Tejszínes-szedres almáspite (VV Anett, Vacsoracsata) Hozzávalók: 17 dkg vaj, 30 dkg búzaliszt, 4 db savanykás alma, 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 2,5 dl tejszín, 20 dkg barnacukor, 3 db tojás, 2 teáskanál sütőpor, 30 dkg feketeszeder, csipetnyi só
Elkészítési mód:
Tegyük a vajat és a tejszínt egy lábasba, majd forraljuk fel. Keverjük el benne a cukrot, majd ha kissé kihűlt üssük bele a tojásokat. Habverővel pár percig keverjük simára. Szórjuk bele a citrom lereszelt héját és ízesítsük egy csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. Keverjük addig, míg sima nem lesz.
Hámozzuk meg az almákat, vágjuk négyfelé és metsszük ki a magházát, majd szeleteljük cikkekre. Csorgassuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd öntsük a tésztához. Adjuk hozzá a megmosott szederszemeket, és óvatosan keverjük össze.
Öntsük a masszát egy közepes méretű, vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe. Egyengessük el simára a tetejét, majd szórjuk meg egy-két evőkanálnyi barnacukorral. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.
Ha elkészült még langyosan vágjuk kockákra és szórjuk meg porcukorral.
Pozsonyi rostélyos Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg rostélyos, 1 gerezd fokhagyma, 3 dkg vaj, 1 dl bor, liszt, zsír, só, őrölt bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A kivert rostélyosszeletet megsózunk, borsozzuk, vékonyan lisztezzük és kevés zsíron mindkét oldalát megsütjük, majd félretesszük.
Zsírjában elkeverjük az összenyomott fokhagymát, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadunk egy kávéskanál lisztet és a borral felengedjük, átforraljuk. Meghintjük fél csomag finomra vágott petrezselyemzölddel. Ráöntjük a húsra, és burgonyakörettel tálaljuk.
Tonhalas paradicsomsaláta Hozzávalók 4 személyre: 2-3 közepes paradicsom, 1 konzerv tonhal, mozzarella sajt, olajbogyó, citromlé, só, borskeverék
Elkészítése:
A paradicsomot és a mozzarella sajtot felkarikázzuk és egy tálba tesszük. A tonhalkonzervből az olajat összekeverjük a fűszerekkel és a citromlével. A tonhalat a paradicsomra morzsoljuk, ráöntjük az öntetet, megszórjuk az olívabogyóval és összekeverjük.
Áfonyás őzmedalionok 
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg őzhús, 2 dl tejszín, 10 dkg áfonyadzsem, 4 fürt ribizli, 4 szelet kenyér, fél dl portói bor, 4 dkg vaj, 4 szem borókabogyó, őrölt bors, só
Elkészítése:
Futassuk meg a vajban az összezúzott borókát, majd pirítsuk meg benne a hússzeleteket, oldalanként 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük rá a bort. Amikor a bor elpárolgott, és a hús is puha, vegyük ki, és hagyjuk hűlni. A hús levéhez keverjük hozzá a dzsemet meg a tejszínt, és főzzük sűrűre.
Tálaláskor tegyünk a kenyerekre 2-2 szelet húst, öntsük rá a szószt, és tegyünk mellé ribizlit.
Túrós tökszeletek Hozzávalók 4 személyre: 1 kg zsenge spárgatök, 25 dkg tehéntúró, 1 csokor kapor, 2 tojás, 1 tk. só, 2 dl tejföl, 4 ek. zsemlemorzsa, 3 ek. olaj
Elkészítése:
A tököt meghámozom és karikákra vágom. A magos belsejét kiszedem. A tökkarikák mindkét oldalát megsózom, és egy evőkanál olajjal kikent, kevés zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba vagy tepsibe teszem egymás mellé.
A tejfölben habosra keverem a tojásokat, majd belekeverem a közben villával áttört tehéntúrót. Megsózom, végül hozzákeverek két evőkanál zsemlemorzsát
és a vágott kaprot.
A tökkarikák tetejére rákenem a sűrű tojásos-túrós öntetet. Az edényt lefedem, és az előmelegített, forró sütőben 25 percig párolom a tököt, majd az edény fedelét levéve megpirítom a tetejét.
Raffaello
Hozzávalók: 1,5 dl víz, 20 dkg porcukor, 1 csomag Rama margarin, 3 csomag kókuszreszelék (10 dkg-os), 25 dkg sovány tejpor, Töltelék: Lehet dió, mogyoró vagy mandula, Forgatáshoz 1 csomag kókuszreszelék
A vízből, cukorból szirupot főzünk, a tűzből levéve hozzákeverjük a margarint és kihűtjük.
Ezután hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a tejport, hűtőbe rakjuk, amíg megdermed, és vizes kézzel golyókat formálunk. Közepébe tesszük a mogyorót, kókuszreszelékbe mártjuk.
Placuski (Müller Attila, Vacsoracsata) Hozzávalók 2-3 személyre: 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 bögre dió, 1/2 bögre cukor, 1 tojás, 1 kanál zsír, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, citromhéj
Elkészítési mód:
Jól összekeverjük a hozzávalókat majd tepsibe öntjük, ízlés szerint ízesítjük. Bármilyen gyümölcs, túró, csoki, akármi mehet bele. Végül előmelegített sütőben megsütjük.
,
Hideg sonkapástétom Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg főtt sonka (vagy gépsonka), besamelmártás, 10 dkg tejszín, 5 dkg vaj, 5 cl konyak, só, őrölt bors
Elkészítése:
A sonkát (vagy gépsonkát) és a sűrű, hideg besamelmártást húsdarálón együtt ledaráljuk. Elkeverjük a vajjal, őrölt borssal és a konyakkal. Hozzáadjuk a felvert, cukrozatlan tejszínhabot, üvegpoharakba töltjük és 2-3 órára betesszük a hűtőbe.
Kenyérszeletekkel kínáljuk.
Brokkolis rakott metélt Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg edami sajt, 3 dkg vaj, 4 dkg liszt, 3/8 l erőleves (kockából), 1,5 dl tejföl, 20 dkg metélt tészta, 5 dkg hámozott egész mandula, só, őrölt bors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A rózsáira szedett brokkolit forrásban lévő sós vízben puhára pároljuk.
A megolvasztott vajon a felkockázott hagymát üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, megpirítjuk, majd az erőlevessel és a tejföllel felöntjük. Felforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a reszelt sajtot.
A tésztát forrásban lévő sós vízben kb. 8 percig főzzük. A mandulát durvára felaprítjuk és szárazon megpirítjuk.
A leszűrt tésztát és a brokkolit összekeverjük, tűzálló tálba halmozzuk, és a sajtmártással leöntjük. A pirított mandulával megszórjuk, előmelegített sütőbe toljuk és 200 fokon 20 percig sütjük. Ízlés szerint petrezselyemzölddel megszórjuk és tejföllel kínáljuk.
Gombás csontleves Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 10 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 10 dkg cérnametélt
Elkészítése:
A marhacsontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük.
Leszűrjük és cérnametéltet főzünk bele.
|