Túrós, gyümölcsös turmix Hozzávalók: 20 szem meggy, 1 banán, 3 evőkanál sovány túró
Elkészítés
A jól megmosott, kimagozott meggyszemeket szűrőn átpasszírozom a turmixban, beleteszem a héjától megpucolt banánt és a 3 púpos evőkanál túrót. Jól összeturmixolom.
Jóízű nedű a babának és jut belőle a nagyobb testvérkének is!
Babbal töltött paprika Hozzávalók: 5 db húsos paprika (mirelit is lehet), 25 dkg bab, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, zöldpetrezselyem, pirospaprika, 1 ek. olaj, bors
Elkészítése:
Előző este hideg vízben beáztatjuk a babot.
Másnap leszűrjük. Tiszta vizet öntünk rá, hozzáadunk kevés szódabikarbónát, és felforraljuk. Leöntjük a vizet, és újat öntünk rá. Belerakjuk az apróra összevágott hagymát, zöldpetrezselymet és a szeletekre vágott sárgarépát, majd picit megsózzuk, és megborsozzuk. Közepes lángon 30-40 percig puhára főzzük. Utána leszűrjük, a levét külön edénybe öntjük.
A húsos paprikát megmossuk, a belsejét kiszedjük. Forró vízben 10 percig főzzük, aztán kivesszük. A paprikát megtöltjük a főtt babbal. Megolajozott tűzálló tálba tesszük, majd leöntjük a lével. A sütőben 10-15 percig sütjük 200 Celsius-fokon.
Tálalás előtt tejföllel vagy joghurttal leöntjük.
Áfonyakrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg áfonya, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 mk. reszelt citromhéj, 1 ek. liszt, pár szem szegfűszeg, ízlés szerint só, ízlés szerint kristálycukor
Elkészítése:
Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, felforraljuk. Egy percnyi főzés után szitán áttörjük. A keletkezett gyümölcslevet annyi vízzel egészítsük ki, hogy 8 dl legyen.
A szegfűszeget és a citromhéjat 1/2 dl vízben 10 percig főzzük, majd leszűrve hozzáöntjük a gyümölcsléhez. Csipetnyi sóval és cukorral ízesítjük, majd 5 percig együtt forraljuk.
Közben a tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverjük, ezután sűrítsük be vele a forrásban levő levest. Felforraljuk, és csészékben tálaljuk.
Hidegen is, melegen is nagyon finom!
Almás káposztatorta Hozzávalók 4 személyre: 1 kg savanyú káposzta, 4 alma, 2 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, só, bors, 1 zöldségleveskocka, 10 dkg margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, őrölt szerecsendió, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1-2 szál petrezselyemzöld
Elkészítése:
Hámozz meg három almát, vékonyan szeleteld fel, és hintsd meg citromlével.
Az átmosott káposztához add hozzá az almát, ízlés szerint borsot, az elmorzsolt leveskockát és egy kevés vizet, majd fedő alatt párold puhára.
Öt dkg margarinban pirítsd világosra a lisztet, keverd simára a tejjel, és mérsékelt tűzön sűrítsd be. Hagyd langyosra hűlni, sóval, szerecsendióval ízesítsd, szórd bele a sajt felét, és keverd a káposztához.
Kenj ki margarinnal egy kapcsos tortaformát, szedd bele a káposztát, és szórd meg a maradék sajttal.
A maradék alma magházát emeld ki, szeleteld vékony gerezdekre, forgasd bele a citromlébe, és rakd ki vele a torta tetejét.
A maradék margarint olvaszd fel, locsold a torta tetejére, és előmelegített sütőben süsd enyhe pirulásig. Díszítsd petrezselyemmel, szeleteld tortaszerűen
Kéttöltelékes suhajda Hozzávalók a csokoládékrémhez: 20 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj; az első töltelékhez: 24 dkg cukor, 4 tojás, 4 ek. erős kávé, 24 dkg vaj; a második töltelékhez: 30 dkg cukor, 1,5 dl tej, 4 púpos kk. kakaó, 24 dkg vaj; minyonpapír
Elkészítése:
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a masszát szétosztjuk 30-40 darab minyonpapírba. Hagyjuk megdermedni.
Az első töltelékhez a cukrot kikeverjük a tojásokkal és a kávéval sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a vajat, és ha kihűlt, félig megtöltjük vele a kikent formákat.
A második töltelékhez a cukrot a tejjel és a kakaóval sűrű krémmé főzzük, még melegen hozzákeverjük a vajat, és a másik töltelék tetejére kenjük. Hűtőbe tesszük.
Csőben sütött epres palacsinták (Gönczi Gábor, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 350 g liszt, 4 db tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipetnyi só, olaj a sütéshez. Töltelékhez: 2 dkg vaj, 50 dkg eper, 3 dl tejszín, 4 db tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítési mód:
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, hogy ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.
Palacsintasütőben hevítsünk fel egy kevés olajat, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd vékony palacsintákat süssünk belőle. Egy kevéske reszelt citromhéjat keverhetünk a tésztába, érdekesebb lesz tőle az íze.
A töltelékhez tegyük egy kis tálba a tejszínt, üssük bele a tojások sárgáját, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Tegyük vízgőz fölé, majd állandóan kevergetve addig melegítsük, még besűrűsödik. Vegyük le a gőzről és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a megmosott és lecsepegtetett eperszemeket, erős lángon hevítsük körülbelül fél percig és utána keverjük a tejszínes krémhez.
A megsütött palacsintákat töltsük meg az epres töltelékkel, tekerjük fel, majd tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Tetejére kanalazzunk a töltelékből, szórjuk meg porcukorral és szeletelt mandulával. Forró sütőben 20 perc alatt süssük pirosra.
A töltelékek alapját elkészíthetjük vaníliás pudingkrémből is!
Túrós-csokis muffin Hozzávalók: 15 dkg margarin, 30 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 2,5 dl tejföl, 50 dkg rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg áttört túró, csipet só, 5 dkg csoki apró darabokra törve + csoki a mázhoz (kb. 10 dkg)
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, tojássárgákkal, tejföllel, túróval.
A lisztbe keverjük a sütőport, beletörjük vagy belereszeljük a csokit. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleforgatjuk a masszába. Végül a lisztes keveréket is belekeverjük.
Muffinformákba kanalazzuk. Előmelegített sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 25 perc alatt megsütjük. Amikor kicsit kihűlt, csokimázzal bevonjuk.
Kukoricás rakott tészta gazdagon
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg masnitészta (pl. fusilli), 20 dkg darált hús, 10 dkg füstölt tarja v. bacon, 10 dkg kukorica (konzerv), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma, 1,5 dl tejföl, 10 dkg füstölt sajt, 1 dl tej, só, bors
Elkészítése:
A tésztát közepes keménységűre kifőzzük.
Ezalatt serpenyőben megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, hozzátesszük a felkockázott tarját v. bacont, majd mikor kezd üveges lenni, a húst is. Sózzuk, borsozzuk és majdnem készre sütjük.
A felaprított fokhagymát összekeverjük a tejföllel és a kukoricával. Egy tűzálló tálat kikenünk, majd belerakjuk a megfőtt, leszűrt tésztát, a húst, valamint a tejfölös keveréket. Mindezt összekeverjük, meglocsoljuk egy kis tejjel, és a tetejét beterítjük reszelt sajttal. Sütőben közepes lángon pár percig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.
Kivesszük, és azon melegében tálaljuk.
Aszaltszilvaleves pörkölt mandulával Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg aszalt szilva, 1 dl tejföl, 2 ek. kristálycukor, 1 ek. liszt, ízlés szerint fahéj, 1/2 db citrom héja, 2 csipet só, 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A folyó vízben megmosott aszalt szilvát kevés cukros vízben megpároljuk. A lébe tegyünk egy csipet sót is.
Ha megpuhult, öntsük fel 6-7 dl vízzel, adjunk hozzá őrölt fahéjat, kevés reszelt citromhéjat, esetleg még egy kis cukrot is.
Egy evőkanál lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, és ezzel sűrítsük be a levét. Még egyszer forraljuk össze.
A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítjuk, és tálalásnál a leves tetejére hintjük.

Sajtos póréhagyma Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 30 dkg gépsonka, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája
Elkészítése:
A póréhagymát megtisztítjuk, tíz centis darabokra vágjuk és sós vízben, fedő nélkül puhára főzzük, majd levétől lecsepegtetjük.
A hagymadarabokat meghempergetjük reszelt sajtban, mindegyiket egy-egy gépsonkaszeletbe göngyöljük, és margarinnal kikent tálra egymás mellé fektetjük.
A tejfölt simára keverjük a tojássárgával, 5 deka reszelt sajttal, kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a lerakott göngyölegekre öntve a sütőben megsütjük.
Szárazon pirított kenyérszeletekkel körülrakva kínáljuk.
|