Őzgerinc burgonyafánkkal és áfonyalekvárral (Stohl András, Vacsoracsata) Hozzávalók: őzgerinc, só, szalonna, áfonyalekvár, citrom
Elkészítési mód:
Az őzgerincet egy tepsibe tesszük, amit előtte szalonnával kibéleltünk és citromkarikákat teszünk a husira. Kb. 2 órán keresztül sütjük a sütőben, kb. 200 C fokon. Burgonyafánkkal és áfonyalekvárral tálaljuk.
Hozzávalók: Burgonyafánk: 20 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 3 dkg vaj, só, olaj
Elkészítési mód:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal és az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval körülbelül 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Köretként kínáljuk.
Túrós pogácsa Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 30 dkg vaj, 30 dkg szitán áttört tehéntúró, 1 tojás, só
Elkészítése:
A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát.
Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük.
,
Töltött káposzta Római tálban Hozzávalók 4 személyre: 12-14 savanyú káposztalevél, 60 dkg apró savanyú káposzta, 70 dkg darált sertéshús (lapocka, dagadó), 15 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy olaj, 15 dkg füstölt hús, 1 húsleveskocka, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, tejföl
Elkészítése:
A megdarált húshoz hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a megmosott rizst, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés ételízesítővel, borssal és jól összegyúrjuk.
A káposztalevelek vastag ereit levágjuk, és az előkészített húsos masszával a leveleket megtöltjük.
Az apró káposzta felét a beáztatott római tálba terítjük, erre helyezzük egymás mellé a megtöltött káposztákat, majd a füstölt húsokat elrendezzük a tetején, végül a maradék apró káposztával betakarjuk. Rántást készítünk, amit húsleveskockából készült levessel felengedünk, ezzel a káposztát megöntözzük, úgy, hogy azt jól ellepje.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és 2-2,5 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Ha a víz főzés közben elpárologna, meleg vízzel vagy meleg húslevessel pótoljuk.
A töltött káposztát tejföllel meglocsolva kínáljuk. Többször felmelegítve még finomabb.
,
Málna tiramisu Hozzávalók: 3 darab tojássárgája, 4 evőkanál porcukor, 20 dkg mascarpone sajt, 2,5 dl kemény habbá vert tejszín, 1 csomag babapiskóta; Málnaszószhoz: 50 dkg málna, fél citrom leve, 4 evőkanál cukor
A málnát tegyük tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Turmixoljuk össze, majd szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.
Egy másik keverőtálba tegyük a mascarpone sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot, 3 darab tojássárgáját, majd keverjük jól össze. A kemény habbá felvert tejszínt óvatosan keverjük a sajtos masszához.
Babapiskótákat mártogassunk a málnaszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét málnás babapiskóta kerüljön rá, és a végén újabb sajtkrémréteggel fedjük le. Ügyeljünk arra, hogy mártogatás során minél több málnaszósz maradjon a babapiskóta felületén.
Tegyük hűtőbe legalább fél napra, hogy a piskóta jól átázzon.
Tálaláskor vágjuk kockákra, hintsük meg kakaóporral, és még nyakon önthetjük a maradék málnaszósszal is. Dekoráljuk málnaszemekkel és friss mentaággal.
Párolt őzcomb Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg őzcomb, 5 dkg füstölt szalonna + a tűzdeléshez, 5 dkg zsír, 10 dkg vegyes zöldség, 1/2 fej vöröshagyma, 2 fej gomba, 2 db babérlevél, 1/2 doboz paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 3 cl konyak, citromlé, só
Elkészítése:
A már előzőleg bepácolt (lsd. lenn) 80 dkg őzcombot szalonnával megtűzdeljük és megsózzuk.
Egy serpenyőben 5 dkg füstölt szalonnacsíkot kiolvasztunk, hozzáadunk 5 dkg zsírt, majd a húst elősütjük, utána kivesszük és félretesszük.
Zsírjában megpirítunk 10 dkg karikára vágott vegyes zöldséget, fél fej reszelt vöröshagymát, 2 fej szeletekre vágott gombát és 2 db babérlevelet. Néhány percig pirítjuk, majd felengedjük fél doboz paradicsompürével, fél dl vízzel és 1 dl vörösborral.
Visszahelyezzük a húst, befedjük a serpenyőt, és előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolgatva, puhára pároljuk.
Tálalás előtt a mártást 3 cl konyakkal és néhány csepp citromlével átforraljuk. A húsokat felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, burgonyaropogóssal körítve tálaljuk.
Külön kis tányéron áfonyát adhatunk mellé.
* A páclét a következőképpen készítjük: Annyi vízhez, amennyi a húst ellepi, hozzáadunk 1 db nagyobb, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egy kisebb fej szintén karikára vágott tisztított vöröshagymát, 3 babérlevelet, 10 szem egész borsot, 1 db citrom megmosott héját, sót és annyi ecetet, hogy a páclé kellemesen pikáns ízű legyen. Átforraljuk és a húsra öntjük, amit rögtön megforgatunk benne. Ezután is naponta kétszer forgassuk meg, vigyázva arra, hogy a lé a húst mindig ellepje!
Feta-sajtos rakott krumpli Hozzávalók 4 személyre: 2 kg krumpli, 1 szál kolbász, 1 tömb feta sajt, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 dl főzőtejszín, só, vaj
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belekarikázzuk a krumpli felét, hogy az alját betakarja, ráteszünk egy sor hagymaszeletet és leöntjük kb. 2 deci tejszínnel.
Rákarikázzuk a kolbászt és befedjük a feta-sajtszeletekkel. Erre rakjuk a maradék krumplit, leöntjük a maradék tejszínnel, és megsózzuk.
Letakarjuk fóliával, és 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük róla, és kissé megpirítjuk a tetejét.
Balatoni gyümölcsleves
Hozzávalók 4 személyre: 2 db alma, 2 db körte, 10 dkg meggy, 10 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 1-2 ek. liszt, ízlés szerint kristálycukor, ízlés szerint citromlé, fél reszelt citromhéj, 1 tk. fahéj, ízlés szerint szegfűbors, 8-10 db szegfűszeg, 1 dl jaffa szörp
Elkészítése:
A gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, és kis darabokra vágjuk.
Forrásban levő 1 liter vízbe 20-25 kávéskanál kristálycukrot teszünk, beleteszünk pár fahéjdarabot, 5-6 szegfűszeget, 5-6 szegfűborsot, a jaffa szörpöt és egy citrom lereszelt héját. Ezután a forrásban levő vízbe először az almát tesszük bele, majd kb. 3-4 perc főlés után a körtét 1-2 percre, végül a cseresznyét és a meggyet. Egy-két perc főzés után félretesszük.
A tejszínben kikeverjük a tojássárgáját 1-2 evőkanál liszttel. Ezután a lehűlt levesből kanállal 2 decit apránként hozzámerünk, közben folyamatosan keverjük, nehogy megcsomósodjon. Langyosan vagy lehűtve tálaljuk.
Rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg savanyú káposzta, 1 fej hagyma, 6 db tojás, 4 db paradicsom, 5 dkg zeller, 12 dkg rizs, 1 dl olaj, 4 dl tejföl, 15 dkg szeletelt füstölt sajt, 2 db babérlevél, 1 ág rozmaring, 1 evőkanál durvára vágott petrezselyem, só
Elkészítése:
A káposztát mosd át. Az olaj felén pirítsd meg a finomra vágott hagymát. Tedd rá a káposztát, reszeld bele a zellert. Tedd bele a babérlevelet, a rozmaringot, sózd meg, és 2 dl víz hozzáadásával, letakarva párold 40 percig.
Közben a tojásokat főzd meg, a rizst párold meg. Amikor kész, a káposztát és a rizst rétegezd hőálló üvegtálba. Alulra tedd a káposzta felét, tedd rá a rizst, arra a szeletelt paradicsomot és a szeletelt sajtot.
Szórd rá a petrezselymet, a karikára vágott tojást sorban rakd le, sózd meg, és takard be a káposzta másik felével. Kend rá a tejfölt, és előmelegített sütőben süsd 30-40 percig.
Kókuszgolyó Hozzávalók: 2 tasak tejszínízű (vagy vaníliás) pudingpor, 5-6 ek. cukor, 8 dl tej, 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A pudingot a cukorral szokásos módon megfőzzük a tejben. Ha kész, hozzákeverünk annyi kókuszreszeléket, amennyit felvesz, hogy formázható legyen.
Kis golyókat formázunk belőle, majd kókuszreszelékben meghempergetjük.
Palócleves (Gönczi Gábor, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 4 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, babérlevél, őrölt kömény, fűszerpaprika, őrölt bors, petrezselyem, só
Elkészítési mód:
Az olajon fonnyasszuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, majd pároljuk meg egy kevés vízben a hagymát. Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott marhahúst, a fűszereket, a sót, az őrölt borsot, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és az őrölt köményt.
Ha a hús egy kicsit megfehéredett, öntsünk alá egy jó ujjnyi vizet és fedő alatt pároljuk majdnem puhára. (Ha a víz elfő, pótoljuk.) Ha ez megvan, öntsük fel 1,5 liter vízzel, tegyük bele a kicsire kockázott krumplit és a megtisztított, feldarabolt zöldbabot.
A lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, s ha már minden puha, ezzel sűrítsük be a levest. Végül szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
,
|