Töltött kifli Hozzávalók a tésztához: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 1 teáskanál só, tetejére 1 tojás. A töltelékhez: 45 dkg spenót, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 5 dkg fenyőmag, 10 dkg sonka, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál olaj, a sajtos töltelékhez: reszelt sajt (trappista, füstölt vegyesen), tejföl, vaj, esetleg juhtúró, só
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, majd hidegben pihentetjük pár órát.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A spenótoshoz a hozzávalókat az olajon jól összepirítjuk.
A sajtoshoz a sajtot a tejföllel és vajjal elkeverjük, megsózzuk.
A tésztát kinyújtjuk félujjnyi vastagra, 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk, a négyzetek közepére tölteléket halmozunk (egyik felébe spenótosat, másikba sajtosat), félbehajtjuk, kifliket formálunk belőle, megkenjük tojással és megsütjük.
Csáky rostélyos nokedlivel (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán) Hozzávalók 4 személyre: 5 szelet hátszín, 2 szelet csirkemell, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg paradicsom, 50 dkg paprika, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát és a szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre pároljuk. Ha ez megvan, hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot, és egy jó lecsót készítünk belőle. Ha kész, a 4 tojást hozzáütjük, és készre főzzük.
Amíg ez hűl, addig beborsozzuk és besózzuk a kiklopfolt húsokat. A kihűlt lecsóval megkenjük a húst, majd feltekerjük úgy, hogy a töltelék lehetőleg ne folyjon ki belőle.
A feltekert húsokat fonállal vagy hústűvel rögzítjük, majd kis lisztben megforgatjuk őket, és hirtelen forró olajban elősütjük.
Újabb lecsót készítünk tojás nélkül, amibe beletesszük az előre megsütött húsokat, ezt egy kis vízzel felengedjük, hogy a hús jól meg tudjon párolódni, és így egy jó 30 percig főzzük.
Ha kész, felszeletelve, a szafttal és egy kis tejföllel, nokedlivel tálaljuk.
,
Tojásos kelkáposzta Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kg kelkáposzta, só, bors, 5 tojás, reszelt sajt
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágva kisütjük, majd kiszedjük a zsírból, amelyben a vékony karikákra vágott vöröshagymát halványra pirítjuk.
A kelkáposztát metéltre vágjuk, forró vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük, majd a hagymás zsírba tesszük. Megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Zsírral kikent tepsibe öntjük, rászórjuk a szalonnapörcöt, tetejére öntjük a pici sóval és borssal ízesített felvert tojást, majd reszelt sajttal meghintve sütőbe tesszük, míg a tojás a tetején megkeményedik.
Banános golyók Hozzávalók: 3 banán, 10 dkg darált mandula, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg darált dió, 10 dkg datolya, 5 dkg szezámmag, 5 dkg kókusz, 10 dkg csokoládéreszelék
Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk a szezámmagot.
A banánt pépesítjük, hozzáadjuk a felaprított datolyát, a mandulát, a mogyorót, a diót, és a szezámmagot. Jól összedolgozzuk, majd a masszából diónyi golyókat formázunk.
Csokoládéreszelékbe vagy kókuszba hempergetjük, és minyonpapírba rakjuk.
Argentin steak zöldborsmártással (Horváth Éva, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 6 szelet csontos marhahús, 1 kg héjas burgonya, 4-5 kanál olívaolaj, 2 teáskanál steak fűszerkeverék, 2 dl tejszín, 1 teáskanál zöldbors, 1 evőkanál worchester szósz, só, darált bors, 2 teáskanál mustár, rozmaring
A marhaszeleteket csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg a steak fűszerkeverékkel, majd legalább egy éjszakán keresztül a hűtőszekrényben pácoljuk.
A vendégek érkezése előtt felhevített serpenyőben kevéske olívaolajon mindkét oldalát süssük elő, utána pedig tegyük be az előre felmelegített sütőbe, és 10-15 percig hagyjuk sülni.
A körethez mossuk meg tiszta szivaccsal a héjas burgonyákat, vágjuk négyfelé és tegyük egy tálba. Csorgassuk meg olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. Tépkedjünk rá rozmaringleveleket, majd jó alaposan keverjük össze. Fél óra állás után öntsük egy sütőpapírral borított tepsibe. Forró sütőben fél óra alatt süssük pirosra.
A mártáshoz öntsük a tejszínt egy lábasba, tegyük hozzá a mustárt, ízesítsük sóval, összetört zöldborssal, worchester szósszal, majd jó alaposan forraljuk össze.
Tálaljuk a megsütött húst nagy tányérokra, mellé kis szószos edényben kínáljuk a zöldborsmártást, köretnek pedig a héjas sült burgonyát.
,
Zöldborsós burgonyaleves (2) Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fejtett zöldborsó, 1 hagyma, 4 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 1 l zöldségleves, 1,5 dl tejföl, 2 ek. olívaolaj, 1 tk. koriander, 1 tk. ételízesítő, só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a zöldborsót és az áttört fokhagymát. Néhány percig pároljuk, majd felöntjük zöldséglével (leveskockából) és megfűszerezzük. Kb. 20-25 perc alatt a hozzávalókat puhára főzzük.
Amikor elkészült, tejföllel ízesítjük és apróra vágott snidlinggel, pirospaprikával megszórjuk a tetejét.
Szezámmagos zsemlével kínáljuk.
Töltött körték joghurtos szósszal Hozzávalók 4 személyre: 2 körte, 150 ml vörös szőlőlé, 1 rúd fahéj, 4 szelet kétszersült, 50 g marcipán, 50 g aszalt sárgabarack, 2 evőkanál apróra vágott pisztácia, 2 evőkanál mazsola, fél citrom leve, fahéj. A joghurtos szószhoz: 1 doboz natúr joghurt (150 g), fél citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, citromfű
Elkészítése:
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, és kissé mélyítsük ki a magház helyét.
A szőlőlevet a rúd fahéjjal forraljuk fel. Adjuk hozzá a körtéket és lefedve 20 percig főzzük.
A pirítósokat durván morzsoljuk szét. A marcipánt és a sárgabarackot aprítsuk fel. Mindezt keverjük össze a pisztáciával, a mazsolával, a citromlével és a fahéjjal. (A pisztáciának csak a belsejét aprítsuk fel, héj nélkül.)
A körtéket vegyük ki, csöpögtessük le, és hagyjuk kissé kihűlni. Osszuk el rajtuk a marcipános masszát.
A joghurtba keverjük bele a citromhéjat, a vaníliás cukrot és az apróra vágott citromfüvet.
Újházi tyúkhúsleves (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán) Hozzávalók: 1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), 5 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 8 dkg csiperkegomba, 2 közepes vöröshagyma, 1 fél fej karfiol, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 2 szem paradicsom, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10-15 szem egész bors, só
Elkészítés:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.
Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, a karfiolt, paradicsomot, paprikát, és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.
A maradék zöldséget külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében megfőzzük.
Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt, kiemeljük a levesből, és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk, és szintén vékony metéltre vágjuk.
,
Szójás keltekercs Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb kelkáposzta, 10 dkg rizs, 10 dkg szójagranulátum, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg trappistasajt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, ízlés szerint só, bors, pirospaprika, majoránna
A szójagranulátumot dupla mennyiségű vízben áztasd be.
A rizst főzd puhára, a kelkáposztalevelet lobogó, forró sós vízbe dobd bele. Csak néhány percig főzd benne, utána csepegtesd le.
A szóját is szűrd le, majd keverd össze a rizzsel, a tojással, a sóval, a pirospaprikával, a majoránnával és a borssal. A masszát alaposan dolgozd össze, és töltsd meg vele a kelkáposztaleveleket.
Helyezd a töltelékeket egymás mellé, kivajazott tűzálló tálba, és a tejfölbe kevert reszelt sajttal öntözd meg. Forró sütőben 20 percig süsd.
Vajas tésztában sütött Füstli kétféle sajttal Hozzávalók: 1 nagy csomag (350 g) SáGa Füstli, 50 dkg mirelit vajas tészta, 15 dkg krémsajt, 10 dkg trappista sajt, 1 tojás
A vajas tésztát kiengedjük, 2mm vékonyra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk.
Minden csíkot vékonyan megkenjük krémsajttal. Egy-egy virslit a végénél kezdve betekerünk a sajtos tésztával. Ha minden virslit "becsomagoltunk", tepsibe tesszük őket.
Ezután megkenjük a tetejüket tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük és 5-6 perc után levesszük a sütőt 170 fokra és még 10 percig sütjük.
|