBPAGE /// VERSEK ÉS TÖRTÉNETEK EGY HELYEN ///LITERATURES.GPORTAL.HU///LITERATURES SUBPAGE    *****    Naruto rajongói oldal | konoha.hu | Látogass el konoha falujába | KONOHA.HU | KONOHA.HU | KONOHA.HU | KONOHA.HU | KONOHA    *****    Turbózd fel a kreativitásod! Prémium grafikai források a PNG Tree-n.    *****    Anime tematikájú Cinematic trance zene és látványvilág Arcadia fantáziavilágában és még sok más videó a chanelen    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA///PREKAMBRIUM.GPORTAL.HU /// PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO.GPORTAL.HU ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    "TEKERJ VISSZA" - RÉGI KERÉKPÁROK IDÕSZAKI KIÁLLÍTÁSA - BAJA TÜRR ISTVÁN MÚZEUM    *****    Naruto rajongói oldal! Felkerült John Man Ninja címû könyvének elsõ fejezete. Olvass, Filmezz, Tanulj!! KONOHA.HU    *****    Debrecen Nagyerd&#245;aljai, 150m2-es alapterület&#251;, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL