Baranyai töltött gombafejek Hozzávalók 4 személyre: 1 kg nagy kalapú csiperkegomba, 15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, kapor, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A gombaszárakat levágjuk. (Ebből majd levest vagy pástétomot készíthetünk, mert a baranyai töltött gombához csak a kalap kell.) Ha vastag héjú a gomba, megtisztítjuk, ha vékony héjú, csak alaposan ledörzsöljük.
15 deka juhtúrót villával összetörünk, és öt deka vajjal meg egy nagy csokor finomra vágott kaporral kikeverjük. (Sózni nem kell, mert a túró sós.) A gombák kalapjának üregébe töltjük, kettőt-kettőt a krémes felükkel összeillesztünk, és először lisztbe, majd tojásba végül zsemlemorzsába forgatva, bő, forró olajba rakjuk, erős lángon szép pirosra sütjük.
Petrezselymes újburgonya a hozzáillő köret.
Töltött párizsi Hozzávalók 2 személyre: párizsi, sajt, paradicsom, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
Az egyben vásárolt párizsit lehámozzuk és kb. 1/2 centiméteres szeletekre vágjuk. Két szelet közé egy szelet sajtot és egy karika paradicsomot teszünk. Fogpiszkálóval összetűzzük. A szokásos módon bundázzuk és bő, forró olajban kisütjük.
Birsalmasajt Hozzávalók: birsalma (vagy birskörte), cukor, citrom, porcukor, olaj
Elkészítése:
A birsalmát nemcsak megmossuk, de alaposan meg is törölgetjük, hogy a szőrös részeket ledörgöljük róla. A gyümölcsöt cikkekre vágjuk, a magházát kivájjuk, és a birsalmát amúgy héjasan annyi vízzel öntjük le, amennyi ellepi. Jó puhára főzzük, áttörjük, megmérjük, és minden kiló gyümölcspéphez 75 deka cukrot és egy citrom levét öntjük. Állandóan kevergetve 20-30 percig forraljuk, a végén tányérra csöppentve próbáljuk ki, hogy elég sűrű-e. Hajszálvékonyan kiolajozott őzgerinc formába vagy több kicsi formába töltjük, és egy napig állni hagyjuk.
Másnap porcukorral meghintett deszkára borítjuk, és tüllel vagy vékony batisztruhával letakarva szikkadni hagyjuk.
Ha gazdagabban akarjuk adni, a már megfőtt birsalmapépbe durvára vágott diót vagy mandulát is keverhetünk.
Ha a birsalmát főzés előtt megkénezzük, majd többször váltott ecetes vízben átmossuk, a kocsonyánk világosabb lesz. Birskörtéból is kitűnő.
Bajor csirke Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg-os csirke, füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2 dl száraz fehérbor, 2 db vöröshagyma, grillfűszer (vagy só és pirospaprika), őrölt bors, zsemlemorzsa, 4 dkg vaj
Elkészítése:
Egy kb. másfél kilós csirkét kettévágunk és füstölt szalonnacsíkokkal sűrűn megtűzdeljük. Egy tűzálló tálat vagy zománcos tepsit vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk, és az aljára két, karikákra vágott vöröshagymát terítünk. Erre fektetjük - tűzdelt felükkel felfelé - a fél csirkedarabokat, és ha a szalonna nem volt túl sós, egy kevés grillfűszerrel vagy sóval és pirospaprikával bedörzsöljük.
Két deci tejfölt két deci száraz fehérborral, késhegynyi őrölt borssal simára keverünk, és ezzel öntjük le a csirkét. A tetejére egy kevés zsemlemorzsát szórunk, és négy deka vajat tördelünk rá. A tálat befedve a sütőbe toljuk és addig pároljuk, amíg a szárnyas meg nem puhul. Ekkor a fedőt levesszük, és rövid lére párologtatjuk a bajor csirkét, sőt a végén kissé meg is pirítjuk.
A legjobb hozzá a párolt vajas zöldség, de adhatjuk pirított burgonyával vagy petrezselymes rizzsel is.
,
Szilvás gombóc Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 1 tojás, 1,5 bögre (2,5 dl-es) liszt, szilvabefőtt, porcukor, őrölt fahéj, zsemlemorzsa, 3 ek. margarin
Elkészítése:
A sós vízben főtt, leszűrt, áttört burgonyát lehűtjük, 1 evőkanál margarinnal, a tojással és a liszttel összegyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Minden egyes lapra egy-egy szem kimagozott, lecsepegtetett szilvát teszünk. Megszórjuk kevés cukros fahéjjal. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, s enyhén sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz felszínére.
Közben margarinban zsemlemorzsát pirítunk, és ebben forgatjuk meg a kifőtt gombócokat. Tálalás elő megszórjuk porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
Pásztortarhonya Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tarhonya, 4-5 nagy fej krumpli, 15 dkg füstölt szalonna, 3-4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paradicsom, pirospaprika, só, csipetnyi bors
Elkészítése:
Kiolvasztjuk a kockára vágott füstölt szalonnát (erdélyi szalonna alá kell zsír vagy olaj), beletesszük a hagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát, keverés közben megpírítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük a tarhonya kétszeresének megfelelő vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, majd a kockára vágott burgonyát a darabokra vágott paradicsomot. Készre fözzük.
Pritaminos karfiol Hozzávalók: 2 kg karfiol, 50 dkg pritaminpaprika, 2 közepes póréhagyma, 1 tasak savanyúság-tartósító
Elkészítése:
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük. A pritaminpaprikát csíkokra, a póréhagymát karikára vágjuk. A zöldségeket vegyesen elrendezzük az üvegben.
A tartósítószert az előírásnak megfelelő mennyiségű vízzel felforraljuk, lehűtés után az üvegbe töltjük. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.
Fűszeres hal Hozzávalók: tonhal, liszt, fehérbor, fokhagyma, rozmaring, cayenne bors, só, vaj
Elkészítése:
A fagyasztott tonhalszeleteket kiolvasztjuk, sózzuk, majd lisztbe forgatjuk, kevés vajon mindkét oldalán megsütjük és félretesszük.
Vajban zúzott fokhagymát futtatunk, rozmaringgal ízesítjük. Egy kávéskanál liszttel megszórjuk, majd fehérborral hígított vízzel mártás sűrűségűre besűrítjük és átforraljuk. Cayenne borssal ízesítjük. Forrón a halra öntjük és burgonyapürével tálaljuk.
,
Narancsos málna Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg málna, narancslikőr vagy narancsszörp, porcukor, 2 dl habtejszín
Elkészítése:
60 deka málnát négy kis üvegtányérba vagy talpas poharakba osztunk, és narancslikőrrel meglocsoljuk, porcukorral megszórjuk. (Ha gyerekek vannak a háznál, narancslikőr helyett narancsszörpöt használjunk.) Folpackkal letakarva a hűtőszekrénybe rakjuk, és közvetlenül tálalás előtt két deci habbá vert, egy evőkanál porcukorral ízesített tejszínnel díszítjük. A tetejére még locsolhatunk likőrt (vagy szörpöt), és azonnal tálaljuk.
A narancs meg a málna íze különösen jól illik össze, csak az a fontos, hogy jó hideg legyen.
Párizsi vagdalt Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg párizsi, 2 db zsemle, 1 tojás, 1/2 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
Harminc dkg párizsit két tejbe áztatott, majd kicsavart zsemlével, sóval, törött borssal, fél fej reszelt vöröshagymával, 1 tojással jól összedolgozunk. Pogácsákat formázunk belőle, morzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Feltétként tálaljuk.
|