Epres alagút Hozzávalók: 4 dl tejszín, 50 dkg eper, 1 dl eperszörp, 20 dkg babapiskóta, 3 dl tej, 1 tasak eperízű pudingpor, 20 dkg cukor
Elkészítése:
A pudingot a tejjel és a cukor felével elkészítjük. A tejszínt a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az epret kiválogatjuk, a szebbik felét félretesszük, a többit apróra vágva a pudingba keverjük.
Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával, kiöblítjük vízzel, és sorban beleállítjuk az eperszörpbe mártott babapiskótákat. Rásimítjuk a tejszínhabbal fellazított epres pudingot, letakarjuk, és egy napra a hűtőbe tesszük.
Tálaláskor kiborítjuk a formából, felszeleteljük. A félretett eperszemekkel és az eperszörppel díszítve tálaljuk.
Diétás lecsó Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fej vöröshagyma, 4-5 ek. olaj, 1 kg paprika, 4 db paradicsom, só
Két nagy fej vöröshagymát vékony karikákra vágunk és 4-5 evőkanál olajon fedő alatt puhára pároljuk anélkül, hogy a hagyma lepirulna.
A fedőt levesszük és 1 kg kockákra vágott paprikát teszünk bele.
Ha az félig puha, akkor 4 darab karikákra vágott paradicsomot is hozzáadunk. Sózzuk és fedő nélkül puhára főzzük.
Tejfölös-citromos csirkebecsinált leves (Fésüs Nelly, Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 egész csirke, 2 nagy citrom, 3 fej vöröshagyma, 4 nagy doboz tejföl, só, paprika, 2-3 babérlevél, 1 púpozott evőkanál liszt, olaj
Elkészítési mód:
A hagymát apróra vágjuk és egy kis zsiradékon megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk a paprikát, a sót, majd a részeire vágott csirkét. Összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a 2-3 babérlevelet és félig megfőzzük.
Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a leszűrt levét és tovább főzzük.
A végén a tejföllel és a liszttel egy habarást készítünk és összeforraljuk.
Nyúlaprólékleves Hozzávalók: nyúlaprólék, leveszöldség, vöröshagyma, babérlevél, majoránna, só, citrom, szalonna, liszt, cukor, ecet, tejföl
Elkészítése:
A megmosott, összevágott nyúlaprólékot feltesszük főni. Mikor a víz egyszer felforrt, akkor leöntjük, az aprólékot leöblítjük, és újra feltesszük hideg vízzel főni.
Hozzáadjuk a kis kockára vágott vegyes zöldséget, fél fej vöröshagymát, 2-3 babérlevelet, csipetnyi majoránnát, sót, fél citrom megmosott héját. A húst puhára főzzük.
Ezután kiolvasztott szalonna zsírjában liszttel és cukorral barna rántást készítünk, és a nyúl megszűrt levéhez adjuk. Kevés ecettel, citromlével pikánsra ízesítjük, átforraljuk.
Visszahelyezzük a húst és tejfölre tálaljuk.
Tutajos tarhonya Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 40 dkg házi tarhonya, 1 fej vöröshagyma, 1 púpos evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg tisztított burgonya, só
Elkészítése:
A kis kockára vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában kb. 10-15 perc alatt aranysárgára pirítjuk a tarhonyát. Ezután beletesszük a finomra vágott hagymát, kétszer-háromszor átkeverjük, majd meghintjük pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, mint a tarhonyamennyiség
kétszerese és beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot, a kis kockára vágott burgonyát. Megsózzuk és - lehetőleg lefedve - alacsony láng felett lassan megpároljuk.
Zellerkrémleves (Mészáros Árpád Zsolt, Hal a tortán) Hozzávalók:
2 zellerszár, 3 hagyma, 2 fokhagyma, fél liter tejszín, 3 alma, 2 kanál keményítő, 15 dkg vaj, só, bors, füstölt sajt
Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, és egyik részét gyufaszál méretűre, a másik részét pedig nagyobb darabokra vágjuk. Az almát szintén feldaraboljuk.
A hagymát összevágjuk, vajon megdinszteljük. Rátesszük a feldarabolt zellert és az almát, vízzel felöntjük és megfőzzük.
Amikor a zeller megpuhult, akkor sóval, borssal, tejszínnel bekevert keményítővel besűrítjük.
Vajon megpirítjuk a gyufaszál zellereket.
A levest a pirított zelerrel és a reszelt füstölt sajttal kínáljuk.
Csukapörkölt Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csuka, füstölt szalonna, 5 dkg sertészsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg édes pirospaprika, 2 db paradicsom, 2 db zöldpaprika, só, őrölt fekete bors, fokhagyma, erős paprika, 0,5-1 dl vörösbor
Elkészítése:
Filézd ki a csukát és a keletkezett csontos aprólékot tedd fel egy kevés sós vízben főni (ez lesz az alaplé).
Apríts füstölt szalonnát, és piríts rajta hagymát. A kockára vagy csíkokra vágott húst sózd be.
Amikor a hagyma már üvegesre pirult a szalonna zsírján, aprítsd bele a zöldpaprikát, paradicsomot, és rotyogtasd, amíg megpuhul.
Ekkor a tűzhelyről félrehúzva keverd hozzá a pirospaprikát, forgasd bele a szaftba a haldarabokat, öntsd fel kevés alaplével. Adj hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erős paprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetsz bele.
Félidőben tedd bele a tejet, ikrát és a májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni.
Tálalhatod tejfölös galuskával vagy juhtúrós sztrapacskával.
Tésztával töltött padlizsán Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál márványsajt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál cérnametélt, 1 gerezd fokhagyma, 2 padlizsán, 1 tojás, só, bors
A padlizsán végeit vágd le, majd hosszában vágd ketté, a vágott felületet jól sózd be, majd legalább negyedóráig hagyd állni. Ekkor itasd le róla a nedvességet, a belét kapard ki, majd aprítsd fel.
A cérnametéltet törd apróra, majd sós vízben főzd meg, szűrd le. A fõtt tésztát keverd össze a felvert tojással, reszelt sajttal és a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal (vigyázz a sóval, mert a sajt maga is sós!). Keverd bele a padlizsán belét, és jó púposan töltsd bele a kivájt padlizsánba a tölteléket.
Elõmelegített sütõben, közepes hőfokon süsd.
Diós-meggyes suhajda Hozzávalók a csokoládékrémhez: 25 dkg margarin, 8 dkg étcsokoládé, 8 dkg kakaópor, 15 dkg porcukor; a diókrémhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1,5 dl tej, kis rum vagy 1 üvegcse rumaroma, fejtett meggybefőtt; továbbá: minyonpapír
Elkészítése:
A meggyet kimagozzuk és lecsepegtetjük.
A diókrémhez a tejben felfőzzük a cukrot és a diót, majd rummal ízesítjük.
A csokoládékrémhez felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a feldarabolt csokoládét, majd ha elolvadt, a kakaóport és a porcukrot.
Minden minyonpapírba teszünk a csokikrémből, majd a diókrémből. Erre 1-2 szem meggyet teszünk, végül beborítjuk a csokoládékrémmel. (Ha időközben megkeményedne, melegítsük fel.)
A hűtőbe tesszük dermedni, és ott is tároljuk, mert csak fagyos állapotukban tudjuk lefejteni róluk a papírt.
Pogácsatésztába töltött darált marhahús (Fésüs Nelly, Vasoracsata) Hozzávalók: Pogácsához:
1 kg liszt, 2 kefir, 1 csésze élesztő, 2 dl tej, 35 dkg zsiradék, 2 tojássárgája, só, cukor, a kenéshez tojásfehérje. Töltelékhez: 1/2 kg darált marhahús, hagyma, fokhagyma, só, bors, ízlés szerint fűszerek, 1 kukoricakonzerv
Elkészítési mód:
Az élesztőt a langyos tejen megfuttatjuk, hozzákeverjük a többi alapanyaghoz és körülbelül másfél órán keresztül kelni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk, zsiradékon megdinszteljük, hozzákeverjük a húst, a fűszereket és készre főzzük. A végén hozzáadjuk a leszűrt kukoricát.
A pogácsatésztát kinyújtjuk, széles csíkokat vágunk, beletöltjük a húst és párnácskákat formázunk, a tetejét pedig megkenjük tojásfehérjével, és körülbelül 180 fokon 20 percig sütjük.
|