Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Citromos sült hal

Hozzávalók 4 személyre: 2 db 40-60 dkg-os édesvízi hal, 1 kávéskanál só, fél kávéskanál bors, fél kávéskanál köménymag, csipetnyi Cayenne bors, 3 dl olaj. A mártáshoz: 4 ek. frissen facsart citromlé, 3 gerezd fokhagyma, 1/4 kávéskanál só, fél kávéskanál Cayenne bors, 1 kávéskanál olaj, 2 kávéskanál finomra vágott petrezselyemzöld

Ekészítése:

A megtisztított halat jól megmossuk, a fél citrommal kívül-belül bedörzsöljük, a benne maradt levet a hal belsejébe nyomjuk.

A halakat mindkét oldalukon négy-négy vágással beirdaljuk.

A fűszereket elkeverjük és a keverékkel bedörzsöljük a hal mindkét oldalát. Tíz percig pihentetjük.

Az olajat a serpenyőben felmelegítjük, és a hal mindkét oldalát ropogósra sütjük.

A megmaradt olajban elvegyítjük a mártás fűszereit, ráöntjük a citromlevet, jól elkeverjük, majd a mártással megöntözzük a halat.

Petrezselymes burgonyával, citromszeletekkel forrón tálaljuk.


FOLYAMI HAL

Fűszeres padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy padlizsán, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál édesköménymag, 45 dkg paradicsom meghámozva és felvágva, 1 kb. 2,5 cm hosszú friss gyömbér reszelve, 4 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kardamom, 2 és 3/4 dl víz, só, feketebors

Mosd meg a padlizsánokat, távolítsd el a szárukat, és vágd ujjnyi vastagságú szeletekre; majd süsd olajban, amíg megbarnulnak. Csöpögtesd le a megsült szeleteket papírtörlőn.

Süsd a kömény- és édeskömény magvakat állandóan kevergetve kb. 2 percig, amíg egy árnyalattal sötétebbek lesznek. Keverd bele a felvágott paradicsomot, a reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymát, a koriandert, a kardamomot, és engedd fel vízzel. Főzd lassú tűzön, amíg besűrűsödik (kb. 20 perc).

Helyezd vissza, és forrósítsd át a szószban óvatosan forgatva a padlizsánszeleteket. Ha kész, korianderleveleket adj melléjük.


PADLIZSÁN

Csokoládészalámi (2)

Hozzávalók: 30 dkg háztartási keksz, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, rumaroma, 4-5 szem apróra tört dió

Elkészítése:

Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad.

Levesszük a tűzről a masszát, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is.

30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.

Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk.

Hűtőbe tesszük, és 2-3 óra múlva már szeletelhetjük is a csokiszaláminkat.


SÜTÉS NÉLKÜL

Francia hagymaleves (Koós Réka, Vacsoracsata)

Hozzávalók 4-5 személyre: 3 nagy vöröshagyma, 2 tojássárgája, liszt, 1liter húsleves, só, vaj


Elkészítési mód:

A vöröshagymát csíkokra (karikákra) vágjuk, megfonnyasztjuk egy kevés vajon, majd megszórjuk liszttel és tovább pirítjuk. Ezután felöntjük húslevessel és egy picit így is főzzük.

A hagyma felét kivesszük a levesből és összeturmixoljuk a tojássárgájával.

Ha ez kész, óvatosan visszatesszük a levesbe és pirított kenyérdarabokkal és reszelt sajttal tálaljuk.


LEVESEK, FRANCIA

Tökmagos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 1 tojás (+ 1 a kenéshez), 1 kávéskanál zsír, 3 evőkanál tökmagolaj, 15 dkg pirított tökmag, 2 dl tejföl, 5 dkg juhtúró, 1 dkg élesztő


Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk, majd a hozzávalókat - a tökmag kivételével - összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pár percig pihentetjük.

15 dkg tökmagot 3 részre osztunk, 1 részt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórunk, majd a tésztát behajtogatjuk, és negyed órát pihentetjük. Ezt még 2x ismételjük.

Pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretűre szaggatjuk. Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük. 190-200 fokos sütőben 20-25 percig, pirulásig sütjük.


POGÁCSA, SÓS SÜTEMÉNYEK

Spooon saláta kecskesajtos pirítóssal (Janza Kata, Hal a tortán)

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag rukkola, 1 kg körte, 20 dkg egész dió, olívaolaj

Elkészítése:

A körtét kis darabokra felvágjuk, a diót összetörjük, és tálba tesszük.

Hozzákeverjük a rukkolát, és ízlés szerint olívaolajjal meglocsoljuk.

A végén kecskesajtos pirítóssal tálaljuk.


ELŐÉTELEK

Borban párolt töltött ponty

Hozzávalók 4 személyre: 1 db ponty, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 zsemle, 1 dl tej, 40 g vaj, zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj, 3-4 dl száraz fehérbor, só, bors

Elkészítése:

A halat megmossuk, besózzuk, és fél órát állni hagyjuk.

A szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük.

A tejben áztatott zsemlét kinyomkodjuk. A zúzott fokhagymát, vágott petrezselymet és tojást, sót, borsot hozzáadjuk, jól összedolgozzuk és megtöltjük a halat, bevarrjuk. Kivajazott tálba tesszük, a tetejére kevés vajat rakunk, olajjal meglocsoljuk, borsozzuk, és 5 percre előmelegített sütőbe tesszük.

Aláöntjük a bort, lefóliázzuk, 10 percig pároljuk, majd meglocsoljuk 3 ek. tejjel és fólia nélkül aranybarnára sütjük.


PONTY

Bundázott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 10 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl paradicsomsűrítmény, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt mozzarella, oregano, só és bors ízlés szerint, olívaolaj, olaj a sütéshez

Tisztítás után vágd fel ujjnyi vastag szeletekre a padlizsánt, sózd meg, majd forgasd meg lisztben és tojásban, süsd pirosra az olajban. Szedd a szeleteket papírtörlővel bélelt tányérra, hogy felitasd az olajat. 

A paradicsomsűrítményt fűszerezd meg, és közepes lángon, állandóan kevergetve forrald fel.

Helyezd egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba a padlizsánszeleteket – több réteg is kerülhet egymásra –, öntsd le a paradicsomos mártással, majd karikázd a tetejére a sajtot.

Fóliával lefedve süsd előmelegített sütőben, amíg a sajt olvadni nem kezd, majd fedőréteg nélkül hagyd, hogy a sajt megpiruljon.


PADLIZSÁN

Csokoládés-gesztenyés szelet sütés nélkül

Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 1,5 dl tej, 50 dkg gesztenyemassza, 7 dkg porcukor, 7 dkg margarin, 10 dkg étcsokoládé, 2 tasak csokoládés krémpor, tej

Elkészítése:

A kekszeket megmártjuk a tejben és egy tálcára vagy tepsibe rakosgatjuk.

A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a gesztenyét és a megolvasztott étcsokoládét. Egyenletesen a kekszre kenjük, majd bevonjuk a csokoládékrémmel.

2-3 órára behűtjük, majd tálaljuk.


SÜTÉS NÉLKÜL

Tökmagos saláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 db közepes méretű sárgarépa, 15-20 dkg feta sajt, néhány levélnyi fejessaláta, 1/2 kígyóuborka, 2 db paradicsom, 1 doboz tonhal konzerv, 2 maroknyi héj nélküli tökmag, olívaolaj


Elkészítése:

A sárgarépát tisztítás után lereszeljük, a többi zöldséget feldaraboljuk. Egy nagy tálban összekeverjük, a tonhalat a leve nélkül a tetejére borítjuk. A salátát kb. 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal, vagy más öntettel (pl. majonézzel vagy ezersziget öntettel) meglocsoljuk.

A tökmagot csak a tányéron szórjuk rá, egy adagra kb. egy fél maroknyit.


SALÁTÁK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!