Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Őzgerinc burgonyafánkkal és áfonyalekvárral (Stohl András, Vacsoracsata)

Hozzávalók: őzgerinc, só, szalonna, áfonyalekvár, citrom


Elkészítési mód:

Az őzgerincet egy tepsibe tesszük, amit előtte szalonnával kibéleltünk és citromkarikákat teszünk a husira. Kb. 2 órán keresztül sütjük a sütőben, kb. 200 C fokon. Burgonyafánkkal és áfonyalekvárral tálaljuk.



Hozzávalók: Burgonyafánk: 20 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 3 dkg vaj, só, olaj

Elkészítési mód:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük.

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal és az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval körülbelül 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Köretként kínáljuk.


ŐZ, SZARVAS

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 30 dkg vaj, 30 dkg szitán áttört tehéntúró, 1 tojás, só

Elkészítése:

A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát.

Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük.


POGÁCSA, SÓS SÜTEMÉNYEK

Töltött káposzta Római tálban

Hozzávalók 4 személyre: 12-14 savanyú káposztalevél, 60 dkg apró savanyú káposzta, 70 dkg darált sertéshús (lapocka, dagadó), 15 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy olaj, 15 dkg füstölt hús, 1 húsleveskocka, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, tejföl


Elkészítése:

A megdarált húshoz hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a megmosott rizst, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés ételízesítővel, borssal és jól összegyúrjuk.

A káposztalevelek vastag ereit levágjuk, és az előkészített húsos masszával a leveleket megtöltjük.

Az apró káposzta felét a beáztatott római tálba terítjük, erre helyezzük egymás mellé a megtöltött káposztákat, majd a füstölt húsokat elrendezzük a tetején, végül a maradék apró káposztával betakarjuk. Rántást készítünk, amit húsleveskockából készült levessel felengedünk, ezzel a káposztát megöntözzük, úgy, hogy azt jól ellepje.

A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és 2-2,5 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Ha a víz főzés közben elpárologna, meleg vízzel vagy meleg húslevessel pótoljuk.

A töltött káposztát tejföllel meglocsolva kínáljuk. Többször felmelegítve még finomabb.


DARÁLT HÚS, SAVANYÚ KÁPOSZTA

Málna tiramisu

Hozzávalók: 3 darab tojássárgája, 4 evőkanál porcukor, 20 dkg mascarpone sajt, 2,5 dl kemény habbá vert tejszín, 1 csomag babapiskóta; Málnaszószhoz: 50 dkg málna, fél citrom leve, 4 evőkanál cukor
 
A málnát tegyük tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Turmixoljuk össze, majd szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.

Egy másik keverőtálba tegyük a mascarpone sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot, 3 darab tojássárgáját, majd keverjük jól össze. A kemény habbá felvert tejszínt óvatosan keverjük a sajtos masszához.

Babapiskótákat mártogassunk a málnaszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét málnás babapiskóta kerüljön rá, és a végén újabb sajtkrémréteggel fedjük le. Ügyeljünk arra, hogy mártogatás során minél több málnaszósz maradjon a babapiskóta felületén.

Tegyük hűtőbe legalább fél napra, hogy a piskóta jól átázzon.
 
Tálaláskor vágjuk kockákra, hintsük meg kakaóporral, és még nyakon önthetjük a maradék málnaszósszal is. Dekoráljuk málnaszemekkel és friss mentaággal.

SÜTÉS NÉLKÜL

Párolt őzcomb

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg őzcomb, 5 dkg füstölt szalonna + a tűzdeléshez, 5 dkg zsír, 10 dkg vegyes zöldség, 1/2 fej vöröshagyma, 2 fej gomba, 2 db babérlevél, 1/2 doboz paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 3 cl konyak, citromlé, só

Elkészítése:

A már előzőleg bepácolt (lsd. lenn) 80 dkg őzcombot szalonnával megtűzdeljük és megsózzuk.

Egy serpenyőben 5 dkg füstölt szalonnacsíkot kiolvasztunk, hozzáadunk 5 dkg zsírt, majd a húst elősütjük, utána kivesszük és félretesszük.

Zsírjában megpirítunk 10 dkg karikára vágott vegyes zöldséget, fél fej reszelt vöröshagymát, 2 fej szeletekre vágott gombát és 2 db babérlevelet. Néhány percig pirítjuk, majd felengedjük fél doboz paradicsompürével, fél dl vízzel és 1 dl vörösborral.

Visszahelyezzük a húst, befedjük a serpenyőt, és előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolgatva, puhára pároljuk.

Tálalás előtt a mártást 3 cl konyakkal és néhány csepp citromlével átforraljuk. A húsokat felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, burgonyaropogóssal körítve tálaljuk.

Külön kis tányéron áfonyát adhatunk mellé.

 

* A páclét a következőképpen készítjük: Annyi vízhez, amennyi a húst ellepi, hozzáadunk 1 db nagyobb, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egy kisebb fej szintén karikára vágott tisztított vöröshagymát, 3 babérlevelet, 10 szem egész borsot, 1 db citrom megmosott héját, sót és annyi ecetet, hogy a páclé kellemesen pikáns ízű legyen. Átforraljuk és a húsra öntjük, amit rögtön megforgatunk benne. Ezután is naponta kétszer forgassuk meg, vigyázva arra, hogy a lé a húst mindig ellepje!


ŐZ, SZARVAS

Feta-sajtos rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre: 2 kg krumpli, 1 szál kolbász, 1 tömb feta sajt, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 dl főzőtejszín, só, vaj
 
Elkészítése:
 
A krumplit meghámozzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belekarikázzuk a krumpli felét, hogy az alját betakarja, ráteszünk egy sor hagymaszeletet és leöntjük kb. 2 deci tejszínnel.
 
Rákarikázzuk a kolbászt és befedjük a feta-sajtszeletekkel. Erre rakjuk a maradék krumplit, leöntjük a maradék tejszínnel, és megsózzuk.
 
Letakarjuk fóliával, és 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük róla, és kissé megpirítjuk a tetejét.

BURGONYA

Balatoni gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 db alma, 2 db körte, 10 dkg meggy, 10 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 1-2 ek. liszt, ízlés szerint kristálycukor, ízlés szerint citromlé, fél reszelt citromhéj, 1 tk. fahéj, ízlés szerint szegfűbors, 8-10 db szegfűszeg, 1 dl jaffa szörp

Elkészítése:

A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk.

Forrásban levő 1 liter vízbe 20-25 kávéskanál kristálycukrot teszünk, beleteszünk pár fahéjdarabot, 5-6 szegfűszeget, 5-6 szegfűborsot, a jaffa szörpöt és egy citrom lereszelt héját. Ezután a forrásban levő vízbe először az almát tesszük bele, majd kb. 3-4 perc főlés után a körtét 1-2 percre, végül a cseresznyét és a meggyet. Egy-két perc főzés után félretesszük.

A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját 1-2 evőkanál liszttel. Ezután a lehűlt levesből kanállal 2 decit apránként hozzámerünk, közben folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. Langyosan vagy lehűtve tálaljuk.


LEVESEK

Rakott káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 6 db tojás, 4 db paradicsom, 5 dkg zeller, 12 dkg rizs, 1 dl olaj, 4 dl tejföl, 15 dkg szeletelt füstölt sajt, 2 db babérlevél, 1 ág rozmaring, 1 evőkanál durvára vágott petrezselyem, só
 
Elkészítése:

A káposztát mosd át. Az olaj felén pirítsd meg a finomra vágott hagymát. Tedd rá a káposztát, reszeld bele a zellert. Tedd bele a babérlevelet, a rozmaringot, sózd meg, és 2 dl víz hozzáadásával, letakarva párold 40 percig.

Közben a tojásokat főzd meg, a rizst párold meg. Amikor kész, a káposztát és a rizst rétegezd hőálló üvegtálba. Alulra tedd a káposzta felét, tedd rá a rizst, arra a szeletelt paradicsomot és a szeletelt sajtot.

Szórd rá a petrezselymet, a karikára vágott tojást sorban rakd le, sózd meg, és takard be a káposzta másik felével. Kend rá a tejfölt, és előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.


SAVANYÚ KÁPOSZTA

Kókuszgolyó

Hozzávalók: 2 tasak tejszínízű (vagy vaníliás) pudingpor, 5-6 ek. cukor, 8 dl tej, 20 dkg kókuszreszelék
 
Elkészítése:
 
A pudingot a cukorral szokásos módon megfőzzük a tejben. Ha kész, hozzákeverünk annyi kókuszreszeléket, amennyit felvesz, hogy formázható legyen.
 
Kis golyókat formázunk belőle, majd kókuszreszelékben meghempergetjük.

SÜTÉS NÉLKÜL

Palócleves (Gönczi Gábor, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény, fűszerpaprika, őrölt bors, petrezselyem, só

Elkészítési mód:

Az olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, majd pároljuk meg egy kevés vízben a hagymát. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott marhahúst, a fűszereket, a sót, az őrölt borsot, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és az őrölt köményt.

Ha a hús egy kicsit megfehéredett, öntsünk alá egy jó ujjnyi vizet és fedő alatt pároljuk majdnem puhára. (Ha a víz elfő, pótoljuk.) Ha ez megvan, öntsük fel 1,5 liter vízzel, tegyük bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot.

A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsük be a levest. Végül szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.


LEVESEK, MAGYAR

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!