Mandulás torta (Dammak Jázmin, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál édesítőpor + a szóráshoz, 17,5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 50 dkg szilva, 1 teáskanál vaj a formához, 1 dkg mandulaforgács, só
Előkészítés:
A tojásokat az édesítőporral habosra keverjük. Fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, a tejet és végül 1 csipet sót. A tésztát letakarjuk, és a hűtőben 30 percig pihenni hagyjuk.
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, kettévágjuk, és kivesszük a magját. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Kikenünk vajjal egy kb. 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát (vagy tűzálló tálat). A tésztát a formába öntjük, vágott felükkel felfelé belenyomkodjuk a szilvát, és megszórjuk a mandulaforgáccsal. A sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk édesítőporral.
Burgonyaleves kaporral Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 75 dkg burgonya, 1 ek. vaj, 1 dl tejföl, 1 kk. bazsalikom, 1 csomó kapor, só, őrölt bors
Elkészítése:
A megmosott és karikára vágott zöldséget, a vöröshagymát és a burgonyát a bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezett 1,5 liter vízben puhára főzzük.
Amikor megfőtt összeturmixoljuk, hozzáadjuk a vajat, a tejföllel elkevert finomra vágott kaprot és összeforraljuk, majd azonnal tálaljuk.
Majonézes burgonyasaláta (2) Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 tubus majonéz, 3 dl tejföl, mustár, só, citromlé, őrölt bors
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk.
Elkészítjük a majonézt: a majonézes tubus tartalmát elkeverjük 3 dl tejföllel, és ízlés szerint teszünk bele mustárt, porcukrot és néhány csepp citromlevet, majd alaposan elkeverjük.(Esetleg kevés őrölt borsot és/vagy egy felkarikázott hagymát, metélőhagymát is tehetünk bele.)
A kihűlt burgonyakarikákat beleforgatjuk a majonézbe, és pár órára betesszük a hűtőbe.
Fogyasztható önmagában, rozsos-magos zsemlével vagy köretként pl. rántott hal mellé.
Császárkörteleves Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg császárkörte, 4 szem szegfűszeg, 1 ek. kristálycukor, 2 dl joghurt, 1 ek. liszt
Elkészítése:
A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetszük, húsát fölszeleteljük. Lábasba szórjuk, és 1 liter vízzel fölöntjük. A szegfűszeget a körtéhez dobjuk, csipetnyi sóval és a cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük.
Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. A forró levesből belemerünk egy keveset, simára dolgozzuk, majd folyamatosan kevergetve a körtére öntjük, és 2-3 percig forraljuk.
Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk.
Tonhalas spagetti Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag spagetti, 2 doboz olajos tonhalkonzerv, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só
Elkészítése:
A tonhal olajában megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát.
Hozzáadjuk a tonhalat, fűszerezzük, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.
Spagettivel tálaljuk.
Töltött sütőtök Hozzávalók 4 személyre: 1 zsenge kanadai sütőtök, 1 csapott kk. só, pirospaprika, 3 szál metélőhagyma, 0,5 dl tejszín, 1 vastagabb szelet szikkadt fehér kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
A tököt megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk. Húsát kissé megsózzuk, majd a két fél tököt üregével fölfelé magas falú tepsibe fektetjük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a feléig ér, alufóliával letakarjuk, majd a közepesen meleg sütőben 40 perc alatt vajpuhára sütjük.
Lecsöpögtetve vágódeszkára emeljük, s ha már kihűlt annyira, hogy lehet dolgozni vele, a belsejét kanállal úgy kaparjuk ki, hogy a héjon kb. 1 centi vastag húsa maradjon.
A kivájt tököt a pirospaprikával, a metélőhagymával és a tejszínnel összekeverjük, enyhén megsózzuk, és a tökteknőkbe visszatöltjük.
A kenyeret – miután a héját levágtuk – durvára reszeljük, az olvasztott vajjal és a sajttal összekeverve a sütőtökre szórjuk. A sütőbe visszatolva kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Mogyorókrémes suhajda Hozzávalók: 25 dkg tejcsokoládé; a töltelékhez: 15 dkg cukor, 1 dl tej, 2,5 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj, 5 dkg darált, pörkölt mogyoró, minyonpapír
Elkészítése:
A minyonpapírokat megkenjük az előzőleg vízgőzön felolvasztott tejcsokoládéval. Betesszük a hűtőbe.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk az étcsokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. A tűzről levéve hozzáadjuk a puha vajat és a mogyorót.
A csokoládés minyonpapírokba kanalazzuk a mogyorós tölteléket, bevonjuk a maradék csokoládéval, és visszatesszük a hűtőbe.
Húsvéti báránycomb Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg báránycomb, 2-3 szál újhagyma, 2 ek. paradicsompüré, sonka, szalonna, liszt, só, zsír, majoranna
Elkészítése:
60 dkg báránycombot sonkával és szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, és meghintjük egy egy csipetnyi majorannával. Tepsibe helyezzük, melléteszünk 2-3 szál tisztított újhagymát. Forró zsírral leöntjük, és meleg sütőben kevés vizet aláöntve puhára sütjük.
Mikor a hús megpuhult, kivesszük. Levét zsírjára párologtatjuk, elkeverjük 2 evőkanál paradicsompürével, néhány percig pirítjuk, majd kevés liszttel meghintjük, felengedjük 2 dl vízzel, és néhány percig forraljuk, majd átszűrve a húsra öntjük.
,
Joghurtos uborkasaláta (Delhusa Gjon, Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt, 2 nagy kígyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék apróra vágott friss kapor vagy menta, esetleg petrezselyemlevél
Elkészítése:
Az uborkát lereszeljük, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig majd kinyomkodjuk a levét.
Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk a friss fűszerleveleket, tetszés szerint lehet közülük választani, majd mindent összekeverünk. Jó, ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: A joghurtot egy éjszakára gézbe vagy kéztörlő papírral bélelt szűrőedénybe kell önteni, majd egy tálba tenni, hogy kicsöpögjön a savó belőle, így sűrű joghurtkrémet fogunk kapni.
Ajvár (Delhusa Gjon, Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 kg paradicsompaprika, 80 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál só, 3-4 dl étolaj, 0,5 l paradicsomlé, 2 db babérlevél, 1 db cukkini, 2 ág friss bazsalikom
Elkészítése:
A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna nem lesz, a közepe pedig puha. Ha kihűlt szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.
Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. (A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is.) Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig, amíg a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet! Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére.
Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.
|