Fekete „mákia” torta tiramisu öntettel, friss gyümölcssalátával (Ungár Anikó, Vacsoracsa Hozzávalók: 15 dkg őrölt mák, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 8 tojásfehérje habbá verve, 2-3 zacskó vaníliás cukor, keserű narancsdzsem, egy maréknyi pirított mandula, vaj, zsemlemorzsa. Csokoládémázhoz: 10 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál keserű holland kakaó por, 1 kis kanál olaj, 250 gr-os mascarpone sajt, 3 tojássárgája, 3 tojásfehérje habbá verve, 3 púpos evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl konyak, sárgadinnye, eper, fekete áfonya (de lehet kivi, ananász, eper)
Elkészítési mód:
A margarint keverjük habosra a cukorral, majd adjunk hozzá 6 tojássárgáját, egy kevés mákot, vaníliás cukrot, és végül 8 tojás felvert habját.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával, majd öntsük bele a mákmasszát és 180 fokon 45 percig süssük.
Miután a torta kihűlt, vágjuk vízszintesen ketté, majd kenjük meg narancsdzsemmel és szórjuk meg pirított mandulával, és tegyük rá a torta levágott lapját.
Csokoládé máz: egy edénybe öntsünk vizet, majd tegyünk bele egy kisebb edényt, és így tegyük a tűzre – ez a vízgőzben főzés. A vajat, a cukrot és a kakaót olvasszuk fel a felső edényben, majd állandó keverés közben tartsuk a gőz fölött. Adjunk hozzá egy tojást és egy kevés olajat. A csokimázat egyenletesen kenjük a tortára és szórjuk meg mandulával.
Az öntethez egy habverős tálba keverjük ki a tojások sárgáját, majd a mascarpone sajtot, a konyakot és a vaníliás cukrot is keverjük habosra. Végül a tojások felvert habját adjuk hozzá és rakjuk be a hűtőbe.
Zöldborsós-gombás csirkeragu Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb csirkemellfilé, olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 15-20 dkg fejtett zöldborsó, só, bors, bazsalikom, oregánó, 20 dkg gomba
Elkészítése:
A csirkemellfilét felkockázzuk. Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát és a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Belekeverjük a zöldborsót, és sózzuk, borsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, oregánóval, és fedő alatt tovább pároljuk.
Ha már jó puha a borsó és a csirke, hozzáadjuk a szeletelt gombát, és fedő alatt további 5 percig pároljuk.
Főtt rizssel körítjük.
Töltött libacomb Hozzávalók 4 személyre: 4 libacomb, 15 dkg darált libamell, 1/2 kg gesztenye, só, bors, szerecsendió, 2 tojás, ételízesítő, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
Elkészítése:
A gesztenyét megmossuk, a héját bevagdossuk, és vízben megfőzzük. Miután leszűrtük, megtisztítjuk, és apróra összevágjuk.
A gesztenyét darált hússal, tojással jól összedolgozzuk, közben sóval, borssal, szerecsendióval és petrezselyemzölddel fűszerezzük.
A megtisztított, megmosott libacombok bőrét a kezünkkel fellazítjuk és a tölteléket a bőr alá töltjük. A combokat jénaiba vagy tepsibe rakjuk, kevés ételízesítős vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk, és sütőbe megpároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük a combokat.
Vajon párolt vegyes zöldségekkel és sült almával tálaljuk.
Áfonyás muffin vaníliafagylalttal (Bereczki Zoltán, Hal a tortán) Az alapanyagokat ebben a sorrendben beöntjuk egy tálba: 10 evőkanál liszt, 10 evőkanál cukor, sütőpor, szódabikarbóna, 3 tojás, 1 joghurt (natúr), 10 dkg olvasztott vaj, 1 dl tej, reszelt citrom héja és 2 doboz felszeletelt áfonya
Ezeket mind összekeverjük, bekanalazzuk a muffin formába, és kb. 25 percig sütjük, majd vaníliafagyival tálaljuk.
Nyári rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg fejes káposzta, 40 dkg baromfipárizsi, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 3 dl tejföl, 5 dkg paradicsompüré, olaj, pirospaprika, só
Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk a felaprított hagymát és rádobjuk a felszeletelt gombát.
A vékony csíkokra vágott káposztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Egy kiolajozott tűzálló tálba tesszük a káposzta felét, tetejére a kockára vágott párizsit, majd a hagymás gombát. Végül a maradék káposztával lefedjük.
A tejfölt a pirospaprikával és a paradicsompürével simára keverjük, majd a káposztára öntjük.
Közepes hőmérsékletű sütőben 25-30 percig sütjük.
Szalonnás-tejfölös-hagymás pite Hozzávalók a tésztához: 2,5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl langyos víz, 30 dkg finomliszt, 1 kk. só; a töltelékhez: 1,5 kg vöröshagyma, 50 dkg vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon), 4 dl tejföl, 2 tojás, 1,5 kk. őrölt köménymag, 1,5 kk. pirospaprika, 1 kk. bors, 1 mk. só
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, elkeverjük. A lisztet a sóval összeforgatjuk, majd a föloldott élesztőt hozzáadva tésztát gyúrunk belőle, és letakarva, langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a szalonnát kis kockákra vágjuk, serpenyőben a zsírját félig kisütjük. A hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük, a szalonnához adjuk, és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. Hűlni hagyjuk.
A tejfölt a tojásokkal, a fűszerekkel és a sóval összekeverjük, végül a hideg szalonnás hagymát is hozzáadjuk.
A tésztát enyhén meglisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, majd kiolajozott nagy tepsibe fektetjük úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A tejfölös-hagymás tölteléket rásimítjuk. Sütőbe tesszük, amit csak most kapcsolunk be, méghozzá közepes lángra, 180 fokra állítjuk, és 45 perc alatt megsütjük.
Póréhagyma-krémleves pirított fenyőmaggal (Ungár Anikó, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 1 szál nagyobb méretű póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag friss petrezselyem, 2 db zsenge sárgarépa, 3 dl tejszín, 2-3 dl főzőtejszín, 1/2 kg húsleves leve (lehet 2 leveskockából is), só, fehérbors, curry, őrölt szerecsendió, kakukkfű, 5 dkg margarin, kevés olívaolaj
Elkészítési mód:
A póréhagymát és a fokhagymát vágjuk fel vékony darabokra, majd egy edénybe szórjuk bele. Ezután sózzuk meg és fedjük le, majd egy kis idő múlva a vékony szeletekre vágott sárgarépát is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, rakjunk minden fűszerből egy kanállal bele. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz.
Ezután öntsünk hozzá egy kicsi húslét, amit további öt percig hagyjunk párolni, aztán adjuk hozzá a főzőtejszínt is.
Egy botmixerrel vagy egy turmixgépben passzírozzuk össze a maradék húslevest és öntsük hozzá.
Majonézes zöldborsósaláta Hozzávalók: 60 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 1-1 kk. só és cukor, 8 ek. majonéz, 2 ek. tejföl, 1 kis csokor petrezselyem, 1 mk. mustár, 1/2 citrom leve, 1 ek. porcukor
Elkészítése:
A borsót enyhén sós, cukros vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, majd a majonézzel meg a tejföllel összekeverjük. A fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a mustárral, a citrom levével meg a porcukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.
* Tehetünk bele kis kockákra vágott párizsit, főtt tojást vagy fölszeletelt újhagymát, de kerülhet bele vékony csíkokra vágott füstölt lazac is.
Töltött makaróni Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg makaróni, 25 dkg sovány darált hús (bármilyen fajta jó hozzá), 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl vörösbor, 1 kis doboz paradicsompüré, 1-1 teáskanál kakukkfű, bazsalikom, 10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése:
A makarónit megfőzöm és meleg vízzel leöblítem. Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágom, és a felének kiolvasztom a zsírját (a másik felét félreteszem). A szalonnazsírra ráteszem a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a darált húst. Folytonosan kevergetve fehéredésig pirítom, ezután hozzáteszem a paradicsompürét, és azzal is pirítom tovább egy-két percig. Végül beleszórom a fűszereket, és ráöntöm a vörösbort, valamint még egy deci vizet. Fedő alatt összepárolom. Hagyom, hogy kihűljön.
A megfőtt és lecsöpögtetett tésztát összekeverem 1 dl tejföllel és 1 habosra felvert tojással, a megmaradt tejfölt és a másik habosra kevert tojást pedig a húsraguhoz adom.
Egy kisebb tepsibe simítom a tészta egyharmadát, erre rákenem az egyharmadnyi húsragut, majd ugyancsak egyharmadnyi reszelt sajttal meghintem. Újabb egyharmadnyi tésztát terítek rá. Erre húsragu kerül, ezt követően ismét egy réteg reszelt sajt, amit betakarok az utolsó réteg tésztával. Végül beborítom a megmaradt húsraguval,
és elosztom a tetején a félretett, apró szalonnakockákat. Az egészet előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg szép pirosbarna kéreg sül a tetejére.
Még forrón ráhintem az utolsó adag reszelt sajtot, és kockákra vágva kínálom.
Waitrose tejszínes, fokhagymás csirkemell steak burgonyával (Bereczki Zoltán, Hal a tortán) Hozzávalók 4 személyre: 6(?) egész csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 csomag újhagyma, 2 dl fehérbor, zöldfűszerek, 1 doboz tejszín (ebben az esetben szójatejszín), 1 kiskanál étkezési keményítő, só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk, majd ráhelyezzük a besózott, beborsozott felkockázott csirkemelleket.
Amikor már átpuhult, ráhelyezzük a gombát, az újhagymát, a zöldfűszereket, és meglocsoljuk 2 dl fehérborral.
Ha elpárolgott a bor, ráöntjük a tejszínt, majd besűrítjük étkezési keményítővel.
Steak burgonya:
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 zacskó grill fűszerkeverék, olívaolaj
Elkészítés:
A krumplikat megmossuk, félbevágjuk, befűszerezzük, és a sütőben ropogósra sütjük.
,
|