Csúsztatott palacsinta Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 5 dl tej, 3 dkg porcukor, csipetnyi só, 5 tojás, cukor, dió, rum, lekvár, reszelt csokoládé, zsír vagy olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
10 dkg lisztet 5 dl tejjel eldogozunk és állandó keverés közben kb. 5 percig főzzük, majd langyosra hűtjük, és hozzáadunk 3 dkg porcukrot, csipetnyi sót és egyenként 5 tojássárgáját. Jól eldolgozzuk, majd a tojások fehérjéjéből vert habot is hozzáadjuk.
Ezután a palacsintasütőben kevés zsírt olvasztunk, és beleteszünk annyi tésztát, hogy kisujjnyi vastagságú legyen, Csak az egyik felét sütjük meg, és úgy csúsztatjuk gyengén kivajazott tűzálló tálba, hogy a sült fele legyen alul. Meghintjük cukros darált dióval.
A következő palacsintákat is ugyanígy sütjük és csúsztatjuk rá, azzal a különbséggel, hogy rétegenként váltjuk a cukrozott diót reszelt csokoládéval és rumos lekvárral.
A legfelső palacsintát úgy helyezzük rá, hogy a megsült fele legyen felül. Kb. 10 percig középmeleg sütőben sütjük.
Tálalásnál tortaszerűen felvágjuk, porcukorral meghintjük. Adhatunk mellé csokoládé- vagy puncsmártást is.
Harcsapaprikás Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 60 dkg filézett harcsa, 1 teáskanál fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 2 db paprika, 1 evőkanál liszt, 3 dl tejföl, erős paprika ízlés szerint, só, 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a finomra vágott hagymát, megszórjuk paprikával, elkeverjük és 3 dl vizet öntünk rá. Amikor forr, takarékra vesszük, beletesszük a szeletelt paradicsomot, erős paprikát, sózzuk és 15-20 percet főzzük.
Elkeverünk 2 dl tejfölt a liszttel és kevés vízzel, a szaftot behabarjuk. Összeforraljuk, átszűrjük.
Serpenyőben megfuttatjuk a csíkokra vágott paprikát. Rátesszük a halra, sózzuk és összepirítjuk. Amikor a hal mindkét oldala fehéres, ráöntjük a mártást. 5 percig pároljuk, ízesítjük és tálaljuk.
Fokhagymás tésztát adunk hozzá.
Töltött paprika (2) Hozzávalók 4 személyre: 8 zöldpaprika, 10 dkg paradicsompüré, 40 dkg darált hús, 8 dkg félig főtt rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 dkg liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, zellerlevél, 1 kávéskanál pirospaprika, bors, só
Elkészítése:
A paprikákat csumázd ki, kapard ki az erét és a magjait is.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon (lassú tűzön, fedő alatt) fonnyaszd meg és hagyd kihűlni.
A darált húsba keverd bele a fonnyasztott hagymát, a félig főtt rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és sózd, borsozd. A jól eldolgozott masszát töltsd a paprikákba. (Ha nagyon szorosan tömöd, főzés közben a megdagadó rizs felrepeszti a paprikát.)
A paradicsompüréhez adj egy liter vizet, sót, a zellerlevelet, majd forrald fel, s ebben a lében - lassú tűzön, fedő alatt - főzd puhára a megtöltött paprikákat.
Közben a lisztből és az olajból készíts világos rántást.
A kész gombócokat emeld ki, a paradicsomlét sűrítsd a rántással, majd tíz perc forralás után tedd vissza a gombócokat. A tálalás előtt még egyszer forrald össze jól az egészet.
Gesztenyetekercs Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza, 1 csésze kimagozott mirelit meggy, 3 evőkanál cukor, 3 púpozott evőkanál kakaó, 1 csapott evőkanál rizsliszt, 1 kis csésze tej, 25 dkg margarin, süteményrum, csokoládéreszelék.
A meggyet néhány órán keresztül áztasd rumban, közben pedig készítsd el a csokoládékrémet.
A cukrot, a kakaót és a rizslisztet öntsd fel tejjel, és tűzön állandó kevergetés közben sűrítsd be. Ha kihűlt, ízlés szerint adj hozzá rumot, és a margarinnal keverd habosra.
Egy nagyobb méretű kiterített, vizes konyharuhán, fólián vagy alufólián az átgyúrt gesztenyemasszát nyomkodd szét, és kézzel vagy sodrófával téglalapalakban egyenletesen lapítsd el (ha száraz lenne, tejjel locsold meg).
A krém egynegyedét tedd félre, a többivel kend meg a gesztenyelapot, és szórd meg meggyel. A fólia segítségével tekerd fel, mint a bejglit, a két végét nyomkodd be, körben kend be a maradék krémmel, szórd meg csokoládéreszelékkel és egy napra tedd hűtőszekrénybe.
Forró vízbe mártott késsel vékonyan szeleteld fel, és tejszínhabbal díszítve kínáld!
Kemencében sült fácánleves (Bodrogi Gyula, Vacsoracsata) Hozzávalók 5 személyre: 2 db fácán, 3-4 db csirkenyak, 1 db pulykaszárny, 1 adag vegyes leveszöldség, 2 db paradicsom, 2-3 karika erős zöldpaprika, ízlés szerint só, bors, egy csipetnyi vegeta, 1/2 dl whisky, egy káposztalevél
Elkészítési mód:
A megtisztított hozzávalókat egy cserépedénybe tesszük, felöntjük vízzel és fél dl whiskyvel. Az edény tetejére egy káposztalevelet teszünk és lefedve betesszük a sütőbe, és körülbelül 2 óráig főzzük, majd tálaljuk.
Túrós-szilvás lepény Hozzávalók a tésztához: 1,25 dl tej, 6 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg margarin. A töltelékhez: 2 kg szilva, 8 babapiskóta. A krémhez: 75 dkg túró, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 2 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál sütőrum, 1 tojás a kenéshez, fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A tésztához egy kávéskanál porcukorral langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és lefedve félretesszük.
Ha megkelt, tálban összekeverjük a liszttel, porcukorral és a felvert tojással. Hozzáadjuk a margarint, majd kézzel jól összegyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Lefedve kb. kétszeresére kelesztjük.
Közben megmossuk, szárazra töröljük a szilvát és kimagozzuk. A babapiskótákat finom morzsává törjük. A krémhez villával összekeverjük a hozzávalókat, óvatosan hozzáadagolva a pudingport.
A sütőt előmelegítjük, egy mélyebb tepsit kikenünk margarinnal, finoman megszórjuk liszttel. A kétszeres tepsi méretűre kinyújtott tészta egyik felét a tepsibe tesszük, megszórjuk a babapiskóta-morzsával, és megrakjuk a csúcsukra állított, szorosan egymás mellé illesztett szilvával. Rákenjük a túrókrémet, egyenletesen elsimítjuk, majd rátesszük a másik tésztalapot. Megkenjük a felvert tojással, vastag hústűvel vagy villával megszurkáljuk, majd közepesen meleg sütőben kb. egy órát sütjük, míg szépen megbarnul a teteje.
Langyosan megszórjuk a fahéjas porcukorral, majd mikor teljesen kihűlt, kockákra vágjuk.
Katalán krém (Ganxsta Zolee, Hal a tortán) Hozzávalók 8 személyre: 4 dl tej, 2,5 dl tejszín, 8 tojássárgája, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál keményítő, 1 citrom, esetleg kicsi narancslé, egész fahéj, vanília rúd, 3 dkg vaj
Elkészítés:
Öntsünk 3 dl tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat, a vaníliát félbe vágjuk hosszában, majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig.
A keményítőt keverjük a maradék 1 dl tejbe. A tojás sárgáit keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ha szükséges, leszűrhetjük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük nyolc kis tálkába.
A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen bent a krém, mert akkor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.
,
Harcsa almás-mustáros szósszal Hozzávalók 4 személyre: 1 hagyma, 30 dkg savanykás alma, 30 dkg sóska, 1 piros chilipaprika, 4 harcsaszelet (20 dkg/db), 1,5 dl száraz fehérbor, 1 tk. mustármag, 5 szem bors, 1 ek. olaj, 2 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítése:
Kuktában forralunk negyed liter vizet a borral, a mustármaggal és a szemes borssal.
A sózott, borsozott halfiléket bekenjük olajjal, a párolóbetétre helyezzük. 10 percig fedő alatt pároljuk, majd alufóliába csavarva, a sütőben melegen tartjuk.
Forró vajon az apróra vágott hagymát és a negyedelt almát 6 percig kevergetve pároljuk. 1,5 dl párolófolyadékot öntünk hozzá, besűrítjük a tejszínnel és a mustárral, együtt felfőzzük, sózzuk, borsozzuk. A sóska és a chili felét belekeverjük a mártásba és a halra öntjük.
A maradék sóskát és chilit rászórjuk.
Lencsés rizs Hozzávalók: rizs, lencse, 1/2 fej vöröshagyma, 1 kk. mustár, só, sajt, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A beáztatott lencsét és a rizst külön-külön puhára főzzük.
Közben fél fej finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadjuk a rizst és a lencsét, valamint 1 kávéskanál mustárt, sót, és a reszelt sajtot.
Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Töltött paprika Hozzávalók 4 személyre: 4 db közepes méretű kaliforniai paprika, 30 dkg koktélparadicsom, 2 csomag mozzarellagolyó, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 csokor petrezselyem zöldje, fél citrom leve, 2 ág friss kakukkfű, só, darált bors.
Mossuk meg jól a paprikákat, majd vágjuk hosszában ketté, éles késsel távolítsuk el a magházát és az ereket. Kenjünk ki olívaolajjal egy nagy tepsit, majd sorakoztassuk egymás mellé a félbevágott paprikákat.
Tegyük egy tálba a koktélparadicsomokat és a lecsepegtetett mozzarellagolyókat. Daráljunk rá borsot, reszeljük rá a fokhagymát, csorgassuk meg olívaolajjal, citromlével, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit, és szórjuk rá az összevágott petrezselyem zöldjét. Ízesítsük kevés sóval, majd óvatosan keverjük össze.
Töltsük meg a paradicsomos keverékkel a paprikák belsejét, majd a tetejére csorgathatunk a tálban maradt fűszeres léből. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük körülbelül 15-20 percig, míg a sajt pirulni nem kezd.
Kockára vágott juh- vagy kecskesajtot is használhatunk az elkészítéséhez.
|