Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Gesztenyés-meggyes őrület

Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 20 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, 50 dkg magozott meggy (lehet befőtt vagy fagyasztott is), rumaroma, kakaó, lekvár, csokireszelék, kb. 1 dl kávé; tetejére: csokoládémáz, reszelt csokoládé, tejszínhab
 
Elkészítése:
 
A gesztenyamasszát összekeverjük a puha vajjal, kis rumaromával ízesítjük.
 
Előtte - amíg a vaj kicsit megpuhul - összeállítjuk a kekszalapot. A darált kekszhez keverünk néhány kanál jófajta lekvárt, kakaót, a kávét és a meggy levét vagy kis tejet, hogy puha, formázható legyen. Egy kerek tál alját kibéleljük ezzel a masszával, rásimítjuk a gesztenyekrémet, és körkörösen kirakjuk a meggyel.
Leöntjük csokoládémázzal és meghintjük reszelt csokoládéval. Hűtőbe tesszük - hidegen jól szeletelhető.
 
Tejszínhabbal tálaljuk.

SÜTÉS NÉLKÜL

Gyümölcsrizs (Bodrogi Gyula, Vacsoracsata)

Hozzávalók 5 személyre: 12 dkg rizs, 8 dl tej, 3 dl tejszín, 10 dkg cukor, 1 csipetnyi só, 1 db vegyes gyümölcskonzerv, díszítéshez tejszínhab, illetve csokireszelék

Elkészítési mód:

A rizst lassú tűzön megfőzzük, majd cukorral és egy csipetnyi sóval ízesítjük.

A tejszínt habbá verjük és finoman hozzákeverjük a kihűlt rizshez. Ezek után a leszűrt gyümölcsöket is finoman hozzá adjuk, kelyhekbe tesszük és lehűtjük.

Díszítésképpen tejszínhabot fújhatunk a tetejére, illetve meghinthetjük csokireszelékkel.

Túrószelet

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 15 dkg finomliszt, 2 egész tojás, késhegynyi sütőpor, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:

A tojásokat habosra felverem, beleszórom a fűszereket és a villával átnyomott tehéntúrót. Ezután hozzákeverem a lisztet és tíz percig hagyom pihenni.

Ezalatt az olajat felforrósítom. A túrós tésztából kis gömböket formálok, és a forró olajba beledobva gyorsan, erős lángon pirosra sütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsurgatom, és tetszés szerinti körettel tálalom.

Dupla mennyiségben készítve főételnek is alkalmas hideg majonézes salátával.

Karottakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sárgarépa, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, 2 dkg vaj, só, petrezselyemzöld, liszt, tej, őrölt bors, citromlé, zsemle


Elkészítése:

30 dkg tisztított sárgarépát kis rudakra vágva 7 dl sós vízben fél csomag petrezselyemmel puhára főzünk.

Ha megpuhult, akkor 2 dl tejes habarással besűrítjük. Kevés törött borssal, sóval, pár csepp citromlével ízesítjük.

Elkeverjük 1 tojássárgájával ízesített 1 dl tejszínnel és 2 dkg vajjal, majd mixerrel pürésítjük.

Csészékben, pirított zsemlekockákkal megszórva tálaljuk

Marcipán „párna“ torta (Mészáros Árpád Zsolt, Hal a tortán)

Piskóta: 8 tojás, 36 dkg kristálycukor, 28 dkg liszt, 1 sütőpor, 15 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásokat külön felverjük, fehérjébe kétharmad cukrot teszünk, sárgájába egyharmad cukrot. A kettőt lassan összekeverjük, bele a liszt, az olvasztott vaj és sütőpor. A fele masszába 2 dkg kakaóport teszünk, és összekeverjük.

Két lapot kisütünk papírozott lemezen, egy piskótát és egy csokisat. 180 fokon, kb. 8 percig sütjük. A kisült lapokat négy részre vágjuk, formába tesszük.

 

Töltelékek:

Túró: 25 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 vaníliacukor, citromhéj – ezeket összekeverjük, 1 dl vizet felfőzünk, és ha fő, 1,5 dkg zselatint belekeverünk. Összekeverjük, és 20 dkg tejszínhabot hozzákeverünk. Egyik lapra ráöntjük.

Joghurt:
3 dl eperjoghurt, 100 dkg cukor, 1 vaníliacukor, 1 dkg zselatin – felfőzzük – lehűtjük, és 10 dkg tejszínhabbal kikeverjük – formába beleöntjük

Puding: egy por vaníliapudingot kifőzünk, fél liter tej, 2-3 kanál cukor – ezt is beleöntjük

Az egészet berakjuk a fagyasztóba, és ha kihűlt, kiborítjuk a formából, párnát faragunk belőle, és a porcukron fél centi vastagra kinyújtott marcipánnal beburkoljuk a tortát.


TORTA, TORTÁCSKA

Fűszeres vaddisznó római tálban

Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg vaddisznókaraj, 40 dkg paradicsom, 30 dkg gomba, 4 gerezd fokhagyma, só, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál ketchup, 1 dl vörösbor, olaj


Elkészítése:

A húst felszeleteljük, bedörzsöljük fokhagymával és mustárral, megsózzuk, kakukkfűvel meghintjük, egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

A cseréptálat kiolajozzuk, beletesszük a húst, rá a gombát, majd leöntjük a ketchuppal összekevert borral. Lefedjük és egy órát sütjük.

Majd rátesszük a paradicsomkarikákat és még 15 percet sütjük.


VADDISZNÓ

Szalonnás-fűszeres lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, csípős pirospaprika, zsír, olaj, só, ízlés szerint csípős paprikakrém

Elkészítése:

15 dkg füstölt szalonnát vékony csíkokra vágunk és kiolvasztjuk. Ha kell, még kevés olajat is teszünk hozzá.

Két nagy fej karikákra vágott vöröshagymát a zsíron puhára párolunk, beleszórunk 1 kávéskanál édes-nemes és 1 kávéskanál csípős pirospaprikát, ezután következik 1 kg felszeletelt zöldpaprika.

Amikor a paprika félpuha, 30 dkg cikkekre vágott paradicsomot keverünk bele. Sózzuk, és ha nem elég csípős cseresznyepaprika-krémet teszünk hozzá.


PAPRIKA

Gesztenyés golyók

Hozzávalók 12 golyóhoz: 1 csomag gesztenyemassza, 1 késhegynyi őrölt fahéj, néhány szem dió vagy mandula, méz

A gesztenyemasszát keverjük össze a fahéjjal. Minden golyócska közepébe kerüljön egy mézes dió vagy mandulaszem. Tetejüket porcukorral, kakaóporral díszíthetjük.


SÜTÉS NÉLKÜL

Panna cotta (Voksán Virág, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 200 g málna, 1 vaníliarúd, 500 g tejszín (vagy 250 ml tejszín és 250 ml tej), 40 g cukor, 3 fehér zselatinlap


Elkészítési mód:

Előkészítés: (5 perc)

A málnát kiválogatjuk, ha mélyhűtött, akkor pedig szűrőbe téve leöntjük forró vízzel.
Előkészítünk és kiöblítünk hideg vízzel egyenes falú pudingformákat vagy csészéket.

Elkészítés: (25 perc)

A vaníliarudat hosszában félbevágjuk és a belét kikaparjuk. A tejszínt a cukorral, a vanília belével és a hüvelyével edénybe tesszük. Majd ezt közepes lángon 8 percig főzzük.

A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A vanília hüvelyét kivesszük a tejszínből.

A zselatinlapokat kézzel kinyomkodjuk és a zselatint a forró vaníliás tejszínbe tesszük, s állandó kevergetés mellett feloldjuk. A tejszínt formákba öntjük és hűvös helyre tesszük.
6 óráig hagyjuk dermedni a tejszínes krémet.

Majd elkészítjük a málnás öntetet. Elég egyszerű, csak botmixerrel pürésítjük a gyümölcsöt és szűrőn átpasszírozzuk.

Tálaláskor a tejszínes krémet egy késsel fellazítjuk a forma vagy csésze falától, majd a tálkát kis ideig forró vízbe mártjuk és egy tányérra vagy a gyümölcsszószra kiborítjuk.


KRÉM, HAB, PUDING

Nyúlpecsenye burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre: 4 db nyúlcomb és 1 nyúlgerinc, 1-1 db sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, 3 db babérlevél, 10 szem egész bors, 1 db citrom, só, ecet, szalonna, bors, majoránna, zsír, tejföl

Elkészítése:

A készítés előtt 3-4 nappal a combokat és a gerincet bepácoljuk. A páclét a következőképpen készítjük: Annyi vízhez, amennyi a nyulat ellepi, hozzáadunk 1 db nagyobb, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egy kisebb fej szintén karikára vágott tisztított vöröshagymát, 3 babérlevelet, 10 szem egész borsot, 1 db citrom megmosott héját, sót és annyi ecetet, hogy a páclé kellemesen pikáns ízű legyen. Átforraljuk és a nyúlra öntjük, amit rögtön megforgatunk benne. Ezután is naponta kétszer forgassuk meg a nyulat, vigyázva arra, hogy a lé a húst mindig ellepje.

Sütés előtt tiszta ruhával megtöröljük a nyulat, a combokat és a gerincet megtűzdeljük szalonnával. Sózzuk, és meghintjük egy csipetnyi borssal, majoránnával.

A húsokat pecsenyesütőbe helyezzük, zsírt mellétéve középforró sütőben, 10 percenként saját levével öntözgetve puhára sütjük. Amikor a hús puhulni kezd, akkor tejföllel is kenegetjük.

A húst saját levével meglocsolva tálaljuk. Burgonyapürét, esetleg vegyes zöldségköretet és áfonyát adunk mellé.


NYÚL

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!