Egészben sült sárgarépafasírt Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zab- vagy búzapehely, 1 kiskanál köménymag, 2 kiskanál fűszerpaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, só, bors
A répákat megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. A főzővizében összenyomkodjuk, beleszórjuk a zabpelyhet, a zsemlemorzsát, az olajon megpirított hagymát és fokhagymát, a fűszereket, a vágott zöldpetrezselymet. A masszát fél órán át állni hagyjuk.
Közben egy fasírtformát kiolajozunk és zsemlemorzsát szórunk bele, alaposan körbeforgatjuk, hogy ne maradjon üres folt a forma belsejében. A masszát beletöltjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on 60-70 percig sütjük.
Zöldsalátával, rizzsel, burgonyával tálaljuk.
Ha kis pogácsákat formálunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, nagyon forró, bő olajban ki is süthetjük.
Málnás-ribizlis charlotte Hozzávalók: 30 db babapiskóta, 20 dkg málna, 20 dkg ribizli, 2,5 dl víz, 15 dkg cukor, 2 evőkanál narancslikőr, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliáscukor
A cukros vizet forrald fel, és keverd bele a narancslikőrt.
Egy 16 cm-es kerek formát bélelj ki alufóliával, és ugyanannyit hagyj rá a külső oldalán is.
A babapiskótákat törd ketté, és mártsd meg a szirupban. Tegyél néhányat a forma aljára, majd rakd körbe a szélét.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliáscukorral.
Rétegezd a forma aljára a habot, rá a megmosott gyümölcsöt, legfelülre pedig a töredék piskótadarabkákat.
A lelógó alufóliával fedd be, tegyél a tetejére tálat nehezékkel, és 1 napig hűtőben érleld.
Stíriai metélt Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 3 + 8 dkg vaj, só, 5 dkg + 1 kk. porcukor, 4 tojás, 4+1 ek. tejföl, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, vaníliás porcukor
Elkészítése:
40 dkg tehéntúrót áttörünk, elkeverjük 25 dkg liszttel és 3 dkg vajjal, csipetnyi sóval, 1 kávéskanál porcukorral, 1 tojással, és egy evőkanál tejföllel. Jól összedolgozzuk, majd kis hasábokat formálunk az alapanyagból, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
Közben tűzálló üvegedényben 8 dkg vajat olvasztunk. 3 tojássárgáját összedolgozunk 5 dkg porcukorral, 4 evőkanál tejföllel, fél citrom reszelt héjával és 5 dkg megmosott mazsolával.
A leszűrt, jól lecsurgatott tésztát tűzálló edénybe szedjük, elkeverjük a krémmel, majd a 3 tojásfehérjéből vert habbal. Középmeleg sütőben kb. 25 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Kávékrémmel töltött torta Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 10 dkg cukor, 3 ek. víz, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 7 dkg étkezési keményítő, 2 csapott tk. sütőpor, 5 dkg margarin; a töltelékhez: 25 dkg joghurt, 1 ek. instant kávépor, 1 ek. kakaópor, 1 dl tojáslikőr, 5 dkg cukor, 10 lap zselatin, 2 + 4 dl tejszín; a marcipánnyuszihoz: 5 dkg marcipánmassza, 2 dkg porcukor, 1 tk. lekvár; továbbá: 10 dkg málnalekvár, 5 dkg felaprított pisztácia
Elkészítése:
A tojást a cukorral, a vízzel és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a keményítővel, majd a krémbe forgatjuk. Végül óvatosan belekeverjük a margarint. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tortalapot rácsra borítva hűlni hagyjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.
A töltelékhez a joghurtot simára keverjük a kávéporral, a kakaóval, a tojáslikőrrel és a cukorral. A megpuhított, kinyomkodott és feloldott zselatint vékony sugárban a krémbe csorgatjuk. Amint a krém dermedni kezd, beleforgatjuk a 2 deci tejszínből vert kemény habot.
A felforrósított málnalekvárt átszűrjük, majd rákenjük mindkét tortalapra. Az egyik lapot kapcsos tortaformába tesszük, és rásimítjuk a krém felét. Rátesszük a másik lapot és megkenjük a maradék krémmel. Éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.
Másnap leszedjük róla a tortakarikát, az oldalát megkenjük a 4 deci tejszínből vert habbal, és megszórjuk pisztáciával.
A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, majd két nyulat formázunk belőle. A lekvárral szemet, orrot rajzolunk rájuk. A nyuszikat a tortára ültetjük, cukortojással és cukorvirággal díszítjük.
,
Szejtán pörkölt bulgurral (Sütő Enikő, Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 zacskó bulgur (búzatöret), 3 csomag koriander, 2 fej lilahagyma, 1 doboz koktélparadicsom, 2 zöld erős paprika, 1-1 sárga, zöld és piros pritamin paprika, 1 cs. menta, 1 cs. petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 1 zöldcitrom leve
Elkészítési mód:
A bulgurt forrásban lévő vízben főzzük meg, majd 5 percig hagyjuk állni addig, amíg nem puhul meg. Az apróra vágott zöldségekkel keverjük össze 1 dl olívaolajban és a zöld citrom levével találjuk.
Szejtán pörkölt
Hozzávalók: 30 dkg szejtán (búzahús), 3 fej vöröshagyma, 2 üveg biolecsó (vagy saját készítésű), olaj, biovegeta
Elkészítési mód:
Olajon üvegesre párolt vöröshagymába tesszük a szejtánt és felöntjük biovegetás forrásvízzel vagy ásványvízzel. Kb. 7 percig fedő alatt pároljuk, majd biolecsóval összekeverjük és tetszés szerint tovább ízesítjük.
Túrós kosárka Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 5 tojás, só, 1 ek. tejföl, 25 dkg túró, 1 cs. vaníliás cukor, pici kosárka sütőformák
Elkészítése:
A lisztet, 3/4 Rama margarint, 5 dkg porcukrot, sütőport, 4 tojássárgáját, sót és a tejfölt kézzel összegyúrjuk.
A túrót 1 csomag vanillincukorral, 1 egész tojással és a maradék porcukorral összekeverjük és hozzáadjuk a 4 tojásfehérje felvert habját.
A tésztából diónyi mennyiséget hozzányomkodunk a kosárka belső falához, 1 evőkanálnyi túrós masszát teszünk bele és tepsire rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 180 °C-on fél órát sütjük, majd még melegen kiszedjük a formákból!
Töltött káposzta Hozzávalók 4 személyre: 80 deka sertéslapocka, 50 deka oldalas, 10 deka füstölt szalonna, 50 deka savanyú káposzta, 12 darab savanyított káposztalevél, 1 doboz pritamin, 1 doboz paradicsompüré, 20 deka rizs, 2 dl tejföl, só, őrölt pirospaprika, bors, 2 db marhahúsleves kocka, 2 evőkanálnyi zsíros rántás
Elkészítése:
A lapockát és a szalonnát ledaráljuk. 2 kávéskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal fűszerezzük és a megmosott rizzsel meg 1 dl vízzel jól összekeverjük.
A savanyú káposztaleveleket leforrázzuk. A tölteléket 12 részre osztjuk és adagonként a levelekbe csavarjuk. A két végét begyűrjük.
Egy nagy lábas aljára rakjuk a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a csíkokra vágott oldalast, rárakjuk a töltelékeket. Ráterítjük a savanyú káposzta másik felét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a leveskockákat. Takarékon kb. 1 és fél órát főzzük.
A rántást elkeverjük a pritaminnal, a paradicsompürével, 1 evőkanál pirospaprikával, kis sóval és borssal, a káposzta levével és berántjuk vele az ételt.
Tejfölt és friss fehérkenyeret adjunk hozzá.
,
Málnás keksztorta Hozzávalók: 40 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 + 2 dl málnaszörp, 20 dkg málna, 1 kis doboz babapiskóta; a krémhez: 1 l tej, 4 tasak málnaízű pudingpor, 8 ek. cukor, 25 dkg margarin; a díszítéshez: 2 tasak tejszínhabpótlópor, 5 dkg málna
Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a darált kekszet és az 1 deci málnaszörpöt.
A tejben a cukorral megfőzzük a pudingot és hűlni hagyjuk, majd kanalanként beleadjuk a habosra kevert margarinba. Végül hozzáadjuk a jól lecsepegtetett málnát is.
A kekszes masszát egy tálcára simítjuk, rákenjük a krém felét, kirakjuk a 2 deci málnaszörpben megmártott babapiskótával, majd bevonjuk a maradék krémmel.
Az utasítás szerint felverjük a tejszínhabport, belekeverjük a málnaszemeket, hogy rózsaszínű legyen, és bevonjuk vele a keksztortát.
Hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
,
Burgonyaropogós Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 10 dkg liszt, só, olaj
Elkészítése:
50 dkg héjában főtt burgonyát meghámozunk, áttörjük, megsózzuk, majd 2 tojássárgájával és kb. 10 dkg liszttel összedolgozzuk, vigyázva arra, hogy a tésztánk ne legyen nagyon kemény.
Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságú és 5-7 cm hosszúságú hengereket formálunk. Bő, forró olajban rózsaszínűre sütjük.
Fehérrépás-almás krémleves Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes fehérrépa, 2 közepes burgonya, 1 közepes alma, fél fej hagyma, 4,5 dl húsleves kockából, 1,5 dl tej, só, bors, szerecsendió, 1/2 dl tejföl, 2-3 dkg vaj
Elkészítése:
A vajon megpároljuk a felaprított hagymát. Rádobjuk a meghámozott, vékonyan felkarikázott fehérrépát, valamint a felkockázott burgonyát és almát. Átforgatjuk, pár percig pirítjuk. Felöntjük a levessel. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ekkor hozzáöntjük a tejet is, és pürésítjük. Nem baj, ha picit darabos marad. Belekeverjük a tejfölt, ráreszeljük a szerecsendiót és sajtos pirítóssal tálaljuk.
|