Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Túrós, gyümölcsös turmix

Hozzávalók: 20 szem meggy, 1 banán, 3 evőkanál sovány túró


Elkészítés

A jól megmosott, kimagozott meggyszemeket szűrőn átpasszírozom a turmixban, beleteszem a héjától megpucolt banánt és a 3 púpos evőkanál túrót. Jól összeturmixolom.

Jóízű nedű a babának és jut belőle a nagyobb testvérkének is!

Babbal töltött paprika

Hozzávalók: 5 db húsos paprika (mirelit is lehet), 25 dkg bab, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, zöldpetrezselyem, pirospaprika, 1 ek. olaj, bors
 
Elkészítése:
 
Előző este hideg vízben beáztatjuk a babot.
 
Másnap leszűrjük. Tiszta vizet öntünk rá, hozzáadunk kevés szódabikarbónát, és felforraljuk. Leöntjük a vizet, és újat öntünk rá. Belerakjuk az apróra összevágott hagymát, zöldpetrezselymet és a szeletekre vágott sárgarépát, majd picit megsózzuk, és megborsozzuk. Közepes lángon 30-40 percig puhára főzzük. Utána leszűrjük, a levét külön edénybe öntjük.
 
A húsos paprikát megmossuk, a belsejét kiszedjük. Forró vízben 10 percig főzzük, aztán kivesszük. A paprikát megtöltjük a főtt babbal. Megolajozott tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük a lével. A sütőben 10-15 percig sütjük 200 Celsius-fokon.
 
Tálalás előtt tejföllel vagy joghurttal leöntjük.

PAPRIKA

Áfonyakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mk. reszelt citromhéj, 1 ek.  liszt, pár szem szegfűszeg, ízlés szerint só, ízlés szerint kristálycukor

Elkészítése:

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Egy percnyi főzés után szitán áttörjük. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítsük ki, hogy 8 dl legyen.

A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzzük, majd leszűrve hozzáöntjük a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük, majd 5 percig együtt forraljuk.

Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverjük, ezután sűrítsük be vele a forrásban levő levest. Felforraljuk, és csészékben tálaljuk.

Hidegen is, melegen is nagyon finom!


LEVESEK

Almás káposztatorta

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanyú káposzta, 4 alma, 2 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, só, bors, 1 zöldségleveskocka, 10 dkg margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, őrölt szerecsendió, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1-2 szál petrezselyemzöld
 
Elkészítése:

Hámozz meg három almát, vékonyan szeleteld fel, és hintsd meg citromlével.

Az átmosott káposztához add hozzá az almát, ízlés szerint borsot, az elmorzsolt leveskockát és egy kevés vizet, majd fedő alatt párold puhára.

Öt dkg margarinban pirítsd világosra a lisztet, keverd simára a tejjel, és mérsékelt tűzön sűrítsd be. Hagyd langyosra hűlni, sóval, szerecsendióval ízesítsd, szórd bele a sajt felét, és keverd a káposztához.

Kenj ki margarinnal egy kapcsos tortaformát, szedd bele a káposztát, és szórd meg a maradék sajttal.

A maradék alma magházát emeld ki, szeleteld vékony gerezdekre, forgasd bele a citromlébe, és rakd ki vele a torta tetejét.

A maradék margarint olvaszd fel, locsold a torta tetejére, és előmelegített sütőben süsd enyhe pirulásig. Díszítsd petrezselyemmel, szeleteld tortaszerűen


SAVANYÚ KÁPOSZTA

Kéttöltelékes suhajda

Hozzávalók a csokoládékrémhez: 20 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj; az első töltelékhez: 24 dkg cukor, 4 tojás, 4 ek. erős kávé, 24 dkg vaj; a második töltelékhez: 30 dkg cukor, 1,5 dl tej, 4 púpos kk. kakaó, 24 dkg vaj; minyonpapír

Elkészítése:

A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a masszát szétosztjuk 30-40 darab minyonpapírba. Hagyjuk megdermedni.

Az első töltelékhez a cukrot kikeverjük a tojásokkal és a kávéval sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vajat, és ha kihűlt, félig megtöltjük vele a kikent formákat.

A második töltelékhez a cukrot a tejjel és a kakaóval sűrű krémmé főzzük, még melegen hozzákeverjük a vajat, és a másik töltelék tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük.


SÜTÉS NÉLKÜL

Csőben sütött epres palacsinták (Gönczi Gábor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 350 g liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipetnyi só, olaj a sütéshez. Töltelékhez: 2 dkg vaj, 50 dkg eper, 3 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítési mód:

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, hogy ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.

Palacsintasütőben hevítsünk fel egy kevés olajat, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd vékony palacsintákat süssünk belőle. Egy kevéske reszelt citromhéjat keverhetünk a tésztába, érdekesebb lesz tőle az íze.

A töltelékhez tegyük egy kis tálba a tejszínt, üssük bele a tojások sárgáját, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Tegyük vízgőz fölé, majd állandóan kevergetve addig melegítsük, még besűrűsödik. Vegyük le a gőzről és hagyjuk kihűlni.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a megmosott és lecsepegtetett eperszemeket, erős lángon hevítsük körülbelül fél percig és utána keverjük a tejszínes krémhez.

A megsütött palacsintákat töltsük meg az epres töltelékkel, tekerjük fel, majd tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Tetejére kanalazzunk a töltelékből, szórjuk meg porcukorral és szeletelt mandulával. Forró sütőben 20 perc alatt süssük pirosra.

A töltelékek alapját elkészíthetjük vaníliás pudingkrémből is!


PALACSINTA

Túrós-csokis muffin

Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 50 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg áttört túró, csipet só, 5 dkg csoki apró darabokra törve + csoki a mázhoz (kb. 10 dkg)


Elkészítése:

A margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, tojássárgákkal, tejföllel, túróval.

A lisztbe keverjük a sütőport, beletörjük vagy belereszeljük a csokit. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleforgatjuk a masszába. Végül a lisztes keveréket is belekeverjük.

Muffinformákba kanalazzuk. Előmelegített sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kicsit kihűlt, csokimázzal bevonjuk.


MUFFIN

Kukoricás rakott tészta gazdagon

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg masnitészta (pl. fusilli), 20 dkg darált hús, 10 dkg füstölt tarja v. bacon, 10 dkg kukorica (konzerv), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, 1,5 dl tejföl, 10 dkg füstölt sajt, 1 dl tej, só, bors

 
Elkészítése:
 
A tésztát közepes keménységűre kifőzzük.
 
Ezalatt serpenyőben megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, hozzátesszük a felkockázott tarját v. bacont, majd mikor kezd üveges lenni, a húst is. Sózzuk, borsozzuk és majdnem készre sütjük.
 
A felaprított fokhagymát összekeverjük a tejföllel és a kukoricával. Egy tűzálló tálat kikenünk, majd belerakjuk a megfőtt, leszűrt tésztát, a húst, valamint a tejfölös keveréket. Mindezt összekeverjük, meglocsoljuk egy kis tejjel, és a tetejét beterítjük reszelt sajttal. Sütőben közepes lángon pár percig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
 
Kivesszük, és azon melegében tálaljuk.

MASNITÉSZTA

Aszaltszilvaleves pörkölt mandulával

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 2 ek. kristálycukor, 1 ek. liszt, ízlés szerint fahéj, 1/2 db citrom héja, 2 csipet só, 5 dkg szeletelt mandula


Elkészítés:

A folyó vízben megmosott aszalt szilvát kevés cukros vízben megpároljuk. A lébe tegyünk egy csipet sót is.

Ha megpuhult, öntsük fel 6-7 dl vízzel, adjunk hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is.

Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, és ezzel sűrítsük be a levét. Még egyszer forraljuk össze.

A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítjuk, és tálalásnál a leves tetejére hintjük.


LEVESEK

Sajtos póréhagyma

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 30 dkg gépsonka, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája

Elkészítése:

A póréhagymát megtisztítjuk, tíz centis darabokra vágjuk és sós vízben, fedő nélkül puhára főzzük, majd levétől lecsepegtetjük.

A hagymadarabokat meghempergetjük reszelt sajtban, mindegyiket egy-egy gépsonkaszeletbe göngyöljük, és margarinnal kikent tálra egymás mellé fektetjük.

A tejfölt simára keverjük a tojássárgával, 5 deka reszelt sajttal, kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a lerakott göngyölegekre öntve a sütőben megsütjük.

Szárazon pirított kenyérszeletekkel körülrakva kínáljuk.


PÓRÉHAGYMA

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!