Párolt sertésszelet zöldséggel Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéscomb, 1/2 ek. sós páclé, 1/2 ek. só, bors, 2 babérlevél, kevés kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 12-12 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma és hagyma, 1 dl fehérbor, a szóráshoz: snidling (metélőhagyma)
Elkészítése:
A húst enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalát megborsozzuk, egy serpenyőbe tesszük, rászórjuk az összevágott fokhagymát, hozzáadjuk a sós páclevet, a sót, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst és 2 órán át, szobahőmérsékleten pácoljuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockára aprítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.
A húst és a fűszereket kivesszük a pácléből, papírtörülközőn leitatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Kiszedjük a serpenyőből és melegen tartjuk
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a zöldségeket, beletesszük a húst meg a fűszereket, felöntjük a borral, majd kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges öntünk alá még egy kis vizet. Snidlinggel meghintve tálaljuk.
Köretként zsemlegombócot adunk hozzá.
Gombaleves Hozzávalók: gomba, vöröshagyma, liszt, csontlé (vagy víz), tejföl, olaj, petrezselyemzöld, só, őrölt bors, pirospaprika
Elkészítése:
A megmosott gombákat felszeleteljük. A fél fej tisztított vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Ráhelyezzük a gombát és fél csomag finomra vágott petrezselymet. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, csipetnyi pirospaprikával és néhány percig pároljuk.
Ezután meghintjük egy kevés liszttel, felengedjük csontlével (leveskockából is készülhet) vagy vízzel és átforraljuk.
Apró galuskákat főzünk bele, és tejföllel tálaljuk.
Cukkinikrémleves pirított kenyérkockával Hozzávalók 4 személyre: 1 db vöröshagyma, 3 dkg vaj, 50 dkg cukkini, ízlés szerint só, ízlés szerint őrölt feketebors, 6-7 dl húsleves, 1,5 dl tejszín, ízlés szerint őrölt szerecsendió, 2-3 ek. fűszerkeverék, 1-2 db szeletelt kenyér
Elkészítése:
A hagymát letisztítjuk, felkockázzuk, a vajjal összepároljuk (kb. 3 perc).
A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, felszeleteljük és a hagymához adjuk, sóval, borssal fűszerezve főzzük kb. 8 percig, majd a húslevessel felöntjük, és merülőmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk és borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, beleteszünk még pár kanál vegyes fűszert, és kb. 8 perc alatt készre főzzük.
Pirított kenyérkockákkal kínáljuk.
Tonhallal töltött paprika Hozzávalók 4 személyre: 4 piros színű paprika, 30 dkg zöldborsó, 1 kis doboz tonhal konzerv, ételízesítő, 25 dkg majonéz (vagy natúr joghurt), a tálaláshoz 2 főtt tojás, fejes saláta és citrom
Elkészítése:
A paprikákat hosszában kettévágjuk, és a magjukat kikaparjuk. Ételízesítővel ízesített vízben a paprikát és a zöldborsót külön-külön blansírozzuk, végül hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, és kihűtjük.
A tonhalat lecsöpögtetjük, és elmorzsoljuk. 2 evőkanál majonézt a zöldborsóval és a hallal összekeverünk, ezzel a paprikákat megtöltjük. Tetejüket tojáskarikákkal, salátalevelekkel és citromszeletekkel megrakjuk. A maradék majonézt külön kínáljuk.
Sonkás-tökös rakottas
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 25 dkg póréhagyma, 25 dkg sárgarépa, 80 dkg sütőtök, 25 dkg főtt sonka, 3 ek. olaj, 10 dkg tisztított napraforgómag, 1 mk. gyömbérpor, 10 dkg reszelt sajt, 4 tojás, 2 dl főzőtejszín
Előkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymákat apróra vágjuk, a póré zöld és fehér részét külön-külön vékonyan felkarikázzuk, a répát kb. fél centis szeletekre vágjuk.
A sütőtök magjait kikaparjuk, húsát kockákra vágjuk, ezt tesszük a sonkával is.
Egy tűzálló tálat 1 evőkanál olajjal kikenünk. A maradékot felforrósítjuk egy lábosban, majd a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a sonkát, a répát, és közepes tűzön, lefedve pár percig pároljuk, néha megkeverjük.
A póréhagyma fehér részét és a tököt is hozzáadjuk, fedő alatt 5 percig pároljuk.
A napraforgómagot zsiradék nélkül megpirítjuk.
A zöldségeket sóval, borssal, gyömbérporral fűszerezzük, kevergetve még néhány percig pirítjuk és beleszórjuk a napraforgómag felét.
A tojást a tejszínnel és a sajttal elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
A zöldségkeveréket a formába simítjuk, ráöntjük a sajtos mártást, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
Frissen-forrón tálaljuk.
Mézes nápolyi Hozzávalók: 1 csomag ostyalap, 20 dkg méz, 20 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 2 ek. kakaó, 10 dkg vaj, 10 dkg margarin
Elkészítése:
Rövid időre tegyük az ostyákat a sütőbe száradni.
Közben az összes hozzávalókat takaréklángon egy lábasban melegítsük össze, majd kihűtjük.
Az egyenletesen eldolgozott krémmel kenjük meg a lapokat. Tegyünk rá nehezéket, és másnap szeleteljük.
Narancsos töltött csirkemell (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 4 csokor zsenge sárgarépa, 5 db csirkemell filé, darált bors, 3 ág friss kakukkfű, 4 evőkanál olívaolaj, só, 2 db narancs, 1 diónyi friss gyömbér, 3 dl tejszín, 1 pohár natúr joghurt, 1 teáskanál mustár, 2 kg édesburgonya
Elkészítése:
Vágjuk ketté a csirkemelleket úgy, hogy két nagy szeletet kapjunk. Klopfolóval kissé ütögessük meg, csorgassunk rá olívaolajat, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit, kenjük meg reszelt narancshéjjal, szórjuk meg darált borssal és sóval. A befűszerezett csirkemelleket kenjük meg vékonyan natúr joghurttal, így nagyon puhák lesznek. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a fűszerek íze jól átjárja.
Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd tegyük bele az ujjnyi csíkokra felvágott tisztított sárgarépákat. Forrástól számítva főzzük 3-4 percig, utána szedjük ki a főzővízből, és hűtsük le hideg folyó vízzel.
Tegyünk a befűszerezett csirkemellek közepébe 3-4 szál leforrázott sárgarépát, göngyöljük fel, majd fogvájóval tűzzük össze. Pár evőkanál felhevített olívaolajon egy nagy serpenyőben mindkét oldalát süssük elő, majd szedjük át egy tepsire, előmelegített sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt süssük készre.
Míg a megtöltött csirkemellek a sütőben sülnek, készítsük el a narancsos mártást hozzá. A serpenyőben, amiben elősütöttük a csirkemelleket, öntsük a tejszínt, tegyünk hozzá egy narancs lereszelt héját, fűszerezzük darált borssal, lereszelt gyömbérrel, sóval, egy teáskanálnyi mustárral, majd forraljuk kis lángon pár percig, míg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a tűzről, és tegyük hozzá a félbevágott narancsgerezdeket. A narancsszeletekkel már nem kell tovább főni. Ha a mártás túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk, de ebben az esetben újra fel kell forralni. Célszerű a narancsokat csak a tálalás előtt belekeverni a kész és forró mártásba.
A köret:
Hámozzuk meg az édesburgonyákat, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük egy nagy tálba. Csorgassuk meg 4-5 evőkanálnyi olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és sózzuk meg. Sütőpapírral béleljünk ki egy nagy tepsit, majd öntsük a befűszerezett édesburgonyát bele. Tegyük forró kb. 160-180 fokos sütőbe, és hőlégkeverés mellett süssük 35-40 percen keresztül, míg puha nem lesz.
Tálaláskor tegyünk nagy tányérok szélére a megsült édesburgonyából, tegyünk két darab megtöltött és megsütött csirkemellet melléje, majd kanalazzunk rá a narancsos szószból. Pár ág friss fűszerlevéllel dekorálhatjuk.
Gombás lepény Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg gomba, 3 ek. olaj, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 1 kk. só, csipetnyi bors, pirospaprika, 1 ek. vágott petrezselyemzöld
Elkészítése:
A megtisztított, felszeletelt gombát megpároljuk az olajon a reszelt hagymával és a tört fokhagymával.
A zsemlét langyos vízbe vagy tejbe áztatjuk, kicsavarjuk, és villával apróra törjük. Sóval, borssal, pirospaprikával és a vágott petrezselyemmel összedolgozzuk. A zsemlés keverékhez adjuk a párolt gombát.
Kisebb tepsit kiolajozunk, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
(Olajban is süthetjük, de akkor min. 2 tojást keverjünk hozzá a masszához, és a fasírthoz hasonlóan forgassuk meg zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük meg.)
Főzelékekhez feltétként kínáljuk.
,
Keksz Kati módon Hozzávalók: 30 dkg darált keksz, 15 dkg vaníliás porcukor, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 3 cl rum, feketekávé, baracklekvár, zsírpapír
Elkészítése:
30 dkg darált kekszet összegyúrunk 15 dkg vaníliás porcukorral és két adag feketekávéval. Ezután egy téglalap alakú zsírpapírt vizes ruhával benedvesítünk, majd a gyúrt kekszet rákenjük. Tetejét megkenjük baracklekvárral.
A krémhez 10 dkg puha vajat 15 dkg porcukorral és 3 cl rummal elkeverünk, és rákenjük a lekváros keksz tetejére. A bejglihez hasonlóan feltekerjük, a papírt közben lehúzzuk róla, és kb. 3-4 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.
Citromos almaleves Hozzávalók 4 személyre: 4 db alma, 3 dl tejszín, 2 ek. liszt, 1/2 db citrom reszelt héja, 1 mk. szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1/2 rúd vanília, 2-4 ek. kristálycukor
Elkészítése:
Kevés vízben felforraljuk a citromot, szegfűszeget, reszelt citromhéjat, fahéjat, vaníliát. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le.
A hámozott, magházától megtisztított almát cikkekre vágjuk. Feltesszük a fűszeres vízben főni és közben hozzáadjuk a cukrot.
A tejszínt és a lisztet simára elkeverjük néhány evőkanál forró levessel, majd folyamatosan keverve visszaöntjük a levesbe. Melegen és hidegen is fogyasztható.
|