Kekszes almás Hozzávalók: 1 kg savanykás alma, 6 dl víz, 2 tasak vaníliás pudingpor, 35 dkg cukor, fahéj, 40 dkg háztartási keksz, 2 tasak tejszínhabpor, tej
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a vízzel és a cukorral megfőzzük.
Amikor az alma megpuhult, belekeverjük a kevés vízzel feloldott pudingport.
Fahéjjal ízesítjük, majd a keksszel váltakozva lerakjuk.
A tetejére keksz kerüljön, erre simítjuk a tejszínhabot.
Hűtőbe tesszük, majd amikor a keksz megpuhult, kockára vágva tálaljuk.
Sóskakrémleves főtt tojással, újhagymával, zsemlekockával (Kovácsovics Fruzsina, Vacsoracsata) Hozzávalók: 1/2 kg sóska, 1 db krumpli, 2 db húsleveskocka, pici só, 4-5 evőkanál cukor, bors, 2 dl sovány tej, 1 dl főzőtejszín, 5 db főtt tojás, újhagyma
Elkészítési mód:
A sóskát megtisztítjuk, legalább háromszor megmossuk. Olívaolajon kis sóval, borssal, 1 evőkanál cukorral megpároljuk, majd 1dl vízzel felengedjük. Ezt összeturmixoljuk, visszatesszük a fazékba. Hozzáöntünk 1 dl vizet, 2 húsleveskockát, majd a 2 dl tejet. Folyamatosan ízlelgetjük, ízlés szerint cukrozzuk.
Végül az 1 dl tejszínt is hozzáöntjük, felfőzzük.
Áfonyás eperkrémleves Hozzávalók 4 személyre: 4 dl tej, 2 dkg liszt, 2 dkg vaj, 20 dkg eper, 10 dkg áfonya, 7 dkg áfonyalekvár, 10 dkg kristálycukor, 2 dl száraz fehérbor, 1 db citrom leve, 2 dl tejszín, fél csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A tejet felforraljuk, közben a lisztet a puha vajjal összegyúrjuk, majd kis darabkákban hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez. Folytonosan kevergetve öt percig forraljuk.
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, egyharmad részét félretesszük, a többit megcukrozzuk és fél óráig állni hagyjuk. A besűrített, kihűtött tejet a lecukrozott eperrel, a kioldódott gyümölcslével, a fehérborral, a citromlével, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és az áfonyalekvárral összeturmixoljuk. Finom szűrőn leszűrjük, hogy az eper magvai ne kerüljenek a levesbe.
Tálalás előtt alaposan lehűtve csészékbe töltjük és a tetejét a félretett eper- és áfonyaszemekkel díszítjük.
Sült hal finom körettel Hozzávalók 4 személyre: 1,5-2 kg folyami hal, 20 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 2 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 10 dkg liszt, 5 dkg pirospaprika, olívaolaj, 1 citrom, tengeri só, bors
Elkészítése:
A halszeletet megsózzuk. A pirospaprikát a liszthez keverjük, és ebben megforgatjuk a szeleteket, majd forró olajban ropogósra sütjük.
A karikákra vágott burgonyát és sárgarépát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Citromlé, olaj, víz, só és bors keverékével leöntjük, és összekeverjük.
A sült halat ezzel a körettel tálaljuk.
Túrós-sajtos falatok Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 10 dkg reszelt, füstölt sajt, 20 dkg szikkadt kenyér, 1 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál tejföl, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 csokor snidling
Elkészítése:
A kenyeret nagyon apró kockákra vágom és a felforrósított olajonfolyamatos kevergetés közben szép pirosbarnára pirítom, majd ráöntöm a tejet, és jól átkeverve legalább tíz percig hagyom ázni.
Közben a kétfajta túrót villával áttöröm, nagyon kevés tejföllel sűrű masszává keverem, majd
hozzáadom a leszűrt, pirított kenyérkockákat, a sót, a borsot és a reszelt sajtot. Az egészet formázható masszává dolgozom, majd nedves kézzel kis diónyi gombóckákat alakítok belőle.
Nagyon finomra vágott snidlingben megforgatom, beleszúrok kis dárdácskákat vagy fogvájót, és tálra téve a hűtőszekrényben jól megdermesztem.
Bundás paradicsom Hozzávalók: 6 zöld paradicsom, 120 g finom zsemlemorzsa, 2 nagy tojás, 1 evőkanál szárított oregano, 30 g vaj, ugyanennyi extra szűz olívaolaj, tengeri só, bors
Vágd fel a paradicsomokat körülbelül fél cm vastag szeletekre. Sózd meg, és hagyd állni 1 órát, hogy levet ereszthessenek.
Töröld szárazra papírkendővel, szórd meg az oregánóval, majd tedd őket a tojásba, utána pedig forgasd morzsába.
A bundázott paradicsomszeleteket süsd ki a felolvasztott vaj és olaj keverékében, oldalanként 3 percig, hogy ropogósak legyenek.
Kávékrémes suhajda Hozzávalók (kb. 60 db-hoz): 22 dkg porcukor, 10 dkg kakaó, 1/4 kg zsír, 1/2 dl tej, 1/2 dl erős feketekávé, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg vaj, rumaroma; minyonpapír
Elkészítése:
A zsírt nagyon gyenge lángon lassan felolvasztjuk. Nem szabad forrnia! Belekeverjük az átszitált porcukrot és a kakaót, és langyos helyen tartjuk.
A tejet, a feketekávét és a kristálycukrot kb. 10 percig forraljuk (vigyázzunk, mert könnyen kifut!). Beletesszük a diót, és sűrűre főzzük. Rumaromával ízesítjük, és belefőzzük a vajat.
A csokoládés masszából, miután jól felkevertük, minden minyonpapírba egy kávéskanállal teszünk. Erre jön a diós töltelékből fél kávéskanálnyi. (Mindkét tölteléket langyos helyen tartjuk, hogy folyós legyen). Végül mindegyik tetejére egy kávéskanálnyi csokoládés masszát kanalazunk, és a suhajdákat hűvös helyre tesszük megdermedni.
Kefírtorta fagylalttal (Kovácsovics Fruzsina, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 2 pohár kefir, 1/2 pohár tejföl, 1 db tojás, 1/2 pohár olívaolaj, 1/4 pohár citromlé, 5 evőkanál méz, 2 pohár rozsliszt, 2 pohár búzakorpa, 2 evőkanál szódabikarbóna, 4 evőkanál mazsola, 4 evőkanál durvára őrölt tört dió, 3 evőkanál kakaópor
Elkészítési mód:
A tojást, az olajat, a citromlevet és a mézet összekeverjük. A lisztet, búzakorpát, szódabikarbónát beletesszük, valamint a beáztatott diót, mazsolát szintén.
A massza felét sütőtálba helyezzük, másik felét kakaóporral összekeverjük, sütőtálba helyezzük. A tálat lefedve mikróba tesszük, 16 percig sütjük.
Ízlés szerint fagylalttal kínáljuk.
Túrós sós sütemény Hozzávalók: 50 dkg túró, 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, pirospaprika, só
Elkészítése:
A túrót áttörjük, kb. 2 teáskanál sót teszünk bele, majd összekeverjük a tojással, liszttel és a margarinnal és kb. 1 cm vastag tésztát nyújtunk belőle.
Lisztbe mártogatott késsel felvágjuk kb. 1,5x5 cm-es darabokra és tepsibe helyezzük. Vízzel kevert pirospaprikával megkenjük és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.
Nagyon finom, ropogós sütemény, sörkorcsolyának kiválóan alkalmas.
Kelvirág csőben sütve Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelvirág (karfiol), 10 dkg vaj, 3 dkg liszt, tej, 1 tojássárgája, 1/2 dl tejöl, reszelt sajt, só
Elkészítése:
A kb. 1 kg-os tisztított, megmosott kelvirágot cérnával átkötözzük. Ezután sós vízben majdnem puhára főzzük.
Közben elkészítjük a mártást: 10 dkg vajat felhevítünk, elkeverjük 3 dkg liszttel és feleresztjük annyi tejjel, hogy besűrítés után épphogy folyós legyen. Sóval ízesítjük. A tűzről levéve elkeverjük 1 tojássárgájával, fél dl tejföllel.
A főtt, lecsurgatott kelvirágot kivajazott tűzálló edénybe szedjük, a mártással áthúzzuk, meghintjük reszelt sajttal és néhány percre sütőbe tesszük.
|