Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Bécsi kivitorta

Hozávalók: 25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 0,5 dl sütőrum, 1 csomag vaníliaízű Aranka krémpor, 0,5 l tej, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 kivi, 1 csomag tortabevonó zselé

Az apróra tört kekszet dolgozd össze az olvasztott vajjal, a rummal és kb. 2 dl tejjel. A kemény, formázható masszát egyengesd el egy kivizezett tortaforma alján.

3 dl tejjel készítsd el a vaníliakrémet, dolgozd össze a szitán áttört túróval, add hozzá a habbá vert tejszínt, és a keveréket simítsd a masszára.

A meghámozott, vékony karikákra vágott kivivel borítsd be sűrűn a krémet, és az elkészített tortazselével vond be a tetejét. Tálalásig dermeszd hűtőszekrényben!


SÜTÉS NÉLKÜL, TORTA, TORTÁCSKA

Töltött görögdinnye

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb gögördinnye, 0,5 dl édes vörösbor, 0,5 dl rum, 1 ek. citromlé, 1 ek. porcukor

Elkészítése:

1 kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk és egészen szárazra töröljük. A közepén keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges kikotorjuk, majd a dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk.

Többféle gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő stb. megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk.

0,5 dl édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd alufóliával vagy folpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük.

Néhány óra múlva óvatosan felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos, mély tálakba osztjuk.

Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot kevéske rumaromával helyettesíthetjük. Még a legízetlenebb dinnye is jól felhasználható ezen a módon.


DESSZERT

Tarator / Albán joghurtos uborkasaláta pogácsával (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)

Hozzávalók: Saláta:  4 db kígyóuborka, 5 gerezd fokhagyma, 2 doboz tejföl, 2 doboz joghurt, őrölt bors, só, olaj, pirospaprika. Pogácsa:  3/4 kg liszt, 1 kanál só, 1 csomag sütőpor, 1/2 bögre olaj, 2 db tojás

Elkészítési mód:

Saláta:

Hámozzuk meg és reszeljük le a kígyóuborkát. Ezután tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk hozzá a lereszelt uborkát. Jól dolgozzuk össze, majd öntsük hozzá a tejfölt és a joghurtot. Ízlés szerint sózzuk meg és öntsünk a tetejére egy kevés olajat, majd végezetül szórjuk meg pirospaprikával. (Ehhez együk a pogácsát.)

Pogácsa:

Egy nagy tálba öntsünk lisztet, sót és sütőport. Ezt keverjük össze és a közepébe készítsünk egy lyukat, amibe öntsük bele az olajat, az egy egész tojást és az egy darab tojás sárgáját. A megmaradt tojás fehérjét tegyük egy bögrébe és rakjuk be a hűtőbe. Gyúrjuk össze és lassan öntsük hozzá a fél liter szénsavas ásványvizet, majd gyúrjuk tovább.

A gyúródeszkát hintsük meg liszttel és gyúrjuk tovább a tésztát. Egy kör alakú tepsit kenjünk ki margarinnal és tegyük bele a tésztát. Szúrjunk rá lyukat egy villával. Ezután 200 fokon süssük egy óráig. Ha kész, vegyük ki és kenjük meg a tetejét a maradék tojásfehérjével.


ELŐÉTELEK, ALBÁN

Lencsefasírt

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj

Elkészítése:

A lencsét 1 órára beáztatjuk hideg vízbe.

Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát egy evőkanál olajon megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a petrezselymet.

A lencsét puhára főzzük, háromnegyed részét turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a maradék lencsét, a búzadarát, és a pirított hagymát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, és pár csepp ecettel.

A masszából 8 pogácsát formálunk és forró olajban mindkét oldalát megsütjük.

Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.


LENCSE

Banános-meggyes torta

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 ek. kakaópor, 1 tk. sütőpor, 20 dkg darált dió/mogyoró; a krémhez: 35 dkg meggybefőtt vagy mélyhűtött (szezonban friss) meggyből főzött kompót, 4 dl meggylé (a befőttből/kompótból, vízzel hígítva), 3 banán, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak habfixáló
 
Elkészítése:
 
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
 
A kakaóport elkeverjük a sütőporral, és dióval/mogyoróval együtt ezt is a masszába keverjük.
 
A tésztát egy 26 cm-es kivajazott, sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd hűlni hagyjuk. Visszatesszük a tiszta tortaformába.
 
A banánokat meghámozzuk, felkarikázzuk, és egyenletesen elosztjuk a tortalapon.
 
A meggylében megfőzzük a pudingot (cukor nélkül, mert édes a meggylé), és belekeverjük a (kimagozott) meggyet.
 
A pudingot a banánkarikákra szedjük, elegyengetjük, és egy órára hideg helyre tesszük.
 
Levesszük a tortaforma oldalát, és a tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval keményre vert habbal bevonjuk a tortát.

TORTA, TORTÁCSKA

Töltött karalábé

Hozzávalók 4 személyre: 8-10 zsenge karalábé, 40 dkg darált sertéshús, 8 dkg főtt rizs, 3 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 tojás, 1 húsleveskocka, petrezselyem, bors, só


Elkészítése:

A megmosott és meghámozott karalábékat vájd ki a gyökér felőli oldalukon úgy, hogy fél-egy centis faluk maradjon.

A darált húst dolgozd össze a tojással, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és végül a rizzsel. E masszával töltsd meg a kivájt fejeket.

A karalábévagdalékot szórd egy edény aljára, erre ültesd rá a fejeket, öntsd alájuk a kockából készített fél liter húslevest, forrald fel, majd lassú tűzön főzd. Ha a karalábék megpuhultak, emeld ki a fejeket és tedd félre.

A levet a vajon világosra pirított liszttel ránts be, majd keverd hozzá a tejfölt, s ha túl sűrű, adj hozzá 1-1,5 dl vizet. A berántott főzeléket forrald fel, tedd vissza a karalábékat, forrald fel újra, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva már tálalhatod is.


KARALÁBÉ

Gundel-palacsinta (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán)

Hozzávalók: Palacsinta: 3 tojás, 30 dkg liszt, 2 dl  tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, szódavíz, csipetnyi só, napraforgóolaj a sütéshez. Diótöltelék: 2 dl tejszín, 4 evőkanál rum, 10 dkg kristálycukor, 30 dkg őrölt dió, 5 dkg mazsola, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja. Csokoládémártás: 10 dkg félédes csokoládé, 3 tojássárgája, 1 evőkanál vaj, 2 dl tej, 4 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál rum

Elkészítés:

Egy 2 literes tálban a tojást, tejet, vaníliás cukrot, csipetnyi sót elkeverjük egy habverővel. Hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük. Szódavízzel beállítjuk a tészta sűrűségét (híg tejfölhöz hasonlítson). Fél órát pihentetjük a tésztát. Majd kisütjük.

A töltelékhez először felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd a főzőkanállal kevergetve hozzátesszük a többi anyagot. Nagyon kis lángon forraljuk 2-3 percig.

A csokoládémártáshoz egy fél literes lábasban felolvasztjuk a csokoládét. Levesszük a tűzről, habverővel gyorsan belekeverjük a 3 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, a felolvasztott vajat, rumot, és kevergetve 5 percig melegítjük.

A palacsintákat meleg tálra, vagy tányérra helyezzük egymás mellé, egyik felüket leöntjük forró csokoládémártással, a másik felüket meghintjük porcukorral. Így szolgájuk fel a klasszikus Gundel-palacsintát. A tetejére tálaláskor rumot öntünk, amit meggyújtunk.


PALACSINTA, MAGYAR

Töltött kellevél

Hozzávalók 4 személyre: 8 db kellevél, 25 dkg barna rizs, piros húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, só

A kelleveleket forrásban lévő vízben főzd két percig, majd vedd ki.

A hagymát kevés vízben párold meg, add hozzá a főtt rizst, az apró kockákra vágott paprikát és gombát, és párold tovább.

Sóval ízesítsd, majd a kelleveleket külön-külön töltsd meg ezzel a töltelékkel, és cérnával kösd össze.

Rakd kikent tűzálló tálba, és forró sütőben süsd át. Tejföllel tálald.


KÁPOSZTA, KELKÁPOSZTA, KEL

Banános-almás keksztorta

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 35 dkg darált keksz, 15 dkg darált dió, 6 banán, 4 alma; tetejére: 10 dkg étcsokoládé vagy tejszínhab
 
Elkészítése:
 
A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kekszet, a diót, három pépesített banánt, és a meghámozott, lereszelt almát. Két részre osztjuk.
 
Az egyiket tálcára simítjuk, elosztjuk rajta a maradék karikára vágott banánt, befedjük a massza másik felével, és bevonjuk csokoládémázzal vagy tejszínhabbal.

SÜTÉS NÉLKÜL, TORTA, TORTÁCSKA

Avokadókrém (Guacamole) (Horváth Éva, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 db érett avokadó, fél db zöldcitrom, 3 evőkanál olívaolaj, só, darált bors


Hámozzuk meg az avokadókat, vegyük ki a magját, majd vágjuk kisebb darabokra, és utána tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe.

Hámozzuk meg a citromot úgy, hogy a fehér héját is vágjuk le, majd kockázzuk fel és tegyük az avokadóhoz. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd ízesítsük kevéske sóval és darált borssal.

Kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, majd pépesítsük finomra. Tálaljuk kis tálkákba és melléje pirítóst kínáljunk.


ELŐÉTELEK, MEXIKÓI

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!