Túróval töltött fánk Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg liszt, 3 tojássárgája, 3 cl rum, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 evőkanál cukor, 6 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 3-4 dl tej, pici só. A töltelékhez: 20 dkg túró, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 2 evőkanál gríz, 1 zacskó mazsola, a sütéshez olaj
Elkészítése:
Egy deci langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd lágy kalácstésztát dagasztunk a hozzávalókból. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd a fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva másfél órát kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón áttörjük, s összekeverjük a tojással, a grízzel, a cukorral és a mazsolával. (Ez utóbbi elhagyható, ha valaki nem szereti.)
A megkelt fánkokat megfordítjuk, mindegyikre tölteléket teszünk , félbehajtjuk, és megsütjük.
A tetejét gazdagon meghintjük porcukorral.
Argentin marha steak fóliában sült krumplival (Mészáros Árpád Zsolt, Hal a tortán) Hozzávalók: előre pácolt argentin hátszín (30 dkg/fő), só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
Igény szerint olívaolajban kisütni, véresen 8-10 perc, átsütve 20 perc.
Fóliában sült krumpli
A krumplit megmossuk, fóliába becsomagoljuk. 180 fokon 30 percig sütjük, ha puha, félbevágjuk.
Erre jön a tejfölös, fokhagymás, baconös mártás: fél liter tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg bacon, 5 dkg füstölt sajt.
,
Fűszeres morzsában sült harcsa Hozzávalók 4 személyre: 1 kg harcsa, 15 dkg zsemlemorzsa, fél cseresznyepaprika, fél csokor petrezselyem, őrölt bors, olaj, só. A körethez: 70 dkg burgonya, petrezselyemzöld, só
Elkészítése:
Filézzük ki a harcsát és sózzuk meg.
Keverjünk a zsemlemorzsába őrölt borsot, paprikát és egy kis petrezselymzöldet, és ebben forgassuk meg a halat.
Kevés olajban pirítsunk meg egy gerezd fokhagymát, hogy az olajnak kellemes íze legyen, majd először a bőrös felével lefelé, majd a másik oldalára fordítva süssük meg a harcsát
Köretnek petrezselymes burgonyát, vagy vegyes zöldséget kínáljunk.
Nokedlis lecsó Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, zsír, 2 db paradicsom, füstölt kolbász, 0,5 kg paprika. A nokedlihez: 1 tojás, liszt, só
Elkészítése:
Egy nagy fej vékonyra felszeletelt hagymát zsíron megpárolunk és tovább pároljuk 2 db cikkekre vágott paradicsommal. Füstöltkolbász-szeleteket teszünk rá és pár perc múlva fél kg karikákra vágott zöldpaprikát és egy kevés vizet.
Végül 1 tojásból liszt és só hozzáadásával készült nokedlit szaggatunk bele.
Gesztenyés alagút Hozzávalók: 3 dl tej, 3 ek. gríz, 3 ek. narancs- vagy sárgabarack lekvár, 2 ek. cukor, 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg vaj/margarin, 5 dkg porcukor, 2 ek. kakaópor, kevés rum, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére étcsokoládé
Elkészítése:
A tejből és a grízből tejbegrízt főzünk, belekeverjük a cukrot és a lekvárt, majd lehűtjük.
Az áttört gesztenyemasszát összedolgozzuk a szobahőmérsékletű vajjal, a por- és vaníliás cukorral, a rummal és a kakaóporral.
Egy kisebb, vízzel kiöblített tálba simítjuk a gesztenyemassza felét, a tetején elegyengetjük a tejbegrízt, majd befedjük a maradék gesztenyével.
Hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön, majd tálcára borítva bevonjuk a felolvasztott csokoládéval.
Visszatesszük a hűtőbe, hogy rádermedjen, utána szeletekre vágva tálaljuk.
Tonhal saltimbocca paradicsomsalátával (Voksán Virág, Vacsoracsata)
Hozzávalók 4 személyre: 4 db tonhalszelet, 4 szelet füstölt lazac, 1 evőkanál fekete olívabogyó-krém, 8 levél friss zsálya, darált bors, 4 evőkanál olívaolaj. Salátához: 2 db paradicsom, fél kígyóuborka, 1 teáskanál dijoni mustár, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 szál újhagyma, fél citrom leve, só, darált bors
Elkészítési mód:
A tonhalszeleteket tegyük egy deszkára, borítsuk be frissentartó fóliával, majd enyhén klopfoljuk meg. Daráljunk a szeletekre borsot, kenjük meg jól a fekete olívabogyó krémmel, majd tegyünk minden szeletre füstölt lazacot. A lazacra helyezzünk két-két levél zsályát, hajtsuk össze, majd fogvájóval tűzzük meg.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a töltött tonhalat és mindkét oldalát süssük egy-egy percig. Vigyázzunk, ne süssük túl: a tonhal akkor a legfinomabb, ha csak félig sül át, de a közepe még rózsaszín marad.
A tonhal mellé kínáljuk a salátát! Vágjuk apró kockákra a paradicsomot és az uborkát, tegyük egy tálba. Adjunk hozzá mustárt, durvára összevágott petrezselyemzöldet és újhagymát. Ízesítsük darált borssal, citromlével és sóval, majd csorgassuk rá az olívaolajat is. Keverjük jól össze és ezzel tálaljuk a megsütött tonhalat.
A salátához használhatunk friss fűszerleveleket is: tehetünk bele bazsalikomot, citromfüvet, oregánót, kaprot, citromos kakukkfüvet vagy akár mentát is.
Rizzsel töltött alma Hozzávalók 5 személyre: 5 db alma, a rizstöltelékhez: 20 dkg rizs, 4 dl tej, 4 dkg cukor, 1/2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás
Elkészítése:
A rizstölteléket 20 dkg rizsből, 4 dl tejjel, 4 dkg cukorral, 1/2 vaníliás cukorral tejberizst készítünk, hozzáadunk 1 tojássárgáját és 1 tojásfehérjét habbá verve.
Az almákat meghámozzuk, tetejét levágjuk, a magházat eltávolítjuk és megtöltjük a rizstöltelékkel. Ráhelyezzük a levágott karikát. Fóliát helyezünk a tepsibe és lassú tűznél megsütjük.
Túróval töltött alma Hozzávalók 5 személyre: 5 db alma, a túrótöltelékhez: 25 dkg túró, 1/2 csomag vaníliás cukor, 4 dkg cukor, 1 tojás, 2 dkg vaj
Elkészítése:
A túrótöltelékhez a túróból, vaníliás cukorból, cukorból, vajból, 1 db tojásból + 1 tojás felvert habjából krémet készítünk.
Az almákat meghámozzuk, tetejét levágjuk, a magházat eltávolítjuk és megtöltjük a túrótöltelékkel. Ráhelyezzük a levágott karikát. Fóliát helyezünk a tepsibe és lassú tűznél megsütjük.
Rákragu és cápa steak házi krokettel (Mészáros Árpád Zsolt, Hal a tortán) Hozzávalók: 10 dkg vaj, 3 dl tejszín, 1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika, 1 padlizsán, 1 cukkini, 1 zacskó mirelit koktélrák, 1/2 l tejszín, só, rozmaring, cápa
Elkészítése:
A vajban megpároljuk a rákokat, majd rádobjuk a csíkokra vágott zöldségeket.
Miután minden megpuhult, felengedjük a tejszínnel, hogy egy kicsit összefogja, és az első rottyanásig főzzük.
A cápát frissen forró vajban 5-6 percig sütjük, minden ízesítés nélkül. Esetleg egy kis sót elbír, de mást nem.
Házi krokett
Hozzávalók: 60 dkg főtt áttört burgonya, 20 dkg liszt, 1 tojás, só
Elkészítése:
A burgonyába beletesszük a lisztet, a tojást, sót, és alaposan összegyúrjuk. Majd golyócskákat formálva kisütjük.
Filézett lazacszelet penne tésztával és sajtmártással Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg filézett lazac, 30 dkg penne tészta, 5 dkg vaj, só, fehérbors, hal fűszerkeverék. A sajtmártáshoz: 5 dkg vaj, 3 ek. liszt, tej, só, 6 dkg sajt, 1 dl tejföl, fehérbors, citromlé
Elkészítése:
A jénai tálat 5 dkg vajjal kikenjük, a filézett lazacot besózzuk, fehérborssal, hal fűszerkeverékkel meghintjük. 200 fokon 20 percig sütjük alufólia alatt, majd 5 percig alufólia nélkül.
A tésztát sós vízben 5 perc alatt készre főzzük, 1-2 percig fedő alatt tartjuk, majd leszűrjük, leöblítjük.
A sült halat egyenlő darabokra szeletelve tálra rendezzük, a tésztát köré tesszük, majd az egészet leöntjük sajtmártással.
Sajtmártás: 5 dkg olvasztott vajban 3 kanál lisztet átforrósítunk, hideg tejjel felöntjük, picit megsózzuk, simára keverjük, majd 6 dkg reszelt sajtot adunk hozzá, végül 1 dl tejföllel, pici fehérborssal, esetleg citromlével kicsi lángon összeforraljuk.
|