Töltött alma Hozzávalók: alma, vaj, dió, cukor, vaníliás porcukor
Elkészítése:
Személyenként 2 db almát jól megmosunk, félbevágjuk, és a magházat kivágjuk.
Kivajazott tepsibe helyezzük, és a magházak helyét megtöltjük cukros darált dióval. Sütőben kb. 8-10 percig sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Tzatziki Hozzávalók 4 személyre: 1 db kígyóuborka (kicsi), 1 gerezd fokhagyma, 2 csésze joghurt, 2 teáskanál citromlé vagy ecet, 1 teáskanál menta vagy kapor, só
Elkészítése:
Vékonyan meghámozzuk az uborkát, lereszeljük és szűrőre tesszük, hogy a leve lecsepegjen.
Összekeverjük a reszelt uborkát és a fokhagymát a joghurttal, hozzáadjuk az ecetet/citromlét és a mentát/kaprot.
Sült halhoz, vagy grillezett húsokhoz kínáljuk.
,
Créme Brulée (Janza Kata, Hal a tortán) Hozzávalók: 7,5 dl tejszín, 1 vaníliarúd, 8 tojássárgája, 12,5 dkg barna cukor (nádcukor)
Elkészítés:
A tejszínt a vaníliarúddal felforraljuk. Majd, amíg hűl, a cukrot tojássárgájával összekeverjük, amíg ki nem fehéredik. Hozzáöntjük a tejszínhez, és feltesszük a tűzhelyre melegedni, de nem engedjük felforrni, 30 percig lassú tűzön kevergetjük, majd hűlni hagyjuk.
Kis tálkákba öntjük, és min. 3 órára a hűtőbe tesszük őket. Tálaláskor a tetejére karamellizált cukrot teszünk.
,
Csukapástétom Hozzávalók: 1,5 kg csuka, 4 főtt tojás, 25 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kocka Rama (25 dkg), 1 nagy tubus mustár, majoránna, babérlevél, őrölt kömény, só
Elkészítése:
1,5 kg csukát pörköltnek megfőzünk, 1 babérlevéllel, majoránnával, rövid lével.
Mikor megfőtt, kicsontozzuk, apróra daráljuk. Adunk hozzá darálva 4 főtt tojást, 25 dkg füstölt szalonnát, 4-5 gerezd fokhagymát. Jól kikeverjük a Ramával, a mustárral, őrölt köménnyel, és ízlés szerint megsózzuk.
Diós rúd sütés nélkül Hozzávalók: 30 dkg keksz, 20 dkg vagdalt dió, 40 dkg cukor, 25 dkg margarin, 1,5 dl tej, 1 ek. liszt, 3 ek. kakaópor, kevés rum
Elkészítése:
A tejet a cukorral felmelegítjük. Hozzáadjuk a margarint, a kakaóport, a lisztet, végül a törött kekszet és a diót. 4-5 percig kevergetjük, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. Henger alakú rúddá formáljuk és meghintjük kókuszreszelékkel.
Gombával töltött padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg padlizsán, 40 dkg gomba, 1-2 fej vöröshagyma, olívaolaj, só, bors, pirospaprika, kakukkfű
Alapos tisztítás után vágd félbe a padlizsánt, majd kanalazd ki a húsát, és belsejét kend ki olívaolajjal. Told mérsékelten meleg, előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percen keresztül.
Ezalatt aprítsd fel a hagymát, és pirítsd meg egy kevés olívaolajon. Add hozzá a feldarabolt gombát és a padlizsánból kivájt húst, fűszerezd ízlés szerint, majd önts alá egy kevés vizet és párold puhára.
A sütőben megpuhult padlizsánt töltsd meg a zöldséges raguval, és süsd további 20 percig.
Mascarponés, epres túrótorta (Fésüs Nelly, Vacsoracsata)
Hozzávalók: Piskótához: 5 tojás, 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál porcukor. Krémhez: 1/2 kg túró, 1 nagy doboz Mascarpone sajt, 3 kis zacskó zselatin, reszelt citromhéj, citromlé, porcukor ízlés szerint, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 kg eper, 1 csomag epres tortazselé
Elkészítési mód:
A piskótatésztához különválasztjuk a tojásfehérjét és sárgáját.
A sárgáját cukorral világosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
A kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzákeverjük és 1 kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 160 fokon körülbelül 20 percig sütjük.
A krém: a túrót és a sajtot homogénre keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a levet, a vaníliás cukrot, az ízlés szerinti porcukrot és a felolvasztott zselatint. Jól összekeverjük és a kihűlt piskótára öntjük.
Tetejét beterítjük félbevágott eprekkel és leöntjük epres tortazselével. Körülbelül 4 órát a hűtőben pihentetjük.
Orjaleves Hozzávalók: orja, leveszöldség, pirospaprika, paradicsompüré, cérnametélt, reszelt torma
Elkészítése:
1 kg sertésorját (a sertés gerinccsontja a rajta maradt hússal) 4 részre vágunk, és a húsleveshez hasonlóan feltesszük főni.
Vegyes leveszöldséggel bezöldségeljük, kávéskanálnyi pirospaprikával és paradicsompürével ízesítjük.
Mikor a hús megpuhult, leszűrünk egy kevés levet, ebben cérnametéltet főzünk ki.
A levest a hússal, csonttal, zöldséggel és a megfőtt tésztával együtt tálaljuk.
Ízlés szerint reszelt tormát adunk mellé.
,
Töklekvár Hozzávalók (1,5 literhez): 25 dkg szárított sárgabarack, 1,2 kg puha húsú tök, 2 db vaníliarúd belseje kikaparva, 0,5 liter narancslé, 1 db narancs finomra reszelt héja, 3 evőkanál citromlé, 0,5 kg kristálycukor
Elkészítése:
A barackot negyedeljük. A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, hasábokra vágjuk.
75 dkg tököt lemérünk és 2 cm nagyságú kockákra vágjuk. A barackot, a tökkockákat, a vaníliabelet és a narancslevet összekeverjük, és fedő alatt 20 percig főzzük, míg puha nem lesz.
Utána püré állagúvá keverjük, majd a narancshéjat és a citromlevet a cukorral együtt hozzáadjuk. Főzés közben keverjük, míg forrni kezd. 3 perc után azonnal vegyük le a főzőlapról, és tegyük üvegbe. Zárjuk le az üveget.
Hidegen három hónapig eláll.
Wellington bélszín Hasselback burgonyával (Janza Kata, Hal a tortán) Töltelék hozzávalók: 1 csomag gomba, 4 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj, 5 csipet só, ízlés szerint bors, kakukkfű
Elkészítés: A gombát és a fokhagymát megtisztítjuk, a fokhagymát apróra, a gombát nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát olívaolajon megpirítjuk, majd hozzárakjuk a gombát, és ízlés szerint sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel ízesítjük. Ugyanabban a serpenyőben 2 db sós palacsintát (amit sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítünk) kisütünk, amit később a hájas tésztára teszünk a hús alá.
Hús hozzávalók: 1 kg bélszín, só, bors, 1 csomag előhűtött hájas tészta
Elkészítés: A bélszínt kettévágjuk, szintén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Majd lassú tűzön minden oldalát 2 percig sütjük, hogy megkérgesedjen. Amint ezzel elkészültünk, elővesszük a hájas tésztánkat, rátesszük a palacsintát, megkenjük a gombával, és rátesszük a húst, majd az egészet összecsomagoljuk a tésztával. Tepsibe tesszük, és végül a tetejét megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Köret: Hasselback burgonya
Elkészítés: A 1,5 kg krumplit megpucoljuk, kettévágjuk. A fél burgonyákba hústűt szúrunk a burgonya felénél (hogy a kés ne szaladjon túl), majd bevágjuk vékony szeletenként, és a sütőbe helyezzük, vajjal lekenjük. Díszítésképpen a sárgarépákat megtisztítjuk, és megfőzzük, majd tálaláskor a tányérra helyezzük.
|