Tonhalas penne paradicsomszósszal Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg tollhegytészta, só, 1 gerezd fokhagyma, 3 szardellafilé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 üveg konzerv paradicsomszósz, 1 evőkanál kapribogyó, 50 ml fehérbor, 15 dkg tonhalkonzerv, őrölt bors, 3 evőkanál vágott petrezselyemzöld
Elkészítése:
A tésztát forrásban levő sós vízben megfőzzük. Közben a fokhagymát felaprítjuk. A szardellafilét leöblítjük és összetörjük. A szardellát a fokhagymával forró olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomszószt a kapribogyóval, és a fehérborral felforraljuk. Lecsepegtetjük a tonhalat, szétdarabolva a szószhoz adjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, majd beletesszük a petrezselymet.
A leszűrt tésztát a mártással tálaljuk.
Töltött tökkarikák Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os zsenge tök, 50 dkg darált sertéshús, 1 zsemle vagy fél bögre (2,5 dl-es) rizs, 1 ek. margarin, 1 tojás, 1 ek. ecet, 1 dl fehérbor, 1 csomó petrezselyem, só, bors; a kapormártáshoz: 1 csomó kapor, 1-2 kk. citromlé, 2 dl tejföl, 1 ek. ételízesítő, margarin, liszt
Elkészítése:
A tököt vékonyan meghámozzuk, kb. 4 centis karikákra vágjuk és belét kikaparjuk. Gyengén ecetes, sós vízben néhány percig pároljuk, majd a levet leöntjük róla.
A húst összedolgozzuk a megáztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlével vagy a félig megfőzött rizzsel, továbbá sóval, borssal, tojással és az apróra metélt petrezselyemmel.
A tökkarikákat kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, a húskeverékekkel megtöltjük, és kevés vízzel leöntjük. A sütőben 20 percig sütjük.
Közben a margarinból a liszttel, az apróra vágott kaporral világos rántást készítünk, kevés vízzel felengedjük, ételízesítővel, sóval, cukorral, citromlével fűszerezzük, és a tökkarikákra öntjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, a sütőben még egyszer felforrósítjuk, és azonnal tálaljuk.
Narancstorta sütés nélkül Hozzávalók: 1 kg narancs, 40 dkg babapiskóta, 6 tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor, 0,5 l tej, 0,5 l tejszín, 6 ek. cukor, 3 kk. porcukor, 2 dkg zselatin, narancslé
Elkészítése:
Először elkészítjük a torta krémjét: 6 db tojássárgáját 1 csomag vaníliás cukorral és 6 kanál cukorral jól kikeverjük. Ehhez lassan hozzáadjuk a fél liter felforralt tejet, és visszatéve a tűzre addig keverjük, amíg „vastagodni” kezd. (Vigyázzunk, nehogy összemenjen.) A krémet kicsit forraljuk, és rögtön levesszük a tűzről.
A zselatint 1 dl langyos vízben feloldjuk és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni, és a krémhez öntjük. Többszöri keveréssel hagyjuk a krémet is kihűlni.
Addig felverjük a fél liter tejszínt 3 kávéskanál porcukorral. Ha a krém kihűlt, ezt is összekeverjük vele.
Egy 3 literes lábast vagy tortaformát megnedvesített nejlonnal kibélelünk. A forma aljára és oldalára egy sor vékonyra felszeletelt narancsot teszünk. Erre kerül egy sor narancslébe mártott piskóta és a krém egy negyed része. Ezt ismételjük még kétszer, majd az így összeállított tortánkat hűtőszekrénybe tesszük másnapig, hogy könnyen lehessen majd szeletelni.
Tálaláskor a lábast felfordítjuk, tortatálcára tesszük, és levesszük a nejlont. Tejszínhabbal a tetején fogyasztjuk.
Thai kókusztejes leves (Dammak Jázmin, Vacsoracsata)
Hozzávalók: 25 dkg csirkemell, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olaj, 2 cs. currypaszta, 8 dl krémes kókusztej, 1 ek. méz, 2 szál thai citromfű, 1 darabka citromhéj, só, bors, örölt koriander, 0,5 dl tejszín
Elkészítés:
A húst apró kockákra vágjuk és a szétnyomott fokhagymával együtt megpirítjuk a forró olajon. Hozzákeverjük a currypasztát, 1-2 percig tovább pirítjuk vele. Felöntjük kókusztejjel, sózzuk, borsozzuk, őrölt korianderrel és egy darabka citromhéjjal fűszerezzük, majd a mézzet és a húsklopfolóval kicsit megütögetett thai citromfüvet is belefőzzük.
Amikor puhára főtt a hús, kiszedjük a levesből a citromfüvet és a citromhéjat. A főzés közben elpárolgott folyadékot vízzel vagy kókusztejjel pótoljuk, végül belekeverjük a tejszínt, és ha kell, megsózzuk.
Édes omlett Hozzávalók: tojás, porcukor, liszt, vaj, lekvár v. gyümölcs v. málnaszörp
Elkészítése:
Személyenként 2 tojást számítunk. Minden tojássárgájához 2 kávéskanál porcukrot adunk és jól kikeverjük.
A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan elvegyítjük a cukrozott tojássárgájával, majd magasról szórva, vigyázva, hogy a hab össze ne törjön, személyenként 2 kávéskanál lisztet keverünk hozzá.
A teflonserpenyőt vékonyan kikenjük vajjal és előmelegítjük, majd beleöntjük a masszát úgy, hogy személyenként két lepényt tudjunk sütni. Takaréklángon kb. 3 percig sütjük, megforgatni nem kell.
Tányérra csúsztatjuk, lekvárral, gyümölccsel töltjük, de málnaszörppel leöntve is fogyaszthatjuk.
Paradicsomos marhaszelet Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhafelsál, 2 púpozott ek. zsír, 1 fej vöröshagyma, 1/2 l paradicsomlé, 2–3 babérlevél, pár szem egész bors, kevés citromlé és citromhéj, cukor, liszt
Elkészítése:
A marhafelsált 6 szeletre vágjuk, jól kiverjük, és forró zsírban, mindkét oldalát átsütjük. Ezután kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk a húst.
Amikor puhulni kezd zsírjára sütjük, majd a hússzeleteket kiszedjük, melegen tartjuk.
A visszamaradt zsírban megpirítjuk a felaprított hagymát. Meghintjük liszttel, és felengedjük a paradicsomlével. Hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, citromlevet, egy kevés citromhéját, vizet és ízlés szerint cukrot. Felforraljuk, a hússzeleteket visszarakjuk a mártásba és fedő alatt puhára pároljuk.
Csontleves cérnametélttel Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, karalábé), 5 dkg kelkáposztalevél, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1,5 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 10 dkg cérnametélt
Elkészítése:
A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát szeletekre vágjuk és az olajban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük tovább.
A levest leszűrjük és cérnametéltet főzünk bele.
Tonhalas saláta Hozzávalók 4 személyre: 1 db tonhalkonzerv, 1 fej saláta, 1 nagy paradicsom, 1 paprika, 10 dkg reszelt sajt, 1 ek. olaj, só, bors, 1,5-2 dl kefir
Elkészítése:
A salátát, paradicsomot, paprikát apró csíkokra vágjuk és egy tálban összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és az apróra tört tonhalkonzervet. Ráöntjük az olajat, jól összekeverjük és kefirrel leöntve tálaljuk.
Töltött tök Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárgatök, 2 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott ek. zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt bors
Elkészítése:
A tököt vékonyan meghámozom és hosszában félbevágom. Magos belét kanállal kikaparom, és a tök belső részét megsózom.
A töltelékhez a tojásokat felverem, hozzáadom a zsemlemorzsát, a megtisztított és zúzott fokhagymát, a sót, a törött borsot, és a finom lyukú darálón ledarált füstölt szalonnát. A masszát a két fél tök üregébe belekenem, és a töltött tököket tepsire fektetem.
A tejfölt megsózom és rálocsolom a tetejére, majd lefedve tolom be az előmelegített, forró sütőbe. 20-25 percig párolom, végül a fedőt levéve kissé megpirítom a tetejét.
A két fél tököt keresztben félbevágom, és egy-egy adagot tányérra csúsztatok.
Narancsos rakott babapiskóta Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg babapiskóta, 1 csomag vaníliás krémpor, narancslé, tej, 2 dl tejszín, 25 dkg cukor, 0,5 dl Grand Marnier likőr
Elkészítése:
Egy csomag hidegen elkészíthető vaníliás krémport narancslével és tejjel keverjünk krémmé, majd adjunk hozzá 2 dl keményre vert tejszínhabot.
Közben a sziruphoz a kristálycukrot öntsünk fel 1 dl vízzel és forraljuk fel, majd hűtsük ki. Keverjük hozzá a Grand Marnier likőrt.
A kész krém kb. harmadát egyenletesen elkenjük egy edény alján, ráhelyezzük az egyesével szirupba mártott babapistóták felét. Tetejére ismét krém, majd piskóta, végül megint krém kerül rétegezve.
Az egészet jól lehűtjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
|