Citromos sült hal Hozzávalók 4 személyre: 2 db 40-60 dkg-os édesvízi hal, 1 kávéskanál só, fél kávéskanál bors, fél kávéskanál köménymag, csipetnyi Cayenne bors, 3 dl olaj. A mártáshoz: 4 ek. frissen facsart citromlé, 3 gerezd fokhagyma, 1/4 kávéskanál só, fél kávéskanál Cayenne bors, 1 kávéskanál olaj, 2 kávéskanál finomra vágott petrezselyemzöld
Ekészítése:
A megtisztított halat jól megmossuk, a fél citrommal kívül-belül bedörzsöljük, a benne maradt levet a hal belsejébe nyomjuk.
A halakat mindkét oldalukon négy-négy vágással beirdaljuk.
A fűszereket elkeverjük és a keverékkel bedörzsöljük a hal mindkét oldalát. Tíz percig pihentetjük.
Az olajat a serpenyőben felmelegítjük, és a hal mindkét oldalát ropogósra sütjük.
A megmaradt olajban elvegyítjük a mártás fűszereit, ráöntjük a citromlevet, jól elkeverjük, majd a mártással megöntözzük a halat.
Petrezselymes burgonyával, citromszeletekkel forrón tálaljuk.
Fűszeres padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy padlizsán, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál köménymag, 1 kávéskanál édesköménymag, 45 dkg paradicsom meghámozva és felvágva, 1 kb. 2,5 cm hosszú friss gyömbér reszelve, 4 gerezd összezúzott fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál őrölt kardamom, 2 és 3/4 dl víz, só, feketebors
Mosd meg a padlizsánokat, távolítsd el a szárukat, és vágd ujjnyi vastagságú szeletekre; majd süsd olajban, amíg megbarnulnak. Csöpögtesd le a megsült szeleteket papírtörlőn.
Süsd a kömény- és édeskömény magvakat állandóan kevergetve kb. 2 percig, amíg egy árnyalattal sötétebbek lesznek. Keverd bele a felvágott paradicsomot, a reszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymát, a koriandert, a kardamomot, és engedd fel vízzel. Főzd lassú tűzön, amíg besűrűsödik (kb. 20 perc).
Helyezd vissza, és forrósítsd át a szószban óvatosan forgatva a padlizsánszeleteket. Ha kész, korianderleveleket adj melléjük.
Csokoládészalámi (2) Hozzávalók: 30 dkg háztartási keksz, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaó, 5 dkg mazsola, 1 dl tej, rumaroma, 4-5 szem apróra tört dió
Elkészítése:
Egy lábosba beletesszük a cukrot, a kakaót, a tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad.
Levesszük a tűzről a masszát, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük az apró darabokra tört kekszet is.
30 percig állni hagyjuk, közben többször átkeverjük.
Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és a masszát jól belenyomkodjuk.
Hűtőbe tesszük, és 2-3 óra múlva már szeletelhetjük is a csokiszaláminkat.
Francia hagymaleves (Koós Réka, Vacsoracsata) Hozzávalók 4-5 személyre: 3 nagy vöröshagyma, 2 tojássárgája, liszt, 1liter húsleves, só, vaj
Elkészítési mód:
A vöröshagymát csíkokra (karikákra) vágjuk, megfonnyasztjuk egy kevés vajon, majd megszórjuk liszttel és tovább pirítjuk. Ezután felöntjük húslevessel és egy picit így is főzzük.
A hagyma felét kivesszük a levesből és összeturmixoljuk a tojássárgájával.
Ha ez kész, óvatosan visszatesszük a levesbe és pirított kenyérdarabokkal és reszelt sajttal tálaljuk.
,
Tökmagos pogácsa Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 1 tojás (+ 1 a kenéshez), 1 kávéskanál zsír, 3 evőkanál tökmagolaj, 15 dkg pirított tökmag, 2 dl tejföl, 5 dkg juhtúró, 1 dkg élesztő
Elkészítése:
Az élesztőt elmorzsoljuk, majd a hozzávalókat - a tökmag kivételével - összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pár percig pihentetjük.
15 dkg tökmagot 3 részre osztunk, 1 részt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórunk, majd a tésztát behajtogatjuk, és negyed órát pihentetjük. Ezt még 2x ismételjük.
Pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretűre szaggatjuk. Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük. 190-200 fokos sütőben 20-25 percig, pirulásig sütjük.
,
Spooon saláta kecskesajtos pirítóssal (Janza Kata, Hal a tortán) Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag rukkola, 1 kg körte, 20 dkg egész dió, olívaolaj
Elkészítése:
A körtét kis darabokra felvágjuk, a diót összetörjük, és tálba tesszük.
Hozzákeverjük a rukkolát, és ízlés szerint olívaolajjal meglocsoljuk.
A végén kecskesajtos pirítóssal tálaljuk.
Borban párolt töltött ponty Hozzávalók 4 személyre: 1 db ponty, 5 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 zsemle, 1 dl tej, 40 g vaj, zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj, 3-4 dl száraz fehérbor, só, bors
Elkészítése:
A halat megmossuk, besózzuk, és fél órát állni hagyjuk.
A szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, megdinszteljük.
A tejben áztatott zsemlét kinyomkodjuk. A zúzott fokhagymát, vágott petrezselymet és tojást, sót, borsot hozzáadjuk, jól összedolgozzuk és megtöltjük a halat, bevarrjuk. Kivajazott tálba tesszük, a tetejére kevés vajat rakunk, olajjal meglocsoljuk, borsozzuk, és 5 percre előmelegített sütőbe tesszük.
Aláöntjük a bort, lefóliázzuk, 10 percig pároljuk, majd meglocsoljuk 3 ek. tejjel és fólia nélkül aranybarnára sütjük.
Bundázott padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes méretű padlizsán, 10 dkg liszt, 2 tojás, 3 dl paradicsomsűrítmény, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt mozzarella, oregano, só és bors ízlés szerint, olívaolaj, olaj a sütéshez
Tisztítás után vágd fel ujjnyi vastag szeletekre a padlizsánt, sózd meg, majd forgasd meg lisztben és tojásban, süsd pirosra az olajban. Szedd a szeleteket papírtörlővel bélelt tányérra, hogy felitasd az olajat.
A paradicsomsűrítményt fűszerezd meg, és közepes lángon, állandóan kevergetve forrald fel.
Helyezd egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba a padlizsánszeleteket – több réteg is kerülhet egymásra –, öntsd le a paradicsomos mártással, majd karikázd a tetejére a sajtot.
Fóliával lefedve süsd előmelegített sütőben, amíg a sajt olvadni nem kezd, majd fedőréteg nélkül hagyd, hogy a sajt megpiruljon.
Csokoládés-gesztenyés szelet sütés nélkül Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 1,5 dl tej, 50 dkg gesztenyemassza, 7 dkg porcukor, 7 dkg margarin, 10 dkg étcsokoládé, 2 tasak csokoládés krémpor, tej
Elkészítése:
A kekszeket megmártjuk a tejben és egy tálcára vagy tepsibe rakosgatjuk.
A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a gesztenyét és a megolvasztott étcsokoládét. Egyenletesen a kekszre kenjük, majd bevonjuk a csokoládékrémmel.
2-3 órára behűtjük, majd tálaljuk.
Tökmagos saláta Hozzávalók 4 személyre: 2 db közepes méretű sárgarépa, 15-20 dkg feta sajt, néhány levélnyi fejessaláta, 1/2 kígyóuborka, 2 db paradicsom, 1 doboz tonhal konzerv, 2 maroknyi héj nélküli tökmag, olívaolaj
Elkészítése:
A sárgarépát tisztítás után lereszeljük, a többi zöldséget feldaraboljuk. Egy nagy tálban összekeverjük, a tonhalat a leve nélkül a tetejére borítjuk. A salátát kb. 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal, vagy más öntettel (pl. majonézzel vagy ezersziget öntettel) meglocsoljuk.
A tökmagot csak a tányéron szórjuk rá, egy adagra kb. egy fél maroknyit.
|