Burkolt karalábé Hozzávalók: karalábé, palacsintatészta, liszt, só, olaj, petrezselyem
Elkészítése:
Személyenként 2 fej tisztított karalábét ujjnyi vastag karikákra vágunk, és sós vízben puhára párolunk. Közben a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk.
A főtt és jól lecsurgatott karalábékarikákat gyengén lisztezzük, megforgatjuk a palacsintatésztában, és forró zsiradékban kisütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Csokis-céklás sütemény Hozzávalók: 1 ¾ pohár liszt, 1 ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 ½ pohár cukor, 3 db tojás, fél pohár olívaolaj, 1 ½ pohár reszelt főtt cékla, 1 tábla keserű csoki, 1 csomag vaníliás cukor. (A méréshez használt pohár űrtartalma 250 ml.)
Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét.
Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
Másik keverőedénybe üssük a tojásokat, tegyük bele a cukrot és az olívaolajat. Habverővel két percig keverjük, majd tegyük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket.
Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű, tepsiben 150 °C fokon 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni: ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a finomság. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg.
 Süthetjük muffin sütőformában is.
,
Fekete keksz Hozzávalók kb. 50 darabhoz: 18 dkg liszt, 1/2 tk. sütőpor, 1 ek. kakaópor, 8 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojásfehérje, 2 ek. erős feketekávé, a díszítéshez kb. 50 db kávészem
Elkészítése:
A hozzávalókat jól dolgozzuk össze, majd fóliába csomagolva 1 órára tegyük be a hűtőbe.
Csináljunk belőle kicsi rudakat, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Kés nyelével mindegyik tetejébe nyomjunk egy fészket, és tegyünk rá egy-egy kávészemet. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.
Cifra sajtos Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 15 dkg margarin vagy vaj, 15 dkg parmezán vagy edami sajt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 kk. só, 1 kk. pirospaprika, 1 kk. sütőpor, díszítéshez ízlés szerint: szemes mák, felezett dió, hámozott mandula, felszeletelt olajbogyó, köménymag, szezámmag
Elkészítése:
Kikeverünk 15 deka margarint (vagy vajat) 15 deka reszelt sajttal, majd tovább keverve hozzáöntünk 1 deci tejszínt. 1-1 kiskanál sóval, pirospaprikával meg sütőporral tovább keverjük, végül a finomlisztet hozzáadva összegyúrjuk. Két cipóba osztva legalább két órára a hűtőszekrénybe rakjuk.
Az egyik cipót 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és különféle formákkal kivágjuk (addig a másik cipó a hűtőben marad). A kiszúrt tésztát tojássárgájával megkenjük és díszítjük: megszórhatjuk szemes mákkal, megrakhatjuk 1-1 dió- vagy meghámozott mandulaszemmel, kerülhet rá felszeletelt olajbogyó, köménymag, esetleg szezámmag is. Tepsibe rakva a forró sütőbe toljuk, és erős lángon szép pirosra sütjük, de megbarnítani nem szabad, mert a tésztában lévő sajt megkeseredhet. Csak akkor vesszük ki a tészta másik részét a hűtőből, és formázzuk, ha az első már a sütőben van.
Kihűlve, fémdobozba zárva sokáig frissen eláll.
,
Tojásos húspástétom Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéshúsból készült pörkölt, 4 főtt tojás, 2 ek. tejföl, 1 ek. mustár, őrölt bors, só
Elkészítése:
A sertéshúsból pörköltet készítünk, majd húsdarálón a főtt tojásokkal együtt átdaráljuk. Elkeverjük a tejföllel, a mustárral és az őrölt borssal. Ha szükséges, megsózzuk.
Péksüteményre, pirítós kenyérre kenve tálaljuk.
,
Amerikai ananászsaláta Hozzávalók 4 személyre: 1/2 üveg marinált paprika (vagy mexikói saláta), 1 ananászkonzerv (kb. 50 dkg-os), 1/2 üveg gyöngyhagyma, 2 dl cukrozatlan tejszín, 1 kis tubus majonéz, fejes saláta, petrezselyem
Elkészítése:
A leszűrt, csíkokra vágott marinált paprikát (vagy mexikói salátát) összekeverjük a szintén leszűrt ananászkonzervvel és a gyöngyhagymával.
A tejszínt habbá verjük, a majonézzel összekeverjük, és ezt öntjük a salátára. Fejessaláta-levelekkel bélelt tálba töltjük, és a tetejére egy csokor összevagdalt petrezselymet hintünk, azonnal tálaljuk.
* Ha maradék, laskára vágott sült csirkét vagy pulykát is keverünk közé, akkor kiadós hideg fogást tálalhatunk.
Orsi kelkáposztája Hozzávalók: kelkáposzta, sajt, tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj, köménymag, só, őrölt bors
Elkészítése:
A megmosott és cikkekre vágott kelkáposztát köménymagos, sós vízben puhára főzzük. Lecsurgatjuk, sózzuk, borsozzuk. A levelekre egy-egy vékony szelet sajtot helyezünk és együtt feltekerjük.
Tojást liszttel elkeverünk (így jobban köt) és ezzel, valamint zsemlemorzsával bundázzuk a tekercseket. Forró zsiradékban pirosra sütjük.
Feltétként, vagy különböző mártásokkal önálló ételként tálaljuk.
,
Berlini csokoládékenyér Hozzávalók (100 db-hoz): 30 dkg puha vaj/margarin, 40 dkg barna cukor, csipetnyi só, 4 tojás, 50 dkg liszt, 10 dkg kakaópor, 1 tk. sütőpor, 1 ek. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt szegfűszeg, 50 dkg egész mogyoró, 3-4 ek. tej; a díszítéshez: 30 dkg étcsokoládé, kb. 100 szem mogyoró
Elkészítése:
A vajat a cukorral és a sóval krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet a kakaóporral, a sütőporral, a fahéjjal és a szegfűszeggel elvegyítjük, majd két adagban a masszába dolgozzuk. Végül beleforgatjuk a mogyorót.
Egy 32 x 39 cm-es tepsit margarinnal vastagon kikenünk. Lisztezett kézzel belenyomkodjuk a tésztát (nem kell simára), és a tejjel megkenjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Rácsra tesszük, és azonnal 2x5 cm-es téglalapokra vágjuk.
A durvára aprított csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk. A süteményszeleteket félig a csokoládémázba mártjuk, majd 1-1 szem mogyoróval díszítjük.
A barna cukortól különlegesen szép színt kap a tészta. Emellett a csokoládés, diós vagy mákos süteményeknél a barna cukor erőteljesebben kihozza az összetevők aromáját.
Töltött báránycomb Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb báránycomb kicsontozva, 25 dkg gomba, 1 ek. olaj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tojás, fokhagyma, vaj, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, grillfűszer
Elkészítése:
Az olajon megpirítunk egy kis fej apróra vágott vöröshagymát, megpároljuk rajta a nagyobb kockákra vágott gombát, majd a zsírjára sütve a tűzről lehúzzuk, és egy nyers tojással, meg annyi zsemlemorzsával keverjük össze, hogy ne folyjon. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a báránycombba, a csont helyére töltjük.
A húst ráhajtjuk, több helyütt megtűzzük vagy összevarrjuk, aztán kívülről sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, szálkásra vágott fokhagymával megtűzdeljük, vajjal bedörzsöljük. Vagy alufóliába csomagoljuk és úgy pároljuk meg a sütőben, vagy a tálat alufóliával jól lezárjuk.
Körete többféle párolt zöldség (borsó, kukorica, lakkozott sárgarépa stb.)
Lakkozott sárgarépa: Kisebb sárgarépákat megpucolunk, hosszában félbevágjuk, majd egy húsleveskockával ízesített vízben nem túl puhára főzzük, utána lecsöpögtetjük. A pecsenye köré rakjuk annak pirítása előtt, a tetejét vajjal megkenjük, és egy kevés porcukorral bedörzsöljük, amitől szép fényessé és zamatossá válik a sütés során.
,
Tojásos gombakrém Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg gomba, 1/2 fej vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, tej, 1 tojássárgája, 2 tojás, petrezselyemzöld
Elkészítése:
Az egészen finomra - majdnem péppé - vágott gombát kevés zsiradékon, reszelt vöröshagymával megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Közben kb. a vajból és a lisztből tejjel sűrű besamelt készítünk, langyosra hűtjük és elkeverjük egy tojássárgájával. Ez idő alatt két tojást keményre főzünk.
A megpuhult gombát az egész finomra vágott főtt tojással áttörjük a besamelbe. Ha szükséges sóval, borssal, valamint finomra vágott petrezselyemmel utánaízesítjük.
Szendvicskrémként fogyasztjuk.
(A besamel készítése: a vajból és a lisztből világos, fehér rántást készítünk, és ezt állandó keverés mellett, lassú tűznél meleg tejjel felengedjük és átforraljuk. A tej mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűségűre kívánjuk a mártást készíteni.)
|