Céklakrémleves (Mester Tamás - Hal a tortán) Hozzávalók: 1 kg cékla, kiskanál őrölt kömény, 1-2 friss torma, só, bors ízlés szerint, 30 dkg hagyma, 0,5 l tejszín
Elkészítés:
Mindezt összefőzzük, leturmixoljuk, majd sűrítésképp reszelt tormát, krutont, főtt cékla darabokat rakunk bele.
Egy kiskanálnyi ecettel savanyítjuk.
Habos szilva Hozzávalók: 40 dkg szilva • 5 dkg mandula vagy dió • 5 dkg étcsokoládé • 2 tojásfehérje • 2 ek. porcukor • a sütőformához 2 dkg vaj
A szilvát magozd ki, és a magok helyére 1-1 hámozott mandulát vagy diógerezdet tegyél.
A tojásfehérjéből verj habot, és keverd össze a porcukorral.
A csokoládét durva reszelőn reszeld le.
Egy tortaformát kenj ki a vajjal. A szilvákat szépen, sorban helyezd el a formában.
A csokoládét óvatosan keverd a habba, és kend rá a szilvára. Az édességet tedd előmelegített, forró sütőbe, és süsd 20 percig.
Ha már kihűlt, a tetejét dióval vagy mandulával díszitsd.
Fürtös pecsenye Hozzávalók 4 személyre: 0,5 kg csirkemell és csirkecomb, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál Graham-liszt, 1-1 fürt piros és fehér szőlő, 2 evőkanál olaj, só
Elkészítése:
A csirkerészeket besózzuk, és a szeletelt hagymával rétegezve fóliában 1-2 napig a mélyhűtőben tartjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A felengedett húst a forró olajon megforgatjuk, majd kevés vízzel puhára pároljuk.
Egy nagy marék jó érett szőlőszemet kipréselünk és a levét elkeverjük a Graham-liszttel.
Ha puha a hús, zsírjára sült és megpirult, beleforraljuk a lisztes szőlőlevet.
Tálaláskor 2 marék nyers piros és fehérszőlőszemet szórunk a pecsenyénk tetejére.
Libaleves burgonyagombóccal Hozzávalók 4 személyre: 1 libafarhát, 2-2 libanyak és -zúza, 1 fej vöröshagyma, 4 ek. olaj, só, bors, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 1 csokor kapor; a burgonyagombóchoz: 30 dkg héjában főtt burgonya, 1 tojás, fél kk. só, fél mk. bors, néhány szál petrezselyem, kb. 3 ek. liszt.
Elkészítése:
A lebőrözött farhátat és a nyakakat a zúzákkal együtt nagyobb darabokra vágjuk.
A hagymát fölaprítjuk és az olajon a hússal együtt megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 1,2 liter vízzel felöntjük. Jó 20 percnyi forralás után a kisujjnyi hasábokra vágott vegyes zöldséget is hozzáadjuk, és kis lángon puhára főzzük.
A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, végül a fölaprított kaporral fűszerezzük és a burgonyagombócokkal tálaljuk.
Utóbbi úgy készül, hogy a főtt burgonyát melegen áttörjük, ha kihűlt, a tojást hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a lisztet is beledolgozzuk. A masszából vizes kézzel 20 diónyi gombócot formálunk, és gyöngyözve fövő vízben kifőzzük. Célszerű a burgonyagombócból egyet próbaképpen kifőzni, mert ha túl lágy lenne, lisztet, ha kemény, egy kevés tejfölt adhatunk hozzá.
Pármai sonka fahéjas sárgadinnyével (Vacsoracsata) Hozzávalók: 9 szelet pármai sonka, 1 db sárgadinnye, kevés fahéj
Elkészítése:
Vágjuk félbe a sárgadinnyét, majd egy evőkanállal szedjük ki a magjait. Ezután szeleteljük cikkekre, majd metszük ki a héjából és vágjuk falatnyi darabokra.
Tegyük a dinnye darabokat tányérra, a pármai sonkát pedig hajtogassuk rózsaformára, majd tálaljuk a dinnye mellé.
A kitálalt előételt hintsük meg őrölt fahéjjal.
Borban párolt körte csokoládéval (Vacsoracsata) Hozzávalók: 5 db körte, 2-3 evőkanál cukor, 2 rúd fahéj, 4 tábla étcsokoládé, fél liter vörösbor, pár szem szegfűszeg, 2 szelet citrom
Elkészítése:
A körtéket hámozzuk meg, majd vájjuk ki a magházát.
Egy fazékba öntsük a bort és cukorral ízesítsük. Majd tegyük hozzá a fűszereket és a citromkarikákat is. Ha ezzel végeztünk, akkor helyezzük bele a meghámozott körtéket is és hagyjuk főni 6-8 percig. Ha elkészült vegyük ki a borból és hagyjuk kihűlni.
Egy kis lábasban vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét, majd csorgassuk meg vele a párolt hideg körtéket és tálaljuk desszertes tányéron.
Hintsük meg őrölt fahéjjal és dekoráljuk friss fűszerágakkal.
Grillezett báránybordák fahéjas mártással (Vacsoracsata) Hozzávalók: 2 dl száraz vörösbor, 1 üveg áfonyalekvár, csipetnyi fahéj, 15 szelet bárányborda, rozmaring ág, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, darált bors, só
Elkészítése:
A báránybordákat öntsük le olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot, hintsük meg sóval, őrölt fahéjjal és tépkedjünk rá kis darabokat a rozmaringlevelekből. Pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárják a bárányhúst.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel pár evőkanál olívaolajt, majd tegyük bele a befűszerezett báránybordákat és erős lángon süssük pirosra mindkét oldalát.
Rakjunk egy kis lábasba a mártáshoz áfonyaszószt, vörösbort, majd fűszerezzük őrölt fahéjjal és jól forraljuk össze.
A bordákat nagytányéron tálaljuk, majd csorgassuk meg fahájas szósszal.
Köretnek párolt zöldséget rakjunk mellé és sült paradicsomot.
Meggyleves (Vacsoracsata) Hozzávalók: 1 üveg meggy, szegfűszeg, vaníliarúd, 1 liter tej, mentalevél a díszítéshez, tejszín és tejszínhab, pirított mandulaforgács, erdei gyümölcsök (fagyasztott)
Elkészítése:
Az erdei gyümölcsöt és a meggyet forraljuk fel egy lábasban, majd adjuk hozzá a szegfűszeget és a fahéjat. Állandó keverés mellett még adjuk hozzá a már elkészített pudingot, és öntsük fel tejjel, tejszínhabbal, majd díszítsük habbal.
Szórjuk meg mandulaforgáccsal és díszítsük mentalevéllel.
Zöld kókusztej longan gyümölccsel (Vacsoracsata) Hozzávalók: 4-5 db friss kókusz, 1,5 kg thai longan gyümölcs
Elkészítése:
Vágjuk be bárddal a friss kókusz tetejét.
Hámozzuk meg a friss longan gyümölcsöt, majd tegyük bele a kókuszba.
Találás előtt feltétlenül tegyük be a hűtőbe, majd szívószállal és kiskanállal szervírozhatjuk.
Zöld-curry-s csirke (Vacsoracsata) Hozzávalók: zöld curry paszta, 2 doboz kókusztej, 1 kg csirkemell filé, padlizsán, 1/4 kg zöldborsó, szárított chili, 1 csomag édes thai bazsalikom, 1 csomag friss koriander, friss kaffer citrom levél vagy szárított, halszósz, 2 db kaliforniai paprika, pálmacukor
Elkészítése:
A csirkemell darabokat vágjuk kockára, majd hevítsünk egy kis olívaolajt közepes lángon, ezután tegyük bele a curry pasztát (kb. 2-3 evőkanálnyit) és dinszteljük meg. Tegyük hozzá a csirkét és forgassuk meg, amíg fehérre nem pirul.
Öntsük rá a kókusztejet, majd tegyük bele a kaffer citrom levét, a kockákra vágott paprikákat és a zöldborsót. Még adjuk hozzá a pálmacukrot és ízesítsük ízlés szerint halszósszal is. Majd tegyük bele a szárított chilit és a thai padlizsánt.
Az édes bazsalikomot és a koriandert csak a végén, tálalás előtt adjuk hozzá.
Jázmin rizzsel tálaljuk.
|