Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Október
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Egészben sült sárgarépafasírt

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zab- vagy búzapehely, 1 kiskanál köménymag, 2 kiskanál fűszerpaprika,  1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, só, bors


A répákat megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük. A főzővizében összenyomkodjuk, beleszórjuk a zabpelyhet, a zsemlemorzsát, az olajon megpirított hagymát és fokhagymát, a fűszereket, a vágott zöldpetrezselymet. A masszát fél órán át állni hagyjuk.

Közben egy fasírtformát kiolajozunk és zsemlemorzsát szórunk bele, alaposan körbeforgatjuk, hogy ne maradjon üres folt a forma belsejében. A masszát beletöltjük, és előmelegített sütőben 180 °C-on 60-70 percig sütjük.

Zöldsalátával, rizzsel, burgonyával tálaljuk.

Ha kis pogácsákat formálunk belőle, megforgatjuk zsemlemorzsában, nagyon forró, bő olajban ki is süthetjük.


SÁRGARÉPA

Málnás-ribizlis charlotte

Hozzávalók: 30 db babapiskóta, 20 dkg málna, 20 dkg ribizli, 2,5 dl víz, 15 dkg cukor, 2 evőkanál narancslikőr, 2 dl tejszín, 1 csomag vaníliáscukor

A cukros vizet forrald fel, és keverd bele a narancslikőrt.

Egy 16 cm-es kerek formát bélelj ki alufóliával, és ugyanannyit hagyj rá a külső oldalán is.

A babapiskótákat törd ketté, és mártsd meg a szirupban. Tegyél néhányat a forma aljára, majd rakd körbe a szélét.

A tejszínt verd kemény habbá a vaníliáscukorral.

Rétegezd a forma aljára a habot, rá a megmosott gyümölcsöt, legfelülre pedig a töredék piskótadarabkákat.

A lelógó alufóliával fedd be, tegyél a tetejére tálat nehezékkel, és 1 napig hűtőben érleld.


SÜTÉS NÉLKÜL

Stíriai metélt

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg tehéntúró, 25 dkg liszt, 3 + 8 dkg vaj, só, 5 dkg + 1 kk. porcukor, 4 tojás, 4+1 ek. tejföl, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, vaníliás porcukor


Elkészítése:

40 dkg tehéntúrót áttörünk, elkeverjük 25 dkg liszttel és 3 dkg vajjal, csipetnyi sóval, 1 kávéskanál porcukorral, 1 tojással, és egy evőkanál tejföllel. Jól összedolgozzuk, majd kis hasábokat formálunk az alapanyagból, és forrásban lévő sós vízben kifőzzük.

Közben tűzálló üvegedényben 8 dkg vajat olvasztunk. 3 tojássárgáját összedolgozunk 5 dkg porcukorral, 4 evőkanál tejföllel, fél citrom reszelt héjával és 5 dkg megmosott mazsolával.

A leszűrt, jól lecsurgatott tésztát tűzálló edénybe szedjük, elkeverjük a krémmel, majd a 3 tojásfehérjéből vert habbal. Középmeleg sütőben kb. 25 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.


DESSZERT

Kávékrémmel töltött torta

Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, 10 dkg cukor, 3 ek. víz, 2 tasak vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 7 dkg étkezési keményítő, 2 csapott tk. sütőpor, 5 dkg margarin; a töltelékhez: 25 dkg joghurt, 1 ek. instant kávépor, 1 ek. kakaópor, 1 dl tojáslikőr, 5 dkg cukor, 10 lap zselatin, 2 + 4 dl tejszín; a marcipánnyuszihoz: 5 dkg marcipánmassza, 2 dkg porcukor, 1 tk. lekvár; továbbá: 10 dkg málnalekvár, 5 dkg felaprított pisztácia
 
Elkészítése:
 
A tojást a cukorral, a vízzel és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a keményítővel, majd a krémbe forgatjuk. Végül óvatosan belekeverjük a margarint. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A tortalapot rácsra borítva hűlni hagyjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.
 
A töltelékhez a joghurtot simára keverjük a kávéporral, a kakaóval, a tojáslikőrrel és a cukorral. A megpuhított, kinyomkodott és feloldott zselatint vékony sugárban a krémbe csorgatjuk. Amint a krém dermedni kezd, beleforgatjuk a 2 deci tejszínből vert kemény habot.
 
A felforrósított málnalekvárt átszűrjük, majd rákenjük mindkét tortalapra. Az egyik lapot kapcsos tortaformába tesszük, és rásimítjuk a krém felét. Rátesszük a másik lapot és megkenjük a maradék krémmel. Éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.
 
Másnap leszedjük róla a tortakarikát, az oldalát megkenjük a 4 deci tejszínből vert habbal, és megszórjuk pisztáciával.
 
A marcipánt összegyúrjuk a porcukorral, majd két nyulat formázunk belőle. A lekvárral szemet, orrot rajzolunk rájuk. A nyuszikat a tortára ültetjük, cukortojással és cukorvirággal díszítjük.

TORTA, TORTÁCSKA, SÜTEMÉNYEK HÚSVÉTRA

Szejtán pörkölt bulgurral (Sütő Enikő, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 zacskó bulgur (búzatöret), 3 csomag koriander, 2 fej lilahagyma, 1 doboz koktélparadicsom, 2 zöld erős paprika, 1-1 sárga, zöld és piros pritamin paprika, 1 cs. menta, 1 cs. petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 1 zöldcitrom leve


Elkészítési mód:

A bulgurt forrásban lévő vízben főzzük meg, majd 5 percig hagyjuk állni addig, amíg nem puhul meg. Az apróra vágott zöldségekkel keverjük össze 1 dl olívaolajban és a zöld citrom levével találjuk.

Szejtán pörkölt

Hozzávalók: 30 dkg szejtán (búzahús), 3 fej vöröshagyma, 2 üveg biolecsó (vagy saját készítésű), olaj, biovegeta

Elkészítési mód:

Olajon üvegesre párolt vöröshagymába tesszük a szejtánt és felöntjük biovegetás forrásvízzel vagy ásványvízzel. Kb. 7 percig fedő alatt pároljuk, majd biolecsóval összekeverjük és tetszés szerint tovább ízesítjük.


RIZS, GABONAFÉLÉK

Túrós kosárka

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 5 tojás, só, 1 ek. tejföl, 25 dkg túró, 1 cs. vaníliás cukor, pici kosárka sütőformák


Elkészítése:

A lisztet, 3/4 Rama margarint, 5 dkg porcukrot, sütőport, 4 tojássárgáját, sót és a tejfölt kézzel összegyúrjuk.

A túrót 1 csomag vanillincukorral, 1 egész tojással és a maradék porcukorral összekeverjük és hozzáadjuk a 4 tojásfehérje felvert habját.

A tésztából diónyi mennyiséget hozzányomkodunk a kosárka belső falához, 1 evőkanálnyi túrós masszát teszünk bele és tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben kb. 180 °C-on fél órát sütjük, majd még melegen kiszedjük a formákból!


APRÓSÜTEMÉNY (édes)

Töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 80 deka sertéslapocka, 50 deka oldalas, 10 deka füstölt szalonna, 50 deka savanyú káposzta, 12 darab savanyított káposztalevél, 1 doboz pritamin, 1 doboz paradicsompüré, 20 deka rizs, 2 dl tejföl, só, őrölt pirospaprika, bors, 2 db marhahúsleves kocka, 2 evőkanálnyi zsíros rántás


Elkészítése:

A lapockát és a szalonnát ledaráljuk. 2 kávéskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal fűszerezzük és a megmosott rizzsel meg 1 dl vízzel jól összekeverjük.

A savanyú káposztaleveleket leforrázzuk. A tölteléket 12 részre osztjuk és adagonként a levelekbe csavarjuk. A két végét begyűrjük.

Egy nagy lábas aljára rakjuk a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a csíkokra vágott oldalast, rárakjuk a töltelékeket. Ráterítjük a savanyú káposzta másik felét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a leveskockákat. Takarékon kb. 1 és fél órát főzzük.

A rántást elkeverjük a pritaminnal, a paradicsompürével, 1 evőkanál pirospaprikával, kis sóval és borssal, a káposzta levével és berántjuk vele az ételt.

Tejfölt és friss fehérkenyeret adjunk hozzá.


SAVANYÚ KÁPOSZTA, DARÁLT HÚS

Málnás keksztorta

Hozzávalók: 40 dkg darált keksz, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 + 2 dl málnaszörp, 20 dkg málna, 1 kis doboz babapiskóta; a krémhez: 1 l tej, 4 tasak málnaízű pudingpor, 8 ek. cukor, 25 dkg margarin; a díszítéshez: 2 tasak tejszínhabpótlópor, 5 dkg málna
 
Elkészítése:
 
A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a darált kekszet és az 1 deci málnaszörpöt.
 
A tejben a cukorral megfőzzük a pudingot és hűlni hagyjuk, majd kanalanként beleadjuk a habosra kevert margarinba. Végül hozzáadjuk a jól lecsepegtetett málnát is.
 
A kekszes masszát egy tálcára simítjuk, rákenjük a krém felét, kirakjuk a 2 deci málnaszörpben megmártott babapiskótával, majd bevonjuk a maradék krémmel.
 
Az utasítás szerint felverjük a tejszínhabport, belekeverjük a málnaszemeket, hogy rózsaszínű legyen, és bevonjuk vele a keksztortát.
 
Hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletekre vágva tálaljuk.

SÜTÉS NÉLKÜL, TORTA, TORTÁCSKA

Burgonyaropogós

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 10 dkg liszt, só, olaj

Elkészítése: 

50 dkg héjában főtt burgonyát meghámozunk, áttörjük, megsózzuk, majd 2 tojássárgájával és kb. 10 dkg liszttel összedolgozzuk, vigyázva arra, hogy a tésztánk ne legyen nagyon kemény.

Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságú és 5-7 cm hosszúságú hengereket formálunk. Bő, forró olajban rózsaszínűre sütjük.


KÖRETEK

Fehérrépás-almás krémleves

Hozzávalók 4 személyre: 2 közepes fehérrépa, 2 közepes burgonya, 1 közepes alma, fél fej hagyma, 4,5 dl húsleves kockából, 1,5 dl tej, só, bors, szerecsendió, 1/2 dl tejföl, 2-3 dkg vaj
 
Elkészítése:
 
A vajon megpároljuk a felaprított hagymát. Rádobjuk a meghámozott, vékonyan felkarikázott fehérrépát, valamint a felkockázott burgonyát és almát. Átforgatjuk, pár percig pirítjuk. Felöntjük a levessel. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
 
Ekkor hozzáöntjük a tejet is, és pürésítjük. Nem baj, ha picit darabos marad. Belekeverjük a tejfölt, ráreszeljük a szerecsendiót és sajtos pirítóssal tálaljuk.

LEVESEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!