Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Epres alagút

Hozzávalók: 4 dl tejszín, 50 dkg eper, 1 dl eperszörp, 20 dkg babapiskóta, 3 dl tej, 1 tasak eperízű pudingpor, 20 dkg cukor
 
Elkészítése:
 
A pudingot a tejjel és a cukor felével elkészítjük. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az epret kiválogatjuk, a szebbik felét félretesszük, a többit apróra vágva a pudingba keverjük.
 
Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával, kiöblítjük vízzel, és sorban beleállítjuk az eperszörpbe mártott babapiskótákat. Rásimítjuk a tejszínhabbal fellazított epres pudingot, letakarjuk, és egy napra a hűtőbe tesszük.
 
Tálaláskor kiborítjuk a formából, felszeleteljük. A félretett eperszemekkel és az eperszörppel díszítve tálaljuk.

SÜTÉS NÉLKÜL

Diétás lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fej vöröshagyma, 4-5 ek. olaj, 1 kg paprika, 4 db paradicsom, só

Elkészítése:

Két nagy fej vöröshagymát vékony karikákra vágunk és 4-5 evőkanál olajon fedő alatt puhára pároljuk anélkül, hogy a hagyma lepirulna.

A fedőt levesszük és 1 kg kockákra vágott paprikát teszünk bele.

Ha az félig puha, akkor 4 darab karikákra vágott paradicsomot is hozzáadunk. Sózzuk és fedő nélkül puhára főzzük.


PAPRIKA

Tejfölös-citromos csirkebecsinált leves (Fésüs Nelly, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 2 egész csirke, 2 nagy citrom, 3 fej vöröshagyma, 4 nagy doboz tejföl, só, paprika, 2-3 babérlevél, 1 púpozott evőkanál liszt, olaj


Elkészítési mód:

A hagymát apróra vágjuk és egy kis zsiradékon megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk a paprikát, a sót, majd a részeire vágott csirkét. Összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a 2-3 babérlevelet és félig megfőzzük.

Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a leszűrt levét és tovább főzzük.

A végén a tejföllel és a liszttel egy habarást készítünk és összeforraljuk.


LEVESEK

Nyúlaprólékleves

Hozzávalók: nyúlaprólék, leveszöldség, vöröshagyma, babérlevél, majoránna, só, citrom, szalonna, liszt, cukor, ecet, tejföl

Elkészítése:

A megmosott, összevágott nyúlaprólékot feltesszük főni. Mikor a víz egyszer felforrt, akkor leöntjük, az aprólékot leöblítjük, és újra feltesszük hideg vízzel főni. 

Hozzáadjuk a kis kockára vágott vegyes zöldséget, fél fej vöröshagymát, 2-3 babérlevelet, csipetnyi majoránnát, sót, fél citrom megmosott héját. A húst puhára főzzük. 

Ezután kiolvasztott szalonna zsírjában liszttel és cukorral barna rántást készítünk, és a nyúl megszűrt levéhez adjuk. Kevés ecettel, citromlével pikánsra ízesítjük, átforraljuk. 

Visszahelyezzük a húst és tejfölre tálaljuk.

Tutajos tarhonya

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 40 dkg házi tarhonya, 1 fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg tisztított burgonya, só
 
Elkészítése:

A kis kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott hagymát, kétszer-háromszor átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, mint a tarhonyamennyiség
kétszerese és beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és - lehetőleg lefedve - alacsony láng felett lassan megpároljuk.


TARHONYA

Zellerkrémleves (Mészáros Árpád Zsolt, Hal a tortán)

Hozzávalók:

2 zellerszár, 3 hagyma, 2 fokhagyma, fél liter tejszín, 3 alma, 2 kanál keményítő, 15 dkg vaj, só, bors, füstölt sajt



Elkészítés:

A zellert meghámozzuk, és egyik részét gyufaszál méretűre, a másik részét pedig nagyobb darabokra vágjuk. Az almát szintén feldaraboljuk.

A hagymát összevágjuk, vajon megdinszteljük. Rátesszük a feldarabolt zellert és az almát, vízzel felöntjük és megfőzzük.

Amikor a zeller megpuhult, akkor sóval, borssal, tejszínnel bekevert keményítővel besűrítjük.

Vajon megpirítjuk a gyufaszál zellereket.

A levest a pirított zelerrel és a reszelt füstölt sajttal kínáljuk.


LEVESEK

Csukapörkölt

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csuka, füstölt szalonna, 5 dkg sertészsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg édes pirospaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, só, őrölt fekete bors, fokhagyma, erős paprika, 0,5-1 dl vörösbor

Elkészítése:

Filézd ki a csukát és a keletkezett csontos aprólékot tedd fel egy kevés sós vízben főni (ez lesz az alaplé).

Apríts füstölt szalonnát, és piríts rajta hagymát. A kockára vagy csíkokra vágott húst sózd be.

Amikor a hagyma már üvegesre pirult a szalonna zsírján, aprítsd bele a zöldpaprikát, paradicsomot, és rotyogtasd, amíg megpuhul.

Ekkor a tűzhelyről félrehúzva keverd hozzá a pirospaprikát, forgasd bele a szaftba a haldarabokat, öntsd fel kevés alaplével. Adj hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erős paprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetsz bele.

Félidőben tedd bele a tejet, ikrát és a májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni.

Tálalhatod tejfölös galuskával vagy juhtúrós sztrapacskával.


CSUKA

Tésztával töltött padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál márványsajt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cérnametélt, 1 gerezd fokhagyma, 2 padlizsán, 1 tojás, só, bors

A padlizsán végeit vágd le, majd hosszában vágd ketté, a vágott felületet jól sózd be, majd legalább negyedóráig hagyd állni. Ekkor itasd le róla a nedvességet, a belét kapard ki, majd aprítsd fel.

A cérnametéltet törd apróra, majd sós vízben főzd meg, szűrd le. A fõtt tésztát keverd össze a felvert tojással, reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal (vigyázz a sóval, mert a sajt maga is sós!). Keverd bele a padlizsán belét, és jó púposan töltsd bele a kivájt padlizsánba a tölteléket.

Elõmelegített sütõben, közepes hőfokon süsd.


PADLIZSÁN

Diós-meggyes suhajda

Hozzávalók a csokoládékrémhez: 25 dkg margarin, 8 dkg étcsokoládé, 8 dkg kakaópor, 15 dkg porcukor; a diókrémhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1,5 dl tej, kis rum vagy 1 üvegcse rumaroma, fejtett meggybefőtt; továbbá: minyonpapír

Elkészítése:

A meggyet kimagozzuk és lecsepegtetjük.

A diókrémhez a tejben felfőzzük a cukrot és a diót, majd rummal ízesítjük.

A csokoládékrémhez felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a feldarabolt csokoládét, majd ha elolvadt, a kakaóport és a porcukrot.

Minden minyonpapírba teszünk a csokikrémből, majd a diókrémből. Erre 1-2 szem meggyet teszünk, végül beborítjuk a csokoládékrémmel. (Ha időközben megkeményedne, melegítsük fel.)

A hűtőbe tesszük dermedni, és ott is tároljuk, mert csak fagyos állapotukban tudjuk lefejteni róluk a papírt.


SÜTÉS NÉLKÜL

Pogácsatésztába töltött darált marhahús (Fésüs Nelly, Vasoracsata)

Hozzávalók: Pogácsához:

1 kg liszt, 2 kefir, 1 csésze élesztő, 2 dl tej, 35 dkg zsiradék, 2 tojássárgája, só, cukor, a kenéshez tojásfehérje. Töltelékhez: 1/2 kg darált marhahús, hagyma, fokhagyma, só, bors, ízlés szerint fűszerek, 1 kukoricakonzerv

 


Elkészítési mód:

Az élesztőt a langyos tejen megfuttatjuk, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz és körülbelül másfél órán keresztül kelni hagyjuk.

Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, hozzákeverjük a húst, a fűszereket és készre főzzük. A végén hozzáadjuk a leszűrt kukoricát.

A pogácsatésztát kinyújtjuk, széles csíkokat vágunk, beletöltjük a húst és párnácskákat formázunk, a tetejét pedig megkenjük tojásfehérjével, és körülbelül 180 fokon 20 percig sütjük.


MARHAHÚS

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!