Paprikás szűzérmék (Koós Réka, Vacsoracsata)
Hozzávalók 5 személyre: 3 dl tejszín, kb. 60 dkg sertés szűzpecsenye, 1 evőkanál fűszerpaprika, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, só, bors, szerecsendió, kb. 15 szelet bacon
Elkészítési mód:
A tejszínt felforraljuk, belerakjuk a paprikát, a paradicsompürét és a fűszereket. A szűzpecsenyét kis karikákra vágjuk, bacon-be csavarjuk. Ezután beletesszük egy kerámiatálba és ráöntjük a szószt. Betesszük a sütőbe, ahol 10-15 perc alatt 190 fokon megsütjük.
Sült hagyma burgonyakrémmel
Hozzávalók 4 személyre: 4 fej nagyobb lilahagyma, 2 dl joghurt, 1 burgonya, 1 csokor snidling, fél gerezd fokhagyma, olívaolaj, ízesítéshez só, bors
Elkészítése:
Egy tűzálló tálba öntök 1 dl vizet, beleteszem a hámozatlan, olajjal meglocsolt hagymát, és 3 órán keresztül sütöm 120 fokon. Hogy ne száradjon ki, időről időre meglocsolom a főzőlével.
Közben héjában puhára főzöm a burgonyát, meghámozom, és krumplinyomón átpasszírozom. A felaprított fokhagymából, a joghurtból és a burgonyából finom krémet keverek.
A megsült hagymát meghámozom, cikkekre vágom, és kis tálakba osztom. Végül mindegyik mellé egy adag burgonyakrémet halmozok. Sózom, borsozom, és meghintem apróra vágott snidlinggel.
Csokoládés keksztorta Hozzávalók: 7 ek. cukor, 5 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé, 12,5 dkg felaprított dió (vagy pörkölt mogyoró/mandula), 10 dkg mazsola, 45 dkg háztartási keksz, 1,5 dl rum; a mázhoz: 10 dkg étcsokoládé, kevés olaj/margarin
Elkészítése:
A rumot elkeverjük 1 deci vízzel, felmelegítjük, és a megmosott mazsolára öntjük.
A tejben feloldjuk a cukrot, és felforraljuk. A tűzről levéve beletesszük a feldarabolt csokoládét és a margarint, elkeverjük, majd ismét felforraljuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a diót (mogyorót/mandulát), a feldarabolt kekszet és a mazsolát.
Egy kivajazott tepsibe vagy tetszés szerinti formába simítjuk, pár órára hűtőszekrénybe tesszük, végül bevonjuk a csokoládémázzal.
Ízlés szerint tejszínhabbal is díszíthetjük.
,
Töltött avokadó salátaágyon Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg fehér spárga, só, bors, 2 evőkanál olaj, 15 dkg csirkemellfilé, 20 dkg gomba, 1 doboz mandarin/narancs konzerv, 1,5 dl joghurt, 50 g salátamajonéz, 1 kávéskanál cukor, 2 avokádó, 1 citrom leve, a tálaláshoz vegyes zöldsaláta
Elkészítése:
A spárgát meghámozzuk, fás végét levágjuk és kb. 3 cm-es darabokra vágva forrásban levő sós vízben 8-10 percig főzzük.
Az olajban aranybarnára sütjük a kis kockákra vágott húst. Sóval, borssal fűszerezzük és kihűtjük.
A gombát vékonyan felszeleteljük. A narancs-mandarin konzervet lecsepegtetjük, levét felfogjuk. 2 evőkanál levét a joghurttal és a majonézzel elkeverjük. Sóval, cukorral, borssal ízesítjük. Az elkészített saláta-alapanyagokat elkeverjük a joghurtmártásban.
Az avokadót hosszában kettévágjuk, magját eltávolítjuk. Meglocsoljuk citromlével és beletöltjük a salátát. A vegyes zöldsalátákat elrendezzük egy tálon, erre helyezzük a töltött avokadókat.
Jól illik hozzá a friss bagett.
Bogyós kevert sütemény (Koós Réka, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 250 g vaj, 400 g liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 250 g cukor, gyümölcs, 4 tojás, tejszínhab
Elkészítési mód:
A puha vajat a cukorral kikeverjük, belerakjuk egyenként a tojásokat, hozzákeverjük a sütőporral összekevert lisztet.
Egy tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, beletesszük a tésztát, majd rárakjuk a gyümölcsöket és megsütjük.
Tejszínhabbal tálaljuk.
Lencsesólet Hozzávalók 4 személyre: 1 kg lencse, 80 dkg füstölt hús, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 ek. zsír, 2 babérlevél, 1 ek. pirospaprika, só
Elkészítése:
A lencsét a hússal együtt előző este beáztatjuk.
Másnap egy nagy római- vagy tűzálló tálba rakjuk a lencsét, a füstölt húst, rá az apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, és a zsírt. Csak szükség esetén sózzuk, mivel a füstölt húst már magában is sós.
Leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk és lefedve nagyon lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. Ez történhet kemencében, sütőben, vagy a tűzhely lángján is.
Főzhetünk bele alaposan megmosott héjú tojásokat is, melyeket a végén felszeletelve a sóletre rakosgatunk.
Bounty-csoki Hozzávalók: 25 dkg cukor, 1,5 dl tej, 12,5 dkg margarin, 1 ek. zselatin, 10 dkg tejpor, 20 dkg kókuszreszelék, étcsokoládé
Elkészítése:
A cukrot, tejet, margarint és a zselatint összemelegítjük. Ha kihűlt, belekeverjük a tejport és a kókuszt.
A masszából rudakat formázunk és bevonjuk az olvasztott csokoládéval.
Töltött gomba Hozzávalók 4 személyre: 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kis doboz paradicsom, 1 kávéskanál oregánó, só, feketebors, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 2 fej vöröshagyma, kevés kakukkfű, 20 dkg barna rizs, fél l zöldségleves, 10 nagyobb fej gomba, 1 piros húsú paprika, 10 dkg sajt, 1 evőkanál margarin, 4 evőkanál besamelmártás
Elkészítése:
2 gerezd fokhagymát finomra vágunk és 1 evőkanál forró olajon megpároljuk. A paradicsomot beletéve kb. 5 percig főzzük. A fűszerekkel és citromlével ízesítjük és hozzákeverünk még 2 evőkanál finomra vágott petrezselymet.
A vöröshagymát és a maradék fokhagymát apróra vágjuk, a kakukkfű leveleit letépkedjük. Ezek felét megpároljuk 2 evőkanál forró olajon, beletesszük a rizst, felengedjük zöldséglevessel. Ezután egy felfújtformába öntjük és lefedve sütőben 200 °C-on kb. 30 percig főzzük.
A gombát megtisztítjuk, szárait kitörjük, apróra vágjuk, a paprikát kockára szeljük, a sajtot lereszeljük. Felforrósított margarinon megpároljuk a gombaszárat, a maradék hagymát, a paprikát és fűszerezzük. Rászórjuk a maradék petrezselymet. Az egészet elkeverjük a besamelmártással és 3 evőkanál reszelt sajttal. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a gombafejeket, megszórjuk reszelt sajttal. A megtöltött gombafejeket ráültetjük a rizsre és fedő nélkül 10 percig átsütjük.
Száármá / Szőlőlevélbe töltött ízesített darált hús (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 5 db vöröshagyma, olaj, 1 kg darált hús, 1 evőkanál pirospaprika, 6 pohárnyi rizs, őrölt bors, vegeta, szőlőlevél, 2 db tojás, 1 doboz joghurt
Elkészítési mód:
Pirítsuk meg a vöröshagymát az olajon, majd ha üvegesre pirult, adjuk hozzá a darált húst, a pirospaprikát és a megmosott rizst. Szórjunk rá sót, borsot, pirospaprikát és vegetát. 10 perc múlva vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk egy kicsit hűlni.
Vegyük elő a szőlőlevelet, mossuk meg és töltsük meg a darált hússal. Tekerjük össze (a levél eres része legyen belül). A hússal töltött leveleket szépen egymás mellé rakva helyezzük el. Öntsünk rá meleg vizet, de úgy, hogy az egészet ellepje, majd fél órát főzzük lassú tűzön, hogy ne essen szét.
Két tojást összekeverünk 1 doboz joghurttal, ezt ráöntjük és ezt is 10 percig főzzük.
Pogácsával vagy kenyérrel szervírozzuk.
,
Lencsekotlett Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse, 1 fej hagyma, 1 tojás, 5 dkg főtt rizs, 5 dkg párolt gomba, köménymag, citrom, petrezselyemzöld; a bundázáshoz: tojás, liszt, zsemlemorzsa; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A lencsét a hagymával puhára főzzük úgy, hogy a leve egészen elfőjön. Szitán áttörjük, elkeverjük a tojással, a rizzsel - ha szükséges, adhatunk hozzá kevés zsemlemorzsát is -, fűszerezzük.
Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott petrezselymet és a gombát.
A masszából szeleteket formázunk, bundázzuk majd forró olajban kisütjük.
 Megsüthetjük egészben, tepsibe téve a sütőben is, ekkor kevés vajat teszünk alá, és a végén szeleteljük.
|