Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2010.

Baranyai töltött gombafejek

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg nagy kalapú csiperkegomba, 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, kapor, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

A gombaszárakat levágjuk. (Ebből majd levest vagy pástétomot készíthetünk, mert a baranyai töltött gombához csak a kalap kell.) Ha vastag héjú a gomba, megtisztítjuk, ha vékony héjú, csak alaposan ledörzsöljük.

15 deka juhtúrót villával összetörünk, és öt deka vajjal meg egy nagy csokor finomra vágott kaporral kikeverjük. (Sózni nem kell, mert a túró sós.) A gombák kalapjának üregébe töltjük, kettőt-kettőt a krémes felükkel összeillesztünk, és először lisztbe, majd tojásba végül zsemlemorzsába forgatva, bő, forró olajba rakjuk, erős lángon szép pirosra sütjük.

Petrezselymes újburgonya a hozzáillő köret.


GOMBA

Töltött párizsi

Hozzávalók 2 személyre: párizsi, sajt, paradicsom, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Az egyben vásárolt párizsit lehámozzuk és kb. 1/2 centiméteres szeletekre vágjuk. Két szelet közé egy szelet sajtot és egy karika paradicsomot teszünk. Fogpiszkálóval összetűzzük. A szokásos módon bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük.


GÉPSONKA, SZALÁMI, FELVÁGOTT

Birsalmasajt

Hozzávalók: birsalma (vagy birskörte), cukor, citrom, porcukor, olaj

Elkészítése:

A birsalmát nemcsak megmossuk, de alaposan meg is törölgetjük, hogy a szőrös részeket ledörgöljük róla. A gyümölcsöt cikkekre vágjuk, a magházát kivájjuk, és a birsalmát amúgy héjasan annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Jó puhára főzzük, áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 75 deka cukrot és egy citrom levét öntjük. Állandóan kevergetve 20-30 percig forraljuk, a végén tányérra csöppentve próbáljuk ki, hogy elég sűrű-e. Hajszálvékonyan kiolajozott őzgerinc formába vagy több kicsi formába töltjük, és egy napig állni hagyjuk.

Másnap porcukorral meghintett deszkára borítjuk, és tüllel vagy vékony batisztruhával letakarva szikkadni hagyjuk.


Ha gazdagabban akarjuk adni, a már megfőtt birsalmapépbe durvára vágott diót vagy mandulát is keverhetünk.

Ha a birsalmát főzés előtt megkénezzük, majd többször váltott ecetes vízben átmossuk, a kocsonyánk világosabb lesz. Birskörtéból is kitűnő.


EGYÉB

Bajor csirke

Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl száraz fehérbor, 2 db vöröshagyma, grillfűszer (vagy só és pirospaprika), őrölt bors, zsemlemorzsa, 4 dkg vaj

Elkészítése:

Egy kb. másfél kilós csirkét kettévágunk és füstölt szalonnacsíkokkal sűrűn megtűzdeljük. Egy tűzálló tálat vagy zománcos tepsit vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, és az aljára két, karikákra vágott vöröshagymát terítünk. Erre fektetjük - tűzdelt felükkel felfelé - a fél csirkedarabokat, és ha a szalonna nem volt túl sós, egy kevés grillfűszerrel vagy sóval és pirospaprikával bedörzsöljük.

Két deci tejfölt két deci száraz fehérborral, késhegynyi őrölt borssal simára keverünk, és ezzel öntjük le a csirkét. A tetejére egy kevés zsemlemorzsát szórunk, és négy deka vajat tördelünk rá. A tálat befedve a sütőbe toljuk és addig pároljuk, amíg a szárnyas meg nem puhul. Ekkor a fedőt levesszük, és rövid lére párologtatjuk a bajor csirkét, sőt a végén kissé meg is pirítjuk.

A legjobb hozzá a párolt vajas zöldség, de adhatjuk pirított burgonyával vagy petrezselymes rizzsel is.


CSIRKE, NÉMET

Szilvás gombóc

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 tojás, 1,5 bögre (2,5 dl-es) liszt, szilvabefőtt, porcukor, őrölt fahéj, zsemlemorzsa, 3 ek. margarin

Elkészítése:

A sós vízben főtt, leszűrt, áttört burgonyát lehűtjük, 1 evőkanál margarinnal, a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Minden egyes lapra egy-egy szem kimagozott, lecsepegtetett szilvát teszünk. Megszórjuk kevés cukros fahéjjal. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, s enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére.

Közben margarinban zsemlemorzsát pirítunk, és ebben forgatjuk meg a kifőtt gombócokat. Tálalás elő megszórjuk porcukorral vagy fahéjas porcukorral.


GOMBÓC, NUDLI

Pásztortarhonya

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tarhonya, 4-5 nagy fej krumpli, 15 dkg füstölt szalonna, 3-4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, pirospaprika, só, csipetnyi bors

Elkészítése:

Kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát (erdélyi szalonna alá kell zsír vagy olaj), beletesszük a hagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát, keverés közben megpírítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük a tarhonya kétszeresének megfelelő vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a kockára vágott burgonyát a darabokra vágott paradicsomot. Készre fözzük.


TARHONYA

Pritaminos karfiol

Hozzávalók: 2 kg karfiol, 50 dkg pritaminpaprika, 2 közepes póréhagyma, 1 tasak savanyúság-tartósító

Elkészítése:

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük. A pritaminpaprikát csíkokra, a póréhagymát karikára vágjuk. A zöldségeket vegyesen elrendezzük az üvegben.

A tartósítószert az előírásnak megfelelő mennyiségű vízzel felforraljuk, lehűtés után az üvegbe töltjük. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.


SAVANYÚSÁG

Fűszeres hal

Hozzávalók: tonhal, liszt, fehérbor, fokhagyma, rozmaring, cayenne bors, só, vaj

Elkészítése:

A fagyasztott tonhalszeleteket kiolvasztjuk, sózzuk, majd lisztbe forgatjuk, kevés vajon mindkét oldalán megsütjük és félretesszük.

Vajban zúzott fokhagymát futtatunk, rozmaringgal ízesítjük. Egy kávéskanál liszttel megszórjuk, majd fehérborral hígított vízzel mártás sűrűségűre besűrítjük és átforraljuk. Cayenne borssal ízesítjük. Forrón a halra öntjük és burgonyapürével tálaljuk.


TONHAL, CIPRUSI

Narancsos málna

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg málna, narancslikőr vagy narancsszörp, porcukor, 2 dl habtejszín

Elkészítése:

60 deka málnát négy kis üvegtányérba vagy talpas poharakba osztunk, és narancslikőrrel meglocsoljuk, porcukorral megszórjuk. (Ha gyerekek vannak a háznál, narancslikőr helyett narancsszörpöt használjunk.) Folpackkal letakarva a hűtőszekrénybe rakjuk, és közvetlenül tálalás előtt két deci habbá vert, egy evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel díszítjük. A tetejére még locsolhatunk likőrt (vagy szörpöt), és azonnal tálaljuk.

A narancs meg a málna íze különösen jól illik össze, csak az a fontos, hogy jó hideg legyen.


DESSZERT, ÉDESSÉG

Párizsi vagdalt

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg párizsi, 2 db zsemle, 1 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj

Elkészítése:

Harminc dkg párizsit két tejbe áztatott, majd kicsavart zsemlével, sóval, törött borssal, fél fej reszelt vöröshagymával, 1 tojással jól összedolgozunk. Pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Feltétként tálaljuk.


FELTÉTEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!