Bécsi kivitorta Hozávalók: 25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 0,5 dl sütőrum, 1 csomag vaníliaízű Aranka krémpor, 0,5 l tej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 kivi, 1 csomag tortabevonó zselé
Az apróra tört kekszet dolgozd össze az olvasztott vajjal, a rummal és kb. 2 dl tejjel. A kemény, formázható masszát egyengesd el egy kivizezett tortaforma alján.
3 dl tejjel készítsd el a vaníliakrémet, dolgozd össze a szitán áttört túróval, add hozzá a habbá vert tejszínt, és a keveréket simítsd a masszára.
A meghámozott, vékony karikákra vágott kivivel borítsd be sűrűn a krémet, és az elkészített tortazselével vond be a tetejét. Tálalásig dermeszd hűtőszekrényben!
,
Töltött görögdinnye Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb gögördinnye, 0,5 dl édes vörösbor, 0,5 dl rum, 1 ek. citromlé, 1 ek. porcukor
Elkészítése:
1 kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk és egészen szárazra töröljük. A közepén keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges kikotorjuk, majd a dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk.
Többféle gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő stb. megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk.
0,5 dl édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd alufóliával vagy folpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük.
Néhány óra múlva óvatosan felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos, mély tálakba osztjuk.
Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot kevéske rumaromával helyettesíthetjük. Még a legízetlenebb dinnye is jól felhasználható ezen a módon.
Tarator / Albán joghurtos uborkasaláta pogácsával (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)
Hozzávalók: Saláta: 4 db kígyóuborka, 5 gerezd fokhagyma, 2 doboz tejföl, 2 doboz joghurt, őrölt bors, só, olaj, pirospaprika. Pogácsa: 3/4 kg liszt, 1 kanál só, 1 csomag sütőpor, 1/2 bögre olaj, 2 db tojás
Elkészítési mód:
Saláta:
Hámozzuk meg és reszeljük le a kígyóuborkát. Ezután tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk hozzá a lereszelt uborkát. Jól dolgozzuk össze, majd öntsük hozzá a tejfölt és a joghurtot. Ízlés szerint sózzuk meg és öntsünk a tetejére egy kevés olajat, majd végezetül szórjuk meg pirospaprikával. (Ehhez együk a pogácsát.)
Pogácsa:
Egy nagy tálba öntsünk lisztet, sót és sütőport. Ezt keverjük össze és a közepébe készítsünk egy lyukat, amibe öntsük bele az olajat, az egy egész tojást és az egy darab tojás sárgáját. A megmaradt tojás fehérjét tegyük egy bögrébe és rakjuk be a hűtőbe. Gyúrjuk össze és lassan öntsük hozzá a fél liter szénsavas ásványvizet, majd gyúrjuk tovább.
A gyúródeszkát hintsük meg liszttel és gyúrjuk tovább a tésztát. Egy kör alakú tepsit kenjünk ki margarinnal és tegyük bele a tésztát. Szúrjunk rá lyukat egy villával. Ezután 200 fokon süssük egy óráig. Ha kész, vegyük ki és kenjük meg a tetejét a maradék tojásfehérjével.
,
Lencsefasírt Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj
Elkészítése:
A lencsét 1 órára beáztatjuk hideg vízbe.
Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a petrezselymet.
A lencsét puhára főzzük, háromnegyed részét turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék lencsét, a búzadarát, és a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és pár csepp ecettel.
A masszából 8 pogácsát formálunk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.
Banános-meggyes torta Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 ek. kakaópor, 1 tk. sütőpor, 20 dkg darált dió/mogyoró; a krémhez: 35 dkg meggybefőtt vagy mélyhűtött (szezonban friss) meggyből főzött kompót, 4 dl meggylé (a befőttből/kompótból, vízzel hígítva), 3 banán, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak habfixáló
Elkészítése:
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
A kakaóport elkeverjük a sütőporral, és dióval/mogyoróval együtt ezt is a masszába keverjük.
A tésztát egy 26 cm-es kivajazott, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hűlni hagyjuk. Visszatesszük a tiszta tortaformába.
A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk, és egyenletesen elosztjuk a tortalapon.
A meggylében megfőzzük a pudingot (cukor nélkül, mert édes a meggylé), és belekeverjük a (kimagozott) meggyet.
A pudingot a banánkarikákra szedjük, elegyengetjük, és egy órára hideg helyre tesszük.
Levesszük a tortaforma oldalát, és a tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval keményre vert habbal bevonjuk a tortát.
Töltött karalábé Hozzávalók 4 személyre: 8-10 zsenge karalábé, 40 dkg darált sertéshús, 8 dkg főtt rizs, 3 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 tojás, 1 húsleveskocka, petrezselyem, bors, só
Elkészítése:
A megmosott és meghámozott karalábékat vájd ki a gyökér felőli oldalukon úgy, hogy fél-egy centis faluk maradjon.
A darált húst dolgozd össze a tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és végül a rizzsel. E masszával töltsd meg a kivájt fejeket.
A karalábévagdalékot szórd egy edény aljára, erre ültesd rá a fejeket, öntsd alájuk a kockából készített fél liter húslevest, forrald fel, majd lassú tűzön főzd. Ha a karalábék megpuhultak, emeld ki a fejeket és tedd félre.
A levet a vajon világosra pirított liszttel ránts be, majd keverd hozzá a tejfölt, s ha túl sűrű, adj hozzá 1-1,5 dl vizet. A berántott főzeléket forrald fel, tedd vissza a karalábékat, forrald fel újra, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva már tálalhatod is.
Gundel-palacsinta (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán) Hozzávalók: Palacsinta: 3 tojás, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, szódavíz, csipetnyi só, napraforgóolaj a sütéshez. Diótöltelék: 2 dl tejszín, 4 evőkanál rum, 10 dkg kristálycukor, 30 dkg őrölt dió, 5 dkg mazsola, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja. Csokoládémártás: 10 dkg félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rum
Elkészítés:
Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát. Majd kisütjük.
A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig.
A csokoládémártáshoz egy fél literes lábasban felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, a felolvasztott vajat, rumot, és kevergetve 5 percig melegítjük.
A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel-palacsintát. A tetejére tálaláskor rumot öntünk, amit meggyújtunk.
,
Töltött kellevél
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kellevél, 25 dkg barna rizs, piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só
A kelleveleket forrásban lévő vízben főzd két percig, majd vedd ki.
A hagymát kevés vízben párold meg, add hozzá a főtt rizst, az apró kockákra vágott paprikát és gombát, és párold tovább.
Sóval ízesítsd, majd a kelleveleket külön-külön töltsd meg ezzel a töltelékkel, és cérnával kösd össze.
Rakd kikent tűzálló tálba, és forró sütőben süsd át. Tejföllel tálald.
Banános-almás keksztorta Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 35 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 6 banán, 4 alma; tetejére: 10 dkg étcsokoládé vagy tejszínhab
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kekszet, a diót, három pépesített banánt, és a meghámozott, lereszelt almát. Két részre osztjuk.
Az egyiket tálcára simítjuk, elosztjuk rajta a maradék karikára vágott banánt, befedjük a massza másik felével, és bevonjuk csokoládémázzal vagy tejszínhabbal.
,
Avokadókrém (Guacamole) (Horváth Éva, Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 db érett avokadó, fél db zöldcitrom, 3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors
Hámozzuk meg az avokadókat, vegyük ki a magját, majd vágjuk kisebb darabokra, és utána tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe.
Hámozzuk meg a citromot úgy, hogy a fehér héját is vágjuk le, majd kockázzuk fel és tegyük az avokadóhoz. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd ízesítsük kevéske sóval és darált borssal.
Kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, majd pépesítsük finomra. Tálaljuk kis tálkákba és melléje pirítóst kínáljunk.
,
|