Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Mandulás torta (Dammak Jázmin, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál édesítőpor + a szóráshoz, 17,5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 50 dkg szilva, 1 teáskanál vaj a formához, 1 dkg mandulaforgács, só

Előkészítés:

A tojásokat az édesítőporral habosra keverjük. Fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, a tejet és végül 1 csipet sót. A tésztát letakarjuk, és a hűtőben 30 percig pihenni hagyjuk.

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük, kettévágjuk, és kivesszük a magját. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Kikenünk vajjal egy kb. 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát (vagy tűzálló tálat). A tésztát a formába öntjük, vágott felükkel felfelé belenyomkodjuk a szilvát, és megszórjuk a mandulaforgáccsal. A sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Tálalás előtt megszórjuk édesítőporral.


TORTA, TORTÁCSKA

Burgonyaleves kaporral

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 75 dkg burgonya, 1 ek. vaj, 1 dl tejföl, 1 kk. bazsalikom, 1 csomó kapor, só, őrölt bors

Elkészítése:

A megmosott és karikára vágott zöldséget, a vöröshagymát és a burgonyát a bazsalikommal, sóval, borssal fűszerezett 1,5 liter vízben puhára főzzük.

Amikor megfőtt összeturmixoljuk, hozzáadjuk a vajat, a tejföllel elkevert finomra vágott kaprot és összeforraljuk, majd azonnal tálaljuk.


LEVESEK

Majonézes burgonyasaláta (2)

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 1 tubus majonéz, 3 dl tejföl, mustár, só, citromlé, őrölt bors

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikákra vágjuk.

Elkészítjük a majonézt: a majonézes tubus tartalmát elkeverjük 3 dl tejföllel, és ízlés szerint teszünk bele mustárt, porcukrot és néhány csepp citromlevet, majd alaposan elkeverjük.(Esetleg kevés őrölt borsot és/vagy egy felkarikázott hagymát, metélőhagymát is tehetünk bele.)

A kihűlt burgonyakarikákat beleforgatjuk a majonézbe, és pár órára betesszük a hűtőbe.

Fogyasztható önmagában, rozsos-magos zsemlével vagy köretként pl. rántott hal mellé.


SALÁTÁK

Császárkörteleves

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg császárkörte, 4 szem szegfűszeg, 1 ek. kristálycukor, 2 dl joghurt, 1 ek. liszt

Elkészítése:

A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kimetszük, húsát fölszeleteljük. Lábasba szórjuk, és 1 liter vízzel fölöntjük. A szegfűszeget a körtéhez dobjuk, csipetnyi sóval és a cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és kis lángon 2 percig főzzük.

Közben a joghurtot a liszttel simára keverjük. A forró levesből belemerünk egy keveset, simára dolgozzuk, majd folyamatosan kevergetve a körtére öntjük, és 2-3 percig forraljuk.

Hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk.


LEVESEK

Tonhalas spagetti

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag spagetti, 2 doboz olajos tonhalkonzerv, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, só

Elkészítése:

A tonhal olajában megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát.

Hozzáadjuk a tonhalat, fűszerezzük, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.

Spagettivel tálaljuk.


SPAGETTI

Töltött sütőtök

Hozzávalók 4 személyre: 1 zsenge kanadai sütőtök, 1 csapott kk. só, pirospaprika, 3 szál metélőhagyma, 0,5 dl tejszín, 1 vastagabb szelet szikkadt fehér kenyér, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítése:

A tököt megmossuk, hosszában kettévágjuk, magos belsejét kivájjuk. Húsát kissé megsózzuk, majd a két fél tököt üregével fölfelé magas falú tepsibe fektetjük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a feléig ér, alufóliával letakarjuk, majd a közepesen meleg sütőben 40 perc alatt vajpuhára sütjük.

Lecsöpögtetve vágódeszkára emeljük, s ha már kihűlt annyira, hogy lehet dolgozni vele, a belsejét kanállal úgy kaparjuk ki, hogy a héjon kb. 1 centi vastag húsa maradjon.

A kivájt tököt a pirospaprikával, a metélőhagymával és a tejszínnel összekeverjük, enyhén megsózzuk, és a tökteknőkbe visszatöltjük.

A kenyeret – miután a héját levágtuk – durvára reszeljük, az olvasztott vajjal és a sajttal összekeverve a sütőtökre szórjuk. A sütőbe visszatolva kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.


SÜTŐTÖK

Mogyorókrémes suhajda

Hozzávalók: 25 dkg tejcsokoládé; a töltelékhez: 15 dkg cukor, 1 dl tej, 2,5 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj, 5 dkg darált, pörkölt mogyoró, minyonpapír

Elkészítése:

A minyonpapírokat megkenjük az előzőleg vízgőzön felolvasztott tejcsokoládéval. Betesszük a hűtőbe.

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk az étcsokoládét, és kevergetve felolvasztjuk benne. A tűzről levéve hozzáadjuk a puha vajat és a mogyorót.

A csokoládés minyonpapírokba kanalazzuk a mogyorós tölteléket, bevonjuk a maradék csokoládéval, és visszatesszük a hűtőbe.


SÜTÉS NÉLKÜL

Húsvéti báránycomb

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg báránycomb, 2-3 szál újhagyma, 2 ek. paradicsompüré, sonka, szalonna, liszt, só, zsír, majoranna

Elkészítése:

60 dkg báránycombot sonkával és szalonnával megtűzdeljük, sózzuk, és meghintjük egy egy csipetnyi majorannával. Tepsibe helyezzük, melléteszünk 2-3 szál tisztított újhagymát. Forró zsírral leöntjük, és meleg sütőben kevés vizet aláöntve puhára sütjük.

Mikor a hús megpuhult, kivesszük. Levét zsírjára párologtatjuk, elkeverjük 2 evőkanál paradicsompürével, néhány percig pirítjuk, majd kevés liszttel meghintjük, felengedjük 2 dl vízzel, és néhány percig forraljuk, majd átszűrve a húsra öntjük.


BÁRÁNYCOMB, HÚSVÉTRA

Joghurtos uborkasaláta (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt, 2 nagy kígyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék apróra vágott friss kapor vagy menta, esetleg petrezselyemlevél 

Elkészítése:

Az uborkát lereszeljük, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig majd kinyomkodjuk a levét.

Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk a friss fűszerleveleket, tetszés szerint lehet közülük választani, majd mindent összekeverünk. Jó, ha legalább fél napot áll, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: A joghurtot egy éjszakára gézbe vagy kéztörlő papírral bélelt szűrőedénybe kell önteni, majd egy tálba tenni, hogy kicsöpögjön a savó belőle, így sűrű joghurtkrémet fogunk kapni.


SALÁTÁK

Ajvár (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 1 kg paradicsompaprika, 80 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál só, 3-4 dl étolaj, 0,5 l paradicsomlé, 2 db babérlevél, 1 db cukkini, 2 ág friss bazsalikom

Elkészítése:

A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára és addig süssük, még bőre barna nem lesz, a közepe pedig puha. Ha kihűlt szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. (A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is.) Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig, amíg a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet! Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére.

Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.


TARTÓSÍTÁS

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!